torstai 29. elokuuta 2013

"Otat vain itseäsi niskasta kiinni"

"Otat vain itseäsi niskasta kiinni" on valitettavan usein kulutettu lausahdus syömishäiriöisten keskuudessa silloin kun lauseen käyttäjä ei tiedä asiasta mitään. Vaikka vähän tai paljon sairautta tuntevat, kuten hoitohenkilökunta, tätä lausetta usein välttelevätkin, kuulee silti usein sanottavan, että lopulta oma motivaatio on paranemisen edellytys ja jopa, että oma motivaatio ratkaisee. Silti itse olen monet kerrat rukoillut herääväni eräänä aamuna terveenä, ja jutteluni monen muun anoreksiaa sairastavan kanssa on osoittanut heidän toivovan samaa, mutta emme kuitenkaan kovasta halustamme huolimatta ole terveitä. Missä kohtaa sitten siis menee metsään?

Mielestäni eräs tärkeä seikka on motivaation määritelmä. Jo aikoinani syömishäiriökeskuksessa käydessäni totesi lääkärini, että anoreksian yhteydessä motivaatio on hänen mielestään väärä tai virheellinen termi. Minun mielestäni tämä termi on ennen kaikkea ymmärretty väärin, ja liian suppeasti.

Usein motivaatio mielletään nimittäin väärin pelkäksi haluksi olla terve tai parantunut. Harvalta, jos keneltäkään, alkuhurmiosta selvinneeltä syömishäiriöstä sairastavalta kuitenkaan käsittääkseni puuttuu tämä halu saavutttaa terve elämä, ja silti moni, jos eivät kaikki, kamppailee motivaatio-ongelman kanssa, ainakin ajoittain.

Erityisen vaarallisen tästä motivaation suppeasta määritelmästä tekee se, kun se yhdistetään siihen käsitykseen, että "kaikki on omasta motivaatiosta kiinni". Tällöin tullaan johtopäätökseen, jolloin sairaus tai siitä paraneminen olisi oma valinta, ja sairastava haluaisi olla sairas. Tällöin paraneminen olisi vain kiini omasta päätöksestä ja kävisi sormia napsauttamalla. Jokainen paranemisen polulle lähtenyt kuitenkin tietää, että näin yksinkertaista asia ei valitettavasti ole. Syömishäiriö ei ole yhtään enempää oma valinta kuin syöpäkään tai mikä tahansa SAIRAUS. Ja siitä parantuminen on pitkä ja monimutkainen prosessi.

Olen kuitenkin kaikesta huolimatta sitä mieltä, että kyllä syömishäiriöstä paraneminen on lopulta pitkälti kiinni siitä omasta motivaatiosta. MUTTA tällöin motivaation käsitettä tulee laajentaa tarkoittamaan laajemmin niitä psyykkisiä voimavaroja, joita toipuvalta löytyy oman päänsä sisältä. Tässä tapauksessa tarkoitan motivaatiolla ennemminkin teitynlaista tahto- ja pystymistilaa. Seuraavassa kerron hieman lisää siitä, mitä kaikkea mielestäni motivaatio-termi syömishäiriöstä toipumisen yhteydessä pitää sisällään.

Mitä motivaatio syömishäiriöstä paranemisen edellytyksenä sitten mielestäni tarkoittaa? Ensinnäkin kyllä, kaiken täytyy lähteä siitä halusta parantua, aidosta halusta parantua. Monesti syömishäiriöön sairastunut saattaa toistaa tuttuja lauseita siitä, miksi haluaa parantua. Jotta motivaatiosta olisi apua, pitää motivoivien asioiden kuitenkin olla itsestä lähteviä, oikeasti itselle tärkeitä asioita. Jollekin se voi olla esimerkiksi harrastus, toiselle ulkonäkökysymys, ja kolmannelle töihin palaaminen.

Kun on selvillä, miksi haluaa parantua, tarvitaan nähdäkseni myös aina oma päätös. Päätös siitä, että on valmis paranemaan. Sairastavalla on nimittäin lähes poikkeuksetta viha-rakkaus-suhde syömishäiriöön, ja siitä luopuminen vaatii usein kypsyttelyä. Itse en esimerkiksi vielä ensimmäisen hoitoni aikana ollut valmis luopumaan syömishäiriöstä, enkä tekemään todellista päätöstä parantua.

Tähän päätökseen sisältyy, että sen halun olla terve lisäksi täytyy siis aina olla myös valmis luopumaan vanhasta. Syömishäiriöstä irti pääseminen onkin aina uuden rakentamisen lisäksi myös luopumista, jopa surutyötä vaativaa sellaista, ja kyetäkseen irroittamaan otteensa siitä, on siis oltava halua ja kykyä kohdata tämä luopumisprosessi.

