torstai 3. lokakuuta 2013

Pakkoliikkumiskierteestä kohti vapautta

Tapasin viime viikolla fysoterapeuttia, jonka kanssa kävimme yhdessä läpi suhdettani liikuntaan ja liikuntahistoriaani. Nykyisen suhteeni rakentaminen liikuntaan on ollut monivaiheinen ja vaikea prosessi, joka on vaatinut paljon työtä, ja matkani tavoitetilanteeseeni on vielä kesken. Tässä tekstissäni jaan hieman matkaani kanssanne pakon saneleman historiani kautta nykytilanteeseen. Ehkäpä se voisi antaa jollekin teistä, jotka kamppailette pakkoliikkumiskierteessä niin tunteen ymmärryksestä sen suhteen,että todella tiedän, miten piinallinen tilanne voi olla, mutta myös toivoa sen suhteen, että myös tämä suhde on korjattavissa ja asiat ovat muutettavissa.

Terveenä suhtautumiseni liikuntaan oli rentoa ja hyvinkin ongelmatonta. En koskaan ole kuulunut aktiiviliikkujiin tai harrastanut juurikaan hikiliikuntaa, jollei sairausvuosiani lasketa mukaan. Ollessani terve en koskaan kompensoinut liikunnalla syömisiäni, liikuin silloin ja siten kun se tuntui minusta hyvältä ja miellekkäältä. En tavoitellut liikkumisella kaloreiden polttamista tai erityisen lihaksikasta kehoa. Olin pääsääntöisesti tyytyväinen kehooni ja syömiseni oli niin huoletonta, etten liittänyt liikuntaa näihin asioihin. Minulle liikunta edusti kyllä myös hyvinvoinnistani ja terveydestäni huolehtimista, mutta ennen kaikkea mukavaa yhdessä oloa, rentoutumiskeinoa ja kivaa harrastamista.

Vaikka en mikään aktiiviliikkuja siis ollutkaan, nautin pitkistä kävelylenkeistä parhaan ystäväni kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti kauniissa luonnossa. Tai oikeastaan tuota kaunista luontoa ei edes tarvittu: kävelimme jo kaikki ala-asteen välitunnit ympäri pihaa ja juttelimme kaikesta maan ja taivaan välissä. Liike pisti ajatukseni liikkeelle ja siten minun oli aina helpompi puhua asioistani kuin paikoillaan istuen. Lisäksi säiden salliessa pyöräilin ajoittain paikasta toiseen ihan vain sen vuoksi, että se oli niin kätevää ja joskus tein pidempiä pyörä- ja juoksulenkkejä, koska nautin suunnattomasti vauhdin huumasta. Lukion alussa aloitimme parhaan ystäväni kanssa myös show-tanssin, jota harrastimme hymyssäsuin ja josta muodostui meille hyvä tekosyy tavata säännöllisesti myös koulun ulkopuolella. Pakko oli kuitenkin kaukana näistä harrastuksistani, vaan päinvastoin ne tuottivat minulle iloa ja nautintoa.

Sairastuessani tämä asia kuitenkin valitettavasti muuttui. Vaikka sairauteni alkoikin syömisellä oireilulla, astui hyvin pian kuvioihin myös pakkoliikunta. Muistan sairauteni alkuajoilta yksinäiset juoksulenkit ympäri puistoa, koska oli vain pakko päästä kuluttamaan juuri syödyt kalorit ja rankaisemaan itseäni. Yhtäkkiä liikuntaani tulivat mukaan ennen minulle tuntemattomat säännöt ja itseni piiskaaminen sen avulla.

Suurimmassa kuopassa ollessani fysiologia kuitenkin pisti kapuloita rattaisiin ja rajat liikkumiselleni. Energiansaantini oli kertakaikkiaan olematonta ja painoni laskiessa yhä vaarallisempiin ja vaarallisempiin lukemiin, kuntoni heikkeni niin, etten jaksanut juuri sängynpohjalta nousta. Olin saanut luvan lääkäriltä vajaan vartin mittaiseen kävelyyn koirani kanssa, jonka suoritin kovien ponnisteluiden tuloksena toista jalkaani perässä raahaten.

