torstai 22. elokuuta 2013

Tärkeät juhlat

Viime viikonloppuna vietettiin minulle rakkaiden ja monella tapaa tärkeiden ihmisten juhlaa, jossa sain onnekseni olla mukana. Tuo tapahtuma oli minulle monella tapaa merkityksellinen, mutta ennen kaikkea se auttoi minua panemaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja arvoäjärestykseen, ja opetti siinä samalla lisää minulle itsestäni sekä kertoi tärkeää kieltään toipumiseni edistymisestä. Tuona päivänä, noiden muutaman tunnin aikana voitti nimittäin se todellinen ELÄMÄ ja elämänhaluni sairauden. Tässä tekstistäni kirjoitan juhlista tästä näkökulmasta käsin.

Vaikka halusinkin ehdottomasti olla mukana noissa juhlissa, ei niihin lähteminen ja osallistuminen kuitenkaan nimittäin ollut minulle mikään helppo juttu. Kriisi alkoikin jo kotona murehtiessani lähes paniikkiin asti oman ulkonäköni ja vaatetukseni kanssa, joka vaihtuikin vielä loppumetreillä. Huolimatta tästä omasta epävarmuudestani liittyen omaan ulkonäkööni, ja ehkä tarkemmin ajatellen itseeni, vei siis kuitenkin halu olla mukana ikuistamassa minulle tärkeiden ihmisten tärkeää hetkeä voiton. Ja tuohon ikuistamiseen liittyi myös muutaman valokuvan napsiminen, jopa sellaisten, jossa itse olin kuvattavana, ennakkouhkailuistani huolimatta.

Myös monella muulla tapaa vei tuona päivänä elämä voiton sairaudesta, mistä olen tavattoman onnellinen, sillä lopulta vaikka pelkäsinkin tavattomasti edes tuota hetkellistä luopumista sairauteni sanomista rajoituksista, olen onnellinen siitä, että siihen pystyin asettamalla sairauttani tärkeämmät asiat sairauteni edelle, mikä ei olisi aina ollut mahdollista. Sillä vaikka nuo asiat ovat aina olleet minulle sairauttani, jopa itseäni, tärkeämpiä, on Mörkö ajoittain pitänyt minua niin tiukasti otteessaan, etten ole kyennyt asettamaan asioita siihen todelliseen arvojärjestykseen. Mutta onneksi siis nyt, toipumiseni päästyä etenemmän kunnolla, oli asia toisin.

Yksi näistä elämänmerkkien voitoista olikin minulle ennen kaikkea Suuri haluni olla rakkaimpien ihmisten kanssa. Tuo haluni oli niin voimakas, että se voitti jopa sairauden luoman pelon siitä, mitä tapahtuu, jos poikkean minulle tutuista rutiineista. Olihan ymmärrettävästi juhlapäivä monellakin tapaa poikkeuksellinen verrattuna tuttuihin arkipäiviini, jotka yleensä soljuvat tutulla kaavallaan. Juhliin osallistuminen edellyttikin niin tutuista ruoka- kuin liikkumiskuvioistakin luopumista, sekä minulle vielä niin turvallisentuntuisista arkirutiineista irtautumista.

Ja syömisrutiineistani poikkeaminen edellyttikin jo ensinnäkin tutuista ruoka-ajoista luopumista, minkä suhteen olen vielä melko tarkka tavallisena arkena, vaikka eteenpäin olenkin toki päässyt. Tuona päivänä halu kuulua joukkoon, olla ja toimia kuten muutkin voitti kuitenkin sisälläni jylläävän pelon siitä, mitä tapahutu, jos syönkin paria tuntia normaalia aikaisemmin. Ja ei, mitään pahaa ei tapahtunutkaan.

Ruokailun lisäksi juhliin kuului tietysti myös juttelua sukulaisten kesken, joista kaikki eivät olleet minulle niitä kaikista tutuimpia, ja joista osaa en muistanut ollenkaan. Ja vaikka small talk ei koskaan olekaan parhaimpiin puoliini kuulunut, kuuluivat juhlaan osallistuvat ihmiset omalla tavalla arvokkaaseen sukupuuhuni ja siten oman elämäni historiaan, ja tuona päivänä voittikin minun haluni tutustua minun elämääni ympäröiviin ihmisiin sairauden yksinäisyyden ja erakoitumisen. Ja itse asiassa huomasin jopa nauttivani ihmisten kanssa rupattelusta, vanhojen tuttavuuksien kanssa kuulumien vaihdosta, ja uusien tervehtimisestä.

