lauantai 26. huhtikuuta 2014

Menetyksen Tuskaa ja Rakkautta Ikuista

Minulla oli teille jo valmiina teksti kuvineen kaikkineen pääsiäisestäni valmiina julkaisatavaksi. Sitten tapahtui jotakin, joka pysäytti elämäni, jotakin, joka meni kaiken muun edelle, ja jota en voi sivuuttaa myöskään täällä blogini puolella, ja tämän vuoksi pääsiäiskuulumiseni ja muut saavat nyt ainakin hetken odottaa.

Perjantai-iltana saimme nimittäin kotiimme suruviestin: Rakas mummoni oli nukkunut pois. Jotkut teistä ehkä muistavatkin hänet, "maijan", joka tänne blogini puolelle niin ihanan kannustavasti minulle kommentoi. Se hyvä, mikä täällä blogini puolella hänestä näkyi oli vain pienen pieni osuus siitä Hienosta Ihmisestä, joka mummoni oli, ja siksi en voi olla kertomatta hänestä muutaman sanasen vielä täällä blogini puolella.

Minulla on monia hyviä muistoja mummostani. Olen siitä onnellinen, että isovanhempani olivat vielä melko nuoria syntyessäni, ja ennen kaikkea ovat aina rakastaneet kaikkia neljää lasten lastaan niin paljon, että olen saanut vietttää suhteellisen paljon ja ennen kaikkea laadukasta aikaa heidän kanssaan. Ollessani lapsi he jaksoivat aina puuhailla, touhuta, seikkailla ja ihmetellä kaikenlaista meidän kanssamme. Muistan yhä elävästi jokakesäiset kokopäivän retkemme Puuhamaahan, mielikuvitusmatkamme Afrikkaan, pullapoika-leipomistalkoomme, retkemme kallioille ja kesäteattereihin, sekä lavalle omia näytelmiämme pitämään...Lista on loputon. Ja niin on myöskin muistojeni aarrearkku. Vielä tänäkin päivänä kun mieli on maassa ja kaipaan piristystä, lohtuaa tai turvaa, kun uni ei tule, tai minua pyydetään miettimään tai kuvailemaan hyviä asioita, tunteita taikka musitoja elämässäni, palaan lapsuuden kesiin mummolassani.

Koen olevani myös etuoikeutettu sen suhteen, että myös nyt myöhemmällä iällä minulla oli mahdollsiuus olla yhteydessä mummooni päivittäin, ja mahdollisuus käydä häntä katsomassa ja tervehtimässä, viimeksi nyt juuri pääsiäisenä. Mummoni on jaksanut olla tukena toipumisessani, jaksanut ymmärtää, kannustaa ja ennen kaikkea Rakastaa minua eteenpäin toiopumiseni polulla enemmän kuin olisin ikinä voinut eedes uneksia, saati pyytää. Ja samalla toivon pienessä mielessäni, että myös hän sai yhteydenpidostamme jotakin hvyää itselleen, sillä minulle se oli korvaamattoman arvokasta. Yksi asia, jonka olisinkin vielä halunnut tarjota mummolleni olisi ollut lopullinen paranemiseni syömishäiriöstä. Mutta toisaalta tiedän, että hän tiesi sen jo, hän näki aina toivon, ja näki jo maalin, vaikka en siellä ihan vielä ollutkaan.

Sillä sitä Maikki-mummoni oli ennen kaikkea, positiivinen, toiveikas ja aina kohti elämän valonsäteitä katsova. Hän oli niin täynnä lähimmäiseen rakkautta ja rohkeutta ja vahvuutta kohdata elämä. Hän oli niin täynnä Elämää itse. Parhaiten muistankin mummostani hänen kovaäänisen, helskyvän, koko pienen lapsen ja aikuisenkin maailman täyttävän naurun. Muistan ne lukuisat kerrat yökylässä iltapalapöydässä kun pappani vitsaillessa mummoni purskahti niin valoisaan, aitoon ja tarttuvaan nauruun, että siihen oli lopulta aivan pakko yhtyä, oli sitten ymmärtänyt itse naurunaihetta tai ei.

Olen siis äärettömän onnellinen siitä, että olen saanut tuntea ja olla läheinen mummoni kanssa. Hän oli Suuri esikuvani, rohkea ja vahva nainen. Ja ennen kaikkea niin Suurisydäminen ihminen, etten ole toista hänen kaltaistaan tavannut. Hän oli minulle myös tärkeä tukipilarini. Mutta ennen kaikkea hän oli minulle ainutlaatuinen, täysin korvaamaton ja maailman Rakkain Maikki-mummoni, ja kuten äitini sanoi: parempaa mummoa ei meillä olisi voinut olla.