Vaikka pakkoliikkumisesta olen siis kärsinyt näistä ihan sairauteni alkuajoista lähtien, varsinainen käänne huonompaan suuntaan siinä tapahtui kuitenkin, niin hullulta kuin se kuulostaakin, pakkohoitoni aikana. Kuten olen kertonut, tunsin, että siellä minulta riistettiin kaikki itsemääräämisoikeus ja kontrolli, ja tunsin jääväni siellä aivan yksin ajatuksieni kanssa, sairauteni armoille. Kun en sitten voinut enää säädellä syömistäni, enkä saanut tarvitsemaani tukea, jotta olisin ollut valmis kotrollistani luopumaankaan, aloin jumpata salaa huoneessani. Hypin ja pompin päivät pitkät yksin. Pakkoliikkumistani tietysti yritettiin rajoittaa monin keinoin, joista järeimpänä esimerkkinä oli vierihoito, mutta käytin silti kaiken mahdollisen ajan jumppaamiseen, heräsin sitä tekemään jopa yöllä.

Pakkohoitoni päättyessä olin yhä vakavasti koukussa liikkumisen tuomaan kontrollin tunteeseen. Parantunut kuntoni ei suinkaan antanut minulle rauhaa sairailta ajatuksiltani, vaan vain entistä enemmän voimia ja myllyä pakkoliikunnan myllyyn, koska en ollut mukana sitä kukistamassakaan, vaan se oli yritetty epäonnistuneesti riistää minulta väkikisin. Kuntoni sitten heiketessä uuudelleen pakkoliikunta ei kuitenkaan ottanut loppuakseen, vaan jostain sain aina kerättyä uskomattomia voimia sen jatkamiseen. Edes seuraavat osastojaksot eivät saaneet valitettavasti tätä kierrettä katkaistua. Ainoa rajoite, joka tuntui tehoavan minuun oli toisen ihmisen läsnäolo ja yhdessä liikkuminen, jolloin sain apua esimerkiksi vanhemmiltani ja kotihoitajaltani.

Lopulta ajauduinkin tilanteeseen, jossa tarvitsin toisen ihmisen jatkuvaa läsnäoloa, jotta en olisi kuluttanut kaikkea aikaani liikkumiseen. Olin syvällä pakkoliikkumiskierteessä, ja kontrollini liikkumiseeni oli kadonnut täysin. Silloin myönsin ensimmäistä kertaa, että tarvitsin tilanteeseen apua. Toisten tiiviin tuen ja ennen kaikkea orastavan oman motivaatioini avulla sainkin sitten asian jonkinlaiseen järjestykseen, vaikka liikuinkin yhä aivan liikaa kuntooni suhteutettuna.

Viimeinen osastohoitoni olikin pakkoliikkumiseni osalta voittoisampi kuin edelliset, olinhan ennen sitä saanut valtavasti arvokasta tukea sen kitkemiseen. En enää missään tapauksessa halunnut ajatua samaan tilanteeseen kuin pakkohoitoni aikoihin, jolloin ruokamääriä jouduttiin vain jatkuvasti kasvattamaan ahdistuksen kasvaessa samalla ja jossa jouduttiin lopulta turvatutumaan, kuten edellä kuvasin, yhä kauemmas pois omasta vapaudestani. Yksinkertaisesti tein päätöksen, etten enää harrasta mitään liikuntaa salaa.

Tällöin osastolla ollessani rehellisesti sanoaksieni motivaationi pakkoliikkumisen kitkemiseen eivät kuitenkaan olleet mitään kovin kauaskantoisia. Yksinkertaisesti halusin selvitä pienemmällä ruokamäärällä ja siten pienemmällä ahdistuksella. Osastolta kotiutuessani on ajatuksissani ja suhtautumisessani kuitenkin vihdoin tapahtunut suuri käänne myös tämän asian osalta, nimittäin minulle tuli oikea halu itse rajoittaa oman itseni takia liikuntaa ja aloin nähdä sen tavoittelun askeleena kohti normaalimpaa arkea ja elämää, jota kohti olin kovasti pyrkimässä.

