maanantai 10. kesäkuuta 2013

Lomalta tuntuva kesäretki

Miltä tuntuu kuljeskella rauhallisesti ympäri kaupunkia auringon paisteessa ilman, että on pakko liikkua? Miltä tuntuu, kun on vapaa sairauden kehääkiertävistä pakkoajatuksista? Miltä tuntuu viettää päivä ilman ahdistusta tai stressiä ruokailuista tai liikunnasta? Miltä tuntuu, kun pystyy keskittymään keskusteluun aidosti ilman, että ajatukset oikeasti pyörivät ihan muualla? Miltä tuntuu maistaa mansikkaa ja nuolaista jäätelöä ilman, että kalorilaskuri päässä käynnistyy? Se tuntuu hyvältä. Se tuntuu vapaudelta. Se tuntuu LOMALTA. Kaikkea tätä ja paljon enemmän sain kokea lauantaisena kesäpäivänä äitini kanssa Porvoossa, kun uskalsin lähteä tälle pienelle lomamatkalle.



Kesäreissumme Porvooseen yhdessä äitini kanssa onkin muodostunut jo perinteeksi, ja se kuuluu ihaniin jokakesäisiin perinteisiimme, jolle vain minun osastolla oloni on ollut esteenä. Silti en muista, koska olisin, tai olenko ylipäätään koskaan, nauttinut Porvoon-retkestämme yhtä paljon kuin tänä vuonna.



Eikä tuo liene mikään ihme, Porvoo tarjosi retkellemme mitä parhaimmat puitteet. Sääukko pisti parastaan: aurinko paistoi, lämpöä riitti, ja pieni tuulenvire vilvoitti muuten helteistä päivää. Porvoo onkin mitä mainioin kesäkaupunki hyvällä ilmalla, ja se on mukavan pituisen ajomatkan päässä Helsingistä.



Pääkaupungin hulinan jälkeen tuntuukin rauhallinen pikkukaupunki suorastaan idylliseltä. Porvoon keskustassa on ihana pieni tori, jolta ostimme mansikoita äitini kanssa. Lisäksi veden äärellä on paitsi ihania terasseja, jossa nautimme lopulta lounaamme, jäätelökioski ja pieniä kojuja, joissa myydään muun muassa käsintehtyjä koruja, näin kesäaikaan. Ja aurinkoisella säällä on vanhan kaupungin mukulakivikatuja ja ihania pikkuputiikkeja ihana kierrellä rauhassa. Palvelu on Porvoossa poikkeuksetta aina hyvää, ja voi kuinka se myyjän ystävällinen hymy saa pirteän mielelle itsellekin!



Ja parasta on, että näissä putiikeissa voi tehdä mitä upeimpia löytöjä, joita ei tule vastaan joka toisella vastaantulijalla, kuten oman kaunpunkimme isoista ketjuliikkeistä vaatteita tai tavaroita ostaessa. Myös minä tein jälleen kerran hienoja ostoksia. Löysin tarpeeseen tulevat kauniit sandaalit sekä vähemmän tarpeeseen tulevat, mutta sitäkin ihanammat, käsintehdyt perhoskorvakorut. Lisäksi Brunbergin tehtaanmyymälästä tarttui mukaan tietysti riisisuklaata herkkuhetkiin. On ihanaa, kuinka olen päässyt myös sairauteeni kuuluvasta ikuisesta säästämisestä ja uskallan jo suoda myös itselleni silloin tällöin jotakin kaunista, ihan vain koska tunnen itseni sen arvoiseksi ja haluan hemmotella itseäni. Siskolleni löysin myös pienen tuliaisen ja tuparilahjan, joita en viitsi täällä  kuitenkaan paljastaa.




Erinomaisista puitteista huolimatta parasta koko reissussa oli kuitenkin ehdottomasti se, että sain jakaa sen yhdessä rakkaan äitini kanssa. Kuten kirjoitin äitienpäivää koskevassa tekstissäni, on äitini minulle tärkeä ihminen paitsi sairaudesta toipumisen tukemisessa, nimenomaan tämän oikean elämän näyttämisen ja elämän ilon löytymisen kannalta. Ja siitä tämä kesäretkemme oli jälleen täydellinen esimerkki! Rakkaiden ihmisten seura on mitä tärkeintä, ja sitä soisi meistä jokaiselle, sillä jo se kantaa pitkälle. Ja uskon äitinikin nauttineen reissusta samoin kuin minä, saihan hän viettää sen yhä enemmissä määrin Idan, ei enää anoreksiapeikon kanssa.



