lauantai 27. heinäkuuta 2013

Tapaaminen saman kokeneiden kanssa

Olen kirjoittanut vertaistuesta aikaisemminkin, mutta nyt päätin kuitenkin palata vielä hetkeksi aiheeseen henkilökohtaisesta näkökulmasta käsin. Tapasin nimittäin keskiviikkona kaksi hienoa ihmistä, joiden kanssa meillä on yhteinen Mörkö vastustajanamme. Seuraavassa kerron hieman tämän tapaamisen haastavuudesta vertaistuen kautta minulle, ja lopulta kuitenkin sen merkityksestä ja siitä voimakkaasta yhteenkuuluvuuden tunteesta, jonka tuossa tapaamsessa koin.

Olen ollut nimittäin aina hieman epäilevä vertaistuen suhteen, ja suhtautunut siihen melko skeptisesti. Tämä johtuu siitä, että yleensä sairauteni on muiden sairastavien läsnäollessa nostanut minussa vielä entistä voimakkaammin päätään. Tämä johtuu siitä, että vertailu on minulla aina ollut voimakas osa sairauttani, mikä ei käsittääkseni ole yhtään epätavallista, kun on kyse anoreksiasta. Osastolla olimme lähes toistemme tukissa kiinni välillä keittiön puolella, kun tämä piirre puski minussa ja muissa potilaissa esiin ruokapöydän äärellä.

Lisäksi olen perinyt äidiltäni voimakkaan myötäelämisen taidon, joka toki on työssäni ja elämässä ihmisten kanssa toimiessa yleensä vahvuus. Asian nurjapuoli on kuitenkin se, että myötäelän helposti myös toisten tunteita ja pahaa oloa. Toisin sanoen ahdistun toisten ahdistuksesta.

Tähän voimakkaaseen empatiakykyyni liittyy myös voimakas tarve auttaa, jopa "pelastaa" muita. Olen aina ollut heikompien puolustaja, yksinäisten seuraan hakeutuva ja toisten ongelmia omille harteilleni ottava. Silloin tällöin, kuten helposti juuri muiden sairastavien kanssa tekemisissä ollessa, tämä piirre kääntyy minua itseäni vastaan, ja pyrin auttamaan muita ikään kuin oman hyvinvointini kustannuksella, mistä on yleensä haittaa molemmille osapuolille. Osastolla ollessani sain useasti hoitajilta huomautuksia siitä, kuinka minun pitäisi jättää hoitotyö hoitajille.

Olen myös halunnut pitää hieman pesäeroa muihin sairaisiin sen vuoksi, että minulle on tärkeää myös se kaikki sairauden ulkopuolinen elämä, muutkin ihmiskontaktit ja sairauden ulkopuoliset harrastukset. Päiväni pyörivät jo Mörön ymprärillä niin paljon muutenkin, etten jaksa ajatella sitä vielä muiden sairastavien kanssa ja kautta. Pikkuhiljaa olen kuitenkin alkanut ymmärtää, että nämä eivät välttämättä sulje toisiaan pois, vaan parhaimmillaan esimerkiksi vertaistuki ja muut ystävyyssuhteet tukevat toisiaan, sillä niillä on yhteinen päämäärä: Mörön taltuttaminen ja elämän löytäminen.

Tämä negatiivinen puoli vertaistuesta on kuitenkin tullut voimakkaasti esille varmasti myös sen vuoksi, että kokemukseni on rajoittunut lähinnä osastolle. Tämän blogini kautta käsitys vertaistuesta onkin muuttunut. Olen oppinut hyödyntämään sitä aivan toisella tavalla. Olen kasvattanut itselleni siitä voimavaran, aseen sairauttani vastaan. Olen hakenut teiltä lukijoiltani ymmärrystä, tukea kohdata muutos ja voimia ja uskoa itseeni ja siihen, että tästä syvästä ja upottavasta suosta voi selvitä.

