lauantai 7. kesäkuuta 2014

Edistymistä ja onnistumisia

Lupailinkin teille palailla vielä tarkemmin niihin onnistumisiin, joista olen ylpeänä saanut nauttia  nyt kevään aikana. Niin paljon pieniä Suuria edistysaskeleita onkin mahtunut ihan vaikka vain yhteen kuukauteen, että ihanhan tässä menee hämilleen itsekin. Mutta mitä sitten oikeastaan onkaan tapahtunut?

Syömisrintamalla on tapahtunut paljon. Kirjoittelinkin teille siitä, kuinka olen pikkuhiljaa kavattanut ruokamääriäni, ja saavuttanut sellaisen tason, jolla kehoni voi hyvin ja mieli jaksaa toipua. Jaksan liikkua ja opiskella, kestän painetta ja stressiä ja jaksan Elää, ja energiaa riittää myös kehon rakennustyömaahan.

Editysaskeleeni syömisteni osalta eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään syömiini ruokamääriin, eivät suinkaan, vaan kertakaikkiaan hurjaa edistymistä on tapahtunut myös niin syömisaikataulujen kuin tapojenkin osalta. Kun ennen syömiseen kului helposti pitkälti toista tuntia, ja se oli erilaisten maneerejen ja usein myös ahdistuksen sävyttämää, sujuu se nyt luontevasti omalla painollaan vaikka vasemmalla kädellä. Syömiseni on nopeutunut alle puoleen, ja samalla erilaiset sairauden tuottamat rituaalit ovat karsiutuneet. Syöminen on syömistä, se hoidetaan pois tärkeämmän tekemisen alta energiaa tankaten ja samalla myös vähän nautiskellen, mutta se ei enää pyöritä koko elämääni tai ole sen kummempi rituaali. Toki nautin rauhallisista aamuista voileipien ja höyryävän teekupposen äärellä, mutta tarvittaessa pystyn myös hotkaisemaan eväät luentojen välisellä olevalla tauolla tai vaikkapa bussissa.

Olen myös löytänyt syömisiini vihdoin sitä kaipaamaani joustavuutta. Esimerkiksi juurikin manitsemani vaihtelevat opiskeluaikatauluni ovat pakottaneet minua joustamaan niin syömisaikatauluista kuin ruoistakin. Totutun puuron sijaan on mukaan tarttunut helpommin eväiksi sopivia voileipiä, rahkaa ja piirakoita. Ja nämä tai kotona nautitun lounaan tai päivällisen olen syönyt silloin kun siihen on ollut aikaa ja tilaisuus, kelloa minuttipelillä tarkkailematta. Joskus tämä on tarkoittanut ruoka-ajan ulkopuolella syömistä ja jopa nälän ennakoimista, jotta jaksaa pitkän luennon. Jos Elämä on tuonut mukanaan ohjelmaa ruoka-ajoille, olen syönyt toiseen aikaan, ruokailut ovat muokkautuneet ja joustaneet Elämän tieltä, ei toisin päin, ruokamääristä ja riittävästä syömisestä tietenkään tinkimättä. Ihan mahtavalta tuntui myös äidin kanssa shoppailureissulla psyähtyä jäätlökioskille nautiskelemaan jäätelöt, vaikka se tarkoittikin ateriasuunnitelman ulkopuolista syömistä. Ennen tällainen ei olisi ollut mitenkään mahdollista, mutta nyt sekä tasapainon lytänyt kehoni että ennen kaikkea toipuva mieleni jo kestävät tämän.

Joustosta huolimatta pyrin pitämään, ja pidänkin, kuitenkin pääsääntöisesti kiinni säännöllisestä syömisestä, ja myös syömisaikatauluisa on tapahtunut tarvittavaa muutosta. Ennen niin kovin iltapainotteisesta syömisetä olen pikkuhiljaa hivuttanut ja lisännyt energiaa päivän muille aterioille, aamuun ja keskipäivään. Kun aamu alkaa kunnon aamupalalla, on energiaa päivään ihan eri tavalla, sen olen saanut huomata, eikä nälkä kurni vatsassa koko päivää.

