lauantai 12. syyskuuta 2015

Munakasrulla arkeen tai juhlaan

Kananmuna on edullista, ravintorikasta ja monikäyttöistä ruokaa. Tässäpä herkullinen perusohje munaruokaan, jossa jokainen voi päästää oman mielikuvituksensa valloilleen!

Munakasrulla on kätevä arkinen lounas tai iltapala, mutta sopii kauniisti aseteltuina viipaleina hyvin myös juhlapöydän tarjoiluun. Rullan voi hyvin valmistaa jo vaikkapa edellispäivänä valmiiksi, ja se maistuu myös viileänä tai uudelleen lämmitettynä.

Itse tein ensimäisen kerran herkullisen munakasrullan omalta mökiltämme löytyneistä kanttareilleista, mutta täytteeksi sopii oikeastaan mikä vain mitä jääkaaisita löytyy tai keksii, ja olenkin soveltanut ohjetta useasti mitä erilaisimmin yhdistelmin.

Näitä tarvitset:
4 kananmunaa (kyllä, ehdottomasti myös keltuaiset!)
4 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
suolaa
n 100g tai puoli rasiaa maustettua tuorejuustoa, itse käytin yrttistä, mutta kokeile eri makuja!
n.100g juustoraastetta

lisäksi täytteeksi esim.sieniä ja sipulia ja mausteita (ainakin pippuria ja kuivattuja tai tuoreita yrttejä). Myös esimerkiksi kinkku, paistettu jauheliha, savukala tai erilaiset kasvikset, kuten tomaatti ja pinaatti, sopivat hyvin.



Tee näin: 

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito. 
Sekoita jauhot toisessa kulhossa ja sekoita varovasti muna-maitoseokseen. 
Mausta suolalla ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista levyä 200 asteessa vajaa puoli tuntia, kunnes se on kypsää ja saanut hieman väriä.
Kumoa kypsä levy kääretortun tapaan toiselle leivinpaperille. Kun levy on hieman jäähtynyt, voitele se tuorejuustolla, ja levitä päälle täytteet, mausteet ja osa juustoraasteesta. Kääri levy rullalle, ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. 
Tuikkase rulla vielä hetkiseksi uuniin, kunnes juusto on sulanut.
Viipaloi rulla ja aseta tarjolle! 

<3: Ida

4 kommenttia:

  1. ekologista käyttää keltuaiset=)hyvä proteiinipitoinen ruoka. ei vaan itse jaksa tehdä muuta kun paistaa munakasta pannulla ja heittää siihen täytteet. Ehkä joskus voisi kokeilla, toimii varmasti muillakin jauhoilla kun gluteenia en voi syödä. -minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noinkin minä ajattelen: on hirveää tuhlausta käyttää munasta vain valkuaiset, etenkin, kun keltuaisissa on niin paljon hyviä ravintoaineita, joita pelkästä valkuaisesta ei saa -ja sitä paitsi: kyllä se munakas vain on paljon parempaa niiden keltuaisten kanssa ja pitää nälkääkin paremmin loitolla! :)
      Itsekin olen paljon tehnyt myös munakkaita, mutta nyt arkikiireiden keskellä tämä on helppo, kun voi tehdä jo valmiiksi illalla muutamaksi seuraavaksi päiväksi -ja rulla vain mehustuu jääkaapissa! :) Kannattaa joskus kokeilla -niitä perinteisiä munakkaita tietenkään unohtamatta! :) Uskon, että jauhoiksi sopii mikä tahansa gluteenitonkin versio, jos kärsit keliakiasta.

      Poista
  2. Juhlapöytien sormiruokaa, joka todellakin sopii arkeen. Namis! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää toden totta -ja vaihtelua saa erilaisista täytteistä! Kannattaa kokeilla! :)

      Poista