Lopullisen niitin peloilleni vertaistukea kohtaan on kuitenkin tehnyt henkilökohtaisesti muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien tai olleiden kanssa keskusteleminen. Näissä keskusteluissa olemme käsitelleet yhteisiä haasteitamme, ja etsineet niissä yhdessä ratkaisuja. Olemme jakaneet sairauteen liittyviä pelkojamme, ja lopulta nauraneet niiden järjejttömyydelle. Olemme hakeneet rohkaisua ottaa se seuraava askel, ja ennen kaikkea iloinneet yhdessä niistä pienistä, mutta niin merkittävistä asioista toipumisen polulla, jonka merkityksen vain toinen saman kokenut voi TODELLA ymmärtää.

Silti tiedostan edelleen riskini, jotka minulla liittyvät vertaistuen kääntöpuoleen. Omat heikot kohdat, tilanteet, joissa sairaus nostaa päätään onkin hyvä tiedostaa, jotta niihin ei lankea. Tämän vuoksi, huolimatta suuresta halustani tavata kasvotusten toisia sairastavia on tämä tuntunut minusta haastavalta. En ole halunnut ottaa siihen liittyvä riskiä, että kokisin takapakkia, enhän ole halunnut minkään riskeeravan toipumisprosessiani. Nyt kuitenkin tunsin olevani niin vahvoilla, että olin valmis tapaamaan ihan kasvotusten kaksi samassa tilanteessa olevaa, joista toinen on tosin toipumisessa jo minua pidemmällä.

Tapaaminen oli siis minulle jälleen omalla tavallaan haastava ja luonteestani johtuen jännitin sitä etukäteen. Enää minua ei kuitenkaan jännittänyt se jatkuva sairauteen liittyvä vertailu tai kilpailu "paremman" (eli sairaamman) anorektikon tittelistä, sillä tiesin päässeeni jo tästä vaiheesta eteenpäin. Pikemminkin jännitin sitä, kuinka pahalta minusta tuntuisi nähdä toisen sairaus ja paha olo silmästä silmään, ja kuinka helposti menisin siihen mukaan, kun kyseessä olisi minulle tärkeät ihmiset, sekä se, miten tällaisessa uudenlaisessa tilanteessa voisi oma sairauteni taas nousta voimakkaammin pintaan.

Jälkeenpäin ajatellen en  kuitenkaan voisi olla onnellisempi siitä, että uskalsin ottaa tämän rohkean askeleen. Kukaan muu kuin saman kokenut ei voi todella YMMÄRTÄÄ, mitä käy läpi, kukaan muu kuin saman tuntenut ei voi tuntea puolestasi, kukaan muu kuin saman taistelun käynyt ei voi rohkaista Sinua voittoon yhtä uskottavasti. Yhdessä jaetulla elämällä, yhdessä koetuilla kokemuksilla, yhteisellä taistelulla, on uskomaton voima.

Puhuimmekin tapaamisessamme paljon vaikeista kokemuksistamme, ja erityisesti koin saavani tukea ja ymmärrystä liittyen pakkohoitooni suljetulla osastolla. Kyseisestä hoidosta on jäänyt minulle sellaiset traumat, joita ei voi sanoilla tai selittämällä avata toiselle. Sellaiset haavat, joiden syvyyttä ei voi nähdä ilman samoja puukoniskuja. Ja niiden haavojen hoitamisen tueksi on sen jakaminen sellaisen kanssa, joka voi todella tavoittaa kokemuksesi, äärimmäisen tärkeää.

Tapaamisessamme tulikin hyvin esille se, minkä aikoinaan jo nuorisopuolen lääkärini sanoi minulle: minulla on voimakas tarve tulla kuulluksi. Kuuntelevia korviakaan ei ole koskaan liikaa, mutta kuulevia on aina vielä vähemmän. Ja nimenomaan tämän tarpeeni tavoittivat rakkaat ystäväni, ja osasivat siihen vastata.

Vaikeista keskustelunaiheista huolimatta olimme kuitenkin ennen kaikkea kolme ystävystä viettämässä yhdessä aikaa. Olimme ystävykset, joita yhdistää yhteinen historia ja yhdessä jaettu kokemus, jotka ovat vain lähentäneet meitä.

