sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Kauan odotettu vierailu

Viikko sitten sunnuntaina koitti kauan odotettu päivä, sillä tapasin pitkästä aikaa rakkaat isovanhempani. Kuten olen tainnut mainita, olen päivittäin heidän kanssaan yhteydessä puhelimen välityksellä, ja he jaksavat aina tukea ja rakastaa minua ja kannustaa eteenpäin. Heidän positiivisuutensa on niin tarttuvaa, että heidän kanssaan kuulumisten vaihdosta onkin muodostunut minulle tärkeä ja tarpeellinen piristysruiske iltaani. Tästäkin huolimatta eivät tekstiviestit voi ikinä korvata kokonaan kasvotusten näkemistä. Jo pitkään meillä onkin ollut siis suunnitelmissa reissu Hämeenlinnaan isovanhempieni luo. Milloin mikäkin kiire tai este on kuitenkin tullut tiellemme, ja olemme harmikseni joutuneet lykkäämään vierailua aina vain eteenpäin ja eteenpäin. Kun siis vihdoin isäni kesäloma koitti, ehdotin heti ensimmäisinä mahdollisina päivinä vierailua, ja kun saimme vielä aikataulutkin sopimaan myös siskoni Fannyn kanssa, aloin jo odottaa innoissani isovanhempiemme tapaamista.

Vierailu kului tuttuun tapaan korttia ja krokettia pelaillen, isoisäni kasvattamia kurkkuja hänen kasvihuoneestaan poimien, isoisäni oman mansikkamaan mansikoita maistellen ja kuulumisia vaihdellen, valokuvia katsellen sekä tietysti uusia kuvia napsien. Ja tämä ohjelmahan sopi minulle paremmin kuin hyvin! Tuntui todella ihanalta kuulla kuulumisista aivan kasvotusten, varsinkin, kun isovanhempani vaikuttivat niin pirteiltä. Olin myös innoissani kaikesta siitä pelailusta, ja vieläpä kun onnistuin muutaman kerran voittamaankin, mikä oli kaikille parasta, olenhan tunnetusti huono häviäjä! Ja takaraivossani kuiskuttelevasta Möröstä huolimatta en epäröinyt hetkeäkään, kun pappani pelejen jälkeen ehdotti, että maistelisimme hänen mansikoitaan, sillä niin taivaalliselta ne maistuvat, sen voin vakuuttaa. Joskus aikoinani tuo valokuvattavana oleminen tuntui minusta ehkä kiusalliselta, mutta nyt suorastaan jo nautin siitä. Paitsi että halusin ikuistaa ikimuistoisen arvoiset hetkemme, oli Mörön aiheuttama epävarmuus omasta ulkonäöstäni tipotiessään.




Paluumatkalla kävimme isäni ja siskoni kanssa myös kauppojen keskittymässä Tiiriössä, jossa pistäydyimme Citymarketissa hakemassa lakuja ja ristikkolehtiä onnistunutta lomailua varten sekä Mc Donaldsi'ssa syömässä. On todellakin vapauttavaa, kuinka pystyn nykyään jo luontevasti syömään tarpeen vaatiessa myös ulkona. Tällöin pystymme tekemään hieman pidempiäkin reissuja, kun ei tarvitse olla muutaman tunnin välein kotona syömässä.





Automatkalla suunnittelimme isäni ja rakkaan siskoni kanssa tulevaa Tukholman-matkaamme, kuulimme siskoni uuvuttavasta muuttopäivästä sekä pelasimme meille tuttuakin tutumpaa autopeliä eli arvausleikkiä. Olen aina jollakin hassulla tavalla pitänyt automatkailusta. Aikoinani, ollessani syvällä sairauteni syövereissä, oli auto niitä ainoita paikkoja, joissa pystyin vain rentoutumaan. Silloin tällöin tunnenkin vajoavani autossa lähes unenkaltaiseen transitilaan. Tällä kertaa en kuitenkaan ehtinyt vajota liian syvälle koomaani, sillä tunsin, kuinka matkakuume alkoi nousta, ja ilokseni sain huomata, kuinka tunsin olevani reissuun myös valmis. Jännitykseni oli sitä hyvänlaatuista kutkutusta vatsanpohjassa, ei ahdistusta, stressiä, tai pakokauhua, jota ennen tutuista rutiineista poikkeaminen olisi minulle aiheuttanut.



