lauantai 4. toukokuuta 2013

Erilainen lounas

Vappuisen ravintolareissumme rohkaisemana päätin takoa kun rauta on kuumaa, ja vaihdoin perjantaina normaalin keittolounaani spontaanisti pitsaan, ihan vain koska minun teki pitsaa mieli. Tämä pitsa oli jälleen ensimmäinen laatuaan sairastumiseni jälkeen, jos kotona tehtäviä rieskapitsoja ei lasketa mukaan. Vaikka valmispitsan maku ei mikään gourmet-elämys ollutkaan, vaan pikemminkin karvas pettymys, opetti tämäkin kokemus minulle paljon itsestäni ja voimistani taistella sairautta vastaan ja oli jälleen yksi iso edistymisaskel toipumiseni tiellä.



Anoreksia sairautena on nimittäin sellainen, että se pyrkii kaventamaan ruokavaihtoehdot mahdollisimman suppeaan valikoimaan. Näistä muodostuu niin kutsuttuja turvaruokia. Myös minulla on muutamat esimerkiksi lounaalle tutut keittovaihtoehdot, joita olen oppinut syömään. Toki on ihan normaalia, että muodostuu tiettyjä vakioruokia, jotka ovat esimerkiksi valmistamisen kannalta helppoja ja mikä tärkeintä, maistuvat parhaiten. Anoreksia on kuitenkin helposti kaavoihin ja erilaisiin sääntöihin lukittava, ja näin saattaa ajautua tilanteeseen, jossa ei enää pystykään syömään mitään muuta kuin niitä muutamaa vaihtoehtoa. Tämän vuoksi syömishäiriöstä toipuessa on hyvä silloin tällöin testata itseään, mennä oman mukavuusaluesan ulkopuolelle, ja kokeilla jotakin uutta, kuten minä tein maistaessani pitsaa piiitkästä aikaa.

Uutta ruokalajia kokeiltaessa on omien mielitekojensa kuunteleminen tärkeää. Minä valitsin kaupasta pitsan, koska se tuntui sillä hetkellä houkuttelevimmalta. Usein kun sairaus pääsee valitsemaan, ei omien makumieltymysten kuuntelemiselle jää tilaa, vaan vaakakupissa painavat ihan muut asiat. Tämän vuoksi valintoja tehdessä täytyykin pysähtyä kysymään itseltään: haluanko minä sitä laihaa kasvissosekeittoa vai haluaako sairaus minun valitsevan sen?

Toisin kuin sairaus väittää, kaiken syömisen ei pidä nimittäin olla äärimmäisen terveellistä, mitä ikinä se tarkoittaakaan, tai mahdollisimman kevyttä. Usein minäkin olen pyrkinyt optimoimaan mahdollisimman vähäkaloriseen ja rasvattomiin vaihtoehtoihin ruokani, mikä on tyypillistä syömishäiriöön sairastuneelle. Tätä ajatusta vastaan lähdin kuitenkin sotimaan pitsalounaallani, joka ei lähimainkaan vastannut mielikuvaani "terveellisestä" lounaasta.

Vaikka olin kuunnellut mielihalujani kaupassa, koin pitsaa syödessäni kuitenkin karvaan pettymyksen: se ei maistunut lähellekään niin hyvältä kuin olin kuvitellut. Tästäkin huolimatta söin pitsani loppuun. Tunsin tästä teostani suurta ylpeyttä. Sairaus kun saa yleensä sairastuneen uskomaan, että kun sitten kerran rohkaistuu jotakin syömään, pitäisi sen olla jotenkin täydellistä tai äärimmäisen hyvää. Aiemmin minulla olisikin jäänyt pitsan syönti varmasti ensimmäiseen haarukalliseen, kun en huomannut siitä pitäväni, mutta nyt huomasin edistymiseni ihan konkreettisesti: pystyn myös syömään sellaista ruokaa, mikä ei ole minulle valta makuelämys. Sillä vaikka jokainen syö mielummin omia lempiruokiaan,  terve ihminen kuitenkin joutuu, ja pystyy, välillä syömään myös sellaista ruokaa, joka ei kuulu omiin suosikkeihin sitä sen kummemmin ajattelematta. Ja vaikka ravintolaillallista koskevassa tekstissäni totesin, että ruoan tulisi olla muutakin kuin pelkkää energian tankkausta, on se kuitenkin pohjimmiltaan vain sitä. Nimittäin ruokaa. Eikä sen ruoan joka kerta tarvitse olla suuri elämys tai elämää suurempi nautinto.