Kirpparilla kiertely, sisustusliike day'ssa sateenvarjojen ihastelu ja Esplanadin puistossa kuvien napsiminen saattoikin näyttää kevyeltä hauskanpidolta ulkopuolisen silmin, ja sitä se toki myös oli, mutta syvällä sisimmissämme tiesimme, että tämän tapaamisen merkitys oli jotakin suurempaa, ja se kosketti minua jostakin paljon syvemmältä. Ja samalla siinä loksahti jälleen yksi pala kohdilleen tässä palapelissäni. KIITOS ystävät kalliit!



<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Kuullostaa jälleen kerran kovin tutuilta ajatuksilta. Myös itselle toisten kohtaaminen on ristiriitaista; hoitaja minussa vs. vertailija ja kadehtija. Mutta uskon, että tietyssä vaiheessa vertaistuki myös kasvotusten voi olla todella antoisaa, mutta silloin jokaisen osapuolen on tiedostettava ja myönnettävä (ainakin jollain tasolla) siihen liittyvät riskit. Sinänsä surullista ajatella ihmisten kohtaamiseen liittyviä riskejä, mutta sekin varmasti on osa sitä omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

    Kuten jo aikaisemmin sanoin, kuva herättää monenlaisia tunteita, yhdellä sanalla sanoen kuva on vaikuttava. Ainakin minulle siitä välittyy tapaamisen moniulotteisuus. On hienoa, että olette löytäneet toisenne ja kuitenkin käytte jokainen omaa matkaa.

    Voisin taas jatkaa tätä kommenttia vaikka miten pitkään, mutta jätän nyt tähän. Uskomatonta vain, miten paljon meidän tarinoissa on samoja piirteitä, vaikka kuitenkin isoja eroja myös.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jen! Ja lämmin kiitos jälleen viisaasta kommentistasi! Kiitos, että jaoit kokemuksiasi vertaistuesta. Juuri tuon takia tämä vertaistuki, vaikka blogin välityksellä, on niin antoisaa: huomaa, ettei ole omien ajatustensa ja tunteidensa kanssa yksin.
      Juuri tuo onkin mielestäni toipumisessa tärkeää, eli omien voimavarojensa, vahvuuksien ja heikkouksien, niiden asioiden, jotka ajavat kohti terveyttä ja niiden jotka ajavat kohti sairautta tunteminen ja tunnustaminen. Ja jälleen ollaan yhden keskeisimmän asian ytimessä. Nimittäin rehellisyyden. Pitää olla edes itselleen rehellinen, jos haluaa parantua.
      Ja tavoitteena tulisi olla tuo mainitsemasi oma hyvinvointi. Ja jos muiden sairastavien tapaaminen tuntuu Sinusta riskeeraavan tuota tavoitetta enemmän kuin ajavan sitä kohti, ei tämänkaltaisten tapaamisten aika vielä oli. Minullakin meni pitkään, että uskalsin tämän askeleen ottaa, mutta nyt, kun mielenikin on tervehtynyt niin paljon, ettei se enää pistä vertailemaan tai sairaalla tavalla kilpailemaan, uskalsin sen ottaa.
      Pidä siis omasta hyvinvoinnistasi hyvää huolta, ihan joka kantilta katsottuna! Se on pääasisa. Voimia, tsemppiä ja valoa tunnelin päähän! Älä anna periksi. <3

      Poista
  2. Hei Ida!

    Ihanaa lukea, että tapaaminen vertaisten kanssa oli niin onnistunut ja merkityksellinen ja, että se antoi Sinulle aivan uutta perspektiiviä vertaistukeen ja sen hyviin puoliin. Itse olen myös saanut kokea hyvänlaatuista vertaistukea ihan vertaistukiryhmissäkin. Mutta niiden nurja puoli on ehkä se, ettei ryhmäläisten välillä ole oikeastaan mitään yhteistä historiaa kuten teillä/meillä, jolloin voimme päästä ihan eri aaltopituuksille kuin "tuntemattomien" kanssa.