Parasta päivässä oli ehdottomasti se, että sain viettää sen minulle rakkaiden ihmisten seurassa. Jos joskus ihmisten tapaaminen sai minut Mörön takia ahdistumaan ja tuntemaan suunnatonta stressiä jo etukäteen, antaa se nykyään minulle valtavasti voimia. Ja nyt kun ei todellakaan ollut kyse kenestä tahansa ihmisistä! Myös kehut olemuksestani tuntuivat hyviltä. En, kuten joskus ennen, vaivautunut tai alkanut miettiä mahdollisia taka-ajatuksia, vaan otin kehut pää pystyssä vastaan, hieman hämilläni tosin. Samoin ihanaa vierailussani oli myös huomata, kuinka isovanhempieni olivat pirteitä ja hyvinvoivia, aivan kuten minä itsekin siis. Eikä se auringonpaistekaan yhtään haitannut...

Pohjimmiltaan se onnen tunne, jonka vierailultani sain, liittyi kuitenkin myös ennen kaikkea siihen, että vierailu tuntui aivan kuin aikamatkalta lapsuuteen, jo lapsuudesta tärkeiden ihmisten ja paikkojen, puuhien ja makujen myötä. Minulla on lukuisia ja lukuisia mieleeni vierailun aikana palanneita Ihania muistoja lapsuudestani isovanhempieni luota, ja vaikka noihin aikoihin ei voi koskaan täysin palata, on yksi asia, joka säilyy: Isovanhempien luona tunnen olevani Minä.



<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Moikka!
    Ihanalta ja säteilevältä näytät kuvissa ja vaatteet on myös kauniit. Juuri säteilevältä onkin hyvä näyttää rakkaiden ihmisten ympäröiminä. Isovanhemmat ovat oikeasti yksi arvokkaimmista asioista elämässä ja ihanaa, että sinulla on heihin lämmin ja läheinen suhde. Minullakin oli kultaakin kalliimpi mummi, joka oli ihan varmasti yksi tärkeimmistä ihmisistä elämässäni. Nyt jäljellä on enää lämpimät ja rakkaat muistot, mutta ne ovat tärkeitä nekin.
    Hienoa, että päiväsi oli jälleen kerran onnistunut ja Tukholmakin odottaa. Hurjasti kesänlämpöisiä halauksia Sinulle ja terveiset perheellesi.
    t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ihana Marika jälleen kivasta kommentistasi!
      Olet niin oikeassa tuossa, että muistot ovat todellakin vaalimisen arvoisia. Ihanaa, että Sinullakin on hyviä muistoja mummustasi. Lukuisten muiden mukavien muistojen lisäksi muistan myös yhteiset kävelylenkkimme, juttelutuokiomme, säänennustuksemme, yhteiset piparinleipomisemme ja joulukorttiaskartelumme. Ja vaikka elinkin tuolloin melko synkkiä aikoja, voin kiitos Sinun muistella näitä hetkiä hymyssä suin.
      Uusia, Ihania muistoja tarjoavia kesäpäiviä Sinullekin!

      Poista
  2. Hei Idaseni!

    Ihana päivä Sinulla isovanhempiesi luona Hämeenlinnassa! On niin ihanaa lukea näistä pienistä elämääsi sulostuttavista arjen irtiotoista! :) Kyllä taitavat olla isovanhempasi oikeat kultakimpaleet... Tuli ihan haikea olo, kun omista isovanhemmistani ei ole enää kukaan elossa. Minulle ehkä kaikkein läheisin, isäni äiti, tulee aina ensimmäisenä mieleen, koska hän oli niin paljon läsnä elämässäni ollessani pikku-tyttönen, ja myöhemminkin. Vietimme todella paljon aikaa yhdessä ollessani pieni.

