lauantai 2. maaliskuuta 2013

Ateriasuunnitelma:toistaiseksi tarpeellinen kainalosauva

Viime viikolla minulla oli ravitsemusterapeutin tapaaminen, jossa tarkistimme taas ateriasuunnitelmaani. Ateriasuunnitelmani on ollut minulle pelastus monellakin tapaa, ja tässä tekstissäni kirjoitan ateriasuunnitelman merkityksestä minulle, siitä millaista apua sen noudattaminen on ruokailuihin tuonut sekä annan omasta näkökulmastani joitakin ohjeita siihen, millainen on hyvä ateriasuunnitelma anoreksiasta toipumassa olevalle.

Niille, joille termi ateriasuunnitelma ei ole tuttu, mainittakoon, että ateriasuunnitelmalla tarkoitetaan eräänlaista usein ravitsemusterapeutin kanssa kirjoitettua listaa, johon on merkitty päivän ateriat ja mitä niihin kuuluu ja kuinka paljon. Ateriasuunnitelman laatiminen ja käyttäminen on ravitsemuskuntoutuksessa osastoilla ja myös syömishäiriöisten kotihoidossa varsin tavallinen käytäntö.

Mikä on sitten ollut tuon jääkaapin ovessamme seisovan listan merkitys minulle? Ensinnäkin kaikkein tärkeintä on ollut, että se varmistaa sen, että minun tulee syötyä riittävästi. Tällä hetkellä, jos itse valitsisin mitä ja kuinka paljon syön, jäisi päivittäinen energiamääräni ja ateriakoot vielä liian pieniksi, sillä anoreksia pääsisi sanelemaan vielä liikaa valintojani enkä pysty vielä luottamaan omiin nälkätuntemuksiini.

Kun noudatan päivittäin pilkuntarkasti ateriasuunnitelmaani, kaikki tällaiset neuvottelut sairauden kanssa ovat jääneet minulta pois. En keskustele enää itseni tai läheisteni kanssa siitä, pitääkö minun syödä tai kuinka paljon. Toisin sanoen säännöllisestä syömisestä on tullut minulle itsestäänselvyys. Tämä on valtava helpotus, sillä on henkisesti valtavan kuormittavaa jatkuvasti käydä päänsisäistä taistelua terveen ja sairaan puolen välillä.

Tämä, ettei tarvitse neuvotella ruokamääristä tai siitä, pitääkö syödä ja mitä pitää syödä tai milloin pitää syödä, vähentää luonnollisesti myös ristiriitatilanteita perheessä. Läheisillenikin on valtava helpotus, kun he voivat luottaa siihen, että syön eikä tavitse käydä vaikeita kädenvääntöjä siitä, onko syötävä tai kuinka paljon. Tämä estää myös sellaiset kiusalliset tilanteet, joissa vanhemmat yrittävät esimerkiksi ujuttaa "salaa" lisää ruokaa tai tarkkailla sairastavan syömisiä. Ateriasuunnitelma on ikään kuin yhteinen sopimus, jonka noudattamiseen kaikki ovat sitoutuneet, ja tämä koskee myös niitä ruokia, jotka vanhemmat tai hoitajat mittaavat toipuvalle valmiiksi. Aivan yhtä tärkeää kuin se, että toipuva itse on sitoutunut noudattamaan ateriasuunnitelmaansa, onkin se, että myös lähipiiri on sitoutunut ateriasuunnitelmaan toipuvan ruokavaliona, ja toipuva voi luottaa siihen, että ateriat on mitattu oikein eikä siinä ole mitään ylimääräistä tai "liikaa".

Hyvinä päivinä pystyisin nykyään varmasti syömään jo ihan kelvollisesti vapaammin ilman ateriasuunnitelmaa, mikä on näkynyt muun muassa laivan buffet-aterioissa, kun ateriasuunnitelman tarkka noudattaminen ei ole ollut mahdollista. Kaikkein suurimman arvon ateriasuunnitelma saakin silloin, kun on huono päivä, ja sairaus on voimakkaimmillaan. Rutiininomainen ateriasuunnitelman noudattaminen varmistaa nimittäin, että tulee syötyä silloinkin, kun ahdistaa tai sairaus on vahvoilla. Tällaisessa tilanteessahan nimenomaan sitä helposti juuri luisuu sairauteen. Toisin sanoen ateriasuunnitelma luo turvaa ja estää purkamasta vaikeita tunteita tai pahaa oloa sairaudella oireiluun.

