maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulun valmistelu jatkuu

Koska edellinen teksti jouluvalmisteluineen herätti niin paljon kiinnostusta, päätin jatkaa joulunodotukseni jakamista täällä blogini puolella vielä toisen tekstin verran ennen varsinaiseen joulun viettoon ryhtymistäni. Nämä joulukuulumiseni sijoittuvat viime viikolle, johon sisältyi ystävien ja läheisten seuraa, joulun tunnelman luomista niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin ja joulun odotukseen liittyviä pikkuvalmisteluja, jotka saivat jo pienen, hyvänlaisen jännityksen pintaan.

Joulunalusviikkoni lähti hyvin liikkeelle jo lauantaina ystäväni pikkujoulujen merkeissä. Oli kerrassaan ihanaa nähdä vanhoja tuttuja, ja vielä paremmaksi sen teki se, että nyt minulle kuului oikeasti hyvää, ja pystyin sen aidosti kertomaan ja näyttämään. Vanhoja tuttuja tavatessa ei tarvinnut teeskennellä mitään, vaan tilan täytti aito hymy ja hetkestä nauttiminen. Samalla tuli kokeiltua myös ensimmäistä omalla vastuullani kodin ulkopuolella syötyä ateriaa, kun ruoka-aikani osui pahasti illanvieton kanssa päällekkäin. Ja tästä onnistunut selviytyminen sai tunnelmani ja ylpeyden itsestäni vain kasvamaan.



Sunnuntaina päivällä olin siskoni ja hänen poikaystävänsä kanssa laulamassa Oulunkylän kirkossa kauneimpia joululauluja. Kirkkomatkalla alkoi vihdoin leijalla lumihiutaleita ja viimeistään varpunen jouluaamuna sai herkistymään lähes kyyneliin saakka. Vaikka en kummoista jouluääntä omaakaan, ei se menoa haitannut, sillä joululaulut kuuluvat niin kiinteästi minun jouluuni, ja lähikirkollamme on niin tärkeä oma paikka sydämessäni.



Tiistaina olin parhaan Ystäväni kanssa kansallismuseossa metsästämässä jouluntunnelmaa sekä hankkimassa vielä viimehetken täydennyksiä joululahjoihin. Vaikka näyttely sinänsä olikin pieni pettymys, viritteli se keskustelut mukavasti jouluperinteisiin aina torttujen oikeaoppisesta leipomisesta lähtien.





Keskiviikkoni kuluikin sitten sopivasti joululeipomusten ja -paketointien merkeissä kotona. Kätösissäni valmistuivat vaikka minkämalliset piparit aina joulukuusista enkeleihin ja pikkupossuihin, ja kääreen sai paketti jos toinenkin. Illalla pakkasimme säkillisen lahjoja autoon ja suuntasimme isän kanssa kohti Hämeenlinnaa isovanhemmilleni. Siellä joulun tunnelmaa loi upein näkemäni "melkein aito" joulukuusi, isoisäni pihalle pystyttämät jouluvalot ja tietysti rakkaiden isovanhempiemme hymy ja iloinen mieli.



Torstaina sain sitten nauttia jälleen Ystäväni seurasta, ja tällä kertaa suuntasimme vanhan ylioppilastalon joulumyyjäisiin. Jos kansallismuseon jouluaiheinen näyttely oli ollut pettymys, eivät nämä myyjäiset sitä suinkaan olleet. Tarjolla oli toinen toistaan upeampia käsitöitä aina saippuatelineistä koruihin, villasukkiin ja heijastimiin. Niinpä vaikka itselleen ei kai näin joulun alla pitäisikään paljon mitään ostaa, en voinut olla nappaamatta mukaani ihanaa savesta valmistettua punaista koira-aiheista joulumukia. Ja voi kuinka paljon paremmalta tee siitä maistuukaan!