Reissullamme sainkin nimittäin taas myös huomata olevani sairauden päihittämisen osalta vahvemmilla kuin esimerkiksi viime kesäisellä reissulla. Pystyin maistelemaan ruoka-ajan ulkopuolella torilta ostamiamme mansikoita ja jäätelöä ilman omantunnontuskia. En ahdistunut, vaikka suurin tukipilarini isä ei ollut reissullamme mukana. Suunnitelmiemme mennessä myttyyn lounaan osalta, kun kyseinen ravintola oli mennyt jo aikaisemmin kiinni, en mennyt paniikkiin vaan aloin miettiä vaihtoehtoista suunnitelmaa. En pyrkinyt maksimoimaan kävelyä retkellämme, vaan pystyin keskittymään Porvoon viehättäviin pikkuputiikkeihin. Ruoka ei pyörinyt mielessäni muulloin kuin ruokapaikkaa etsiessämme ja ruokaillessamme. Pieniä hyviä asioita, pieniä edistysaskeleita, jotka kuitenkin mahdollistivat jotakin suurta: retkestä nauttimisen. Vihdoinkin olin lomalla!



<3: Ida

15 kommenttia:

  1. Jeee, ihanaa! Lisää tällaisia! Olen niin iloinen, että reissunne meni odotetusti ja nautit olostasi ja mukavasta seurasta täysin siemauksin. Juuri tällaisia pikku retkiä kesään kuuluu ja sinä jos kuka olet irrottelun todellakin ansainnut! Ja uskon, että äitisi nautti tapahtumista vähintään yhtä paljon. ;) Saitte olla ihan kaksistaan, ilman, että anoreksia-mörkö raahautui mukana kolmantena pyöränä.
    Aurinkoista alkanutta viikkoa Ida-ihana! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell jälleen niin kovin positiivisesta ja kannustavasta kommentistasi! Siitä tuli hyvä mieli :)
      Muistathan, että tällaiset retket ja niistä nauttiminen ilman anoreksiamörön rajoituksia ovat Sinullekin tänä kesänä vielä täysin mahdollisia, kunhan vain ensin saat kerättyä vähän voimia, jotta pääset kunnolla mörön niskan päälle. Ja todellakin olet ansainnut ne aivan kuten kuka tahansa muukin, ja oikeastaan aivan erityisesti, niin hienoa työtä olet jo tehnyt sekä oman että muiden auttamisen ja tukemisen eteen kuluneen vuoden aikana, ja olen varma, että tämä voittokulkusi vain jatkuu näiden tekemiesi vaikeiden mutta oikeiden päätösten myötä.
      Tsemppiä siis omalle "lomareissullesi" ja voimaannuttavia haleja Sinulle Ihanainen! <3

      Poista
  2. Olipas kivaa luettavaa. Oli kuin olisi matkan tehnyt itsekin.
    Ja mikä parasta mörkö oli jäänyt kyydistä. Upeeta Ida.

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kannustavasta kommentistasi! Toivon teidänkin kesäänne tällaisia mukavia pikkuretkiä, jossa pääsee irtaantumaan arjesta. Ja kuten lapsuudestani muistamme, voi niitä retkiä tehdä ihan vaikka "perähuoneestakin" maailman ääriin. :)

      Poista
  3. No niin, Ida, nyt tulee hehkutusta:

    Minäkin muistan, että kävitte viime kesänäkin perinteisellä Porvoon-reissullanne, ja äsken vilkaisinkin siitä tekemääsi postausta. Ja täytyy sanoa, että edistys on huimaa! :) Vaikka silloin jo olit edennyt hienosti, niin nyt on asiat entistä paremmalla mallilla. Vielä viime kesänä kirjauksesi oli enemmän sairauskeskeinen, "kompakti" eikä kuvia löytynyt lainkaan. Nyt tekstisi ja ajatuksesi pyörivät jo paljon enemmän tunnelmissa ja ympäristössä, ovat paljon "ilmavampia" ja ihanat, valoisat kuvat elävöittävät pohdintoja! Eli jo blogisi ulkoasusta paistaa aivan uusi Ida! Tällä en millään muotoa tarkoita, että väheksyisin aiempia tekstejäsi. En todellakaan. Ne ovat yhtä arvokkaita, ja luin niitä aivan yhtä suurella myötäelämyksellä, innolla ja mielenkiinnolla kuin nykyisiä tekstejäsi, mutta uusimmista teksteistäsi huokuu jo niin paljon sitä terveempää, "aitoa" Idaa, että ihan henkeä salpaa!