Uusin, ja ehkä haastavin, askeleeni syömispuolella liittyy pitkäikäiseen rasvakammooni. Sairauden edetessä ruokavaliostani karsiutui yksinkertaisesti kaikki rasva, niin piilossa kuin näkyvilläkin oleva sellainen. Pikkuhiljaa olen työllä ja tuskalla lisännyt teelusikallisen kerrallaan rasvaa ruokavaliooni. Jo jonkin aikaa on rasvan saantini pysynyt jollakin tavalla mukana, mutta täysin riittämättmänä kuitenkin. Nyt kuitenkin huoli omasta hyvinvoinnistani sekä sairaiden ajatusmallien kumoutuminen on saanut minut lisäämään rasvaa ruokavaliooni. Yhtäkkiä terapeuttini kanssa rasvakammostani keskustellessani tajusin, ettei sellaista oikeastaan enää ole, vaan ruokavalioni niukka rasvaisuus johtuu yksinkertaisesti vanhoista jäänteistä ja tottumuksesta. Niinpä ryhdyinkin oitis korjausliikkeisiin tämän ennen niin kovin pelottaalta tuntuvan asian korjaamiseksi. Kuin huomaamatta on leivänpäällinen margariinikerros paksuuntunut, siementäytteiset leivät liittyneet päivälliselle, mantelit ja pähkinät tulleet osaksi iltapalaa ja tumma suklaa herkkuhetkiin. Ja niin, mitään pahaa ei olekaan tapahtunut. Sen sijaan kehoni on saanut sen suorastaan huutavia hyviä rasvoja, voiteluaineita aivoille ja solujen rakennusaineita.

Kaikkein paras juttu ehdottomasti edistymisessäni syömisten osalta on kuitenkin se, ettei syöminen, minkään syöminen, enää ahdista minua. Kun vielä vaikkapa vuosi sitten olivat useampaan kertaan viikossa ennne ruokailua iskevät ahdistuskohtaukset arkipäivää, ja pahimpina aikoina oli jokainen ruokailu tahtojen kiivas taistelu, sujuu ruokailu nyt omalla rennolla otteellaan, enkä edes musita, koska olisin ahdistuksen kaltaisia tunteita ruokaillessani kokenut.

Yhteenvetona voisin todeta, että yksinkertaisesti sanottanu syöminen on alkanut mennä Elämän ehdoilla eikä toisinpäin, mistä kertovat autossa syödyt hampurilaiset ja kymmenen minuutin luentotauoilla hotkaistut piirakat ja lisätyt välipalat.Voittona parempi jaksaminen ja Elämää sykkiviä hetkiä syömisen tilalle!

Liikkumispuolella on silläkin tapahtunut vapautumista ja rutiineista luopumista. Kerroinkin teille jo pääsiäisestä kertovassa tekstissäni siitä, kuinka onnistuin vihdoin luopumaan pakkolenkeilystäni. Nyt kun  tuosta muutoksen hetkestä on kulunut jokunen viikko, ei lenkille lähteminen, tai lähtemättömyys, ole enää mikään tahtojen taistelu, vaan pakon sijaan sen määrittelee ilma, vireystila, aika ja yksinkertaisesti halukkuus. Uusi rentous tuntuu jo luonnolliselta, eikä lenkki enää pyöri mielessä.

Myös muilta osin on kehoni ja mieleni alkanut rentoutua. Enää minun ei tarvitse touhuilla koko aikaa, vaan aikaa ja energiaa on myös arkipäivissäni niin opiskelle kuin rentoutumisellekin tv:n ja käsitöiden parissa, mieluiten auringon paisteessa tietysti. Kun sitten yllättävä isäni sairauden mukana tuoma sulkapallovuoron peruuntuminen ei enää saanut minua ahdistumaan, ja epäröimättä vaihdoin sauakävelylenkkini piknikiin Parhaan Ystäväni kanssa ja joogatuntini toisten Ystävieni tapaamiseen, tiesin tulleen pitkälle.

