sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Minun motivaationi

Lupasin motivaatiota ja sen ylläpitämistä koskevassa tekstissäni palailla vielä asiaan hieman henkilökohtaisemmasta näkökulmasta käsin. Minun motivaationi rakentuminen on ollut pitkä prosessi, jossa varsinainen käänne tapahtui viimeisen osastojaksoni jälkeen, kuten toipumisessanikin, vaikka asian kypsyttelyä oli mielessäni tapahtunut jo pidemmän aikaa. Tässä tekstissäni kerron oman motivaationi rakentumisesta pala palalta, sekä siitä, mitkä tekijät ovat minua polkuni varrella auttaneet jaksamaan taistelussani.

Kuten edellisessä aihetta koskevassa tekstissäni kirjoitin, kannattaa motivaatiota tavoitellessa tarttua kiinni jokaiseen pieneen motivaationhippuseen, eikä jäädä odottelemaan yleviä tavoitteita. Itsestä lähtevä, arkiseltakin tuntuva tavoite tai haave on usein hienoja korulauseita toimivampi. Itsellänikään motivaationi rakentuminen ei lähtenyt ylevistä periaatteista tai kaukaisista hienoista terveistä mielikuvista ja vuosien päässä odottavasta Elämästä. Se lähti niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin halusta pärjätä kotona. Kotiutuessani osastolta (liian) varhaisessa vaiheessa, oli somaattinen vointini vielä sellaisissa kantimissa, että alussa pelko osastolle joutumisesta romahduksen edessä oli koko ajan läsnä. Tuo pelko yhdistettynä ikäviin osastomuistoihini auttoi minua sinnittelemään läpi ensimmäisten vaikeiden vaiheiden.

Kun sitten huomasin pärjääväni kotona, kasvoi minun sisälläni halu onnistua. Halusin näyttää muille pärjääväni, halusin olla minulle suodun luottamuksen arvoinen, jonka hoitotiimini ja ennen kaikkea vanhempani olivat mielestäni minulle suoneet päästäessään minut kotiin. Olen aina ollut kovin kunnianhimoinen ja määrätietoinen, ja myös huono häviämään. Jossakin vaiheessa onnistuin kääntämään nämä piirteeni vahvuudekseni taisteluuni syömishäiriötä vastaan. Vielä tässäkään vaiheessa en kuitenkaan nähnyt koko kuvaa, enkä osannut tavoitella niin sanotusti tervettä elämää.

Myöhemmin, kun kuntoni alkoi hieman kohentua, eivätkä sairaat ajatukset enää vieneet kaikkea aikaani, mahdollisti se hetket ilman Mörköä, ja yhä enevissä määrin sen Oikean Elämän. Aloin olla läsnä ystävieni seurassa, ja huomasin kuinka todella aloin jopa nauttia elämästä. Aloin huomata elämän pienet ilot, kuten auringon paisteen sateen jälkeen, ystävällisen hymyn naapurintädin kasvoilla ja sen, kuinka pystyin rentoutumaan sohvan nurkassa televisiota katsellen tai kirjaa lukien. Aloin päästä ystävieni ja siskoni tapaamisten sekä harrastuksieni myötä yhä enemmän kiinni siihen oikeaan Elämään, ja se alkoi vetää minua puoleensa. Aloin nähdä omaa Mörkökeskeistä elämääni laajemmin, ja aloin pikkuhiljaa avautua elämälle. Ja silloin huomasin: Elämä todella on elämisen arvoista.

Samalla kun koin vapauteni lisääntyvän ja opin iloitsemaan ja nauttimaan elämästä, tunsin jotain hämmentävää, jotain mikä oli puuttunut elämästäni pitkään: tunsin itseni onnelliseksi. Tartuin tähän onnentunteeseen kiinni tiukemmin kuin mihinkään, ja samalla alkoi elämästä löytyä jälleen uusia pieniä suuria ilonaiheita, ja samalla aloin nähdä myös itsesäni hyviä puoli. Aloin arvostaa, jopa rakastaa, niin elämää kuin itseäni. Varmuuteni siitä, että olin saavuttamassa jotain hyvää, jotain tavoittelemisen, ja taistelemisenkin arvoista, kasvoi.  Aloin hymyillä, kuulin itseni jopa nauravan.