Toisaalta, ehkä pitsa olikin minulle pettymys nimenomaan siksi, että olin kieltänyt sen itseltäni niin pitkään. Syömishäiriöön kuuluu pitkät kiellettyjen ruokien listat, jotka koostuvat ruoista, joita sairastava ei salli itselleen. Tällöin käy helposti niin, että sairastavan mielessä ruoat saavat paitsi pelottavia myös jollakin tapaa maagisia merkityksiä ja ne alkavat muistuttaa mielessä houkuttelevuudeltaan jotakin Jumalallista. Kun sitten uskaltautuu maistamaan vihdoin jotakin, jonka on itseltään pitkään kieltänyt, saattaa huomata, kuten minäkin, että ei se nyt sen kummallisempaa ollutkaan.

Jo ihan pelkästään tämän maagisuuden karsimisen vuoksi suosittelen jokaista syömishäiriöön sairastunutta ottamaan ruokia pois kiellettyjen ruokien listalta. Minä olen nimittäin elävä esimerkki siitä, että vaikka söin aikoinani minulle ehkä kaikista kielletyimpänä ollutta ruokaa, mitään pahaa ei tapahtunut. Ja mikä parasta, pystin siihen ahdistumatta. Päinvastoin, tunsin suurta ylpeyttä siitä, että kiellettyjen ruokien listani on vaihtunut sallivuuden puolelle, eikä kiellettyjä ruokia minulla enää juurikaan ole. Pystyn jo syömään melkeinpä mitään vaan ahdistumatta. Ja muutaman vuoden takaiseen kurkkuruokavaliooni verrattuna en voi kuin itsekin ihmetellä, kuinka pitkälle olen tullut. Ja jos minä pystyin tähän, niin kyllä pystyt sinäkin.

Erityisen hienoa pitsan syömisestäni teki se, että se tapahtui spontaanisti extempore-päätöksellä. Tällainen spontaanius kun on anoreksiaa sairastavalle harvinaista paitsi yleensä elämässä, mutta erityisesti ruokailuissa. Kaiken pitäisi anoreksiamaailmassa olla tarkoin kontrolloitua ja suunniteltua, jotta saa tunteen, että ohjat pysyvät omissa käsissä. Elämä tarjoaa kuitenkin aina yllätyksiä, tilaisuuksia, joissa pitää tarttua hetkeen, ja jos niitä tilaisuuksia ei käytä hyväkseen, jää usein paljosta paitsi. Ja sitähän toipuminen nimenomaan on, pähkinänkuoressa: elämälle ja sen mahdollisuuksille avautumista ja samalla vapauden lisääntymistä.

Muutama vuosi sitten (liian) pitkän hoitoni suljetulla osastolla ollessa lopuillaan, kysyi omahoitajani, onko minulla ruokia, joita en usko koskaan elämässäni kykeneväni syömään. Mainitsin Mcdonalds'n kaltaisista paikoista saatavan pikaruoan ja pitsan. Nyt olen syönyt kumpaakin. Olen siis jo nyt ylittänyt itseni ja oman ennusteeni toipumisestani ainakin tällä saralla. Ja jälleen yhtä onnistumisen kokemusta rikkaampana voin vain todeta: tästä on suunta vain ylöspäin!

Onnistumisestani ylpeänä haastankin nyt Sinut, rakas blogini lukija: kokeile maistaa jotakin Sinulle  pitkään kiellettyjen ruokien listalla ollutta ruokaa. Voin vakuuttaa: maailma ei siihen romahda. Ja vaikka et syömishäiriötä sairastaisikaan, aina voi kokeilla jotakin uutta. Vaihtelu nimittäin virkistää, ihan kirjaimellisesti.

<3: Ida

Kuva: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Supreme_pizza.png

16 kommenttia:

  1. kuulostaa hyvältä! muistan itseni kohdalla vieläkin sen kun ensimmäisen sallin itselleni jotain mikä oli pitkään ollut "kiellettyjen listalla". siitä tuli hyvä fiilis, eikä minulla enää nykyisin oikeastaan ole mitään kiellettyjä ruokia. se on yllättävän vapauttavaa esimerkiksi kun on ystävien kanssa kaupungilla niin ei tarvitsekaan lähteä kotiin syömään "omaa" päivällistä tai lounasta. :)

    tsemppiä jatkoon! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksestasi Birdy! Ihanaa, että jaksoit taas lukea tekstini ja rohkaistuit taas kommentoimaan! Kommenteista tulee aina hyvä mieli :)
      Ja siis aivan upeaa että voit sanoa, että Sinulla ei ole enää kiellettyjä ruokia. Ole ylpeä ja onnellinen saavutuksestasi. Uskon, että se on varmasti todella vapauttavaa! Ainakin jo ruokavalion laajentaminen ja juuri tuo ulkona syömisen opettelu on avannut minulle ihan kuin uusia maailmoja.
      Tsemppiä myös Sinulle ja ihania aurinkoisia kevätpäiviä sinnekin! :)