Tällöin, kun sitten kotiuduin noin puolitoista vuotta sitten osastolta tiesin, että jonkin olin muututtava. Olin ensikertaa itse valmis pitämään liikuntani kurissa, vaikka aluksi tarvitsinkin siihen myös ulkopuolista tukea tai oikeutusta muun muassa tekstiviestien avulla. Muutos oli kuitenkin tapahtunut, enkä enää liikkunut salaa tai kanavoinut ahdistustani liialliseen liikkumiseen.

Tämän ratkaisevan käänteen jälkeen on kehitys suhteessani liikuntaan ollut positiivinen, ja olen edennyt asian suhteen pienien ja välillä isompienkin muutosten kautta kohti tavoitettani, vaikka aivan perillä en ole vieläkään. Osastolta kotiutuessani aloin käyttää rutinoitumistani ja sääntöjen luomista liikuntaan omaksi hyödykseni alkaessani vähentämään liikuntaani. Minua liikuntani aisoissa pitämisessä auttoivat näin ollen yhdessä isäni kanssa suunnitellut liikuntamäärät, joiden avulla sain ikään kuin oikeutuksen pysyä niissä määrissä. Etenkin aluksi energiankulutus liikkumiseni avulla pysyi kuitenkin sitkeästi ajatuksissani, ja rauhoittuminen ja rentoutuminen oli yhä minulle vaikeaa, jopa ahdistavaa.

Kutn tilanteeni sitten lähti parantumaan, tiedostin kuitenkin hyvin, etten kuntoni lähtiessä pikkuhiljaa korjaantumaan saisi enää pudota samaan sudenkuoppaan kuin aikaisemmin. Toisin sanoen en saisi enää lähteä Mörön suunnitelmien mukaan jatkuvasti lisäämään liikuntaa, vaan sen tahtoa uhmatakseni päätin toimia juuri päinvastoin. Vaikka painoni siis nousi, aloin samalla, kun kasvatin ruokamääriäni, säännöllisesti myös vähentää liikkumistani. Tämä aiheutti tietysi ahdistusta, mutta Mörkö sai puukoniskun rintaansa kerta toisensa jälkeen, ja pikkuhiljaa pakot alkoivat lieventyä, ja nyt olen pakkoliikkumiseni kitkemisen ja normaalin suhteen liikuntaan luomisen osalta paremmassa tilanteessa varmasti kuin koko sairaushistoriani aikana.

Jotta tekstini ei kuitenkaan venyisi aivan mahottoman pitkäksi, ajattelin vielä uudessa tekstissäni valottaa lisää ajatuksiani nykytilanteestani, sen saavutuksista pakkoliikkumisen kitkemiseksi, tavoitteistani ja siitä miten olen kohti tavoitteitani edennyt ja toisaalta vielä myös niistä ongelmakohdista, joita suhteeni liikuntaan yhä sisältää.

Siihen asti toivotan teille kaikille liikunnan aitoa iloa, unohtamatta nautinnollisia rentoutushetkiä!



<3: Ida

Kuva: http://4.bp.blogspot.com/-ckp0iwRYqyk/UQWc6QWF4KI/AAAAAAAACLw/
BweuLaWLiZk/s320/201222922542731469.jpg

11 kommenttia:

  1. Hei Kipusiskoseni!

    Kiitos taas avoimesta ja hienosta tekstistäsi! Nämä omakohtaisia kokemuksiasi kuvaavat tekstit ovat ihan parhaimmistoa - ja niinhän sitä sanotaan, että omakohtaisien kokemuksien kuvaamista ei voita mikään. Ne kertovat omalla, karulla kielellään kaiken oleellisen.