    Pakko kommentoida noita aivan ihania valokuvia! Ei suinkaan ekassa kuvassa oleva nurmi, jolla krokettia pelaatte, ole isovanhempiesi omaa pihaa?! Näyttää ennen kaikkea niin kovin isolta, mutta myös niin vimpan päälle hyvin hoidetulta; nurmi, puut ja pensaat niin kuosiinsa leikattuina! Että ihan täällä pohdin missä pihanurmi oikein sijaitsee... Ja sitten tuo korttipelin "kolmen suora"!! Hih! Ekassa kuvassa Sinulla on niin mainion muikea ilme, että... "arvatkaas vaan kenellä on valttikortit käsissä" saatan lukea ilmeestäsi. Mutta ilmeestä päätellen on isoisäsikin melko varma omista korteistaan...! ;) Väliin pieni moikkaus kameraan päin... jaaaa "otto!"... Ja sitten täydellinen repeäminen!!! :D Peli raukeaa kun isoisä taitaa arvata jotain...! ;D Niin, ja Fannylla pokerinaama pitää alusta loppuun!

    Onpa todella mukavaa nähdä Sinut, Ida, niin vapautuneena, iloisena ja onnellisena! Tunnelma välittyy niin kuvista kuin tekstistä. Tulinpas kerrassaan hyvälle tuulelle näin viikon päätteeksi lukiessani tämän postauksesi! Kiitos!

    Innolla odotan sitten aikanaan Tukholman-postausta! Ihanaa, että olette päätyneet sellaisenkin reissun tekemään!

    Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle ja perheellesi!

    Rakkaudella. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin Ihana Andrea kommentistasi! Ihanaa, että nämä tavalliset kuulumisposatuksenikin jaksavat kiinnostaa :) Tukholman-reissu on nyt takanapäin, ja siitäkin varmasti saat lukea myöhemmin...
      Olet aivan oikeassa: isovanhempani todellakin ovat oikeita kultakimpaleita. Toivottavasti Sinullakin on jäljellä kuitenkin muita ihmisiä, joiden kanssa saat viettää hyvää aikaa! Olet jokaisen Sinusta välittävän ihmisen ympärillesi ansainnut, ihan vain olemalla oma Ihana itsesi. Ja toivon, että minä saan olla yksi heistä.
      Ja voi kuinka isoisäni mahtaakaan ilahtua, kun kuulee kehuistasi heidän pihaansa kohtaan! Se kun on hänelle melkein pyhä asia, niin innokkaasti hän on aina sitä hoitamassa! Jos nurmella on yksikin lehti, on hän jo tarttumassa haravan varteen ;)
      Ja aivan kuten kirjoititkin, oli reissuni isovanhempieni luo todellinen piristävä irtiottoarjesta ja sen tutuista kuvioista, ja sellaisia meistä jokainen tarvitsee aina välillä. Toivottavasti sellaisia kuuluu siis myös Sinun kesääsi!
      Kaikkea hyvää Sinulle toivoen kera lämpimien halausten <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Olipa ihanaa, että kauan odotettu vierailu vihdoin toteutui! Ja nyt tosiaan koit sitä oikeaa jännitystä ja odotusta mikä kuuluu terveeseen elämään kun edessä on jotain mukavaa! Mahtavaa miten kykenit antamaan Mörölle turpiin ja nauttimaan sekä seurasta että pappasi mansikoista, sekä vielä syömään ulkona! Todellakin, on erittäin vapauttavaa kun voi syödä silloin kun muutkin ja siellä missä muutkin eikä tarvitse kello kaulassa kulkea! Tiedän tasan tuon tunteen! Ja kuules Ida, sitten kun vain rohkenet luottaa minuunkin niin voimme yhdessä vaikka käydä jätskillä!