Tämä paha olo saattaa purkautua itsevihana, tunteena, ettei ole ansainnut ruokaa tai pelkona painon liian nopeasta nousemisesta. Tällöin ateriasuunnitelma antaa luvan syödä. Minulla on oikeus, jopa velvollisuus syödä se, mitä ateriasuunnitelmassani lukee mistään nipistämättä, silloinkin, kun tuntuu pahalta. Ateriasuunnitelman mukaan syödessä ei siis tarvitse kyseenalaistaa oikeuttaan syödä, mikä on muuten hyvin tyypillistä syömishäiriöön sairastuneella. Minulle olisi esimerkiksi tavattoman vaikeaa antaa itselleni lupaa syödä jäätelöä, sillä se sotii sairauttani vastaan, mutta kun se on kirjattu ateriasuunnitelmaani, tuntuu se aivan luvalliselta.

Jos koet, että tarvitset ateriasuunnitelmaa, niin millainen hyvän ja toimivan ateriasuunnitelman sitten tulisi olla? Ensimmäinen asia on, että sen tulee sisältää riittävästi energiaa. Toki kaikkien tarpeellisten ravintoaineidenkin saantikin on tärkeää, mutta kaikkein tärkeintä on, että toipuva saa riittävästi energiaa, tulee se sitten missä muodossa hyvänsä. Riittävä energian saanti tarkoittaa toipumassa olevan kohdalla sitä, että sitä syömällä paino nouseee tavoitteiden mukaisesti tai pysyttelee biologisessa normaalipainossa. Tämän perusasian, eli siis energian saannin, ollessa kunnossa voi alkaa kiinnittää yhä enemmän huomiota esimerkiksi ateriakokonaisuuden monipuolisuuteen ja vaikkapa hyvien rasvojen saantiin. Me teimme esimerkiksi ravitsemusterapeuttini kanssa internetin kuidun saanti -testin, joka osoitti sen asian olevan kohdallani erittäin hyvällä mallilla.

Hyvä ateriasuunnitelma on myös mahdollisimman joustava. Käytän tarkoituksella tässä termiä MAHDOLLISIMMAN joustava, sillä tämä ei saa johtaa siihen, että ateriasuunnitelma tarjoaa valintamahdollisuuksia, joissa sairastava ei uskalla valita muita kuin sairautta kuunnellen kaikkein keveimpiä vaihtoehtoja. Joustavuus ateriasuunnitelmassa ei saa tarkoittaa siis sitäkään, että sen noudattamisessa pääsee "huijailemaan". Joustava ateriasuunnitelma tekee sen noudattamisesta kuitenkin mieluisampaa, sillä pelkkien samojen ruokien syöminen päivästä toiseen tuntuu kenestä tahansa puuduttavalta. Tällaista joustavuutta ateriasuunnitelmaansa voi saada esimerkiksi pyytämäällä ravitsemsterapeutilta vaihtotaulukoita tai -listoja, joissa on kerrottu, miten jonkin ruoan voi korvata toisella. Itselläni on ollut apuna myös kaloreiden laskeminen, jota olen käyttänyt apuna laskiessani ruokien korvaavuuksia. Lisäksi omaan ateriasuunnitelmaani kuuluu herkkulisä, johon valitsen vaihtelevasti eri herkkuja, mitä mieleni sattuu sillä hetkellä tekemään, esimerkiksi karkkia tai jäätelöä. Olen myös oppinut vaihtelemaan erilaisia leikkeleitä ja hedelmiä sekä syömään vaihtelevasti erilaisia keittoja lounaalla.

Hyvä ateriasuunnitelma on myös toipuvalle mahdollisimman mieluinen. Kenen vain on helpompi syödä lempiruokiaan, kuin sellaisia, joita on vaikkapa inhonnut lapsesta saakka. Mieluinen ateriasuunnitelma vie myös paremmin kohti tavoitetta: omien mielitekojen mukaista, vapaata, normaalia syömistä ja itsen kuuntelemista. Tässä tulee kuitenkin olla tarkkana, jotta ateriasuunnitelmaan saataisiin oikeasti mieluisia ruokia, eikä vain niitä tuttuja turvaruokia, joita sairastavan on helpointa syödä. Joskus kuitenkin, koska kuten jo edellä totesin, on riittävä energiansaanti ykkösasia, voi aluksi ateriasuunnitelmassa olla helpoimpia ruokia, ja myöhemmin pikkuhiljaa rohkeuden kasvaessa siihen lisätä myös haastavampia ruokia, joista sairastava on esimerkiksi unelmoinut pystymättä sairautensa vuoksi niitä syömään. Aikoinaan minun ateriasuunnitelmani koostui aluksi pääosin minulle turvallisista asioista, kuten raejuustosta, puurosta ja omenista, nyt olen uskaltanut ottaa  mukaan edellisessä kappaleessa mainitsemieni herkkujen lisäksi myös erilaisia leipiä, siskonmakkarakeittoa ja juotavaa jogurttia.  Mieluisamman ateriasuunnitelman saa usein siten, että toipuva saa itse olla mukana sitä laatimassa ja siihen vaikuttamassa. Tämä tekee myös ateriasuunnitelmaan sitoutumisesta huomattavasti helpompaa.