Lopulta onnellisuuteni ja elämänmyönteisyyteni myötä tuli sitten se vaihe, että aloin nähdä hieman kaukaisempiakin tavoitteita ja rakentaa jopa haaveita tulevaisuudesta. Aloin pikkuhiljaa ajatella seuraavaa ateriaa, seuraavaa päivää, seuraavaa viikkoakin pidemmälle. Aloin tuntea, että elämäni jatkuisi, eikä sen kuuluisi olla aina vain hetkestä toiseen sinnittelyä. Aloin unelmoida opiskeluihin paluusta, ja palasin päättötyöni kimppuun, aloin suunnitella omaan asuntooni muuttoa, ja aloin itsenäistyä pienin askeli, aloin haaveilla kumppanista rinnalleni ja aloin katsoa miehiä toisella tapaa.

Kun siitä terveen elämän tavoittelusta sitten tuli oma juttuni, oma haaveeni, aloin ottaa itse vastuuta omasta paranemisestani. Aloin haastaa itseäni pienin askelin yhä enemmän, ja aloin saada itse onnistumisia taistelussani Mörköä vastaan. Huomasin todella tekeväni työtä haaveideni eteen, ja jopa onnistuvani siinä. Oma käsitys pärjäämisestäni ja pystymisestäni lisääntyi, enkä tuntenut enää itseni niin heikoksi Mörön edessä. Aloin uskoa omiin voimiini.Opettelin käsittelemään asioitani, pitämään puoleni, niin muita ihmisiä, kuin erityisesti Mörköäkin vastaan.

Itseluottamukseni siis kasvoi valtavasti näiden onnistumisten kautta, ja samalla uskoni näiden edellä mainitsemieni tulevaisuuden haaveiden saavuttamisen suhteen kasvoi myös. Aloin jopa nähdä noiden haaveiden toteutumisen mahdollisuuden. Tunsin tekeväni töitä haaveideni eteen, ja pikkuhiljaa olevani lähempänä ja lähempänä niiden saavuttamista. Se ylpeys, jota tunsin saavani erävoitoista Mörköä vastaan, ruokki uusia onnistumisia, ja positiivinen pyörä käynnistyi. Silloin minussa heräsi todellinen toivo. Kun ymmärsin, että en pelkästään haaveillut, vaan tavoittelin unelmiani, oli vaikeuksista huolimatta motivaationi vahvoilla kantimilla.

Olen käynyt sisälläni siis melkoisen prosessin, mutta se ei olisi kuitenkaan mitenkään mahdollista ilman tukea. Sillä mikä tärkeintä, koko toipumisprosessini ajan on sitä uskoa toipumiseeni luoneet minulle ennen kaikkea läheiseni. Hoitajani on keskusteluillamme vahvistanut terveitä ajatuksiani ja kokemuksellaan valanut minuun toivoa. Mutta kaikkein tärkeintä minulle on kuitenkin ollut perheeni tuki, isäni vankkumaton usko parempaan ja minuun, on valanut minuun paitsi sitä kapaamaani itseluottamusta, joka on auttanut minua paitsi uskomaan itseeni, myös luottamusta siihen sairauden ulkopuoliseen elämään, myös siihen, että joku ottaa kopin, kun päätän hypätä. Ja joka päivä olen sitä lopullista benji-hyppyä lähempänä.