Tämän luopumisen tuskan hyväksymisen lisäksi motivaatio syömsihäiriöstä paranemisen yhteydessä tulisi sisältää aina myös todellista tahtoa kohdata myös paranemisen nurjapuoli. Syömsihäiriöstä toipuminen kun vaatii kovaa työtä. Tai kuten syömihsäiriökeskuksen lääkärini joskus totesi: se on verta, hikea ja kyyneleitä. Kun siis sanotaan, että paraneminen edellyttää omaa motivaatiota, täytyy olla myös motivaatiota ei vain sitä kaikkea ihanaa elämää ja vapautta kohtaan, joka tien päässä odottaa, vaan myös valmiutta kohdata ahdistus, syyllisyys ja kaikki ne ikävätkin asiat ja tunteet, jotka toipumisen myötä nousevat pintaan. Ja kuitenkin pitää olla myös tieto siitä, että määränpää on taistelun arvoinen. Halun ja uskon omaan itseen pitää olla tätä nurjaa puolta vahvempi.

Tämä nurja puoli sisällyttää myös paljon erilaisia pelkoja ja vaikeita tunteita, joita toipuvan pitää pystyä kohtaamaan toipuakseen. Oikeastaan, peloista puheen ollen, toipuminen on tietyllä tapaa hyppy tuntemattomaan. Vaikka kovin moni anoreksiaa sairastava sitä varmasti toivoisi, ei elämäänsä voi rakentaa uusiksi täysin kontrolloidusti. Siksi motivaatioon tulisi toipumisen edellytyksenä liittää myös halu ja kyky kohdata uusi, valmius heittäytyä elämään, peloista huolimatta, ja katsoa, mitä se tuo tullessaan.

Tämän nurjanpuolen ja kovan työn vuoksi haluaisin motivaation yhteydessä puhua myös kyvystä myöntää oma heikkoutensa ja oma avun tarve. Syömishäiriöstä kun hyvin harvoin selviää yksin, ilman ulkopuolista apua. Tällöin peräänkuuluttaisin myös aitoa hoitomotivaatiota. Ei riitä, että käy hoidossa, vaan pitää olla myös oikeaa halua ja kykyä ottaa apua vastaan. Minä en esimerkiksi vielä ensimmäisen osastojaksoni aikoihin tai sen jälkeenkään pitkään ollut tähän valmis, ja elin harhaluulossa, että selviän yksin. Ja vasta viime aikoina olen oppinut todella hyödyntämään saamaani keskusteluapua omaksi avukseni.

Koska paraneminen on siis verta, hikeä ja kyyneleitä, on se siis konkreettista työtä, ja edellyttää konkreettisia tekoja. Motivaatioksi paranemiseen ei siis riitä, että teoriassa haluaa olla terve. Pitää myös olla halua ja kykyä tehdä konkreettisia muutoksia, ihan käytännössä. Siis syödä enemmän, nostaa painoa, luopua pakkoliikkumisesta, muuttaa ruokailutottumuksiaan ja niin edelleen. Pelkät haavekuvat terveestä elämästä kun eivät vielä riitä parantamaan ketään.

Puhuttaessa tästä motivaation konkreettisesta puolesta ottaisin esille myös motivaation yhteydessä sanan NYT. Motivaationa paranemisen pohjana kun ei riitä, että haluaa olla JOSKUS terve ja parantua tulevaisuudessa. Päätös paranemisesta pitäisi sisällyttää myös päätöksen tehdä juuri nyt tekoja paranemisen eteen. Muistan, kuinka ensimmäisen osastohoitoni jälkeen lääkärini asiasta kysyttyä vastasin, etten voi kuvitella sairastavani vielä vaikkapa viiden vuoden kuluttua, vaan kuvittelin silloin olevani tuon ajan kuluttua täysin terve ja eläväni tavallista elämää, mutta en ollut kuitenkaan valmis vielä silloin tekemään mitään asian eteen. No, tuosta hetkestä on kulunut nyt enemmän kuin se viisi vuotta, ja sairas olen yhä. Joskus on kuitenkin vain tehtävä se päätös, että NYT, sillä jos sairaudelta kysytään, koskaan ei ole oikea hetki, ikinä ei ole käynyt tarpeeksi pohjalla parantumiseen.