Antaisinkin ihan mitä vaan, olisin valmis vaikka kokemaan koko syömishäiriöhelvetin uudestaan alusta, jos saisin tarjota mummolleni edes vielä yhden hyvän kesän. Mutta sellaisia kohtalonvaihtokauppoja ei valitettavasti tässä elämässä tarjota. Siksi minunkin täytyy keskittyä niihin kahteen asiaan, jotka mummoni olisi halunut minun tekevän: jatkavan Elämääni ja huolehtia Rakkaasta papastani, keskittyen siis huolehtimaan itsestäni ja niistä läheisistäni,  jotka vielä täällä ovat kanssani. Samalla kiitollisena ja onnellisena nisitä yhteisistä kokemuksista ja muistoista, jotka sain vuosien varrella Rakkaan Maikki-mummoni kanssa jakaa.

Ei ole sanoja kuvaamaan tätä Suurta menetyksen tuskaa, ääretöntä Kaipuuta ja suunnatonta Ikävää. On vain rakkaus, joka säilyy eikä sammu. Koskaan.

Mummoni jokailtaisen rukouksen sanoin:
"Ystävä sä lapsien,
katso minuun pienehen,
minne käynkin maailmassa
Sinä olet hoitamassa.
Onni täällä vaihtelee,
Taivaan Isä suojelee."

Lepää Rauhassa Kullannuppu.

Rakkaudella Suunnattomasti Kaivaten,
Ida

20 kommenttia:

  1. Osanottoni! Mummosi elää sydämessäsi ja muistoissasi, Sinussa. Vaali sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viisaista sanoistasi: mummoni elää muistoissani ja sydämessäni aina. <3

      Poista
  2. Olen todella pahoillani suuresta menetyksestäsi. Ei sellaisiin asiohin ikinä osaa varautua, vaikka elämän rajallisuuden ymmärtääkin.

    Kuten Nyytin äiti sanoi viisaasti, Mummosi elää sydämessäsi. Muistot eivät ikinä kuole, vaan ne kulkevat mukanamme läpi elämän. Tavallaan se tärkeä ihminen pysyy matkassamme yhä.

    Mummosi varmasti tietää sinun paranevan, vaikkei sitä ehtinyt näkemään. Toivon, että saat tästä entistä enemmän tsemppiä taisteluusi. Elämän kuuluu jatkua, mutta suru vie aikansa ennen kuin elämä kunnolla jatkuu. Paljon paljon voimia sinulle Ida! Olet taistelija, selviät kyllä. Mummosi tietää sen myös <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aurora myötätunnostasi! Olen taistelija, kuten oli mummonikin. Ja niin olet Sinäkin.<3

      Poista
  3. Rohkein, upein, hyvä sydämisin ja maailman paras mummo. Kukaan tai mikään ei voi koskaan viedä muistoja meiltä pois. Ikävä on vaan niin suunnaton. Lepää rauhassa Maikki-mummo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri kaikkea tuota kuvailemaasi Maikki oli, Hieno ihminen, ja vielä paljon enemmänkin. Onneksi meillä on aina kaikki Ihanat muistot. Ollaan onnellisia niistä ja vaalitaan niitä. Niitä ei meiltä voi mikään viedä.
      Kiitos myös vielä jutteluseurasta, se oli tärkeää! Voimia Sinullekin! <3

      Poista
  4. Eikä! Otan osaa suruun ja paljon voimia koko perheelle :( <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuntuu hyvältä, kun on niin monia, jotka välittävät.

      Poista
  5. Ida-kulta, syvä osanottoni Maikki-mummosi poismenon johdosta.

    Tuska, kaipuu ja ikävä on suunnaton. Se on sanomattakin selvää ja luonnollista. Mutta Sinulla on paljon upeita, hienoja, korvaamattomia yhdessä vietettyjä hetkiä Maikki-mummon kanssa ikuisesti tallessa omassa muistojesi aarrearkussa. Ne tuovat Sinulle ainiaan valoa, toivoa, lohtua ja rakkautta, vaikka rakas mummosi ei olekaan enää läsnä tässä maailmassa. Vaikka suret sitä, ettei Maikki-mummo ehtinyt nähdä Sinua täysin toipuneena, niin - kuten itsekin toteat - hän tiesi ja näki sen jo: onnellisen lopun ja selviytymisen syömishäiriöhelvetistä. Ja tiedätkös, se oli varmaan yksi hienoimpia asioita hänen elämässään - saada todistaa upeaa toipumis-taivaltasi.

