keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Mitä blogista odotettavissa ja kysymys lukijoille!

Blogini historian aikana olen kokenut valtavan muutoksen. Sitä alkoi kirjoitella vasta toipumisensa alkutaipaleella oleva, hieman jopa epävarmana tulevaan katsova nuori naisen alku, joka toivoi bloginsa avulla pystyvänsä käsittelemään sairauttaan, ymmärtämään paremmin itseään ja nauttimaan ja jakamaan onnistumisiaan pitkässä ja uuvuttavassa taistelussaan.

Kun noista blogini alkuajoista nyt on kulunut pari vuotta, on moni asia elämässäni muuttunut. Yksi niistä tärkeimmistä on se, että sairaus on jäänyt taka-alalle, ja Elämä on oikeasti saanut tilaa. Olen kyennyt taas aloittamaan opiskelut, saavuttanut niin fyyissen kuin henkisenkin terveyden osalta paljon, ottanut vastuun itsestäni, ja samalla kasvanut aikuiseksi, suunnannut katseeni tulevaan ja oppinut nauttimaan Elämästä, ilman anoreksian luomia pakkoja ja rajoituksia.

Kuten jotkut teistä lukijoistani ovat varmasti huomanneet, on tämä näkynyt myös blogissani. Kun sairaus on alkanut työntyä syrjemmälle, ja Elämä on vallannut alaa, ovat myös teksitini muuttuneet. Sairaudella oireilun kuvauksien ja vaikeuksien tilalle on tullut yhä enemmän ja enemmän arkisesta ja sittenkin niin juhlalliselta tuntuvia tekstejä Elämän pienistä ilon aiheista ja hymyn hetkistä. Ennen jakamistani pienistä elämänapalasista ja Suurista onnistumisen kokemuksistani, pienistä askelistani elämään, on tullut luonnollinen osa arkeani. Sairaus ei ole enää elämäni keskipiste, vaan anoreksia on monilta osin osa taaksejäänyttä elämää, ja se näkyy myös blogissani.

Tästä lähin blogini keskittyykin varmasti yhä enemmän muuhun elämääni kuin sairauteen: niihin löytämiini elämän valonsäteisiin ja kovin muuttuneeseen, elämäntäytteiseen arkeeni. Esimerkiksi lähitulevaisuuden teksitini todennäöisesti käsittelevät kesän kuulumisiani ja kokemuksiani -yhä lisääntyneen valokuvausinnostukseni turvin myös yhä enemmän myös kuvien sävyttämänä. Ne kertovat kesän retkistä ja reissuista, tapahtumista, löytämistäni uusista makumaailmoista, pienistä hymyn hetkistä ja ihanista kohtaamisista. Niin paljon onkin kesässäni jo tapahtunut sellaista, minkä haluan ajan kanssa kanssanne jakaa ja jonka haluan muistoiksi tänne blogiini taltioida, ja koko ajan näyttää tulevan lisää. Toivon, että myös te lukijat olette kiinnostuneet myös kuulumisistani ja minusta, myös sairauden ulkopuolella.

Vaikka kuinka haluan suunnata siis katseeni jo tulevaan ja siitä nauttimiseen, edellyttää kuitenkin eteenpäin pääseminen myös menneestä irroittautumista. Ja joskus tuo irroittautuminen edellyttää menneen läpikäymistä, ja sitä kautta sen hyväksymistä, ennen kuin sen voi kokonaa jättää taakse. Nyt olenkin nähdäkseni tekemässä lopullista irroittautumista sairaudestani ksäittelemällä menneisyyttäni, ja samalla sitä miten minusta on tullut minä, ja mikä on siinä ollut menneiden, myös syömishäriöön liityvien kokemusten rooli.

Minulta onkin kysytty täällä blogini puolella sairaushistoriastani, ja nyt minulla olisi kysymys teille, rakkaat lukijat: haluaisitteko lukea minun tarinaani täältä blogistani? Shokeeraavia kuvia heikosta kunnostani, tarkkoja painolukemia tai muuta vastaavaa on turha odottaa tältä blogilta, mutta mikäli kiinnostusta löytyy, voisin kertoa tänne tarinani: aina siitä miten kaikki sai alkunsa, kuinka vajosin pohjalle, siihen, kuinka vihdoin tapahtui Ihme. Siis minun tarinani siitä, minkälaisen matkan olen kulkenut tähän, missä nyt olen. Sillä nyt tunnen ainakin itse olevani valmis tuon matkan kanssanne jakamaan.