Kaikkein tärkeintä ateriasuunnitelmassa nimittäin kuitenkin on, että se on noudatettavissa. Pelkkä hieno suunnitelma paperilla ei nimittäin riitä, eikä ole vielä tae mistään. Olennaista on, että sairastunut itse on sitä sitoutunut noudattamaan, eli käytännössä syömään sen mukaan. Itse noudatan tarkasti jokaikinen päivä ja jokaisella aterialla minulle räätälöityä ateriasuunnnitelmaa, ja isäni mittaa minulle ne ruoat, joiden kohdalla en sitä vielä itse pysty tekemään. Vain toteutuneesta ateriasuunnitelmasta voi siis olla apua.

Tavoitteenani toki on, että pääsisin tulevaisuudessa eroon ateriasuunnitelmastani. Se onkin toki vain välivaiheen apuväline. Tarkoituksena ei ole, että syömishäiriöstä toivuttuaan, henkilö mittaisi koko elämänsä ruokansa desimitalla tai söisi sitä, mitä lista määrää. Tavoitteena on toki, että toipuva oppii pikkuhilaa syömään ilman ateriasuunnitelmaansakin riittävästi, joustavasti, tarpeeksi monipuolisesti ja omia tarpeitaan ja halujaan kuunnellen. Tämä on kuitenkin mahdollista vasta, kun hän ei pyri enää syömisessään kaloreiden minimoimiseen, sairaus ei tee valintoja ihmisen puolesta, henkilö hahmottaa ilman mittoja ja malleja, millainen on normaali ja itselle sopiva annoskoko ja ja pystyy kuuntelemaan omaa kehoaan ja luottamaan omiin nälkätuntemuksiinsa ja mielitekoihinsa, ja tämä edellytttää usein ensin aliravitsemustilan korjaantumista sekä pitkälle edennyttä psyykkistä vapautumista syömishäiriön otteesta. Itse en ole vielä tähän valmis, ja tällä hetkellä ateriasuunnitelmani tarjoaakin minulle kainalosauvat, joiden voimin jatkan eteenpäin, kunnes pyrähdän lentoon!

<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Oli taas niin miellyttävän asiallista kirjoitusta ja samalla malliksi vähän meille muillekin monipuolisen ravinnon tarpeellisuudesta. Olet tehnyt viisaan valinnan jatkaa ” kainalosauvojen” käyttöä. Niitä tarvitaan nyt, kun olet lujassa otteessa nousuun kohtaamaan oikean Idan ja onnellisen elämän. Siivet kantavat ajallaan. Onnea ja vahvuutta sinulle.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas niin ihanasta, kannustavasta ja tärkeästä kommentistasi! Siitä tuli hyvä mieli. Kyllä nyt kaikki apukeinot on otettava tälle vaikealle, mutta uskoakseni lopulta tulokselliselle voitonmatkalleni mukaan! Hyvää illan jatkoa ja kevään valoa teille! :)