Toki yhä, vaikka olen motivoituneempi kuin koskaan, minullekin tulee vaikeita hetkiä ja vaikeita päiviä. Kuten edellisessä motivaatiota koskevassa tekstissäni kirjoitin, motivaatio ei suinkaan ole stabiili tila, vaan alati liikkeessä ja muutoksessa oleva. Ja niin se on ollut myös omalla kohdallani. Välillä olen niin syvällä sairauden syövereissäni, että usko itseeni on meinannut loppua. Välillä Mörkö kuiskuttelee niin paljon korvaani, tai ei kuiskuttele, vaan suorastaan huutaa, että uskon sen väitteet totuuksina. Välillä taipaleeni on näyttänyt niin synkältä, ettei toivoa ole näkynyt. Ja välillä minun onkin täytynyt ottaa yksi askel taakse, että olen taas jaksanut jatkaa eteenpäin.

Vaikeuksilta en ole siis välttynyt minäkään, mutta, mikä tärkeintä, muutos onkin ollut se, että nyt motivaationi turvin olen aina sieltä kuopasta noussut. Synkän hetken jälkeen olen suoristanut selkäni, kaivanut valonsäteen myrskyn silmästä ja jatkanut eteenpäin, koko ajan varmempana ja varmempana sekä itsestäni että siitä, että olen oikealla tiellä.

<3: Ida

Ps. Tähän tekstiin jatkona ajattelin vielä erillisessä tekstissäni kertoa niistä yksittäisistä tekijöistä, jotka minua kannustavat eteenpäin, niistä asioista, jotka minua terveessä Elämässä eniten houkuttelevat, ja motivoivat, mikäli siis kiinnostusta aiheeseen vielä löytyy.

12 kommenttia:

  1. Motivaatio on monisyinen juttu, kuten aiemmissa teksteissäsi kerroitkin. Jokin mitättömän pienikin asia saa aikaan sen, että toipuminen lähtee käyntiin. Ehkä sinun kohdallasi tämä kipinä oli halu pärjätä kotona. Siitä leimahti kitulias liekki, joka on kasvanut ja kasvaa edelleen saavuttaen korkeutta ja valovoimaisuutta. Toipuessasi huomasit anoreksian aikaansaaman verho raottuvan ja opit kiinnittämään huomiota erilaisiin pieniin elämän iloihin, jotka taas kannustivat jatkamaan eteenpäin. Löysit tunteet, ilon tehdä asioita ja sen, kuinka sairaus rajoitti näitä kaikkia. Uskon, että olet kokenut myös kyllästymisen sairauden aiheuttaman elämän rajallisuuteen, on niin paljon muutakin. Kunnon kasvaessa myös jaksaa paremmin taistella, mutta tukea tarvitaan. Sinulla on mahtava tukiverkosto, joka on kannustanut sinua vaikeissa paikoissa. Mutta tärkeintä on oma tahto päästä asioissa eteenpäin. Arvostan, kuinka rehellisesti kerroit, että aina kaikki ei mene ruusuilla tanssahdellen, vaan takapakkeja tulee. Ne kuuluvat asiaan ja välillä jopa ovat edellytyksenä, että paraneminen saisi sysäyksen eteenpäin. Elämä ja paraneminen on aaltoliikettä, mutta sinun vahva tahtosi auttaa sinua tielläsi.
    Ihanaa alkavaa viikkoa ja rohkeutta Ida-ihana! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos Sinulle Ihana Nell kommentistasi! Se sisälsikin monta viisasta ajatusta.
      Erityisesti jäi kommentistasi minua mietityttämään tuo kyllästyminnen. Sillä voi kyllä, kyllä se kuvailemasi elämän rajallisuus, pakkojen sanelema elämä kyllästyttää minua, tai oikeastaan kyllästyminenkin kuulostaa tässä yhteydessä aivan liian mitättömältä termiltä, sillä pakot ja sairauden luoma vankila, joka rajoittaa elämää, suorastaan jo tuskastuttaa minua.
      Tuon saman tuskastumisen tunteen olet Sinäkin selvästi kokenut, tai sitten jotain muuta merkityksellistä, sillä myös Sinulla tuntuu nyt olevan motivaatio kohdillaan. Ja kaikista hienointa on ollut mielestäni se, kuinka olet osannut löytää itsestäsi sairautesi mustentamasta tilanteesta sen positiivisuuden jatkaa eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta sekä toisaalta sen, että olet oppinut myöntämään oman rajallisuutesi ja pyytämään apua. Sillä kuten kirjoitat, vaikka tärkeintä on oma tahto päästä eteenpäin myös tukea tarvitaan tässä aallokossa. Ja sen tarpeen myöntäminen ja tuen vastaanottaminenhan nimenomaan kertoo siitä syvällä sisällä olevasta tahdosta.
      Toivon Sinulle paljon eteenpäin vieviä aaltoja ja rohkeutta heittäytyä niiden vietäväksi! <3