      Poista
  2. Tosi hienoa Ida! Oon susta ylpeä. Turhat rajoitukset vain pois:). Suosittelen maistamaan pitserian pitsoja ne on todella hyviä, ihan eri makuisia, nam! Mutta upeaa kuitenkin :) tsempit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi rakas! Sinun kannustuksesi ja tukesi merkkaa minulle aina kaikista eniten. Ja pitääpä rohkaistua vielä tuota pitseriankin pitsaa maistamaan! :) Nautihan lämpenevistä kevätpäivistä ja muutenkin olostasi! Olet ihq Ihana! ;)

      Poista
  3. Moikka taas ja aurinkoista kevään odotusta!!!
    Hienoa Kaunotar!!! Makuelämyksistä ei varmastikaan se parhain, mutta hienosti uskalsit kokeilla ja vieläpä syödä loppuun jotain sellaista, mistä et hirveästi nauti. Makuelämystä ei varmasti voi kiistää :-)!!!
    Tsemppiä taipaleellesi..täällä minä sitä kuule ahkerasti seurailen.
    marika
    ps. Kauniilta näytit sinä sekä hymysi Vappuna!!! Se hymy oli silmissä asti, ihanaa ja valloittavaa!!!!!!
    ps2. terveiset perheelleesi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Ihana Marika! Kiitos kommentistasi ja siitä että jaksat yhä seurata blogiani! Arvostan sitä todella. Ja kiitos hämmentävistä kehuistasi hymystäni. Se oli kasvoillasi meidän tavatessamme aina niin tarttuvaa, että lienenkö siitä sen vihdoin sisäistänyt :) Lämpöä, aurinkoa ja halauksia Sinulle ja terveisiä vanhemmilta! <3

      Poista
  4. Onpas iloista luettavaa tämä juoksutahti erilaisten makujen maailmaan. Tämä on kuin silta uuteen ihanaan elämääsi ja itsesi
    määräysvaltaan. Alat olla jo melkoinen pomo anoreksia-peikolle.
    Hieno asia. Onnea ja kaikkea hyvää jatkoon.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin kommentistasi! On niin ihanaa, miten positiivisesti ja kannustavasti jaksatte aina minua tukea. En voi edes sanoin kuvailla kuinka paljon se minulle merkitsee, ISO LÄMMIN KIITOS. Aurinkoisia ja kesäisen lämpimiä päiviä sinne! :) Ps. Ja nyt vain sitä silakkalaatikkoa maistelemaan, voit vaikka yllättyä! ;)

      Poista
  5. Upea erävoitto Idaseni!! Todella upea suoritus, että valitsit kaupasta keittolounaan sijaan pizzaa, jota Sinun oikeasti teki silloin mieli! Mutta, jotta pienen pettymyksen vuoksi kokeilusi ei jäisi viimeiseksi, rohkaisen minäkin Sinua, Fannyn tavoin, kokeilemaan pizzerian pizzaa; se kun on jotain ihan muuta kuin einespizza! Ei taatusti jää pettymykseksi! Siis sitten kun sen aika on, ja koet olevasi siihen valmis! :)

    Itsekin söin tänään jotain, mikä ei suinkaan ole eikä koskaan ole ollutkaan millään kiellettyjen listalla, mutta jota ei ole aikoihin tullut syötyä, nimittäin lempiruokaani: lohikiusausta. Mutta minullekin tämä oli pieni pettymys, kun tuntui ettei se maistunut oikein miltään... Äidin tekemä kyllä voittaa eineksen mennen tullen! :)

    Paljon tsemppiä Sinulle, Ida, uusien aluevaltauksien tekoon ruokarintamalla! Olet toden totta päässyt tosi pitkälle peikkojen selättämisessä! Kun tuosta vielä voimistut, niin pääset ihan varmasti jonain kauniina päivänä kaikista peikoistasi eroon! Ihanaa!!

    Lämmin halaus ja paljon potkua uuteen, aurinkoiseen viikkoon! Roppakaupalla haleja juuri Sinulle! ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin ihanainen Andrea kommentistasi! Kannustit minua taas eteenpäin niin kovin kauniilla sanoillasi, kiitos. <3
      Kuten Fannylle totesin, aion kyllä varmasti maistaa pitserian pitsaa vielä jossain välissä ennen kuin kokonaan pitsat tyrmään. Uskaltaisitko Sinä lähteä itsekin tähän kokeiluun mukaan, jos pitsa ei vielä kuulu ruokalistallesi?
      Hienoa joka tapauksessa, että uskallat syödä mieliruokaasi, eli lohikiusausta. Nyt vain rohkeasti Sinäkin sitä ruokavalikoimaa laajentamaan ja uusia makuja etsiskelemään, ties vaikka löytäisit uuden suosikin! Ja vielä koittaa Sinullekin se päivä, että pystyt syömään riittävästi ja kompensoimatta mitä vain, ihan varmasti. Ja sitä kutsutaan vapaudeksi. Ja sen vapauden Sinä olet totisesti ansainnut.
      Voimia, tsemppiä taistoon ja monta lämmintä halausta! Olet tärkeä. <3