Tällöin siis, kun toipumisen nurjan puolen sitten kohtaa, vaaditaankin jo aikamoista motivaatiota. Tällöin motivaation yhteydessä voidaan puhua jos sisusta ja sinnikkyydestä. Ennen kaikkea silloin mitataan sen taustalla olevan päätöksen lujuutta. Päätös parantua ei vielä kanna kovin pitkälle, vaan päätöstä tehdessä tulisi myös aina miettiä, miten pysyy päätöksessä. Jos joka maanantai tekee päätöksen parantua, on se jo hyvä alku, mutta jos jokaisen ahdistuksen ja sairauden syöttämän valheen kohdatessa pyörtää päätöksensä ja palaa tutulta ja turvalliselta tuntuvaan sairauteen, ei motivaatio ole kovin vahvoilla.

Tässä kohtaa päätöksen pysyvyydestä puhuttaessa haluaisin kuitenkin peräänkuuluttaa myös hieman armeliaisuutta itseään kohtaan. Toisin kuin nimittäin motivaation suppeassa määritelmässä, jossa sen ajatellaan tarkoittavan pelkkää päätöstä ja halua olla terve, on myös motivaatio käsitykseni mukaan elävä ja muuttuva, ei stabiili tila. Jokaisella, vaikka olisi tehnyt pääröksen parantua, motivaatio vaihtelee päivästä ja hetkestä toiseen, ja myös se tarvitsee paljon tukea pysyäkseen yllä. Jokaisella toipuvalla tulee eteen huonoja päiviä ja heikkoja päiviä, ja tärkeää onkin, että näistä pääsee yli, ja löytää taas uutta motivaatiota jatkaa eteenpäin. Jos kiinnostusta löytyy, ajattelin, että voisin toisessa tekstissäni palata vielä niihin keinoihin, jotka minua ovat auttaneet motivaation ylläpitämisessä, ja uudelleen herättelyssä.

Tämä kaikki motivaatio kaikessa laajuudessaan ja etenkin juuri nämä kuvailemani konkreettiset teot kuitenkin edellyttävät motivaatiolta myös muuta kuin pelkkää halua tehdä muutoksia. Ja tällöin ollaankin nähdäkseni nimenomaan asian ytimessä. Motivaatio tulisikin mielestäni nähdä, ei pelkästään haluna parantua ja tehdä muutoksia, vaan myös uskona siihen, että se on mahdollista. Ja tällöin motivaatio edellyttää ylläpidettäväkseen aina myös paljon paitsi toivoa, myös itseluottamusta, uskoa itseen. Kuten olen ennenkin kirjoittanut, olen halunnut monta, monta vuotta parantua, ja silti kokenut olevani liian heikko, liian pieni vastustamaan sairautta. Vasta oman itseni kasvamisen ja vahvistumiseni myötä aloin uskoa olevani vahvempi kuin tämä sairaus, mikä oli alkusysäys koko toipumiselleni.

Kun siis puhutaan motivaatiosta, tulisi se määritellä paljon laajemmin kuin pelkäksi haluksi olla terve, tavallinen tai normaali, mitä ikinä näillä sitten tarkoitetaankaan. Tämä kun ei yksin vielä kanna pitkälle, minkä olen saanut itsekin huomata. Kun sitten taas motivaation kaikki edellä mainitsemani tekijät ovat kunnossa, on motivaatio sellainen henkinen voimavara, joka todella on paranemisen edellytys, kuten sanotaan. Ja tällöin on se kaikkea muuta kuin "itsensä niskasta kiinni ottamista".

<3: Ida

9 kommenttia:

  1. Huh huijaa, tuon on kuullut niiin monta kertaa: "ota itseäsi niskasta kiinni", ihan kuin se olisikin niin helppoa. Kuten osuvasti laajassa ja syväluotaavassa tekstissäsi totesitkin: anoreksia on sairaus muiden joukossa, ei tahtotila, joka selviää sormia napsauttamalla. Käsittelit motivaatiota ja sen määritelmää ihailtavan tarkasti ja syvällisesti! Nyt varmasti moni ei-sairastavakin pääsee anorektikon pään sisälle. Ja motivaatio ei koske vain anoreksiaa sairastavia, vaan samaan kysymykseen voidaan ottaa kantaa myös esimerkiksi masennusta sairastavien kohdalla. Motivaatioon liittyy niin paljon muutakin, kuin vain halu parantua. Halu, on tosiaan tärkeä asia, mutta mukana seuraavat vääjäämättä myös ne motivoivat tekijät, sairastavan oma päätös tehdä muutoksia, uskallus luopua vanhasta ja kohdata pelkoja. Omien voimavarojen kartoitus kuuluu olennaisena osana paranemisprosessiin ja tilanteen mukaan tarvitaan ulkopuolista tukea. Motivaatio ei siis ole yksiselitteisesti henkilön oma asia, vaan siihen kietoutuvat monet muut instanssit. Ja ne konkreettiset teothan auttavat alkuun toipumisessa. Hyvät suunnitelmat ja asioiden kanssa painiskelu vievät eteenpäin. Sinulla tyttöseni on motivaatio kohdallaan ja kaikilla osa-alueilla pullat hyvin uunissa. Älä anna minkään tahon nyt hidastaa etenemistäsi elämän kiitoradalla, kohta pääset lentoon!
    Haleja sankaritar! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell kommentistasi ja viisaista sanoistasi! Kyllä siellä Sinunkin päässäsi selvästi pyörii sellaisia ajatuksia, jotka kantavat muutokseen, tukevat toipumiseen ja joilla on potentiaalia vaikka mihin! :)
      Erityisesti tarttuisin kommentistasi tuohon lauseeseesi: "Hyvät suunnitelmat ja asioiden kanssa painiskelu vievät eteenpäin." Tämä on nimittäin täysin totta! Kun on motivaatio kohdillaan, halu ja voimavarat sellaiset, että löytyy sitä tahtoa ja pystymistä tehdä muutoksia, on seuraava askel pohtia, miten sitä muutosta lähtee toteuttamaan. Ja tämän jälkeen on se usein, minkä olen itsekin saanut huomata, asian työstämistä, asia kanssa "painiskelua" kuten kuvasit. Eli raakaa työtä. Aina välillä tämä työ meinaa uuvuttaa, mutta silloin auttaa, kun katsoo hieman taaksepäin ja huomaa, mistä on tullut, ja suuntaa katseensa sen jälkeen tulevaa katsoen, mitä voi vielä saavuttaa. Ja palaa sitten siihen suunnitelmaansa.
      Sinulla on nyt selvästi muutosten tuulet puhaltamassa. Olet tehnyt suunnitelmia toipumisesi edistämiseksi, ja työskentelet asioiden parissa. Ja tämä työ vielä kantaa hedelmää, aivan varmasti. Jatka siis rohkeasti valitsemallasi tiellä, äläkä anna periksi! Kuten et annakaan, olethan varsinainen sisupussi! <3

      Poista
  2. Tuttuja lauseita - myös nuo kuvaukset verestä, hiestä ja kyynelistä ja motivaation roolista jne :)

    Ajattelin, että nostan nyt muutaman kohdan, jotka tekstissäsi etenkin kolahtivat:

    "Kun siis sanotaan, että paraneminen edellyttää omaa motivaatiota, täytyy olla myös motivaatiota ei vain sitä kaikkea ihanaa elämää ja vapautta kohtaan, joka tien päässä odottaa, vaan myös valmiutta kohdata ahdistus, syyllisyys ja kaikki ne ikävätkin asiat ja tunteet, jotka toipumisen myötä nousevat pintaan. Ja kuitenkin pitää olla myös tieto siitä, että määränpää on taistelun arvoinen. Halun ja uskon omaan itseen pitää olla tätä nurjaa puolta vahvempi."
    Tämä on ainakin itselle ollut yksi iso kompastuskivi. Olen nähnyt määränpäähän, mutta en matkaa sinne. Ja koska matka ei ole vastannut sitä, mihin luulin sille lähtemällä pääseväni, on otettu kuuluisia askelia taaksepäin. Sairauden jatkuessa puolestaan itse määränpääkin on ajoittain kadonnut tai ainakin heikennyt. Pitäisi pystyä pitämään kuva määränpäästä, mutta kuten kirjoitat, tiedostaa myös matka - sekin, että se ei ole hetkessä ohi. Onko sitten koskaan, sitä voi miettiä erikseen.

    "Ei riitä, että käy hoidossa, vaan pitää olla myös oikeaa halua ja kykyä ottaa apua vastaan."
    Niin TOTTA. Itse olen tykännyt, että tästä asiasta on myös hoitohenkilökunta sanonut ääneen ja ikään kuin herätellyt. Aluksi se on suututtanut, mutta asiaa pohtiessa olen useammin todennut vanhan sanonnan todeksi "se koira älähtää johon kalikka kalahtaa". Toisaalta, kaikilla ammattilaisilla(kaan) ei aina ole tilannetajua, koska tai miten asiat ilmaista, ja silloin kuullaan näitä kuuluisia "ota itseäsi niskasta kiinni".