Ja juuri tuo nautinnon tunne läpivalaisikin koko juhlatunnelmani. Juhlien tarkoitushan lieneekin yleensä hauskanpito ja iloinen mieli. Ja tuona päivänä tämä tarttui minuunkin. Haluni pitää hauskaa juhlissa voitti siis sairauden synkän kuplan, synkät ajatukset ja syytökset. Ja lopulta viimeistään juhlien päätähden näkeminen onnellisena sai onnen tunteen pulppuamaan myös minun rintaani, sillä se oli minulle lopulta juhlissa kaikista tärkeintä.

Ja lopulta tuo rakkaus rakkaitani kohtaan, ja se turva, joka heidän läsnäolonsa ja pelkkä olemassa olonsa minulle toi, voitti ympäriltäni kaikki muut pelot. Sairauden äänet, sen kauhut ja ahdistuksen aiheet väistyivät tuon rakkauden ympäriltä. Ja se turvan tunne, joka minut valtasi, koostui ihan muista asioista kuin sairauden rutiineista ja oireista, ja juuri niinhän sen kuuluukin olla.

Ja kyllä, silloin tunsin itseni onnelliseksi. Ja tuon päivän, tämän kokemuksen jälkeen, olen taas entistä vakuuttuneempi siitä, että sen todellisen onnen saavuttaa kyllä ihan muilla asioilla kuin tällä katalalla sairaudella ja sen pelkoja tottelemalla. Ja kuten isoisäni minulle juhlia seuraavana päivänä totesi, tyytyväisyyteni juhlissa paitsi tuntui, myös näkyi ulospäin. Joten mitä siihen etukäteen ahdistumiseen kotona ulkonäöstäni tulee, niin kyllä se kauneuskin rakentuu ihan muista asioista kuin tasaisesta kerroksesta kynsilakkaa tai mekon leikkauksesta. Mutta mikä tärkeintä mitä tulee hyvinvointini paistamiseen ulospäin, sain taas havaita, että kun minulle rakkaat ihmiset voivat hyvin, voin myös minä paremmin, ja kun minä voin hyvin, tarttuu se hyvä olo myös läheisiini. Lienee siis aika pistää tuo hyvä kiertämään.

Tämä oli siis kertomus siitä, kuinka elämänhalu voitti sairauden. Sillä tuona päivänä, noiden muutaman tunnin aikana voitti siis se todellinen ELÄMÄ ja elämänhaluni sairauden. Ja juuri tällaisista pienistä elämänmakuisista voitoista se terve ELÄMÄ rakentuu, pala palalta, näin uskon. Ja siksi tuosta juhlan tuomasta tunteesta, elämänhaluksi sitä kai voisi kutsua, aion pitää kiinni, myös siinä arjen aallokossa.




<3: Ida

Ps. Kuva nyt vain minusta ja siskostani, koska en muilta ole kysynyt lupaa! :)

-

8 kommenttia:

  1. Ida-kultaseni!

    Onnittelut onnistuneista juhlistasi!

    On vallan ihanaa lukea, kuinka se aito, oikea Elämä vihdoinkin alkaa raivata yhä enemmän alaa arjessasi! Ja kuinka Sinusta, Ida, alkaa kuoriutua yhä enenevissä määrin onnellinen, nuori, kaunis nainen.

    Varmasti stressasi ja oli haasteellista suunitella niin ruokailuja kuin pukeutumista kuin aikatauluja ennen juhlia. Mutta, kas, kun juhlahetki oli käsillä sujuikin kaikki loistavasti! Usein stressaamme ihan turhaan ennakkoon asioita, jotka loppupeleissä sujuvatkin ihan hyvin.

    Itse vietin aiemmin kesällä pari viikkoa mökillä. Silloin jouduin rukkaamaan omia aikataulujani ihan uuteen uskoon. Esimerkiksi ruoka-aikojani jouduin aikaistamaan keskimäärin noin neljällä tunnilla aikaisemmaksi kuin mihin olen tottunut. Eikä mitään pahaa todellakaan tapahtunut. Onnekseni en ole koskaan ollut kovin fiksoitunut mihinkään tiettyihin ruoka-aikoihin ja pystyn tarpeen tullen joustamaan.