      Poista
  2. Ateriasuunnitelma todellakin on kainalosauva toipuessa anoreksiasta. Olet hienosti listannut hyötyjä listan noudattamisesta. Alkuun suunnitelma on tosiaankin tuki, turva ja lupa. Tuki syödä riittävästi ja monipuolisesti, turva saada syödä ja saada riittävästi energiaa ja lupa syödä mitä oikeastaan mieli tekee. Riittävän monipuolinen ja joustava suunnitelma on toimivan ravitsemuskuntoutuksen kulmakivi ja tärkeintä tosiaan on, että vaikka kuinka toimiva ja hyvä lista olisikin, on se hyödytön, mikäli toipilas ei sen noudattamiseen sitoudu. On mahtavaa lukea, kuinka tosissasi sinä noudatat listaa ja haluat taistella sairautta vastaan. Nyt alkuun käytä paperia tukenasi ja vielä koittaa aika, että pystyt syömään omaa kehoa kuunnellen. Olet jo hyvää vauhtia irtaantumassa kaavoista, kun olet koittanut eri ruokalajeja ja ruoka-aikoja energiamääristä tinkimättä. Tsemppiä jatkoon ja halauksia jälleen täältä päin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Nell! Noudatan todella tosissani listaa, kuten kirjoitit, koska olen tosissani paranemassa, ja tiedän, että tämä on minulle ainoa vaihtoehto tällä hetkellä. Myöhemmin, kun sen aika on, voin miettiä vapaampaa syömistä, vaikka toki, kuten mainitsit, olen saanut jo syömisiini joustavuutta.
      Tsemppiä myös Sinulle, ota kaikki apukeinot käyttöön taisteluusi! Tiedän, että Sinäkin olet nyt tosissasi kuntouttamisessa itseäsi, ja vielä se tuottaa toivottua tulosta, josta voit olla ylpeä. Halaus! <3

      Poista
  3. On mahtavaa, että pystyt ateriasuunnitelmaasi noudattamaan! Vaikkakin siitä on joskus päästävä eroon, ovat juurikin nuo kainalosauvat niin kauan tarpeen, kunnes itse kokee niistä olevansa valmis luopumaan. Se on vaan viisasta tukeutua niihin, kun niitä vielä kokee tarvitsevansa :) Voin itsekin sanoa, että aina on lähtenyt vointi laskuun kuin lehmän häntä, kun olen ateriasuunnitelmista luopunut tai en sitä alkuunkaan ole pystynyt noudattamaan. Eli jo noudattaminen itsessään on hieno ja ihailtava asia Ida! :) Minulla on aina liian nopeasti mieli halajanut "vapaaseen" symömiseen, mikä käynnössä on tarkoittanut liian vähäistä. Eli kyllä sen vapaan ja joustavan syömisen aika tulee vielä sitten, kun oikeasti siihen on valmis! Tsemppihaleja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Laura! Se on erityisen tärkeä, sillä Sinusta on tullut minulle eräänlainen esikuva paranemisessa, ja on ollut ilo lukea arjestasi ja seurata edistymistäsi blogisi kautta, kiitos siitä!
      Myös minä olen joutunut useasti tuohon ansaan, että olen alkanut haikailla vapaamman syömisen suuntaan ja listoista irtautumiseen, mikä on johtanut siihen, että sairaus on päässyt valloilleen. Pitääkin olla todella vahvoilla ennen kuin vapaa syöminen on mahdollista. Mutta sekin on aikanaan mahdollista, kuten olen ymmärtänyt, että Sinunkin tapauksessasi on nyt.
      Haleja sinnekin päin! <3

      Poista
  4. Hei Ida!

    Ateriasuunnitelma on erittäin tärkeä kainalosauva toipumisvaiheessa! Suorastaan välttämätön! Kun itse nostin painoani kotona osastohoidon jälkeen ei se olisi ikinä onnistunut ilman ravitsemusterapeutin kanssa laadittua ateriasuunnitelmaa! Ja kun paino oli tavoitteessa tehtiin ylläpitoateriasuunnitelma jota vielä pitkään noudatin.

    Kun tarpeeksi kauan noudatin ylläpitoateriasuunnitelmaa kasvoi varmuus siitä, että osaan syödä riittävästi vaikka en orjallisesti sitä noudata. Tänä päivänä lista ei ole enää esillä ollenkaan, kykenen syömään sekä riittävästi että vaihtelevasti. Nykyään teen myös itse ruokani ENKÄ laske kaloreita! Tiedän syöväni riittävästi koska paino on pysynyt samana koko ajan.

    Joten Ida kyllä se päivä sinullekin koittaa kun voit jättää kainalosauvan sivuummalle ja alkaa ottaa ensi askeleet ilman sitä. Mutta älä yhtään kiirehdi, en minäkään kiirehtinyt, silloin se tuottaa pysyvää tulosta!