    Olet kulkenut hurjan pitkän, ja loppupeleissä voitollisen, tien pakkoliikkumisen kitkemiseksi. Moneen asiaan pystyin taas itsekin samaistumaan. Enkä vain niihin sairaisiin. Ihan veti hymyn suupieliin, kun luin tuosta huolettomasta ja mutkattomasta suhteestasi liikuntaan ennen sairastumistasi, ja etenkin tuo kuvaus koulupihan ympäri kävelemisestä ala-asteen välitunneilla parhaan ystäväsi kanssa. Ihan samaa teimme mekin parhaan ystäväni kanssa ala-asteen välitunneilla: kävelimme ympäri koulupihaa ja sen yhteydessä ollutta urheilukenttää ja juttelimme kaikesta maan ja taivaan välillä! Ja ihan niinkuin Sinulla minullakin ajatus on aina kulkenut paremmin liikkeessä. Kaikki "suurimmat" oivallukseni ja ajatukseni ovat yleensä syntyneet kävellessä. Ja vielä yhteneväisyyksistä; kuten Sinäkin, minäkin aloitin (jazz)tanssin yläasteella silloisen parhaan ystäväni kanssa. Kaiken kaikkiaan terveenä suhtautumiseni liikuntaan oli minullakin rentoa ja hyvinkin ongelmatonta. Itse olen pienestä pitäen harrastanut liikuntaa eri muodoissa ja myös ihan urheiluseuroissa, rakkaimpana lajina taitoluistelu.

    Sykähdyttävästi kerrot siitä, kuinka suhteesi liikuntaan muuttui radikaalisti sairastuttuasi. Nuo yksinäiset juoksulenkit. Kuinka toista jalkaasi perässä raahaten pakotiti itsesi koiran kanssa ulkoilemaan. Niin raadollista. Niin todellista. Ja kuinka se pahansuopa pakkohoitosi vain pahensi pakkoliikunta-kuvioita.

    Päätöksesi lopettaa salaa harrastettu liikunta on varmaan ollut sairautesi parhaimipia päätöksiä, ja samalla vaikeimpia. Mutta siitä päätöksestä alkaen on toipumisesi ja tappelusi Mörköä vastaan ollutkin sitten niin paljon voittoisampaa!
    Ja kaikkein hienointa oli lukea siitä, että vaikka painosi jo pikkuhiljaa nousi, aloit samalla, kun kasvatit ruokamääriäsi, säännöllisesti myös vähentää liikkumistasi. Varmasti aiheutti ahdistusta, ja paljon, mutta on samalla osoitus siitä että olet lopullisesti niskan päällä sairaudesta!

    Olet toden totta kulkenut pitkän tien pakkoliikunnan hallintaan saamiseksi, Ida! En voi mutta kuin nostaa hattua sisukkuudellesi ja sinnikkyydellesi tälläkin saralla. Olisi todella mielenkiintoista lukea tämänhetkisestä suhteestasi liikuntaan; saavutuksistasi, tavoitteistasi ja ongelmakohdistasi. Ehdottomasti ihan oman postauksensa väärti!

    Siihen asti toivotan Sinulle nautinnollisia hetkiä meitä vielä hetken verran hemmottelevassa lämpöisessä syysauringossa!

    Rakkaudella.

    ♡♡♡


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kipusiskoni ja Ystäväni! Kiitos hyvästä kommentistasi! Sait minullekin hymyn huulille kertoessasi, kuinka myös Sinä jaksoit ystäväsi kanssa kävellä ympäri koulun pihaa jutellen kaikesta mahdollisesta. Huomaatkos, meitä yhdistää niin moni muukin asia kuin tämä sairaus! Sillä meissä, niin Sinussa kuin minussakin on niin paljon enemmän kuin tämä sairaus, niin paljon hyvää. Ja juuri se kaikki muu hyvä on se, mikä varmasti pitää meidät Ystäväni sittenkin KUN olemme Mörkömme selättäneet, vaikka se onkin saanut tiemme kohtaamaan ja toki yhdessä jaetut kokemuksetkin lähentävät entisestään. Sillä siihen kaikkeen muuhun hyvään minäkin haluan tutustua, niin Sinussa kuin itsessänikin.
      Nautinnollisia retkiä syyssäissä Sinullekin Ystäväni!
      Rakkaudella. <3<3<3

      Poista
    2. Ihan varmasti pysymme Ystävinä sittenkin, kun Möröt on siivottu lopullisesti nurkkiamme sotkemasta... ;) Meillä toden totta on niin paljon yhteistä ja jaettavaa, että minäkin innolla haluan jakaa kokemuksia ja tutustua meihin molempiin aina vaan syvemmin! Olen jo nyt saanut nähdä niin paljon siitä ihanasta, kauniista, lämpöisestä Idasta, että en Sinusta ihan hevillä irti aio päästää...! :)