      Poista
  6. Ihan mahtavaa Ida, olen ylpeä sinusta!
    Pitsan syömisessä on anorektikolle, ja siitä toipumassa olevalle, niin monta muutakin aspektia kuin vain syöminen. Ylitit itsesi ex tempore valinnalla, söit ruokaa, joka on turvaruokalistan ulkopuolella, söit loppuun, vaikkei maku ollutkaan maailman paras ja söit kaiken! Niin monta onnistumista samassa paketissa, että löit itsesi varmasti ällikällä. :) Anoreksia todella kaventaa makumaailmaa ja lopulta sairaus sanelee, mitä syö ja se on melko varmasti hyvin kevyttä ja tylsää. Hyväähän ei itselle voi suoda, varsinkaan, jos se ylittää energiasisällöltään tai ainesosiltaan ennalta laaditut raamit. Vapautuminen kaavamaisuudesta ja pakosta avaa niin paljon uusia ulottuvuuksia ja yksi niistä on sosiaalistuminen. Yhtäkkiä voikin mennä ystävien kanssa ulos syömään ja arjen kiireessä turvautua vaikkapa kaupan eineksiin, jos aikaa omien pöperöiden laittamiselle ei ole. Ja onhan se hassua, kuinka on ladannut hirveät odotukset ja nostanut jollekin maagiselle tasolle jonkin tietyn ruoan, kuten sinun tapauksessasi pitsan, ja lopulta huomaakin, että eipä se niin mahtavaa ollutkaan, saatika omannut taianomaisia, fyysisiä muutoksia aiheuttavia elementtejä.
    Minäkin olen rohkaistunut yhteisten juttutuokioittemme kannustamana maistamaan uusia juttuja ja olen ollut hyvin tyytyväinen. Jatkakaamme tutkimusmatkaa ruokien mustalle listalle niin pitkälle, että lista lopulta tuhoutuu.
    Tsemmpiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksestasi! Olit ymmärtänyt hyvin, miksi pitsan syöminen oli minulle niin haastava asia, ja minkä vuoksi tunsin itseni niin suureksi voittajaksi siitä suoriuduttuani. Enkä sitä yhtään epäillytkään. Sellaista syvää ymmärrystä ja sielujen sympatiaa olen nimittäin minäkin kokenut keskusteluissamme. Hienoa, että ne ovat antaneet Sinullekin rohkeutta uusin ruokakokeiluihin. Nyt vain rohkeasti uusiin makumaailmoihin tutustumaan ja rajoja rikkomaan! Pystyt siihen kyllä, ihan varmasti. Olet oikea sisupussi, ja yhdessä me tästä vielä selviämme. Monta lämmintä tsemppirutistusta Sinulle Ihanainen! <3

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnostasi! Kyseessä oli siis kinkku-ananas-einespitsa :)

      Poista
  8. Hei Ida!
    Todella mahtavaa, pizzan syöminen anorektikolle on tosi haasteellista! Loistavasti tästäkin haasteesta selvisit, ja mikä hienointa, teit sen ihan oma-aloitteisesti ja koska itse halusit! Ja niin kuin aiemmissa kommenteissa tuli esille, mitä enemmän pääsee eroon "kielletyistä" ruoista, sitä mukavampi on elämä kaikin puolin, ja sitä helpompi on syödä seurassa ja nauttia syömisistään!

    Todellakin, vaihtelu virkistää!

    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos taas kommentistasi! On niin ihanaa, kuinka Sinä tunnut saman läpikäyneenä aina ymmärtävän niin hyvin minua ja jokaista edistysaskeltani toipumiseni tiellä, ja jaksat minua niiden ottamiseen kannustaa.
      Uskon todella, että kielletyistä ruoista luopumisen myötä elämästä tulee paljon vapaampaa ja mukavampaa, siihen suuntaan se on nimittäin jo hyvää vauhtia matkalla ruokavalioni laajentamisen myötä mennyt... Ja Sinä olet hyvä esimerkki siitä, että rajoituksista vapaan syömisen oppiminen on kuin onkin mahdollista!
      Ihania kevätpäiviä Sinulle ja Lumille, ja lämpimiä halauksia molemmille! <3

      Poista