    Todella ihanaa, että pystyit nauttimaan LOMASTASI täysin siemauksin! Olet kaikki irtiottosi arjestasi ansainnut! :)

    Siitä onkin aikaa kun olen viimeksi kesäisessä Porvoossa käväissyt. Pitäisi varmaan jossain vaiheessa taas käydä... Itse asiassa taisin käydä viimeksi Porvoossa yksien häiden merkeissä, eivätkä ne suinkaan olleet kesähäät vaan uudenvuodenaaton häät! Ja niistäkin on aikaa... Joulun aikaan en ole vielä onnistunut Porvooseen eksymään, mutta vanha kaupunki on kuulemma tosi ihana myös joulun aikaan.

    Enemmän tällaisia reissuja tilaan minä ylemmiltä tahoilta Ida-Ystävälleni!

    Lämpimien halauksien kera toivottelen minä Sinulle mitä ihaninta viikon jatkoa! ♥♥♥

    Kerrothan terveisiä myös äidillesi, isällesi ja Fannylle!
    Tässä sinnikkäässä taistelussasi, jonka mutkia ja suoria olet meidän lukijoiden kanssa vuoden verran jakanut, he ovat olleet tärkeääkin tärkeämpänä tukipilarina, ja olen onnellinen että Sinulla on heidät!

    PS. Aivan ihanat sandaalit!... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi KIITOS Andrea rakas ihanasta kommentistasi! Nyt suorastaan minun henkeni salpautui sitä lukiessa, niin kovin kauniisti kirjoitit ja positiivisesti katsoit tekemääni matkaa. Tulipa hyvä mieli siis! :)
      Ylipäätään olen saanut Sinulta blogini välityksellä todella arvokasta vertaistukea, joka on tsempannut minua jatkamaan entistä suuremmalla motivaatiolla. Toivon, että tunne on ollut molemminpuolinen. <3
      Ja kuten Sinä minulle, toivon minäkin Sinun kesääsi tällaisia "lomamatkoja", joilla pystyisit hieman irtautumaan arjesta ja sairaista kuvioista, sillä ne antavat hieman etäisyyttä tilanteeseen, rikkovat hyvällä tavalla sairauteen kuuluvia rutiineja ja antavat pienin levähdysten muodossa lisää voimia taisteluun. Ja niitä voimia tarvitaan, sillä taistelu ei ole helppo, mutta me sen silti voitamme, yhdessä, mutta omaan tahtiimme, toinen toisiamme tukien, eikö?
      Ja terveiset menevät varmasti perille, jo tämän bloginikin kautta :)
      Haleja. <3

      Poista
  4. Hei Ida!
    Voi että tulin iloiseksi kun luin tämän! Jos näkisti minut nyt alkaisit varmaan nauraa ilmeelleni kun olen Hangon keksi! Itse puhuit pienistä edistysaskeliesta, mutta minä kyllä sanoisin että ovat SUURIA! Tuo, että ruoka pyörii mielessä vain kun sen aika on eikä koko ajan, ja tuo, että kykenit spontaanisti ahdistumatta vaihtamaan lounassuunnitelmia ovat todellakin aimo harppaus eteenpäin! Eikä todellakaan mikään hetkessä saavutettava sellainen, vaan vaatii paljon työtä! Ja sinä Ida olet tehnyt aivan valtavasti työtä toipumisesi eteen! Todellakin!

    Pakko tässä paljastaa vähän omaa: tänä aamuna minulla oli aika kampaajalle. Olin Pasilassa reilusti ennen aikaani niin kuin tapanani on. Tuli hetken mielijohde, että menenpä tuohon kauppaan ja ostan jäätelön koska teki mieli. Ja niin tein. Sitä syödessäni ajattelin aikaa pikkasen taaksepäin kun tällainen ei olisi ollut mahdollista.Ajattelin sitä, mitä jäätelön paperissa lukeva kalorimärä olisi silloin aiheuttanut jos olisin ylipäätään eksynyt jäätelötiskille. Ja olin NIIN iloinen siitä, että päätin silloin syksyllä 2010 lähteä toipumisen tielle! Nyt söin jäätelön hyvillä mielin!