      Poista
  2. Kiitos aitoudesta, kiitos elämänilosta, kiitos rohkeudesta, kiitos sydämellisyydestä. Nämä kaikki olet löytänyt jollain tavoin uusiksi. Voimia. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinulle sydämellinen Fanny-rakas! Tiedätkö, uskon, että näiden kuvailemiesi tärkeiden piirteiden tai ominaisuuksien löytyminen on ollut mahdollista siksi, että ne ovat olleet jollakin tavalla aina minusa, osa minua, mutta vain välillä sairauden kuoren alla piilossa. Ja niiden uudelleen löytämisen tai esiin tulemisen on mahdollistanut se, että Sinä ja muut läheiseni olette aina ne minussa nähneet. Ja vihdoin näen ne itsekin. Kiitos ja lämmin halaus! <3

      Poista
  3. Hei Idaseni!

    Kiitos kun jaoit tämän motivaatiosi kehityskaaren meidän lukijoiden kanssa. Sillä ihan selkeä kehityskaari kohti parempaa huomista tekstistäsi piirtyy.

    Kaikki lähti pelosta joutua takaisin osastolle ja suuresta halusta pärjätä kotona. Pikkuhiljaa, kun akuutti pelonsekainen vaihe oli ohi ja vahvistuit, halusit osoittaa olevasi toipumisesi suhteen luottamuksen arvoinen, ja taistelu jatkui sen siivittämänä eteenpäin.

    Edelleen kunnon kohentuessa aloit olla yhä enemmän läsnä hetkessä ja elämässäsi, ja opit sekä jaksoit alkaa nähdä elämän pieniä iloja.

    Aloit tuntea itsesi pitkästä aikaa onnelliseksi.

    Lopulta, onnellisuutesi ja kasvavan elämänmyönteisyytesi myötä, aloit nähdä hieman kaukaisempiakin tavoitteita ja rakentaa jopa haaveita tulevaisuudestasi. Näitä olivat mm. opiskeluihin paluu ja - tunteidesi taas herätessä henkiin - haaveet kumppanista rinnallesi.

    Tässä vaiheessa olit jo niin pitkällä, että aloit aktiivisesti itse ottaa vastuuta omasta paranemisestasi. Taistelit ja taistelit ja jokainen erävoitto Mörköä vastaan ruokki uusia onnistumisia - positiivinen toipumisen pyörä käynnistyi!

    Olet tehnyt hurjan työn Ida! Ja vaikka tämä kaikki ei olisikaan ollut mahdollista ilman vankkaa läheistesi ja hoitotiimisi tukea, uskon että olet jo lähempänä sitä lopullista benji-hyppyäsi kuin uskotkaan. Itse asiassa seisot jo siellä nosturin nokassa ja pohdit kestääkö joustava naru vai ei... Toki Sinulla on edessäsi vielä paljon, paljon työtä. Ja vaikeita hetkiä sekä vaikeita päiviä tulee väistämättä vielä eteen. Mutta olet ottanut jo aimo harppauksen eteenpäin toipumisen tiellä, ja monenmonta tavoitettasi olet jo saavuttanut!

    Jatka samaan malliin, Kultaseni! Olet totisesti onnesi ja Elämäsi ansainnut!