    Olen suunnattoman iloinen, että sait viettää aikaa sukulaistesi parissa. Jos minua jokin aika ajoin surettaa on se se, että meidän suvussa ollaan melko etäisiä toisillemme eikä meillä esim. koskaan ole järjestety mitään varsinaisia sukujuhlia. Ainoita tilaisuuksia, joissa sukulaisia itse asiassa on nähnyt on ylioppilasjuhlat tai, jo vuosia sitten edesmenneen, minulle kovin rakkaan isoäitini syntymäpäiväjuhlien merkeissä. Isoäitini oli muutenkin se, joka meidän perheestä piti laajemmin yhteyttä sukulaisiin. Hänen poismentyään en tiedä sukuni kuulumisista enää juurikaan mitään. No, kai tämä on yksi niitä avioerolapsen vitsauksia. Kun vanhemmat eroavat, jäävät myös sukulaiset etäämmiksi, kun syntyy uusperheitä jne. Noh, nythän minä katkeralta vanhalta akalta alan kuulostaa... ;) Ei vaiskaan, toivoisin vain että meilläkin olisi joskus ollut lähemmät suhteet sukulaisiin. Onneksi minulla on sentään läheiset suhteet oman ydinperheeni jäseniin. :)

    Ihanaa viikonloppua Sinulle, Idaseni! Muistele ja makustele menneitä juhliasi ja nauti auringosta kera kesän viimeisten lämpöisten hetkien!

    Iso Halaus!

    <3

    PS. Ihana valokuva Sinusta ja Fannysta! Olet kaunis, ja vain kaunistut kuva kuvalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä hei jälleen Ystäväiseni! Ja kiitos kommentistasi!
      Minusta oli kovin ilahduttavaa lukea, kuinka kerroit siitä, miten olet onnistunut joustamaan ruoka-ajoista.Jos Sinulla on sama ongelma kuin minulla on ollut, eli että ruokailut tuppaavat venymään liian myöhäiseksi, koita käyttää tällaisia kokemuksiasi avuksi siihen, että saat asiaa korjattua.Sillä kuten huomasit, mitään pahaa ei aikataulujen muokkaamisesta aiheudu, vaan pikemminkin päinvastoin. Jo tuollainen joustaminen tuo valtavasti vapautta elämään, kun ei tarvitse olla kellon tarkasti syömässä, vaikka toki en kiellä täsmäsyömisen etuja. Ja ehkäpä seuraavana askeleena opit joustamaan myös muissa sairauden luomissa rutiineisssa, kuten liikuntamäärissä, ja vaihtelemalla syömisiäsi ruokia jne.
      Mutta vielä ihanampaa oli tämän saavutuksesi lisäksi lukea siitä, kuinka olet saanut nauttia mökin rauhasta yhdessä läheistesi kanssa. Juuri läheisten ihmisten ihmeellinen rakkaudella, ja sen luomalla tuella ja turvalla on ihmeellinen vaikutus. Toivottavasti Sinulla on lähelläsi myös sellaisia ihmisiä, joilta voit ihan tavallisena arkenakin pyytää tukea, kun sitä tarvitset. Ja ehkäpä vielä järjestät itse joku päivä juhlat, johon kokoat sukulaisesi koolle...?
      Halauksia ja tsemppiä Ystävyydestäsi onnellinen ja Sinusta ylpeä <3

      Poista
  2. Kiitos Ida. Oli ihanaa luettavaa, itse asiassa aivan ihmeellistä, että olet edistynyt näin pitkälle parantumisesi tiellä että pystyit kääntämään tämän etukäteen jännittävän ja haastavan juhlan täydelliseksi läpimurroksi uudelle elämälle UPEETA. Ei ole yleensäkään nuoren ihmisen helppo mennä suvun useinkin melko suuriin juhliin ”tätien” tuijoteltavaksi. Sinä teit sen ja otitkin juhlat juhlana, jossa viihdyit ja olit muille mieluista seuraa luonnollisena aitona Idana. Ainahan on myös hyvä vähän ulkonaisesti kaunistua ja pukeutua. Se antaa itseluottamusta ja kun lopputulos on kuvan mukainen, kokonaisuus on tyylikästä. Kauniita siskoksia olette Ida ja Fanny.

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja lämmin kiitos niin niin ihanasta kommentistasi! Kauniista kannustuksen sanoistasi tuli hyvä mieli. Juhlat eivät kieltämättä minullekaan olleet mikään helppo juttu, kuten tekstissäni kirjoitin, mutta en silti mistään hinnasta olisi jäänyt niistä paitsi. Sillä niin tärkeitä ihmisiä siellä juhlittiin. Ja juhlan ollessa onnellisesti ohitse, olen tästä asiasta entistä vakuttuneempi. Sillä niin Ihanalta tuntui paitsi oma onneni, myös nähdä itse juhlakalujen onni. Ja se jos mikä tuo minullekin voimaa. Halauksin ja Rakkaudella <3