    "Motivaatio tulisikin mielestäni nähdä, ei pelkästään haluna parantua ja tehdä muutoksia, vaan myös uskona siihen, että se on mahdollista. Ja tällöin motivaatio edellyttää ylläpidettäväkseen aina myös paljon paitsi toivoa, myös itseluottamusta, uskoa itseen."
    Isoja asioita, ja mietinkin, että ehkä toipumismatkaa voisikin ajatella jotenkin myös niin, että hyväksyy myös sen, että joskus oman itsensä sirpaleiden kasaaminen sairauden alta vie oman aikansa ennen kuin on valmis isompiin tekoihin. Taisit viime tekstissä tai kommentissa juuri kirjoittaa niistä vaiheista, joissa teit töitä, vaikka ulospäin jumitit. Tästä näkökulmasta katsottuna, keräsit palasia/ kaivoit itseäsi sairauden alta, jotta pystyit "matkaan" lähtemään.

    "Jos kiinnostusta löytyy, ajattelin, että voisin toisessa tekstissäni palata vielä niihin keinoihin, jotka minua ovat auttaneet motivaation ylläpitämisessä, ja uudelleen herättelyssä."
    Ja kuten ehkä arvasitkin, niin ainakin minua kiinnostaa kovasti!

    KIITÄN taas lämpimästi,
    VOIMIA MATKAAN <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kommentistasi Jen! Onpa mukavaa, että löysit siitä Sinua puhuttelevia kohtia. :)Samoin sain minä taas uutta ajattelemisen aihetta kommentistasi.
      Sinun kommentistasi nostaisin esille erityisesti seuraavan lauseen. "--ja mietinkin, että ehkä toipumismatkaa voisikin ajatella jotenkin myös niin, että hyväksyy myös sen, että joskus oman itsensä sirpaleiden kasaaminen sairauden alta vie oman aikansa ennen kuin on valmis isompiin tekoihin." Tiedätkö, tuossa on mielestäni suuri viisaus! Itse olin sairaudesta, ja myös osittain vääränlaisesta hoidosta johtuen, niin hajalla toipumiseni alkumetreillä, että noiden sirpaleiden kasaaminen otti aikansa ennen kuin pystyin edes ryhtymään siihen varsinaiseen toipumistyöhön. Mutta juuri tuon sirpaleiden kasaamisen ansioista, vaikka se juuri sillä hetkellä niin uuvuttavaa onkin, on toipumisprosessin myötä mahdollista löytää myös aivan uudenlaisia vahvuuksia itsestään, ja rakentaa omaa minäkuvaansa uudenlaiseksi ja oppia jo toipumisesta. Se on juuri tuota "matkaa", jota kommentissasi osuvasti kuvaat, ei siis vain määränpään saavuttamista, vaan myös oppimista siinä matkalla. Itse olen esimeriksi nyt paljon itsevarmempi, ja muille ihmisille avoimempi, kuin edes ennen sairastumistani. Toipuminen kun ei koskaan palauta vain entisenlaiseksi, vaan matkan kasvattamana kokoaa ne sirpaleet uudenlaiseksi kuvaksi.
      Toivon kovasti, että Sinäkin siis jatkat tämän matkan kulkea. Lupaan olla tukenasi matkan ajan, voit aina minuun turvautua. Sillä kaikesta huolimatta, vaikka matka ei olekaan täysin suunniteltavissa, ennustettavissa tai edes ehkä sellainen kuin olisit toivonut, kuten kuvaat, niin eihän ole Elämäkään. Ja silti se matka on kulkemisen arvoinen.
      Jatketaan siis yhdessä matkaamme eteenpäin kohti määränpäätämme, matkalla uuttaa oppien, kokien ja vahvistuen! <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Kiitos taas hienosta ja analyyttisesta tekstistä. Nyt tulee minunkin osalta hiukan sitaatteja, koska ne tuovat mielestäni niin ytimekkäästi ja osuvasti esiin oleellisia seikkoja tuosta niin vaikeasti määriteltävästä käsitteestä "motivaatio". Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että motivaatio käsitteenä mielletään aivan liian usein aivan liian suppeasti. Eritoten, kun on kyse psyykkisistä sairauksista. Anoreksiasta toipumiseen tarvitaan vissistikin omaa motivaatiota, ja paljon tarvitaankin, mutta ei vain siinä surullisen kuuluisassa "otat vain itseäsi niskasta kiinni" -mittakaavassa.