    *ISO HALI* ja iloa uuteen viikkoon!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihana Andrea Sinullekin kommentistasi! Olit selvästi lukenu tekstini huolella, sillä komemnttiisi olit niin osuvasti onnistunut keräämään minun motivaationi palaset, sen kehtiyskaaren, joka siinä on tapahtunut. Kiitos paneutumisestasi ja kannustuksestasi! <3
      Kirjoitat, että olen Elämäni ja onneni ansainnut. Muistathan, että myös Sinä olet ihan yhtälailla, ja ennen kaikkea, ne ansainnut? Olet älykäs, sydämellinen, kiltti ja kaunis ihminen, vaikka et sitä aina vielä itse huomaakaan. Mutta kun opit huomaamaan sen myös itse, niin silloin ihan kaikki on Sinulle mahdollista, se Elämä ja onni, josta olet haaveillut. Sillä kaikki tuo hyvä on aivan kätesi ulottuvilla, kun vain uskallat siihen tarttua. Sillä silloin huomaat: olet niin paljon arvokkaampi ja vahvempi kuin Mörkösi.
      Toivon siis Sinulle paljon uskoa itseesi ja omiin voimiisi, niin ne onnen palaset löytyvät! Ystävän lämmin halaus <3

      Poista
  4. Hei Ida!

    Niin totta, että ei se motivaatio yhdessä yössä synny, useimmiten ei ainakaan. Ihan niin kuin sinullakin sai oma motivaationi sen lopullisen potkun pelosta joutua takaisin osastolle, minun tapauksessani sinne olemaan se "toivoton" kroonikko joka tulee vain neljäksi viikoksi vähän nostamaan painoa ja hoitajien asenne sen mukainen. Ei kiitos!

    Kuten sinulla, itselläkin alkoi haaveet ja toiveet elää yhä enemmän mitä parempaan kuntoon tulin, ja niin hain kuntoutuskurssille ja jopa hankin sen työharjoittelupaikan itse etukäteen. Eli tein ihan itse töitä toiveideni eteen, en vain painonnoston saralla vaan myös muuten. Ei todellakaan auta vain istua kotona ja toivoa, mikään toive ei toteudu itsestään vaan toiveiden ja haaveiden eteen joutuu tekemään töitä mitä sinä Ida todellakin olet tehnyt ja teet koko ajan!

    Tärkeää on myös tiedostaa just tuo mistä kerrot, eli ei se motivaatio ole sama joka päivä. Ihan varmasti ihan jokaiselle tulee niitä päiviä kun tekee mieli lyödä hanskat tiskiin ja antaa periksi. Juuri silloin mitataankin sitä oman vahvuuden astetta, sitä palaako takaisin sairauden syövereihin vai päättääkö kaikesta huolimatta jatkaa taistelua elämän puolesta. Ja sinä Ida olet tehnyt juuri sen, taistellut!

    Vielä meitä yhdistävä tekijä on päättäväisyys ja kunnianhimo. Olen vissiin aiemminkin kertonut, että kun päätin että NYT alkaa matka kohti terveyttä, olen pitänyt siitä kiinni kynsin hampain, ihan niin kuin sinä teet nyt! Se ei todellakaan aina ole helppoa, kaikkea muuta, mutta kun olemme sen päättäneet tehdä niin myös teemme! On tärkeää muistaa, että myös terveillä ihmisllä (siis ihmisillä joilla ei ole syömishäiriötä) tulee näitä vaikeita päiviä jolloin ei tee mieli nousta eikä tee mieli mennä töihin ja kaikki mitä tekee menee pieleen. Eli se on oikeasti osa myös sitä oikeaa Elämää. Toipuvan onkin hyvä pitää tämä mielessä ettei maalaa liian ruusuista kuvaa terveestä elämästä ja sitten karvaasti pettyy kun niin ei olekaan, ja mahdollisesti palaa sairauden syövereihin.

    Jatkakaamme siis matkaamme kohti toiveitamme ja haaveitamme!
    Innolla odotan jatkoa tälle tekstille!