      ♡ Pörröinen syyshali! ♡

      Poista
  2. Kiitos taas Ida mahtavasta tekstistä, se jos mikä osui ja upposi, niin tutulta sanasi kuulostavat!
    Pakkoliikunta on aivan kamalaa ja orjuuttavaa. Sen lisäksi, että aliravittu keho ei muutenkaan jaksa, sitä pitää vielä väkisin riepotella mitä kummallisimmilla tavoilla kuluttaa energiaa.
    Tarinassasi oli paljon yhtymäkohtia omaan taustaani. Pidin koululiikunnasta ja satunnaisista kävelyistä ja rullaluistelusta ystävien kanssa. Pulkkamäki kuului talveen ja uiminen kesään. Pohjimmiltani olin sohvaperuna ja nautin vain olemisesta, mutta esim. koulumatkojen taittaminen pyörällä tai kävellen oli itsestäänselvyys. Vasta sairauden hiljalleen puhjettua pakkoliikunta astui kuvioihin.
    Kuvaamasi lenkit ja salaa jumppaaminen kuuluivat myös minun arkeeni olennaisena osana ja pelkästään istuminen hetkeksi laukaisi kamalan ahdistuksen. Jumppaaminen öisin ja pitkät lenkit salaa muilta päivisin veivät kaiken ajan. Edes lääkärin määräämä liikuntakielto ei tuonut vapautusta pakkoajatuksista. Osastolla pakkoliikunta sen kuin lisääntyi painon noustessa. Juuri kuvaamasi kontrollin tunteen katoaminen laittoi pään sekaisin ja mikä hyvänsä tapa kuluttaa kyllä löydettiin. Muistan yhteiseltä osastoajaltamme, kuinka kanssasi oli hyvä puhua tunteistaan, koska jaoimme saman ongelman ja ahdistuksen.
    Pakkoliikunta on mahdollista selättää, vaikka prosessi on pitkä. Hienosti jälleen kuvasit vaiheita ja askeleita, jotka sinua ovat auttaneet. Juuri toisten ihmisten seura on hyvää ensiapua. Ja kun oma mieli kuntoutuu yhtä matkaa kehon kanssa, voi ottaa vastuuta itselleen ja keskittyä pakkoliikunta-ajatusten sijaan vaikka mukavaan harrastukseen.
    Matkaa on vielä, sinulla ja minulla, mutta postauksesi luo toivoa ja uskoa tulevaan. Olen suunnattoman ylpeä työstä, jonka olet tehnyt pakkoliikuntapeikon selättämiseksi.
    Ihanaa viikonloppua vahva Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mahtavasta kommentistasi itsellesi Ihana Nell! Olipa hienoa kuulla, jos sait toivoa tekstistäni!
      Niin hyvältä kuulostaa kyllä tuo, niin rennolta ja niin normaalilta, mitä kerrot tuosta suhteestasi liikuntaan ennen sairauttasi. Ja koska Sinulla on sellainen ollut, kuten minullakin, voimme sen aivan varmasti saavuttaa takaisinkin. Ja vaikka helppoa ei ole ollut, olemmehan hienosti tässä asiassa molemmat edenneetkin ja tulleet jo pitkän matkan eteenpäin, muistathan siis olla ylpeä itsestäsikin?
      Juuri tuo on nähdäkseni Sinulta tärkeä oivallus, että kun mieli toipuu kehon kanssa käsikädessä, on se normaalisuhde niin liikuntaan kuin itseesnä ja elämäänsäkin parhaiten saavutettavissa. Ja juuri niinhän me olemme tehneet nyt, osallistumalla itse aktiivisesti omaan hoitoomme, sen suunnitteluun ja ennen kaikkea toteutukseen, hoitaen itse itseämme omasta vapaasta tahdostamme.
      Apuna ahdistuksen sietämiseen on myös juuri tuo tärkeä vertaistuki, yhdessä jaettu ymmärrys ja jopa ahdistus. Ja juuri sitä vertaistukea erityisesti juuri tässä liikunta-asiassa koen myös minä saaneeni parhaiten juuri Sinulta.
      Kiitos siis yhdessä jaetusta matkasta ja jatkakaamme toinen toisiamme tukien maaliin saakka, myös tämän asian suhteen! Halaus <3

      Poista
  3. Kiitos kun jaoit kanssamme taustaasi pakkoliikkumisen suhteen. Suuren suuret onnittelut työstäsi sen kitkemiseksi ja saavutuksistasi! Sillä tiedän, kuinka vakava ja rajoittava oire pakkoliikunta on.

