keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Herkutellen

Edellisissä teksteissäni olen kertonut ateriasuunnitelmasta ja sen merkityksestä sekä ruokailuistani. Kerroin myös siitä, kuinka tärkeää olisi, että ateriasuunnitelma olisi toipumassa olevalle mieluinen, ja ateriasuunnitelma jättäisi tilaa mieliteoille. Omia mielitekojani kuuntelen itse tällä hetkellä parhaiten jokailtaisilla herkkuhetkilläni, jotka koostuvat usein jäätelöstä ja jogurtista tai esimerkiksi karkista. Seuraavassa kerron hieman lisää näiden herkkuhetkien merkityksestä minulle, ja yritän kannustaa teistä jokaista kuuntelemaan omia mielitekojanne.



Tämä herkkujen ottaminen osaksi ruokavaliotani ei anoreksiaa sairastavalle ole todellakaan nimittäin mikään helppo juttu. Syömishäiriö kun pyrkii rajaamaan sallittaviksi ruoiksi pelkästään niin kutsut "turvaruoat", jotka koostuvat yleensä mahdollisimman "terveellisistä", kevyistä ja rasvattomista tuotteista. Usein näiden sallittujen ruokien lista kaventuu sairauden edetessä yhä kapeammaksi ja kapeammaksi. Itselläni tämä tarkoitti pahimmillaan sitä, että kykenin syömään lähes yksinomaan kurkkua.

Syömällä vain itselleen sallimia turvaruokiaan sairastava pyrkii ylläpitämään sairasta kontrollin tunnettaan ja varmistamaan, että hänen painonsa ei lähde hallitsemattomaan nousuun. Turvaruoissa pysytteleminen luo nimensä mukaisesti turvaa, ja tunteen hallinnasta, ja tämän vuoksi jonkin listan ulkopuolisen kokeileminen vaatii valtavasti rohkeutta ja uskallusta.

Toipuminen kuitenkin edellyttää omalta mukavuusalueeltaan poismenemistä. Jotta pääsee eteenpäin on hetkellisesti tunnettava ahdistusta ja pahaa oloa. Siksi rohkaisenkin, jos vielä epäilet: kokeile rohkeasti hypätä hetkeksi pois sairauden rajoituksista. Usein on niin, että haasteet tuntuvat etukäteen paljon suuremmilta, mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Minä olen elävä todiste siitä, että vaikka olen toiminut sairauttani vastaan, mitään pahaa ei lopulta ole tapahtunut.



Hyvä paranemisen mittari ruokaluissa onkin joustavuuden ja sallivuuden lisääntyminen ruokailuissa. Laajemmin tämä tarkoittaa mielestäni sairaasta kontrollista luopumista ja armollisuutta itseään kohtaan. Kuten olen aiemmin jo kirjoittanutkin, minulla tämä sallivuuden lisääntyminen on näkynyt paitsi herkkujen syömisenä myös ruokavalion laajenemisena muilta osin.

Tavoitteena sallivuuden lisääntymisenä ei tietenkään tarkoita sitä, että eläisi pelkällä roskaruoalla tai pelkillä herkuilla. Jäätelötuutti on jälkiruoka ja kakkupala päiväkahvin kaveri, eivät aterioita sinänsä. Herkut ovat aina osa isompaa kokonaisuutta. Mutta kun ruokavalio on yleisesti kunnossa, ei herkkuja edes tule ahmittua kaksin käsin. Ja kun kiellettyjä ruokia ei enää ole, myös niiden maaginen merkitys katoaa, jolloin niitä nautitaan kohtuudella ja ahdistumatta.



 
Voidaan siis todeta, että kun perusasiat ovat kunnossa, ei suurempia himoja synny, ja pelko kontrollin menetyksestä on turha. Toisaalta ei pieni kontrollin hetkellinen hellittäminenkään anoreksiaa sairastavalle olisi pahitteeksi. Tässä ollaankin anoreksiaa sairastavalle vaikea läksyn edessä: pieni kontrollista hellittäminen ei tarkoita sen menettämistä kokonaan, pikemminkin päinvastoin.

Sitä paitsi ruoan terveellisyys on myös kyseenalaista. Pelkkä kurkun syöminen kun tappaa varmemmin ja nopeammin kuin esimerkiksi pelkästä pikaruoasta koostuva ruokavalio. Tärkeintä syömishäiriöstä toipuvalle onkin riittävän energian saannin turvaaminen, ja vasta kun tämä asia on kunnossa, voi kiinnittää huomiota esimerkiksi ravintoaineiden riittävään saantiin. On myös tärkeää muistaa, että mikään yksittäinen ravintoaine ei lihota.