Ajattelen, että paitsi, että asian käsittely kirjoittamalla voisi auttaa minua itseäni, voisi se auttaa ehkä joitakin lukijoitani paremmin ymmärtämään, millainen muutos minussa todella on tapahtunut, ja antaa sitä kautta uskoa siihen, että muutos, jopa todellinen Ihme todella on mahdollista, ihan kenen tahansa kohdalla.

Koska sairauskertomukseni on pitkä, ajattelin kertoa sen pienissä paloissa, jakaen sen useammaksi eri tekstiksi edeten suunnilleen kronologisesti alkuajoista tähän päivään. Ei kuitenkaan hätää, koko blogini ei ole muuttumassa sairauskertomukseksi, vaan väliin mahtuisi ehdottamasti myös nimenomaan ennen kaikkea tämän hetken kuulumisiani, mainitsemiani parhaita kesämuistojani ja ehkä hieman syvällisempiäkin pohdintoja ja oivalluksiani. Ja myös esimerkiksi suosittu siskon näkökulma saa jatkoa ainakin tekstillä terveestä kehokuvasta.

Nyt siis Sinä, jonka silmät selailevat tätä tekstiä, ole hyvä ja kirjoita kommenttisi tähän tekstiini, mitä mieltä olet ideastani jakaa sairauskertomukseni. Aivan kuten tähänkina asti, minä itse lopulta päätän, mitä asioita jaan blogissani, mutta kaikki asialliset kommentit varmasti luetaan ja otetaan huomioon. Ja toki saa esittää myös muita toiveita liittyen tuleviin teksteihini. Mielipiteitä siis, KIITOS!

Toivottavasti mahdollisimman moni Teistä jaksaa jatkaa matkaani tästä eteenpäinkin: tervetuloa kurkistus- ja muistojen matkalle Minun Elämääni!

<3: Ida

18 kommenttia:

  1. Jos koet, että hyödyt sairaushistorian kirjoittamisesta - tee se, silloin se kannattaa, oli muut mitä mieltä tahansa! Mutta, kun mielipidettä kysyit, niin omalta osalta suhtaudun toisten sairauskertomuksiin hieman ristriitaisesti. Tiedän, että sinun kohdalla ei tarvitse pelätä tiettyjä asioita (lukemat jne.) mutta tiedät varmaan, mitä tarkoitan. Toisaalta olisihan se tavallaan mielenkiintoista lukea, mitä kaikkea tässä on tapahtunut, siis sen ulkopuolelta, mitä täällä blogissa et ole kirjoittanut. Mutta kuten aluksi kirjoitin, jos uskot, että asia auttaa sinua, kirjoita :)

    Noin muilta osin tulevaisuus vaikuttaa myös tämän blogin osalta oikein hyvältä. Kuten Fannylle kirjoitin, ajattelen samalla tavalla normaalielämän kuvauksista muutenkin; normaalielämän näkeminen/seuraaminen ja tietysti eläminen tekee varmasti hyvää itse kullekin. Ja on tosiaan mukava saada jatkaa elämäsi seuraamista, ihan sen arkisten asioiden puolelta.

    En tiedä, vastasinko yhtään kysymykseesi, mutta tällaisia ajatuksia itsellä heräsi. Palataan taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Jen tästä tärkeästä ja ajatuksia herättäneestä kommentistasi! Se muistutti minua taas siitä, kuinka todella katala tämä sairaus voi olla, ja kuinka sen vuoksi pitää todella olla varovainen, jos haluaa kokemuksiaan siitä jakaa. Sillä lietsoa toisen sairautta tai pahaa oloa, on juuri sitä mitä minä vähiten blogillani haluan, vaan aivan päinvastoin! Eli jos päädyn sairauskertomukseni jakamaan, pitää olla varoillaan, ja tehdä se harkiten.
      Toisaalta olen oppinut niin omani kuin seuraamieni blogienkin kautta, että liikaan varovaisuuteenkaan ei voi mennä, sillä aina tuntuu loukkaavan tai jollakin tavalla häriitsevän jotakuta lukijaansa. Tämä on kuitenkin minun blogini, ja jokainen lukijoistani on vastuussa niin siitä, mitä haluaa lukea kuin myös omasta sairauudestaan ja tekemisistään.
      Mutta tietystikään tämä ei sulje pois sitä, että hyvän maun rajoissa on pysyttävä, ja minun on kyettävä vastuu omista teksteistäni kantamaan ja niiden takana seisomaan!
      Oikein hyvää kesän jatkoa Sinulle Ihana Jen! Pidä itsestäsi hyvä huoli, ja musita silloin tällöin hemmotellakin itseäsi! Olet sen ansaninnut <3
      Ps. Kiitos vielä minunkin puolestani Fannyn tekstiin laittamastasi kommentistasi! Osuit siinä kyllä niin naulankantaan, ja se herätti minussakin paljon ajatuksia!