    Pystyn hyvin samaistumaan tekstiisi ja tunnen todella sen, kuinka vaikea prosessi on päästä eroon pakkoliikunnasta. Itselläni pakonomainen liikunta alkoi jo lapsuudessani ennen varsinaista sairastumistani. Sairastuttuani ja hoitoon jouduttuani minullakin tilanne paheni. Muistan hyvin kotiin päästyäni ne kymmenien kilometrien lenkit kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Myös istuminen oli minulle lähes mahdottomuus.

    Tällä hetkellä olen liikuntakiellossa. Harmittaa, sillä nautin ennen sairastumistani liikunnasta, mutta tajuan, etten voi liikkua tässä painossa. Liikuntaluvan saaminen motivoi nostamaan painoa, joten on tässä jotain hyvääkin!

    Olen myös vaikeuksien kautta saanut pakonomaista liikuntaa rajoitettua ja istuminen käy jo paljon luontevammin kuin joitain vuosia sitten. Haluan saada terveen ja normaalin suhteen liikuntaan ja tuntea sen aidon ilon, joka urhelusta tulee. Mutta me pystymme siihen, eikö niin? Annetaan Mörölle huutia oikein kunnolla! :) Kaikki ansaitsevat tuntea liikunnan riemun, oikein toivon sinulle sitä. Harrastin myös aiemmin tanssia ja muistan sen mahtavan tunteen, kun liike vei mukanaan!

    Voit oikeasti olla todella ylpeä itsestäsi, sillä tiedän todella, miten vaikeaa on päästä eroon pakkoliikunnasta! Matkasi on vielä kesken, mutta olet oikealla tiellä. Olet osoittanut päättäväisyyttä ja sinnikkyyttä, jatka samaan malliin! On upeaa, että olet itse lähtenyt laittamaan rajoja liikkumisellesi. Sillä tavalla tulos on varmasti pysyvämpi kuin jonkun pakottamana. Vaikeaa se on, ja varmasti tulee olemaankin, mutta vaikken sinua tunne, niin tiedän, että se päivä tulee vielä, kun olet vapaa Mörön käskytyksestä! Tekstisi antavat minulle paljon toivoa siitä, että minäkin pystyn tähän, KIITOS tuhannesti siitä! :)

    Oikein ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua sinulle Ida! Olet kyllä todellinen taistelija! Voimia ja paljon lämpimiä ajatuksia!

    <3: Aurora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin Aurora taas hienosta kommentistasi! Vaikutat niin kovin herttaiselta ihmiseltä näissä kommenteissasi, että tulee oikein hyvä mieli ja halu tutustua Sinuun enemmänkin...Kiva siis, kun olet rohkaistunut kommentoimaan tekstejäni! :)
      Ymmärrän, että liikuntakielto harmittaa, mutta koeta ottaa se mahdollisuuteena, uutena alkuna. Nyt Sinun on mahdollista luoda uudenlainen, terveempi suhtautuminen liikuntaan ja oikeasti pysähdyksen jälkeen saada kokea se sama nautinnon tunne, jonka olet terveenä liikkumisesta saanut, tunne, jota et tule pakkoliikkumisesta koskaan saamaan.
      Tunnut kyllä hyvin itsekin käsittävän liikuntakiellon välttämättömyyden tällä hetkellä ja muutenkin asenteesi ja tavoitteesi tuntuvat olevan kohdillaan. Ja juuri ne ovat ne ratkaisevat asiat normaalin suhtautumisen liikuntaan luomisessa, ja laajemmin toipumisessakin. Sillä tavoin se Mörkö saa huutia!
      Toivon Sinulle Taistetilija paljon voimia ja tsemppiä, ja muista, että olet paljon kykenevämpi kuin uskotkaan! Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  4. Hienoa Ida. Loistava suoritus pakkoliikunnan poistamisesta. Olet urhea, voimakas ja oivaltava.