      Poista
  3. Aivan ihanaa, että pääsit nauttimaan juhlista ilman, että mörkö latisti tunnelman täysin. Juhlissa on aina monta haastetta, kun sairastaa anoreksiaa, eikä ainoastaan syöminen tuota päänvaivaa, vaan jo sosiaalisuus saattaa ottaa voimille. Sinä kuitenkin juttelit ja seurustelit sukulaisten kanssa, jaksoit olla positiivisella mielellä ja nauttia tarjoiluista. Kaikki nämä onnistumiset kertovat, että olet toipumisessasi pitkällä ja mörkö rutistuu ja kutistuu hyvää vauhtia. Kohta se on niin pieni, että sen voi sujauttaa taskuun pajattamaan tyhmyyksiään. Uskon, että sukulaistesi mielestä sinä, kaunis Ida, olit juhlien valopilkku.
    Lisää ihania juhlia elämääsi ja kohta saat juhlia ihan vain itseäsi!
    Kauniita olette kuvassa ja mekkosi on todella ihana! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas Sinulle Nell Ihanan positiivisesta kommentistasi! Tiedätkö, olet oikeassa, että Mörkö alkaa kutistua jo silmissä, meidän molempien kohdalla, ja samalla työntyy se aito ihminen Mörön takaa yhä paremmin ja paremmin esille, yhä vahvempana ja vahvempana. Jatketaan siis yhdessä Mörköjemme kutistamista, mutta ei suinkaan laiteta niitä taskuihin häiritsemään, vaan heitetään niin pitkälle kuin pippuri kasvaa! ;) Me emme ole ansainneet Mörköjä taskuun kitisemään. Tsemppiä ja haleja Sinulle kannustava tsemppaaja ja Ihana Ystävä! <3

      Poista
  4. Hei Ida!

    Aivan ihanaa saada lukea miten sinullakin se ELÄMÄ alkaa yhä enemmän voittaa Mörön! Jo se, että itsellä on hyvä ja iloinen mieli on voitto mutta eipä ole pahitteeksi saada myös kuulla että muutkin sen huomaavat! Ja että omalla hyvällä olollaan tuo sitä hyvää oloa muillekin! Muistan hyvin kun veljeni sanoi minulle että nyt on kivaa pyytää minua heille kun näkee että oikeasti haluan tulla enkä tule vain koska mukamas on pakko. En nimittäin huonossa kunnossa ollessani nauttinut yhtään sinne menosta mutta aina menin kun ajattelin etten kehtaa kieltäytyäkään, mutta ei se kivaa ollut. Ja varmaan se jollain tasolla myös näkyi vaikka yritin tsempata. On se vain nyt NIIN ihanaa kun oikeasti nauttii muiden seurasta! Ihan varmasti sinullakin enenevässä määrin tulee olemaan näitä onnistuneita juhlahetkiä, kohta huomaat että et enää ollenkaan niitä jännitä eikä ne yhtään ahdista vaan päinvastoin, odotat niitä vain innostuneena ja innokkaana siitä, että arkirutiiniin tulee jotain poikeavaa! Koska sitähän juhlat ja kokoontumiset ELÄMÄSSÄ ovat, iloista arkirutiineista poikkeamista jota odottaa! Vain Mörkö haluaa jatkaa samaa vanhaa arkea yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, mutta sitähän me emme salli, emmehän?!?

    Ihana kuva, säteilette molemmat te kauniit nuoret naiset! Kauniit ovat vaatteetkin, tuo bolero on ihana!


    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ihana Katarina!
      Olen huomannut juurikin tuon saman kuin sinä mitä tulee sosiaalisiin tilanteisiin ja ihmisten tapaamiseen. Eli toipumiseni edetessä olen oppinut oikeasti niistä nauttimaan. Ennen ne tuntuivat raskailta, "pakkosuorituksilta", kun taas nyt imen niistä voimaa itseeni ja odotan niitä innolla. Vielä minua erikoisemmat, juhlien kaltaiset tilanteet, hieman jännittävät, mutta enimmäkseen se ei ole enää sellaista ahdistavaa stressiä vaan sellaista ihanaa kutkutusta vatsanpohjassa, tiedäthän. Ja vaikka tutut ruitiinit tuovat minulle vielä jonkinlaista turvaa, ja osittain näen ne myös hyvänä asiana toipumista ajatellen, esimerkiksi juurikin tuon ruokailun rutinoitumisen kannalta, pystyn niistä yhä paremmin ja paremmin myös tarvittaessa joustamaan ja näistä erilaisista päivistä iloitsemaan, kuten vaikkapa tänään syntymäpäivieni vietosta erikoisohjelmineen.
      Sinä olet sairauden kaavoista vapautumisen suhteen jo muutaman askeleen minua edellä, mutta täällä sitä siis perässä tullaan ihan varmasti!:)
      Nyt toivotan Sinulle mitä parhainta ja rentouttavinta viikonloppua Ystävä rakas! <3

      Poista