Energiani ja jaksamiseni on muutenkin noussut huimasti syömisen lisäämisen ja rentoutumisen sekä tietysti fyysisen kuntoni ja somaattisen vointini kehittymisen myötä. Voimani riirttävät taas aidosti nauttimaan koko päivän shoppailureissuista, pystyn pistämään isälleni kampoihin sulkapallokentällä, eivätkä voimani hiivu kävelylenkillä. Muistan kuinka vielä muutama kuukausi sitten valitin isälleni sitä, mahtavatko fyysiset, mutta ennen kaikkea psyykkiset voimani enää koskaan palautua. No, nyt saan jo huomata tuon kuntoutumisen lähteneen vauhdilla käyntiin.Tämä on tuonut vapautta, ja avannut uusia mahdollisuuksia liikkumiseen, puuhailuun ja tekemiseen mahdollisuuksina, ei enää pakkoina, vaan nimenomaan mahdollisuuksina. Mahdollisuuksina tehdä, tavata ihmisiä ja kokea. Mahdollisuuksina Elää.

Tyylini on sekin kokenut muutoksen. Jo suunnilleen vuosi sitten kerroin esiintyöntyvästä naiseudestani, ja kun nyt aikaa on kulunut ja painoa kertynyt lisää, on tyylini vaihtunut luonnollisesti enemmän ikäiselleni nuorelle naiselle sopivaksi, ja pienet ja lapsekkaat vaatteet ovat suosiolla menneet kiertoon. Ja mikä parasta: voin todella tuntea itseni kauniiksi, eikä luurankomaiseen olemiukseeni kertakaikkiaan ole enää minkäänlaita kaipuuta. Olen rehellisesti tyytyväisempi itseeni ja ulkonäköni, ja samalla painavampi, kuin vuosiin.

Kaikki tämä edistyminen tuntuu erittyisen hienolta peilaten sitä taustaa vasten, että olen ollut muutenkin nyt elämässä kovilla. Olen kokenut Suuren menetyksen, surrut ja olllut välillä myös fyysisten kipujen takia kovinkin tuskainen. Ja silti, kaiken tämän keskellä on tilaa löytynyt myös edistymiselle, ja olen porhaltanut eteenpäin kaikesta huolimatta. On ollut hyvä ja helpottava huomata, että sairaus ei ole saanut vaikeuksienkaan keskellä minusta ylivataa, enkä ole ottanut käsimyksistäni tekosyytä mennä eteenpäin. Sen sijaan olen löytänyt uusia, terveempiä keinoja käsitelle tunteitani ja kokemmaani, eikä syömättömys enää kuulu niihin. Ja siksi tiedänkin: enää ei ole suuntaa takaisin, sillä mitä tuleekaan eteeni, selviän siitä kyllä ilman anoreksiaa.





<3: Ida

18 kommenttia:

  1. Hei Nättimys!

    Sanoisin, että nyt ovat siipesi todella lähteneet kantamaan - Sinähän suorastaan jo liidät ja lennät kohti kaunista kesätaivastamme! Siis kerrassaan upeaa edistystä ja todella hienosti olet jaksanut taistella! Edistyksesi on ollut huimaa juurikin niillä kahdella sairaudesta toipumisen kannalta oleellisimmilla saroilla, eli syömisessä ja liikkumisessa. On ilo lukea kuinka olet pystynyt niin laajentamaan ruokavaliotasi kuin tarpeen vaatiessa joustamaan ruokailuajoissa ja -rytmissä. Ja kymmenen pistettä sekä papukaijan merkki tuosta rasvakammon taltuttamisoperaatiosta!! Parasta on kuitenkin se, että ahdistus, rituaalit ja kuviot ovat karsiutuneet, ja syömisestä on tullut iloinen, luonnollinen ja nautinnollinen osa elämääsi. Uskoisin, että olet nyt saavuttanut sen fyysisen elopainon sekä tämän myötä sen aivojen toipumisasteen, jossa kaikki tämä vapautuminen on mahdollista. Sitä on edeltänyt ja se on vaatinut oman, tiukan, rajoittuneen ja rituaalien sävyttämän aikansa, mutta olet jaksanut läpi tuon vaiheen ja menestyksellisesti saavuttanut tämän "kriittisen" painon ja toipumisvaiheen - ja nyt koko pitkä kamppailusi kantaa vihdoin hedelmää vapautuneemman syömiskäyttäytymisen muodossa! Ihan samoin ajattelen liikkumisen suhteen; vaatii tietyn painon ja sen myötä tietyn asteisen aivojen palautuneen toimintakyvyn, jotta pystyy, kykenee ja jaksaa suhtautua liikkumiseen yhtä iloisesti, luonnollisesti ja vapautuneesti kuin syömiseenkin.