    Niin kuin olen aiemminkin sanonut niin sinä Ida tulet kova vauhtia perässäni jalanjäljissäni! Eikä aikaakaan kun saavutat minut! Ehkäpä päädymme yhteisille jätskeille?

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ihana Ystäväiseni! Ja kovin, kovin LÄMMIN kiitos kauniista kannustuksen sanoistasi! Siis jos Sinä olet kuin Hangon keksi tullessasi iloiseksi lukiessasi tekstiäni, niin nyt olen minäkin luettuasi kommenttisi :)
      Sinun kommenteillasi koskien toipumisessani ottamiani edistysaskeleita nimittäin todella on merkitystä. Sillä Sinä et ole vain tämän läpikäynyt, vaan tästä myös selvinnyt. Sanoillasi on siis painoarvoa. Ja kerran toivon liittyväni teihin, joiden sanat todella merkkaavat jotakin, ja jotka syövät huolettomasti jäätelön ihan vain koska sitä tekee mieli.
      Sillä niin hyvälle mielelle minut sai tuo, kun kerroit, kuinka nautit jäätelöstäsi hyvillä mielin. Se on sitä ELÄMÄSTÄ nauttimista. Mörön viimeisetkin rippeet alkavat todella olla poissa elämästäsi. Voit olla paitsi iloinen siitä, että päätit lähteä toipumisen tielle, myös ylpeä siitä, että olet sillä pysynyt. Sitä päätöstä ei ole varmasti tarvinnut katua. Kuten en kadu minäkään omaani. Vielä olemme molemmat selviytyjiä ja nautimme jäätelönmakuisesta elämästämme täysin siemauksin. Haleja ja terkkuja Lumille ja toivottavasti nautit kampaajalla hemmottelusta, olit sen ansainnut! <3

      Poista
    2. Ja piti vielä lisätä, että ihanaa, kun olet vähän rohkaistunut kertomaan omista kuulumisistasikin näissä kommenteissa! Jokainen jakaa itsestään tietysti sen verran kuin uskaltaa, mutta on aina niin mukava lukea myös teistä lukijoistakin vastavuoroisesti :)

      Poista
  5. Ihanan kuulonen reissu ja superkaunis kuva:) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas <3 Toivottavasti teilläkin oli kiva Korkeasaaren reissu! :)

      Poista
  6. Hei Hymytyttö!!
    Olen lukenut kyllä aiemmatkin postauksesi, mutta ollut liian kiireinen (muka) niitä kommentoimaan. Todella hienoa, että jaat meille monille arjestasi "aivan tavallisia asioita". Saat minilomasi siskon kanssa ja irtiottosi arjesta äitisi kanssa kuulostamaan niin.. niin.. niin.. Ihanan normaalilta, luontevalta ja kirjoituksistasi paistaa läpi aito riemu, onnistumisen ilo ja hurja tahto parantua. Olen aidosti onnellinen sinun puolesta, hymyilevä kaunotar :-). Olen onnellinen myös perheesi puolesta, kun saavat sinut pikku hiljaa takaisin ihan kokonaan. Sinulla on kauniin hymysi lisäksi niin paljon hyvää annettavaa. Olen jo aeimminkin sanonut, että jo "kauan sitten" näin niiiiiiiiin paljon hyvää sinussa, että siitäkin syystä seuraan paranemispolkuasi suurella mielenkiinnolla, enkä sinua unohda :-). Olet lämmin, kuten kesäinen aurinkokin. Kaikkea hyvää ja tsemppiä!!
    marika
    ps. Terveiset perheellesi.
    ps2. Luulen, että haluan käydä Porvoossa tuon kertomasi jälkeen :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ihana Marika! Kiitos, kiitos ja kiitos niin kovin ihanasta kommentistasi ja kauniista sanoistasi taas jälleen kerran, ihan liikutuin...:)
      Tiedätkö, kuten olen aiemminkin sanonut, tuo, että näit minussa hyvää ja että olit aidosti aina minun puolellani, välittyi jokaisessa tapaamisessamme. Ja sen asiosta minäkään en unohda Sinua ikinä. Sillä Sinä olet ollut paitsi tärkeä ihminen toipumiseni kannnalta, myös Ihana ihminen, johon on ollut etuoikeus tutustua.
      Aurinkoa, lämpöä ja kaikkea hyvää kesääsi koko perheeltä! :)
      Ps. Ja Porvoossa kannattaa ehdottomasti käväistä!

      Poista