      Poista
  2. Mä haluaisin tosi paljon, että kirjoittaisit sairaskertomuksesi, alusta loppuun. Vaikka olen paljon valitettavasti joutunut vierestä seuraamaan, on moni asia jäänyt mysteeriksi, mm. sairauksesi lähtö. Tämä olisi loistava päätös syömishäiriöllesi ja niihin liittyviin blogiteksteihin. Myös muut blogin uudistukset kuulostavat loistavilta. :-)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ihana kuulla, että ainakin se kaikkein Tärkein lukijani odottaa tekstejäni, ja myös mahdollista sairauskertomustani! :) <3

      Poista
  3. Mua ainakin kiinnostais lukea sairaskertomusta, joten tee ihmeessä sellainen jos vaan siltä tuntuu ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linda, kun tulit jakamaan mielipiteesi ja kannustamaan, ja Parasta kesän jatkoa Sinulle! :)

      Poista
  4. Kuten olen aiemminkin todennut (ja kuten Sinä itsekin tuossa yllä toteat); tämä on Sinun blogisi, ja vain ja ainoastaan Sinä itse päätät mitä täällä haluat jakaa ja mistä kulloinkin kirjoitat. Kysymykseesi vastaan, että minusta on hieno idea kirjoittaa alas sairauskertomuksesi, koska se voisi, kuten Fannykin tuossa yllä toteaa, olla hyvä päätös anoreksiaa käsitteleville teksteille. Ja varmasti se olisi myös omalla tavallaan Sinulle terapeuttinenkin prosessi. Jos ja kun nyt koet olevasi valmis tällaiseen matkaan sairauden alkulähteille ja sen elinkaaren kuvaamiseen täällä blogin puolella, on se minusta tervetullut askel. Joten siitä vaan! Myös muut suunnitelmasi tulevien blogitekstien suhteen ovat oikein hyviä! Kunhan muistat pitää aina ensisijalla sen, että kirjoitat aina mistä itse kulloinkin haluat kirjoittaa ja jaat juuri sen verran mitä haluat jakaa. Antoisia kirjoitushetkiä, pohdintoja ja elämän makusteluja Sinulle jatkossakin! :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea! Olitkin hyvin tavoittanut tuon, että ensisijaisesti tuo sairauskertomukseni läpikäyminnen ja kirjoittaminen olisi mitä parhainta terapiaa minulle itselleni!
      Ja tuosta aion ehdottoimasti pitää jatkossakin kiinni, että jaan täällä blogini puolella nimenomaan niitä asioita, joista minä itse haluan kirjoittaa ja jakaa! :) Blogini onkin muuttunut ja kasvanut minun mukanani, ja siitä varmasti kertovat yhä enemmän elämäntäytteiset hetket, joilla haluan täyttää niin blogini kuin Elämänikin.
      Onnen aurinkoa ja hyvänolon säteitä Sinulle Ystävä Rakas! <3

      Poista
  5. Hei Ida!