    Mutta kaikkein parhaimpana: kiitos kaiken tämän kamppailun ja edistyksen olet saavuttanut pisteen, jossa pala palalta se aito, oikea Elämä raivaa ja valtaa yhä enemmän alaa ja tilaa polullasil! Polulla, jolla sairaudella nimeltä anoreksia ei enää ole sijaa. Ja tämän sanottuani totean, että kaikista ihaninta on lukea, että nyt tiedät, että tietä menneeseen ei enää ole; selviät elämän haasteista ilman anoreksiaakin. Ja sen olet upeasti jo osoittanutkin, tappelemalla urhesti vain ja ainoastaan eteenpäin, rankasta kuukaudestasi huolimatta!

    Ihanaa alkavaa viikkoa Sinulle, Sisukas Sissi!

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa toinen Nättimys siellä ja kiitos kommentistasi! On totta varmasti kaikki tuo, mitä viisaasti kirjoitat painon ja somaattisen tilan korjaantumisen tuomista uusista mahdollisuuksista ja edellytyksistä toipumiselle.
      Tähän väliin haluaisin kuitenkin lisätä, että paitsi painon korjaantumisen, on edistymiseni edellyttänyt valtavasti henkistä kapasiteettia. Kyspymistä, rohkeutta, määrätietoisuutta ja itseluottamusta, ja sitten sitä puhdasta työtä ja niitä konkreettisia tekoja. Tiedän jo omasta historiastani, että pelkkä painon normalisoituminen ei automaattisesti takaa positiivista kehitystä toipumisen muilla sektoreilla, ja jo sen riittävän painon itsensä saavuttaminen kotioloissa edellyttää noita kaikkia edellä mainitsemiani henkisiä voimavaroja, ja enemmänkin.
      Mutta tietenkään väheksymättä yhtään painon nousemisen merkitystä toipumista ajatellen.
      Ihanaa ja aurinkoista alkavaa viikkoa myös Sinulle toiselle Sisukastakin Sisukkaammalle sissille! Kyllä se Elämä vielä avautuu Sinullekin, ihan kokoniasuudessaan. Lämmin Ystävän halaus <3

      Poista
  2. Moikka!
    Ja niin oot nättinä, että!!
    Lämmintä kesää ja terveiset Perheellesi ja Lämmin halaus!
    t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Ihana Marika! Ja oikein aurinkoista kesää Sinullekin ja koko teidän perheellenne, ja sitäkin lämpimämpi halaus! <3

      Poista
  3. Voi ei, sun tekstit on aina niin koskettavia ja osuu nappiin! Hienosti osaat kirjoittaa ja kuvata ajatuksia.

    Mukavaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon Eeva! Sinä se osaat aina kommentoida ja valita sanasi niin kauniisti. Toivon Sinullekin oikein mukavaa ja aurinkoisen lämpöistä kesää! :)