    En todellakaan ikinä arvannut, että nuorekas, aina yhtä valoisa ja positiivinen "maija" oli oma rakas Maikki-mummosi. Aivan ihastuttava ihmisolento ja kanssakulkija. Ehkäpä hän oli myöskin se, joka niin ihanasti Sinua joka ilta tekstiviesteillä muisti...

    Toivon Sinulle Ida, koko perheellesi ja papallesi runsaasti voimia jaksaa elää läpi tämä raskas aika. Ja voimia jatkaa elämää eteenpäin.

    ♥♥♥ Lämpimiä, Voimaannuttavia Halauksia ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea rakas! Maikki-mummoni totisesti oli nuorekas, valoisa ja positiivinen. Kuten kuvaat, ihastuttava ihmisolento ja kanssakulkija. Ja vielä enemmänkin.
      Halaus Sinullekin, tuntuu hyvältä, kun on Ystäviä tukemassa <3

      Poista
  6. Voi ei, osanottoni :'( yritä pärjätä <3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, yritän ja pärjäänkin, vaikka ikävä on Suuri!

      Poista
  7. "Illalla ennen unta
    kun taivaasta sataa lunta,
    lapseni katsoo ikkunasta ja varmistaa onhan mummo
    lakannut palelemasta,
    onhan taivaassa vain oloa hyvää?
    Nuku mummo unta rauhaisaa, syvää.

    Illalla ennen maate menoa
    ristimme kätemme pienet ja suuret.
    Toivotamme hyvää yötä,
    jatkakoon enkelit suojelus työtä."

    Osanotto mummosi poismenon johdosta. Voimia sinulle rakas Ida ja koko muulle perheelle. Olette nyt toinen toistenne tukena ja sinä jatkat päättäväisesti terveyden polulla. Näin voit olla avuksi läheisillesi.
    Halauksia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihana Nell! Tuli ihan kyyenl silmäkulmaan kauniista sanoistasi. <3 Onneksi minulla on paljon läheisiä täällä tukemassa ja mummonikin tuolla jossain suojelemassa. Sillä kuten siskoni totesi: jos joku pääsee taivaaseen, niin minun Maikki-mummoni.

      Poista
  8. Ida-ystäväni,

    olen todella, todella surullinen puolestasi ja otan osaa! Voimia sinulle ja kaikille muille myös! Olet ajatuksissani!

    Lämmin, lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ystävä Rakas! Kiitos, että olet tukenani ja Ystävänäni, tällaisina hetkinä sellaisen merkitys vain korostuu. Ollaan yhteydessä, olet tärkeä! <3

      Poista
  9. Syvimmät osanottoni. En tiedä mitä muuta sanoa, kun että voimia koko perheelle. Muistoissa säilyy tärkeimmät asiat, mummosi varmasti katselee sinun elämääsi pilven reunalta ylpeänä!
    Muistathan että sh yrittää vaikuttaa tällaisina hetkinä entistä voimakkaammin kun olet "heikoimmillasi". Pyydäthän lisätukea heti jos siltä tuntuu. Sh ei ole keino selviytyä mistään, varmasti tiedostat sen, mutta se osaa olla kavala... Omista loppu matkasi mummosi muistolle:)
    Voimia ja uskoa parempiin päiviin! Anna aikaa itsellesi:)

    -N

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos N, tuntuupa hyvältä, että on noin paljon empaattisia ihmisiä ympärillä!
      Enkä todellakaan aio antaa sairaudelle periksi nyt piirun vertaa. Se ei auta tilannetta yhtään, pahentaa vain niin omaani kuin etenkin läheisteni oloa entisestään, ja sitä mummoni olisi kaikkein vähiten halunnut. Ja todella hyvä idea tuo lopun tarinani omistaminen mummoni muistolle, niinpä taidankin juuri tehdä!
      Lämmin halaus myös Sinulle! <3

      Poista
  10. voi Ida!!!
    Osanottoni Sinun ja Perheesi suruun!!
    Voimia ja jaksamista!!
    Halaten: Marika

    VastaaPoista