    "... MUTTA tällöin motivaation käsitettä tulee laajentaa tarkoittamaan laajemmin niitä psyykkisiä voimavaroja, joita toipuvalta löytyy oman päänsä sisältä. Tässä tapauksessa tarkoitan motivaatiolla ennemminkin teitynlaista tahto- ja pystymistilaa."

    Juurikin näin! Sitä "klassista" motivaatiota, "halua", kun saattaa olla jo pitkään ennen kuin löytyy tarpeeksi psyykkisiä voimavaroja ja se varsinainen pystymistila, jolla motivaation käytännön puoli, eli toiminta, saadaan heräteltyä! Eli sitä kokonaisvaltaista motivaatiota joutuu usein kypsyttelemään pään sisäisellä työllä ennen kuin syntyy "ajatuksista tekoihin" -tila. Haluaisinkin vielä hiukan tarkentaa motivaation käsitettä ja jakaa sen kahtia: motivaatio tahtotilana ja psyykkisenä työnä, sekä motivaatio konkretiana; kristallisoitumisena käytännön tekoihin. Tämä kahtiajako on mielestäni samanaikaisesti nähtävissä kolmiportaisena prosessina, jolloin kuvaan astuu myös käsittelemäsi "päätös". Eli kutakuinkin näin: psyyke; tahtotila ---> päätös; pystyminen ---> käytäntö; teot.

    "Kun on selvillä, miksi haluaa parantua, tarvitaan nähdäkseni myös aina oma päätös. Päätös siitä, että on valmis paranemaan. Sairastavalla on nimittäin lähes poikkeuksetta viha-rakkaus-suhde syömishäiriöön, ja siitä luopuminen vaatii usein kypsyttelyä."

    Yllä kuvailemani kolmiportaisen prosessin "kakkosvaihe", eli "päätös" vaatii mielestäni hurjasti USKALLUSTA. Näin ollen on "uskallus" mielestäni ihan oleellinen, ellei tärkein, osa motivaatioprosessia. Kirjoitat kovin osuvasti peloista ja hypystä tuntemattomaan, joiden kohtaaminen tätä uskallusta vaativat.

    "Tämä nurja puoli sisällyttää myös paljon erilaisia pelkoja ja vaikeita tunteita, joita toipuvan pitää pystyä kohtaamaan toipuakseen. Oikeastaan, peloista puheen ollen, toipuminen on tietyllä tapaa hyppy tuntemattomaan. Vaikka kovin moni anoreksiaa sairastava sitä varmasti toivoisi, ei elämäänsä voi rakentaa uusiksi täysin kontrolloidusti. Siksi motivaatioon tulisi toipumisen edellytyksenä liittää myös halu ja kyky kohdata uusi, valmius heittäytyä elämään, peloista huolimatta, ja katsoa, mitä se tuo tullessaan."

    VastaaPoista
  4. ... Ja, jotta kolmiportaisen prosessin "kolmosvaiheeseen" päästäisiin, on ihan oleellinen tekijä tuo Sinun viisaasti esille tuomasi: "nyt"-sana. (Tämä pikku sananen on vilahdellut postauksessa jos toisessakin, ja se onkin nähdäkseni toipumisen ihan ykkösedellytys!)

    "Puhuttaessa tästä motivaation konkreettisesta puolesta ottaisin esille myös motivaation yhteydessä sanan NYT. Motivaationa paranemisen pohjana kun ei riitä, että haluaa olla JOSKUS terve ja parantua tulevaisuudessa. Päätös paranemisesta pitäisi sisällyttää myös päätöksen tehdä juuri nyt tekoja paranemisen eteen."

    Ja kun näin pitkälle on päästy, että se "nyt" on todellakin tässä ja nyt. Tänään. Tällä sekunnilla. Niin on erittäinkin oleellista pohtia, miten selvitä väistämättä eteen tulevista karikoista ja vaikeista hetkistä. Sillä niitähän tulee. Koska tosiaan on kyse pelkojen kohtaamisesta ja hypystä tuntemattomaan, eikä tätä prosessia mitenkään voi viedä läpi anorektisen kontrolloidusti, on tiukan paikan tullen kyettävä pysymään erittäinkin lujana.

    "Päätös parantua ei vielä kanna kovin pitkälle, vaan päätöstä tehdessä tulisi myös aina miettiä, miten pysyy päätöksessä."

    Näitä motivaation ylläpitämiskeinoja on varmastikin yhtä monta kuin sairastavaa, mutta yhtä kaikki varmaan paljon yhteisiäkin keinoja löytyy! Olisi todellakin antoisaa lukea Sinun, Ida, konkrettisista keinoista motivaation ylläpitämiseen ja herättelemiseen, jos ja kun se hetkellisesti on hukassa.