      Poista
  4. Ihana oli jälleen kuulla kuulumisiasi ja kaikkea, missä olet edistynyt, ihan mahtavaa Ida!
    Olet todella päässyt pitkälle rikkoessasi sairaita maneereja ja rutiineja, niin liikunnassa kuin syömistilanteissakin. Tekstistäsi oli ihana huomata, kuinka syöminen ja ruoat ovat alkaneet asettua sille sijalle elämän tärkeysjärjestyksessä, johon ne oikeasti kuuluvat. Enää elämäsi ei jäsenny syömisen ympärille elämän sijaan vaan päinvastoin. Elämä on ykkösenä ja pystyt joustamaan ruokailuja menojen ja tekemisten mukaan. Olen todella ylpeä siitä, kuinka ruoka-ainemaailma on avautunut ja olet uskaltanut kokeilla uutta, myös se sairaista maneereista pääseminen on ollut kovan työn takana!
    Pakkoliikunta on ollut meille molemmille todella suuri harmi ja taakka ja onkin niin ihanaa seurata edistymistäsi ja saada vahvistus sille, että pakkoliikunnasta on mahdollista päästä eroon! Sinun esimerkkiäsi seuraten, taistelen itse juuri samaisen asian kanssa, ja alan olla voitolla. ;)
    Elo on palannut silmiisi kaunokki ja maailma on auki edessäsi, rohkeasti vain eteenpäin! <3 Pian nähdään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell taas niin kovin Ihanasta ja tärkeästä kannustuksestasi! Kyllä: niin sairaista rituaaleista kuin pakkoliikkumisesta on todellakin mahdollista päästä irti lopullisesti! Ja olen aivan varma, että se on täysin mahdollista myös Sinulle. Olet edennyt jo niin hienosti, ja Sinun määrätietoisuudellasi, rohkeudellasi ja positiivisella luottamuksella Elämään mikä vain on mahdollista! Luota vain itseesi ja kannusta itsesi yhtä kauniisti maaliin saakka, kuin kannustat aina minua ja muita ystäviäsikin. Tsemppihalaus! <3

      Poista
  5. Minä täällä tuuletan puolestasi. Aivan mahtavaa Ida! ;)

    Ja salaa uskon ja toivon itsekin joku päivä pääseväni samaan pisteeseen. Viikonloppuna nautin minäkin jopa useamman jäätelön potematta siitä kuitenkaan sen suurempaa stressiä. Harvoin on sellaista mahdollisuutta ja ihanaa ilmaa nautiskella ja ennen kaikkea hyvässä seurassa. Palkintona on sitten se jaksaminen, joka antoi minullekin voimaa ja jopa iloa siitä, että voin olla avuksi vanhemmilleni ruohonleikkuussa.

    Jatka samaan malliin Ida! Olet nyt sellaisella valon polulla, jossa on oikea suunta ja varmasti myös sellaisia veirellä kulkijoita, joiden avulla pääset perille saakka.

    Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna ja kiitos kommentistasi! Ja aivan varmasti pääset tähän, missä minä olen nyt! Aivan Mahtava edistysaskel on jo tuo jäätelön syöminen, ja mikä parasta ilman huonoa omatuntoa! Jäätelö on hyvää ja kuuluu kesään, ja Sinulla on ihan yhtälainen oikeus nauttia siitä kuin kellä tahansa muullakin. Oikein hyvää ja jäätelön makuista kesää Sinulle Hanna! ;)

      Poista
  6. Hei Ida!
    Todella ihanaa! Olet nyt päässyt siihen pisteeseen toipumisessa jolloin todellakin voit sanoa anoreksialla hyvästit! Ei kaikki työ vielä ohi ole, mutta monta vuorta olet jo valloittanut! Tuo kun kerrot jäätelön syömisestä ateriasuunnitelman ulkopuollea on oikeanlainen mittari, se kertoo omaa selkeää sanomaansa siitä miten pitkälle olet päässyt! Muistan niin kun itse pääsin tuohon pisteeseen, aah että oli helpottavaa!

    Myöskin tuo miten olet löytänyt uusia terveitä tapoja käsitellä tunteita on selkeä merkki edistymisestäsi! Ja se ei olekaan mikään pikkujuttu, me kun herkästi siirräämme tunteemme siihen ruokaan!