    Tunnistin paljon itseäni tekstistäsi, minkä arvanetkin... ;) Luulenpa, että varsinkin sairaalaympäristö ja akuutit sairauden vaiheet tekevät sen parhaimman vertaistuen vaikeaksi. Uskon kuitenkin vakaasti, että ystävyys- ja vertaissuhde sairaalan ulkopuolella voi olla niin paljon hedelmällisempi ja antoisampi, kun ollaan ns. "neutraalilla" maaperällä ja akuuteimmat vaiheet eivät ehkä ole päällä.

    Toivon Sinulle paljon antoisia vertaistukihetkiä kauniissa vapaassa maailmassamme nyt ja tulevaisuudessa!

    Lämpimin halauksin.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos kommentistasi! Rehellisesti sanottuna juuri Sinun ja minun välisessä suhteessa olen huomannut kaikkein parhaiten sen valtavan muutoksen, kuinka vertaistuki voi muuttua molempia osapuolia tuhoavasta tekijästä valtavaksi voimavaraksi. Muistamme varmasti molemmat sen, kuinka kohdallamme osastolla juuri meidän välillämme vertaistuki näytti kääntöpuolensa, mikä johtui varmasti juuri tuosta, minkä mainitsit, eli sairaus oli niin akuutissa vaiheessa meillä molemmilla päällä ja sairaalaympräistö omine sääntöineen ja rajoituksineen hankaloitti asiaa entisestään.
      Ja nyt kaikki taas on aivan päinvastoin. Olen saanut Sinulta tämän blogini välityksellä valtavasti rohkaisua, kannustusta, tukea ja ymmärrystä, siis sitä vertaistukea parhaimmillaan. Ja olen siitä tavattoman onnellinen. Ja siitä, että samalla olen saanut Sinusta aidon Ystävän. KIITOS!<3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Vertaistuki voi todellakin olla kimurantti juttu. Parhaimmillaan se auttaa ja tukee, mutta voi myös olla negatiivista jos siitä tulee vertailua kumpi on sairaampi. Vertaistuesta voi myös tulla sellaista, että vain toinen tukee. Esim. toinen voi olla paremmassa kunnossa ja tukee sitä huonompikuntoista. Sitten roolit vaihtuvat eikä tämä ennen huonokuntoisempi kestäkään olla se parempikuntoinen eikä ollenkaan tue sitä toista, vaan enemmänkin moittii jne. Silloin vertaistuki menee päälaelleen kun se on vain yksipuolista. Ja voi tuntua epäreilulta tältä joka ensin toista tukee ja sitten saa samalta ihmiseltä vain moitteita vaikka tarvitsisi tukea.

    Vertaistuki parhaimmillaan onkin sitten just tuota mitä me kolme koimme! Vaikka itse olenkin jo näin pitkällä toipumisessani ei mikään korvaa näitä keskusteluita mitä me kävimme, on NIIN lohduttavaa ja palkitsevaa puhua niistä vaikeista asioista joista en minäkään ole juuri kenenkään kanssa puhunut just koska tiedän, että niitä kokemuksia ei voi kukaan muu tajuta kuin henkilö joka on käynyt saman läpi! Joten iso KIITOS itsellesi Ida! Todellakin, pystymme antamaan toisillemme arvokasta vertaitukea JA samalla olemaan hyviä ystäviä!