    Ja päätteeksi päivän lohdullisin sitaatti:

    "Motivaatio tulisikin mielestäni nähdä, ei pelkästään haluna parantua ja tehdä muutoksia, vaan myös uskona siihen, että se on mahdollista."

    Uskon kautta uskallukseen!

    Anteeksi ylipitkä kommenttini!

    Ihanaa alkavaa viikonloppua Sinulle!

    <3


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ihana Andrea Ystäväiseni ja Kiitos Sinullekin kommentistasi! Ja turhaan pyytelet anteeksi, päinvastoin: kiva, kun jaksoit todella selvästi paneutua. Kommenntisi antoi jälleen minulle taas valtavasti uutta ajateltavaa. Ajatuksiesi osalta tunnut olevan jo kovin selvillä vesillä toipumisesi suhteen, ja olet selvästi työskennellyt paljon niiden kanssa. Kun saat vielä sen konkretian, joka ei aina kulje käsikädessä, kuten kuvaat, mukaan, olet Voittaja. :)
      Nostit kommentissasi vahvasti esille yhden mielestäni tärkeimmistä asioista toipumisessa. Nimittäin "uskalluksen". Rohkeus onkin nähdäkseni aivan olennainen asia toipumisen kannalta, hieno voimavara, sillä erilaiset pelot ovat ainakin omalla kohdallani osoittautuneet sairauden vahvimmiksi aseiksi. Ja ne ovat yleensä myös niitä asioita, jotka pitävät kiinni sairaudessa. Näitä ovat pelko kontrollin menettämisestä, pelko painonnoususta ja niin edelleen. Itselläni nimenomaan luottamus itseen, omaan vahvuuteen kohdata nämä pelot itse, on ollut ratkaisevimpia asioita toipumiseni käynnistymisessä.
      Ja tiedätkö mitä? Minä olen Sinussa nähnyt sen tarvittavan määrätietoisuuden, jolla tämä rohkeus on kaivettavissa itsestäsi, vaikka et itse olekaan aina sitä nähnyt. Olet noussut syvältä suosta, kohdannut matkallasi monia pelkojasi, ja siitäkin huolimatta tehnyt oikein ja jatkanut matkaa. Lisäksi osaat pitää puolesi, osaat kyseenalaistaa pelkojasi, osaat hakea tukea. Siinä on jo sellainen paketti kasassa, jossa on aivan riittävästi sitä uskallusta! Älä siis Sinäkään anna pelon vallata Sinua, vaan uskalla itsekin luottaa siihen, että se tarvittava rohkeus kohdata nuo pelot löytyy Sinusta!
      Toinen tärkeä asia, jonka nostit esille, on tuo termi NYT, josta myös minä tekstissäni kirjoitin. Se, että tiedostat, että joskus on vain tultava se hetki, jolloin uskaltaa, on jo hieno askel! Tahdonkin kannustaa Sinua lämpimästi ystävän rohkaisulla ottamaan NYT niitä askelia toipumisesi eteen. Ei ole enää mitään syytä odottaa, meidän kummankaan. Sillä ei ole enää syytä uhrata elämästämme enää yhtään ylimääräistä hetkeä tälle sairaudelle.
      Siksi lähetänkin täältä nyt ISON rohkaisuhalauksen Sinulle suurella rakkaudella <3 Olet tärkeä ja vahva, ja nyt on aika alkaa käyttää sitä omaksi hyväksesi. <3

      Poista
  5. Hei Ida!

    Tuo "ota itseäsi niskasta kiinni"-lause on erittäin ikävää kuultavaa. Jos vain osaisikin laittaa sen siihen piikkiin, että toinen ei tiedä mistä puhuu, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty, kokemusta on!

    Mitä tulee syömishäiriöisten motivaatioon parantua, on se todella paljon moniulotteisempi kuin mitä yleensä motivaatiolla ymmärretään, ja Ida toit erittäin hyvin nämä eri ulottuvuudet esille! Syömishäiriön kohdalla voisi mielestäni puhuakin motivaation sijaan halusta alkaa tehdä muutoksia tilanteen parantamiseksi ja siitä mihin muutoksiin on valmis juuri NYT. Ei tarvitsisi käyttää koko sanaa motivaatiota ollenkaan. Minusta on myöskin välillä hassua, että kysytään mitä sitä haluaa viiden vuoden päästä kun usein ei edes tiedä mitä haluaa ylipäätään. Toki voihan se joidenkin kohdalla auttaa, mutta kuten sinä Ida kerroit olit viiden vuoden päästä samassa tilanteessa kuin silloin kun sinulta sitä kysyttiin. Ennemminkin voisi kysellä sairastuneelta mitä tekisi jos voisi hyvin, ja ilman mitään aikarajaa. Esim. omalla kohdallani oli paluu työelämään se selkeä tulevaisuuden toive mutta ilman mitään aikarajoja. Siitä olisi vain tullut stressiä ja epäonnistumisen tunteita kun ei olisikaan onnistunut asetetussa ajassa. Taas, joillekin aikarajan asettaminen voi toimia, mutta mitä on kuunnellut muita niin suurimmalla osalla ei. Siitä tulee myös helposti pelkkää suorittamista eikä johda pysyviin tuloksiin.