Perjantaina olivat joululeipomuslistallani vielä joulutortut, joihin valmistin jopa luumuhillon äitini ohjeiden ja perinteisen reseptin mukaan itse kuivatuista luumuista. Lisäksi tein lohipasteijoita ja kinkkupiirakkaa, ja jatkoin paketointiurakkaani. Illalla kannoimme vielä kuusen sisälle, ja kun saimme siihen sytytettyä kynttilät ja ripustettua kuusen latvaan, alkoi todella tuntua siltä, että joulu on jo ovella.

Lauantaina saimmekin leipomuksiani maistelemaan oikein kunniavieraita, kun isoisäni poikkesi meille jokavuotiselle joulutervehdykselleen, ja siskoni tuli samalla lapsuuskotonaan käymään. Aamulla koristelin vielä suurimmat piparkakut sokerikuorrutteella ja ranskanpastilleilla. Leipomukseni maistuivat, ja hetki tärkeiden rakkaiden ihmisten seurassa tuntui arvokkaalta. Onneksi tällä kertaa pelionnikin suosi minua korttipelissä, sillä keskiviikkoinen tappioni oli jäänyt vähän kaivelemaan mieltä!



Kaiken kaikkiaan jouluvalmistelujani värittivät kiireettömyys, ja stressittömyys. Täydellisyyteen en lähimainkaan päässyt, mutta en siihen pyrkinytkään. Tänä vuonna piparitalo jäi leipomatta, vaatekaappi siivoamatta, ja pakettikoritkin olivat itsetehtyjen sijaan kaupasta ostettuja. Ja tästäkin huolimatta voin ryhtyä nyt tyytyväisin mielin joulun viettoon. Ehkäpä jouluvalmisteluihinkin pitäisikin soveltaa sitä joulunsanomaan, jota pappi sunnuntaisessa kirkossa julisti: joulun sanoma kun on nimenomaan siinä, että riitän juuri tällaisena kuin olen.



Rauhallista ja nautinnollista joulunaikaa teille kaikille lukijoilleni!

<3: Ida

13 kommenttia:

  1. Ihana hyvänmielen teksti. Ja kuvat toivat mukavaa lisätunnelmaa. Olipas sun viikko joulun täyteinen. Nyt rauhoitutaan yhdessä joulun viettoon, tärkeintä on yhdessä oleminen ja läsnäolo. Kuten viime joulunakin muistutin "näin sydämeeni joulun teen.." Rauhallista, iloista, suloista, mukavaa joulunaikaa rakas!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ihanaa joulua kaikille blogilukijoille myös!<3<3

      Poista
    2. Kiitos hyvänmielen kommentista rakas! Tiivistitkin siinä juuri sen kaikkein olennaisimman joulun idean: yhdessä olon lämmön ja läheisyyden. Täyttyköön joulumme siitä tänäkin vuonna. <3

      Poista
  2. Voi, kun kuulostaa mukavalta tavalta valmistella joulua! Joulu on ihanaa aikaa, joskus vähän kiireistä, mutta aattona voi nauttia rauhassa.

    Isot onnittelut yksin syödystä ateriasta! Jatka samaan malliin! Jokainen ateria on voitto anoreksiaa vastaan.

    Toivon sinulle Ida ja lukijoillesi mitä lämpimintä ja rentouttavinta joulua! Sinulla on lupa nauttia täysin rinnoin ja unohtaa murheet. Sen voitte tehdä myös te ihanat lukijat! Olette sen ansainneet <3

    Oikein hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Aurora Ihanasta ja kannustavasta kommentistasi! Muistathan, että myös Sinulla on täysi oikeus nauttia kaikesta hyvästä mitä joulu tuo tullessaan, ja olet sen ansainnut, ihan kuin me kaikki? Toivon siis Sinulle koko sydämestäni mitä parhainta joulua! Täyttyköön kaikki pienet ja suuret toiveesi <3

      Poista
  3. Ida-Rakas!

    Olipas vilkas, mutta onneksi kuitenkin kiireetön ja stressitön, joulunalusviikko Sinulla! Kiitos kun jaoit vilahduksia siitä meidänkin kanssa; ihanasti virittivät sanasi ja kuvasi yhden jos toisenkin tontun täällä joulun tunnelmaan, näin kun aatonaaton viimeisiä hetkiä viedään... :)

    Onnittelut minunkin puolesta onnistuneesta ensimmäisestä omalla vastuulla kodin ulkopuolella syödystä ateriasta! Siitä se lähtee!