    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja lämmin kiitos paitsi tapaamisesta, myös kommentistasi!
      Mitä tuohon ensin mainitsemaasi ongelmaan vertaistuen toispuoleissuudesta, ja siihen, että vain toinen osaa tukea tulee, niin käsittääkseni tämä riski liittyy ennen kaikkea siihen korvien väliseen toipumiseen ja sen epätasapainoon painon kanssa, siis siihen, ettei pää ole pysynyt somaattisen puolen kohentumisessa mukana. Jos siis toinen on painonnoususta huolimatta yhä mieleltään kovin sairas, voi hän alkaa sairaalla tavalla jotenkin kadehtia somaattisesti heikommassa kunnossa olevaa toveriaan, ja tällöin tukeminen on vaikeaa, ja se saattaa juuri johtaa tuohon mainitsemaasi moittimisee jne. Kun vertaistukimielessä tavataan, pitäisi mielestäni molempien olla henkisesti toipumisprosessissa niin pitkällä, ettei tämä käänny tällä tavalla itseään vastaan. Mutta nämä ovat monimutkaisia asioita.
      Minä taas olen huomannut, että kun psyykkinen toipumiseni on edennyt yhdessä painoni kanssa, on tällainen sairas kilpailu ja vertailu jäänyt melkeimpä kokonaan pois. En enää koe ylpeyttä siitä, jos olen huonommassa kunnossa, vaan siitä, jos huomaan olevani meistä se vahvempi osapuoli mitä sairauden päihittämiseen tulee.
      Meidän kahden suhteessa en sitä vielä ole, mutta sen verran tasapainossa on ainakin minun näkökulmasta meidän suhteemme, että pystyin saamaan suurta ymmärrystä ja yhteenkuuluuvuuden tunnetta keskustelussamme. Toivon, että Sinä koit asian samalla tavalla.
      Ja uskon, että vielä koittaa se päivä, että olemme molemmat maalissa, ja jos nyt jo pystymme olemaan näin hienosti toistemme tukena, uskon ja toivon, että ystävyytemme säilyy myös KUN olemme molemmat saavuttaneet päämäärämme.
      Tähän loppuun haluan vielä kerran muistuttaa, että muista, että Sinun ei tarvitse aina olla se vahvempi ja tukeva osapuoli minunkaan kanssani. Saat arkailematta hakea minulta myös tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitset, sillä koen olevani sitä antaakseni jo tarpeeksi vahva.. Se on sitä ystävyyttä.
      Halauksia <3

      Poista
  4. Onpa mukava lukea, että sait tapaamisestamme paljon irti, vaikka etukäteen sitä jännititkin. Täytyy myöntää, että niin tein minäkin, onhan siitä jo vuosia kun edellisen kerran tapasimme kasvotusten! Vertaistuki on kaksiteräinen miekka ja sinä helposti otat sen hoivaajan roolin, niin kuin minunkin kohdallani. Hienosti olet kuitenkin alkanut tästä roolista irtaantmaan ja pystyt olemaan tasavertainen ystävä, et hoitaja ja jättää hoivaamisen ammattihenkilöille. Nin sinulla on yksi taakka vähemmän, vertaistapaamistenhan ei pidä olla suoritus vaan mukavaa yhdessäoloa. Puhuimme todella vaikeistakin asioista, mutta seurassasi se oli helppoa, koska tiesin, että te kaksi tiedätte puolesta sanasta, mitä ajattelen ja miltä minusta tuntuu. Tällaista ystävyyden ja vertaiskumppanuuden pitääkin olla: vastavuoroista tukemista ja kuulemista. Minä sain kohtaamisestamme paljon irti, kiitos tästä ja toivottavasti seraavaan kertaan ei mene yhtä pitkää aikaa.
    Kiitos Ida!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ihana Nell niin tapaamisesta kuin kommentistasi! Ihanaa kuulla, että Sinäkin sait paljon irti tapaamisestamme, kuten minäkin. Olen saanut Sinulta mitä parhainta tukea, ja tuo tapaaminen yhdisti meitä entisestään. Näin minä koin.
      Eturivissä juuri minun suhteeni Sinuun onkin kumonnut ne pelot ja ennakkoluulot, joita minulla oli vertaistukea kohtaan. Juuri tuo, minkä mainitsit, että toinen ymmärtää puolesta sanasta, ei arvostele tai tuomitse, vaan tukee ja rohkaisee eteenpäin on mielestäni tärkeää. En tiedä, miten voisin Sinulta saamastasi tuesta Sinua tarpeeksi kiittää. Mutta ehkä kiitoksia ei tarvita. Sillä juuri tuo vastavuoroisuus, jonka mainitsit on varamasti paras kiitos. Ja juuri se on meillä toiminut ja siksi muodostanut meidän välillemme sellaisen aidon ystävyyssuhteen, joka paitsi kannattelee meidät yhdessä yhteiseen maaliimme, myös kannattelee varmasti myöhemmin elämässä. Sillä tämä Ystävyys kestää. <3

      Poista
  5. Hienoa, että olet mennyt noin paljon eteenpäin! Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen siitä itsekin onnellinen! Tsemppiä Sinullekin!:)

      Poista