    Halataan kun tavataan <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja lämmin kiitos Sinulle jälleen kommentistasi!
      Siitä paistoi taas joka lauseella läpi se asia, jota IHAILEN Sinussa ja tarinassasi. Ja se asia on sisu tai sinnikkyys. Päättäväisyytesi, määrätietoisuutesi, jolla päätit toipumisen polulle lähteä, mutta ennen kaikkea se sinnikkyys, jolla sillä jatkoit eteenpäin vaikeuksista huolimatta, on suorastaan kadehdittavaa. Ja kyllä, meitä molempia tuo piirre onnekseni yhdistää, mutta vielä minulla riittäisi paljon opittavaa Sinulta tuon piirteen valjastamisessa oikeaan tarkoitukseen. Olet tehnyt niin määrätietoista ja päättäväistä työtä, että pian vain taivas on rajanasi. Saavutat maaliviivasi pääpystyssä, eikä ole ketään, joka olisi sen ansasinnut paremmin kuin Sinä.
      Jatketaan siis sisukkaasti eteenpäin tästäkin eteenpäin, myös niitä huonoja päiviä kohdatessamme, ja halataan kun tavataan. Ja sitä tapaamista odotellessa lähetän Sinulle täältä ISON virtuaalihalauksen. Olet ajatuksissani. <3

      Poista
  5. Palaan taas tähän jo aikaisemmin kirjoittamaasi valmisteluvaiheeseen. Minulle tämä asia vain jotenkin vahvistuu tässä tekstissä. Vaikka ei sinänsä voi sanoa, että olisi tullut joku "salama kirkkaalta taivaalta" -ilmiö, mutta jotain sen kaltaista.

    "Minun motivaationi rakentuminen on ollut pitkä prosessi, jossa varsinainen käänne tapahtui viimeisen osastojaksoni jälkeen, kuten toipumisessanikin, vaikka asian kypsyttelyä oli mielessäni tapahtunut jo pidemmän aikaa".

    Jatko mielestäni kuvaa sitten hyvin sitä dominopakkailmiötä, jossa onnistuminen luo onnistumisia. Toki, kuten itsekin sanot, takapakkeja tulee, mutta ne kuuluvat asiaan. Ajattelen, että takapakit ovat tavallaan pieniä pysäytyksiä, joissa saat/joudut miettimään, miksi tätä teen, ketä varten ja millä tavalla.

    Lisää Onnistumisia Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jen ja kiitos Sinullekin kommentistasi!
      Kirjoitat jälleen todella tärkeää asiaa. Kaikki tuo mitä puhut onnistumisen kehästä on todellakin totta. Minä olen itse saanut kokea ja huomata, kuinka yhden onnistumisen jälkeen seuraava on aina helpoampi saavuttaa, ja kuinka jokaisen onnistumisen jälkeen sitä janoaa seuraavaa aina varmempana ja varmempana onnistumisestaan.Ja juuri tämän vuoksi jokainen pieneltäkin tuntuva erävoitto Mörköä vastaan on tärkeä. Kaikkea ei voi saavuttaa kerralla, mutta jokainen pieni askel oikeaan suuntaan on tärkeä, sillä se voi käynnistää jotakin suurta.
      Myös tuo, mitä krijoitat epäonnistumisista on tärkeää. Syömishäriöinen on usein kovin vaativa itseään kohtaan, ja tämän vuoksi omaa rajallisuuttaan on vaikeaa hyväksyä. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että yksi pieni epäonnistuminen tai takapakki ei kaada koko prosessia eikä mitätöi saavutuksia. Se on vain merkki siitä, että pitää pohtia entistä tarkemmin, miten jatkaa eteenpäin, aivan kuten osuvasti kirjoitat. Muistathan Sinäkin tämän?
      Toivon myös Sinun polullesi paljon onnistumisia, ja myös voimia kohdata väistämättömiä epäonnistumisia silloin tällöin. Halaus <3

      Poista