Toki myönnän, että herkkujen syöminen tuntui minustakin aluksi haastavalta. Vielä ajoittain sairaus nostaa edelleen päätään ja yrittää minua niistä syyllistää. Pikkuhiljaa herkkuhetkistäni on muodostunut minulle kuitenkin rutiinia, ja herkuista tullut luonteva osa ruokavaliotani. Pitää täysin paikkaansa, että itseltä kielletyt ruoat houkuttelevat aina eniten, ja tämän vuoksi ne johtavatkin varmasti helpoiten ahmimiseen tai saavat maagisia, pelkoihin ja kammoihin johtavia merkityksiä. Kun kielletyt ruoat sitten ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota, suuret tunteet kyseisiä ruokia kohtaan katoavat, ja niistä tulee arkipäiväisiä, eikä niitä tee enää edes mieli syödä ylettömiä määriä tai toisaalta enää jättää kokonaan poiskaan. Näin on käynyt esimerkiksi minulle. Kun kermajäätelötuutti vielä jokin aikaa sitten oli minulle kielletty, himoitsin sitä pystymättä sitä kuitenkaan koskaan edes maistamaan, on siitä nyt tullut luonteva osa ruokavaliotani.



Herkkujen syöminen on tuonut minut sairauteni jälkeen ensimmäitä kertaa myös kasvotusten omien mielitekojeni kanssa. Minun on täytynyt pohtia, mistä ruoista minä todella pidän. Samalla minun on täytynyt hyväksyä, että ruoka todellakin edustaa myös minulle muutakin kuin pelkkiä kaloreita tai pakollista energiaa; se on myös nautinnon lähde. Minun on täytynyt antaa itselleni lupa nauttia ruoasta, vaikka sairaus pyrkiikin sairastavaa tästä asiasta syyllistämään, pyrkiihän se leimaamaan ruoan ainoastaan vihamieheksi.

Pikkuhiljaa olen oppinut kuitenkin myös rentoutumaan herkkuja syödessä ja tv:tä katsoessa, ja jopa seuraamaan meneillä olevaa ohjelmaa. Ruokailu ei enää vie kaikkea huomiotani, siitä on tullut osa kokonaisuuttaa, osa, joka lisää tilanteen mukavuutta. Ja mikä tärkeintä, samalla tiedän käyväni tärkeää taistelua, ja tekeväni hyvää itselleni. Ja mikäpä olisi sen mukavampi tapa pitää itsestään huolta kuin sohvan nurkassa jäätelöä nuoleskellen hyvää elokuvaa hyvässä seurassa katsoen?




<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Millainen ateriasuunnitelmasi on? Tekisitkö siitä postauksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos postaustoiveestasi! :) Voisinpa vaikka tehdäkin jossain välissä postauksen ateriasuunnitelmastani, jos se kiinnostaa. Välttelen kuitenkin ihan tietoisesti mainitsemasta blogissani tarkkoja lukemia tai esimerkiksi ruokamääriä, koska tunnen tämän sairauden liian hyvin tietääkseni, kuinka ne lietsovat sairasta vertailua.

      Poista
  2. Ihanaa, että pystyt nauttimaan herkuista ahdistumatta! Jälleen kirjoitit hyvin valaisevasti, mikä herkkujen syönnissä anorektikkoa ahdistaa, näin terveet pystyvät paremmin pääsemään sairastuneen pään sisälle.
    Terveellisyys- aspekti on varmasti anorektikolla, ainakin itselläni, päällimmäisenä. "Mihin herkkuja muka tarvitaan, kun ne ovat ravintosisällöltään höttöä?". Pohjimmiltaan ei kuitenkaan ole kyse ruoan terveellisyydestä, herkkuja syödään, jotta tulisi parempi mieli ja jos haluaa hemmotella itseään. Ravintoaineilla ei ole pienen herkuttelun muodossa mitään merkitystä, kun perusruokavalio on kunnossa. Ja niin kuin hienosti kirjoititkin, aluksi on tärkeintä vain saada riittävästi energiaa, sitten myöhemmin, ylläpitovaiheessa, voidaan keskittyä ruokavalion monipuolisuuteen ravintosisällön osalta. Herkut kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon sen yhtenä osana. Herkuttelullahan on myös sosiaalinen apekti, esimerkiksi juhlien, elokuvissa käynnin ja ystävien kanssa kahvittelun osalta. Se siis kuuluu normaaliin elämään. Mahtavaa, että sinä olet pystynyt ottamaan makupalat elämääsi jatkuvan rajoittamisen ja kieltämisen sijaan. Ihanaa, kun herkkujen maagiset ominaisuudet aikanaan kumoutuvat ja niistä pystyy nauttimaan hyvällä omallatunnolla.
    Monia maistuvia leffailtoja sinulle Ida-muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi Nell! Olet ihan oikeassa siinä, että herkkujen syömisen tekee vaikeaksi nimenomaan niiden "ravintoköyhyys". MUTTA kun ruoka ja etenkin herkut ovat paljon muutakin kuin pelkkiä ravintosisältöjä. Kuten kirjoitit, ne ovat osa sosiaalisia tilanteita ja itsensä hemmottelua. Ja siihen itsensä hemmotteluun meillä jokaisella tulisi silloin tällöin olla oikeus, myös Sinulla, muista se! <3

      Poista
  3. Kiitos, Ida, taas niin osuvasta ja tärkeästä tekstistäsi!