    Sairauskertomuksen kirjoittaminen voi todellakin olla se viimein naula Mörön arkkuun, joten jos jaksat sen kirjoittaa niin kirjoita ihmeessä! On myöskin mukavaa saada lukea sinun arjestasi nyt kun olet Mörön lähes kokonaan päihittänyt ja aikaa ja tilaa on taas sille oikealle elämälle! Minä jaksan ehdottomasti jatkaa matkallasi eteenpäin!
    Lämmin, lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja lämmin kiitos kommentistasi! Juuri noin minäkin ajattelen: sairausketomuskeni läpikäyminenn ja jakaminen olisi ehkä se viimeinen päätepiste, lopullinen hyvästi syömishäiriölle minun osaltani. Ja nuo hyvästit jätän kyllä enemmän kuin mielelläni! :)
      Kiva kuulla, että ainakin yksi Parhammista Ystävistäni jatkaa matkaa kanssani, niin täällä blogin puolella kuin jatkamme oikeassa Elämässäkin! <3<3

      Poista
  6. Tämä on sinun blogisi ja mielelläni olen lukenut innoissani kaikesta, mitä vain olet jaksanut kirjoitella. Perus tekemisistäsi ja arjestasi kuvien kera, ruokapäiväkirjoja ja aikalailla tarkasti olet jo kertonutkin sairaushistoriastasi. Mutta jos sinusta tuntuu, että olet riittävän vahva pureutumaan sairauden alkuun ja sen pahimpiin vaiheisiin, niin olet vapaa kirjoittamaan. Milenkiinnolla odotan mihin päädyt. Jokatapauksessa minäkin roikun mukana matkallasi sinä vahva ihana ihminen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell! Olet enemmän kuin tervetullut roikkumaan matkassani myös jatkossa! Ja minäkin kyllä roikun Sinun paranemisen polkuasi tukien ja sen tullessa tavoitteeseensa vielä entistä mieluummin rinnallasi, siitä voit olla varma! Tsemppiä, Ystävä! <3

      Poista
  7. Ida <3!!
    terkuin:marika

    VastaaPoista
  8. Ida, kirjoita ihmeessä sairaushistoriasi, jos tunnet että hetki on nyt oikea sille. Se voi jättää sairautesi historiaan ainakin suurimmalta osin ja olla Sinulle itsellesi parantava ja eheyttävä kokemus. Olet todella lahjakas kirjoittaja, joten kukapa tietää, jos tarinasi vielä päätyisi vaikka kirjoihin ja kansiin. Uskon, että meitä lukijoita riittäisi.

    Enkeleitä jokapäiväisille poluillesi Ida!

    Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Hanna jälleen kauniista sanoistasi! Kirjasta en tiedä, mutta ainakin sait hymyn huulilleni :)
      Kaikkein kauneimpia enkeleitä Sinunkin piolullesi Hanna!

      Poista
  9. ma olisn kiinnostunut lukemaan sun sairauskertomusta! kunhan se ei vaan tee sulle huonoa! on ihana lukea sita miten nautit nykyaan kaikista pienista asioista!ja kaunistut paiva paivalta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Sinulelkin kommentistasi ja mielipiteesi jakamisesta! Olen pitänyt blogissani sen koko elämäkaaren ajan sitä periaatetta, että sen on tarkoitus auttaa itseäni toipumisessa tai jakaa hyvää oloa niiin teille lukijoilleni, kuin enenn kaikkea itselleni. Ja tästä periaatteesta aion pitää ehdottomasti kiinni myös jatkossa! En kuitenkaan usko, että sairauskertomukseni kirjoittamnen tekisi ainakaan enää pahaa itselleni -päinvastoin: rankasta tarinastani ja vaikeista kokemuksistani huolimatta voisi sen läpikäyminen olla minulle suorastaan terapeuttista. Ja samalla on se osoitus siitä, mihin en todellakaan enää aio koskaan palata ja tarina siitä Suuresta Ylpeydestä, jota tunnen päästyäni tähän pisteeseen, missä nyt olen.
      Ja kyllä, olet oikeassa siinä, että jos jotakin, vaikeat kokemukseni ja niistä selviäminen ovat opettaneet minut arvostamaan ja nauttimaan elämän pienistäilon aiheista yhä enemmän, kenties paremmin kuin koskaan ennen. Ja nyt, kun toipumisen myötä olen saanut näitä hetkiä yhä enemmän elämääni, olen onnellinen, että pääsen blogini kautta myös jakamaan niitä teidän kanssanne ja krijoittaessani ikään kuin itsekin elämään noita hetkiä uudestaan.
      Toivon Sinunkin kesääsi paljon peiniä hyviä hetkiä ja onnen aiheita, joista olet jokaikisen ansainnut! :)

      Poista