    Nyt kuitenkin on aika rauhoittua nauttimaan Joulun ajasta rakkaimpiesi kanssa, turvallisessa kotiympäristössä, kaikkine ihanine joulutraditioinenne.

    Ihanaa Joulun Aikaa Sinulle, Ida, sekä koko perheellesi!

    Lämpöistä Joulua toivottelen myös minä kaikille blogin lukijoille!

    Rakkaudella.

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea-rakas ja kiitos kommentistasi!
      Kyllä itsekin vasta viikkoa taaksepäin ajatuksissani kelaillen huomasin, miten paljon kaikenlaista se olikaan pitänyt sisällään. Kun mikään ei ollut pakkoa, jaksaa sitä nyt voimien kartuttua niin paljon enemmän ja sille kaikelle on niin paljon aikaa ja tilaa. Vieläpä vaikka vuosi sitten ei tällainen olisikaan ollut varmasti mahdollista! Jälleen yksi hyvä syy parantua. :)
      Nyt toivotan Sinulle, rakas rakas Ystäväni rauhallista ja toivoa täynnä olevaa joulua! Nauti olostasi, olet kaiken joulun tuoman hyvän ansainnut <3

      Poista
  4. Hei Ida!
    Ihana viikko sinulla takana! On se vain niin paljon mukavampaa kun saa joulua valmistella seurassa kuin yksin! Niin kuin eilenkin! Ihanaa kun kävit, saimme taas kaunista jäkeä aikaan!
    Toivotan vielä tätäkin kautta sinulle ja perheellesi ihanan rauhallista joulua ja mukavaa yhdessä oloa!

    Lämmin halaus Ida-Ystävä!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina Ystävä! Ja kiitos itsellesi! Oli todella mukava pistäytyä luonasi Sinua ja Lumia tervehtimässä ja näpertelemässä :) Olet niin oikeassa kyllä siinä, että kaikki tuollainen puuhailu on kivempaa seurassa kuin yksin. Ja etenkin kun seura on yhtä hyvää, kuin minulla oli :)
      Nyt toivotan Sinulle Ihanaa joulua rakkaiden läheistesi kanssa! Jouluhalaus <3

      Poista
  5. Onnea Ida. Anna itsellesi iloa ja ylpeyttä tämän vuoden suurista saavutuksista
    Olemme hyvin onnellisia puolestasi ja sisukkuudestasi. Hauskaa ja rauhaisaa
    joulutunnelmaa koko joulun aikaan toivotamme Sinulle, Fannylle ja kaikille blogisi,
    joka on niin hyvä, lukijoille.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos tärkeääkin tärkeämmästä kommentista! Minä olen ylpeä itsestäni. Siitä, että olen tänä jouluna päässyt tähän, mihin olen päässyt. Ja myös ylpeä teistä ja tuestanne.
      Toivottavasti teillä on ollut paras mahdollinen joulu. Rauhallista joulun jatkoa teille molemmille!

      Poista
  6. Ihana taas lukea tällaista kuulumispostausta ja oikein kuvien kera! Juuri tällaiset postaukset kertovat aidosti, mitä sinulle kuuluu ja kaikesta päätellen hyvää. Ihanaa, että olet saanut nauttia joulunalusajasta ja kaikesta siihen liittyvästä tekemisestä.
    Oikein ihanaa joulua sinulle muru ja koko perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Sinullekin Ihana Nell! Jos nämä kuulumispostaukset kiinnostavat, voin tehdä niitä jatkossa lisääkin. Ehkäpä niiden lisääntyminen kertookin juuri sitä tärkeää sanomaa, kuinka olen saanut elämääni niin paljon muutakin kuin tämän sairauden. Ja niin saat Sinäkin.
      Nyt toivotan Sinulle koko lämpöisestä sydämestäni parasta mahdollista joulunaikaa! Nauti jokaisella solullasi, olet sen ansainnut. <3

      Poista