    Kovasti tsemppiä sinulle ja lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos kommentistasi!
      Kuten edellä totesin, olen minä monesti luopunut liian aikaisin listasta, mikä on johtanut siihen, että sairaus on ottanut minusta otteen. Nyt aion pitää näistä kainalosauvoista tiukasti kiinni, kunnes olen varma, että pärjään ilman niitä. Se on hermoja raastava ja rajoittavakin tapa, mutta kuten kirjoitat, haluan nyt todella onnistua ja niitä pysyviä tuloksia. Ihailtavaa on, että Sinä olet tämän tien jaksanut läpikäydä, ja vielä ihailtavaa on se, minne olet sen avulla päässyt. Siis että pystyt syomään vapaasti riittävästi ja vaihtelevasti ja kaloreita laskematta, vau!
      Kumarrus ja halaus sinnepäin!<3 Ja halaus myös uudelle perheenjäsenelle! :)

      Poista
  5. On aivan ihmeellistä, kuinka pystyt samaan tekstiin sisällyttämään, niin asiaan vihkiytymättömille kuin meille konkareille, perustietoa kulloinkin olevasta teemastasi ja omia kokemuksiasi ja edistysaskeleistasi. Itse saan luonnollisesti aina eniten irti omista konkreettisista kokemuksiastasi. :) Minusta on todella hienoa että olet niin ihailtavan sitoutunut ateriasuunnitelmaasi. Ja että saat sen toteuttamiseen niin paljon apua kotijoukoiltasi (etenkin isältäsi). Ihan varmasti sekin päivä vielä koittaa kun et suunnitelmaa tarvitse. Mutta siihen saattaa mennä vielä tovi. On aivan mahtavaa kuinka olet jo pystynyt laajentamaan listaasi sen alkuaikojen aika suppeasta valikoimasta. Erityisen iloiseksi minut teki tuo siskonmakkarakeitto, vaihtelevat leikkeleet ja leivät sekä herkut! ;)

    Itse olen vuosia ja vuosia kironnut sitä kuinka koen olevani (ja olleeni) ikuisten listojen ja ateriasuunnitelmien vanki. Ja monet kerrat on tuntunut siltä, etten tule ikinä pääsemään lista-ajattelusta eroon. Sen verran iskostuneita ne ovat takaraivoon. Mutta nyt yritän, todellakin, ajatella, että ateriasuunnitelma on välttämätön tuki vain ja ainoastaan niin kauan kuin on toipilasvaiheessa. Haluan kovasti uskoa, että kun on tarpeeksi pitkään ollut normaalipainossa ajatukset todellakin voivat muuttua ja pikkuhiljaa voi listoista irtautua. Ja ehkä ihan oikeasti unohtaa ne kalorit! Itselläni on nyt käytössä paras mahdollinen lista, räätälöity juuri minua varten. Joten sen puoleen ei ole valittamista, vaikka olenkin kautta aikain haaveillut pääseväni listoista eroon!

    Haleja ja tsemppiä, Idaseni, taas täältä ruudun toiselta puolen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Andrea! Jälleen huomaan, että taidamme olla aika samassa veneessä... Kuten edellä totesi, olen minäkin nimittäin haaveillut useasti listasta luopumisesta. Ja tokihan se olisi ihanaa kyetä syömään vapaasti ja joustavasti ja omien mielitekojen mukaan. MUTTA tällä hetkellä syömiseni ilman listaa ei todennäköisesti vielä olisi sitä, koska sairaus pääsisi vielä sanelemaan liiaksi valintojani ja ohjailemaan syömistä. Sen vuoksi turvaudun siis edelleen näihin kainalosauvoihini. Niistä luopumisen aika tulee myöhemmin, ja sen kanssa täytyy olla erityisen varovainen, jotta ei tule pudotusta.
      Ymmärrän siis erittäin hyvin Sinunkin kaipuusi listoista vapautumiseen, mutta suosittelen tarkkaan Sinuakin pohtimaan, koska on oikea aika sille. Kuten kirjoitat, on toipilasvaiheessa ateriasuunnitelma välttämätön tuki. Olen varma, että vielä Sinullekin koittaa vapaamman syömisen aika, aika jolloin vapaudut sairaista ruokaan liittyvistä ajatuksista ja kaloriajattelusta, mutta siihen asti ota kaikki kainalosauvat käyttöön, mitkä vain voit, tämä tie on ihan tarpeeksi vaikea ja raskas kuljettavaksi muutenkin.
      Hienoa, että olet saanut sellaisen ateriasuunnitelman, joka on räätälöity juuri Sinua varten. Sitä on varmasti helpompi noudattaa, kuin osaston kaavamaisia valmiita ateriasuunnitelmia, ainakin näin minä olen kokenut. Pidä siis siitä ateriasuunnitelmasta kiinni, vaikka syömishäiriömörkö sanoisi mitä, kunnes olet OIKEASTI tarpeeksi vahva pärjätäksesi ilman sitä.
      Tsemppejä ja mooonta lämmintä halausta kipusiskoni!<3

      Poista