    Kuten toit esille, tärkeää on todella alkaa tehdä muutoksia HETI eikä "sitten kun". Puhua voi aina halustaan tehdä muutoksia, vasta ne teot kertovat siitä haluaako oikeasti niitä muutoksia tehdä. Ja todellakin, vastoinkäymisiä tulee toipumisenkin polulla, mutta niin tulee elämässä aina, ihan kaikille. Se nyt vain on niin eikä siltä kukaan säästy, valitettavasti.

    Yksi tärkeä tekijä omassa toipumisessani oli kysymys: mihin tarvitset anoreksiaa enää tänä päivänä? Kun sitä sitten itsekseni mietin totesin, että en mihinkään. Siitä oli tullut tapa josta en ollut osannut päästää irti enkä ollut osannut alkaa muuttaa kuvioita. Kun tämän tiedostin alkoi muutosten aika. Ja sillä tiellä olen edelleen.

    Joskus siis sairaudesta tulee elämäntapa. Silloin pitää pysähtyä ja kysyä itseltään, että tätäkö nyt sitten haluan? Jos ei halua, pitää rohkaista mielensä ja astua sille tuntemattomalle ja pelottavalle polulle josta sinä kirjoitat Ida. Se on se ainoa oikea polku takaisin ELÄMÄÄN. Ja sille tielle tulee astua NYT, ei huomenna tai ensi viikolla.

    Olemme molemmat tällä polulla Ida.
    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos paljon Sinullekin kommentistasi! Luin sen moneen kertaan, sillä Sinun sanasi rohkaisivat minua taas valtavasti eteenpäin. <3
      Yksi tärkeä nostamistasi asioista oli tuo aikatauluttamisesta luopuminen. Allekirjoitan tämän täysin. Niin pitkään, kun itselläni oli aikarajoituksia, niin hoidon kuin esimerkiksi painonnostamisen tai toipumisen edistymisen suhteen, elin tietynlaisessa paniikkitilassa koko ajan, mikä ei ollut otollista maaperää toipumiselle. Kun sitten minulle annettiin lupa käydä prosessini läpi rauhassa omassa tahdissani, itseäni kuunnellen, aloin vahvistua ja saada niitä tarvittavia onnistumisen kokemuksia ja edistymistäkin alkoi tapahtua. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ei kannattaisi olla tavoitteita, ja suunnitelmia, mutta liika stressaaminen tietyn aikataulun mukaan, elämää ja toipumista kun ei voi suunnitella etukäteen, on usein vain lisäpainolasti. Kuten kuvaat, positiiviset suunnitelmat, akvarellein piirretyt tulevaisuuden haaveet ja niitä kohti meneminen siitä käsin, mitä voi tehdä juuri nyt, mitä pieniä askelia voi tänään ottaa tavoitteensa toteutumisen eteen, on paljon hedelmällisempää ja tuottaa nähdäkseni pysyvämpiä tuloksia.
      Tuo, että sairaudesta on tullut elämäntapa puhutteli myös minua, sillä tunnistin siitä itseni, valitettavasti. Kun sairaudesta muodostuu tällä tavoin elämäntapa, on siitä irti pyristely astetta vaikeampaa, sillä sairaus ei enää katoakaan ikään kuin itsestään, vaikka sen taustalla oleva ongelma katoaisikin. Mutta lohdullista on, että silti elämätapojaankin voi muttaa, ja tällöin voi käyttää juuri hyväkseen tuota ajatusta, jonka Sinä toit esille, eli mitä sairaus enää antaa minulle tänä päivänä.
      Sinä olet elävä esimerkki siitä, kuinka elämätapojaan voi muuttaa, ja pitkäaikaisestakin sairaudesta päästä eroon. Ja tarinallasi kannustat ja rohkaiset meitä perässäsi tulevia. Kiitos, että jaat tarinaasi. Halaus <3

      Poista