    On todellakin ihanaa kun sinulla on rakkaat isovanhemmat elämässäsi! Se on ihan omanlainen suhde, läheinen ihan eri tavalla kuin suhde omiin vanhempiin, ja korvaamaton! Itselläni ei heitä ollut, mutta äidin sisko oli se ihminen, joka oli todella läheinen ja jolle kykenin juttelemaan ihan eri tavalla kuin omalle äidilleni! Ja hänen vierailujaan odotin aina kuin kuuta nousevaa! Todella, todella rakkaita nämä ihmiset!

    Ihania kuvia teistä, ja sinä säteilet! Isovanhempasi ovat todella onnellisia kun ovat saanet Idansa takaisin!

    Lämmin, lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Lämmin kiitos Sinullekin kommentistasi! <3
      Olen onnellinen puolestasi, että myös Sinulla on ollut läheinen ihmissuhde, sellainen ihminen, johon olet pystynyt täysin luottamaan ja tukeutumaan. Sellainen on arvokasta. Nyt ovat jäljellä kultaiset muistot sekä Sinussa kaikki se hyvä, mitä tuo suhde on Sinulle tuonut ja opettanut.
      Monta lämmintä halausta tapaamistamme SUURELLA innolla odottaen <3

      Poista
  4. Mitä ihmettä!? Kommentoin tätä postausta jo heti, kun sen julkaisit, mutta kommentistani ei näy vilahdustakaan, olenkohan jotakin taas sössinyt? No en anna sen haitata, vaan kommentoinpa uudestaan. ;)
    Ihanaa, että pääsit tapaamaan isovanhempiasi pitkästä aikaa. Kyllä, kun jotakuta rakastaan ei ole aikoihin nähnyt, niin sovittua tapaamista oikein odottaa. Ja nyt et varmastikaan odottanut sitä kauhun vallassa, anorektiset aikataulut ja syytökset mielessäsi, vaan puhtaasti ilon ja terveen odotuksen vallassa. Mörkö ei sinua visiitilläsi piinannut, minkä osoitit syömällä vapaasti eri paikoissa ja hieman eri aikoihin. Matka oli sinulle virstanpylväs ja varmasti myös lähimmäisillesi, olihan heidän seurassaan se sama vanha Ida, jonka sairaus vei heiltä niin moneksi vuodeksi. Kun itsellä on hyvä ja turvallinen olo, myös ympärillä olevat ihmiset rentoutuvat ja nauttivat.
    Päivänne oli kertakaikkiaan upea, aurinkoa paistoi ja aika kului kuin siivillä, rupatellessa ja pelaillessa. Kaikenlaiset pienet arjen irtiotot ovat sinulle tervetullutta vaihtelua, varsinkin, kun pääset noin hienosti rökittämään mörköä. ;)
    Toivon lisää samanlaisia sosiaalisia tapahtumia kesääsi ja pianhan mekin näemme. Tsemppiä ja aurinkoa Ida-muru! <3 Ja todella kaunis olet kuvissa, niistä ihan huokuu aito ilo ja itsevarmuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ja viitseliäisyydestäsi kirjoittaa sen toistamiseen! :)
      Olet oikeassa todella: kun itse voi hyvin, paitsi että itse viihtyy itsensä kanssa paremmin myös ympärillä olevat ihmiset nauttivat seurasta, tämän olen saanut huomata ja huomaan koko ajan yhä paremmin ja paremmin. Samoin minä haluan todella tutustua siihen Ihanaan, muista välittävään ja älykkääseen Nell'n, joka sairauden kuoren alta on paljastumassa. Ja ennen kaikkea sellaiseen, joka on sinut itsensä kanssa, arvostaa ja rakastaa myös itseään niin kuin jo nyt muita. Sellaista Nell'ä myös muut kunnioittavat ja rakastavat.
      Onneksi tapaan jo ainakin sitä kohti matkalla olevan Nell'n kohta, IHANAA! Haleja <3

      Poista