    Maija





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta, kiitos rohkaisun sanoista, kiitos hymystä, jonka toit jälleen kasvoilleni! Hyvää viikonloppua myös teille! :)

      Poista
  5. Hei Ida!

    Pakkoliikunta on todellakin inhottavaa kaikissa muodoissaan! Itsellä se oli eniten kuvioissa sairauden alkuvaiheessa. Olen aina ollut liikunnallinen, harrastanut sekä kilpaurheilua että tanssin eri muotoja. Muistan yhden kerran kouluajoilta kun minulla on syömätön kausi miten kamalaa oli olla urheilutreeneissä, miten en pysynyt pystyssä vaan koko treenin ajan vain istuin lattialla seinää vasten. Nin jälkeenpäin voin vain ihmetellä ettei kumpikaan valmentajista sanonut mitään, katsoivat vain.
    Muistan, kuinka talvipakkasella tein kymmenen kilometrin lenkkejä useasti päivässä syötyäni vain lusikallisen, niin kova oli ahdistus ja pakko saada kuluttaa. Tämä oli jo aikuisena kun anoreksia kunnolla puhkesi. Ja muistan sen kamalan tunteen kun polvet eivät enää kestäneet tätä hurjaa liikkumista, vaan kipu oli niin kova etten kyennyt enää lenkkeilemään. Se taisi loppujen lopuksi olla pidemmän päälle hyväkis, koska se teki kertaheitolla stopin pahimmalle pakkoliikkumiselle.

    Tanssimisellekin tuli stoppi kun tuli liikuntakielto, ja kun en enää kyennyt liikkeisiin tunneilla kun jalat niin tärisivät ja tasapaino oli hukassa.
    Tunnistan itseni noista jumppaamisista, joka päivä piti tehdä aina vain enemmän, jaksamisen äärirajoilla. Eikä istua tuetenkään voinut missään vaiheessa, koko ajan jaloilla tavalla tai toisella.

    Sinä Ida olet todellakin tehnyt aivan mahtavan työn karsiaksesi pakkoliikuntaa pois! Nimenomaan tuo päättäväisyytesi pakkoliikunnan nujertamiseksi on se ratkaiseva tekijä! Päätit pistää Mörölle hanttiin oikein rytinällä! Tämä on taas esimerkki siitä, että se teko ratkaisee, ei puhe! Että jos oikeasti haluaa ja päättää päästä pakkoliikunnasta eroon niin kyllä se onnistuu! Ei se ole helppoa, ja töitä se vaatii, mutta niin kuin kaikilla anoreksian toipumisen saroilla tämäkään asia ei korjaannu yhdessä yössä eikä itsestään! Sen eteen pitää tehdä jotain! Ja sitä sinä todella olet tehnyt ja teet koko ajan! Ja voin omasta kokemuksesta sanoa, että on NIIN helpottavaa kun ei tarvitse lähteä lenkille jos ei huvita, ei tarvitse jumpata kotona hiki hatussa!

    Sinä olet myös kovaa vauhtia matkalla kohti tätä rentoutta ja sitä oikeaa liikunnan iloa! Nauttikaamme syyspäivistä!

    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ihana Ystäväni ja lämmin kiitos Sinullekin kommentistasi! Kiitos että jaoit taustaasi myös pakkoliikkumisen suhteen! Se vain vahvisti ajatuksiani siitä, kuin Hienon, urhean ja pitkän matkan olet tullut. Olet sisullasi, sinnikkyydelläsi ja rohkeilla teoillasi päässy tilanteeseen, josta moni unelmoi ja jota tavoittelee, myös minä. Muista olla mahdottoman ylpeä itsestäsi, niin olen minäkin Sinusta! Olet Vahva nainen. Elämän pieni Ihme. Nautinnollisia syyspäiviä Sinullekin ja lämmin, lämmin halaus. <3 <3 <3

      Poista