    Kuten olen aiemmin tainnut mainita, myös minun iltaani kuuluu herkkuhetki. Normi-iltapalaani sisältyy jo jogurtti (normaalirasvainen ja -sokerinen sellainen) tai jätski (useimmiten kesäisin), mutta normi-iltapalan lisäksi myös aina suklaata tai karkkia. Ja minäkin herkuttelen useimmiten mieluisan tv-ohjelman parissa, pystyen hyvin seuraamaan sitä. :)

    Tärkein osa tekstiäsi, joka viilsi luissa ja ytimissäni, koska se tuntuu niin ajankohtaiselta, oli kuitenkin seuraava kappale:

    "Toipuminen kuitenkin edellyttää omalta mukavuusalueeltaan poismenemistä. Jotta pääsee eteenpäin on hetkellisesti tunnettava ahdistusta ja pahaa oloa. Siksi rohkaisenkin, jos vielä epäilet: kokeile rohkeasti hypätä hetkeksi pois sairauden rajoituksista. Usein on niin, että haasteet tuntuvat etukäteen paljon suuremmilta, mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Minä olen elävä todiste siitä, että vaikka olen toiminut sairauttani vastaan, mitään pahaa ei lopulta ole tapahtunut."

    Tämä kappale on kuin suoraan kaapattu omasta päästäni. Niin ajankohtainen sen sisältö on viime aikoina ollut. Ja nyt en ajattele vain ruokavaliota (vaikka siinäkin ja sen laajentamisesssa on edelleen paljon haasteita), vaan anoreksiaa ilmiönä kaikkine oireinensa ylipäänsä. Kiitos, kultaseni, kun kirjoitit näkösälle tämän kappaleen! Tuntui lohdulliselta ja kannustavalta nähdä mustana valkoisella, toisen kipusiskon kirjaamana, se mitä itse niin paljon pikkupikku-päässänsä pyörittelee!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas ihanasta kommentistasi ihana Andrea! Ja ihanaa, että Sinäkin minun tapaani nautit jokailtaisista herkkuhetkistä. Ja onpa kiva kuulla, että löysit tekstistäni jotain ajattelemisen aihetta. Niinhän olemme saaneet usein todeta, että ajatuksistamme löytyy paljon yhteistä... Voimia ja haleja siis Sinulle kipusiskoni, ja ihania herkutteluhetkiä! <3

      Poista
  4. Hei Ida!
    Todella ihanaa lukea miten sinäkin minun lailla osaat nauttia herkuista! Herkut ovat yksi suurimpia nautintoja mitä löytyy ja niistä todellakin tulee nauttia eikä syödä pakosta tai olla syömättä ja vain haaveilla niistä!

    Olet ottanut aimo harppauksen toipumisen tiellä kun tähän kykenet! Kuten Nell tuossa myöskin sanoo, on herkuista nauttiminen usein osa sosiaalisia tapaamisia, ja helpottaa omaa oloa jos kykenee muiden lailla osallistumaan herkutteluun aidosti siitä nauttien!

    Jatka rohkeasti tätä mukavuusalueesi ulkopuolelle menemistä, kykenet siihen satavarmasti, ja se on NIIN palkitsevaa!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos taas minua eteenpäin kannustavasta komnentistasi! Herkut todellakin ovat elämän pieniä suuria nautinnon lähteitä. Vielä en useinkaan julkisemmissa sosiaalisissa tilanteissa kykene herkuttelemaan, mutta uskon, että vielä sekin päivä koittaa, pystynhän nykyään jo "ulkona" syömäänkin! :) Halauksia Sinullekin ja erityisesti pikku-duracell-pupullesi! <3

      Poista
  5. Olin sun kanssa joskus hetken samaa aikaa osastolla ja oon aivan häkeltynyt miten paljon edistystä sussa on tapahtunut! Muistaakseni sun ateriasuunnitelmassa silloin luki "ei leivonnaisia" ja kiinnostais tietää, että oliko kyse juurikin siitä sairauden kiellosta pullaa ja kakkuja kohtaan? Ja pystytkö nykyään ajattelemaan herkkuja "tasa-arvoisina" vai onko niistä osa edelleen mustalla listalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi! Pullia, kakkuja yms. en edelleenkään oikeastaan syö. Kaikilla meillä on omat herkkumme, ja nuo eivät kuulu omiini. Omia herkkujani ovat esimerkiksi jäätelö ja karkit. Mitään varsinaisia kammoja minulla ei kuitenkaan juurikaan enää ole, lukuunottamatta ehkä Runebergin torttua, pahojen muistojen takia. Herkut eivät siis ole "tasa-arvoisia", sillä toisista pidän enemmän kuin toisista, ja sehän on herkkujen tarkoitus, olla nautinnon lähde. Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi. :) Ps. Olisi mukavaa, jos anonyymit kommentoijat laittaisivat edes jonkin nimimerkin kommentteihinsa. :)

      Poista