    Ja olet todellakin kaunis ja säteilevä tuossa kuvassa! Lämmin halaus! <2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Katarina Sinullekin kommentistasi, ja vielä lämpimämpi ihanasta seurastasi! Hyvä on olla tulla jalanjäljissäsi aina tähän jäätelön syömiseen asti, ja nyt niin kovin mielelläni ylitän yhdessä kanssaso rinta rinnan ne viimeisetkin kumpareet, aivan kuten tänään puhuimme. Toivottavasti näemme taas pian ja siihen asti oikein makeita ja Ihania kesäpäiviä Sinulle ja Lumille! <3

      Poista
  7. Moikka Ida!
    Todella upeaa edistymistä. Olen todella iloinen puolestasi ja ylpeä kaikesta tekemästäsi työstä, joka ei tosin vielä ole täysin ohi. Olet upea, nuori naisenalku, täydellinen esimerkki siitä, kuinka ihminen voi olla anoreksiaa vahvempi. Hurjan paljon tsemppiä ja rentouttavaa kesää, ihan teidän koko perheelle. Uskon, että asiat ovat vihdoinkin alkaneet rullata, niinkuin niiden kuuluukin :) <3

    terkuin Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Linda ja Kiitos Paljon! Olipa kauniisti sanottu, toivottavasti osaat puhua itsellesi yhtä nätisti, sillä sitähän myös Sinä olet:niin tavattoman arvokas ja Ihana nuori naisen alku.
      Kävin myös kurkkaamassa blogiasi, ja se oli kivaa luettavaa. Hyviä kuvia! Olet lahjakas.
      Tsemppiä ja hyvää kesää myös Sinulle! :)

      Poista
  8. Olen seurannut edistymistäsi jo pitkään, mahtavaa lukea että olet taas mennyt eteenpäin. Mahdatko olla jo normaalipainon rajoilla? Jos et, niin fyysinen toipumisesi tuntuisi tulevan psyykkisten muutosten perässä, vaikka yleensähän tämä menee toisinpäin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kirjoittelen tästä varmasti myöhemmin lisää, mutta kyllä normaalipainoa koko ajan lähestytään, ja keho alkaa pikkuhiljaa toimia normaalistii :)
      Mutta olet kyllä siinä täysin oikeassa, että nyt minulla on psyykkinen edistymiseni mennyt painon edellä. Uskon, ettei ole mitään yleistä kaikkiin tapauksiin sopivaa sääntöä, miten tämä menee tai kuuluisi mennä, mutta pääasiahan on, että kumpikin etenee ja todellisuudessahan nämä myös tukevat toisiaan.
      Hyvää kesää Sinulle!:)

      Poista
    2. Kiitos samoin! :) Mukava kuulla, että aiot kirjoittaa painoasioista vielä lisää. Totta puhuen itselläni on käynyt juuri niin että paino on jäänyt himpun verran alle normaalipainon alarajan pitkäksi aikaa, vaikka koin olevani psyykkisesti toipunut... Ja tämä johti sitten myöhemmin kahteen vaikeaan romahdukseen, joista jälkimmäisestä olen tällä hetkellä toipumassa. Kehon omaan biologiseen painoon pääseminen on siis ilmeisesti oleellisen tärkeää, jotta voi toipua kokonaan. Siihen siis pyritään! :)

      Poista
    3. Hei taas! Todella hieno ja terve oivallus Sinulta tuo oman biologisen normaalipainon saavuttamisen tärkeydestä! Jo siksi olet niin paljon varmemmilla vesilä, ja kun vielä motivaatiosikin sen saavuttamiseen ja terveyden löytämiseen näyttää olevan kunnossa, uskon, että tällä kertaa saavutat pysyviä tuloksia.
      Muistathan kuitenkin, ettei paino ei ole kuitenkaan se kaikki kaikessa, vaan toipumiseen, ja etenkin Elämään kuuluu myös paljon muuta. Pelkkä painon nousu ei itsessään takaa paranemista, vaan edellyttää myös paljon muuta. Ja joskus parasta, mitä toipumsien eteen voi tehdä on, sopivan ravitsemustilan saavutettua, jopa jättää paino omaan rauhaansa rullaamaan eteenpäin, ja kekittyä ihan muihin, oikeasti paljon tärkeämpiin, asioihin elämässä.
      Tsemppiä siis Sinulle niin painon nostamiseen kuin Elämän löytämiseenkin! :)

      Poista