torstai 13. kesäkuuta 2013

Uhrista tekijäksi

Anna -lehteä (16.5.2013) selaillessani löysin siitä onnellisuustta koskevan artikkelin, johon oli haastateltu aiheeseen perehtynyttä professoria. Yhtenä artikkelin pääajatuksena oli se, kuinka ihmisen tulisi ottaa itse vastuu omasta onnestaan. Tämä resepti sopii mielestäni hyvin myös syömishäiriöstä toipumiseen, ja tuo "uhrista tekijäksi" sopisi motoksi toipumassa olevalle niin hyvin, että päätin jakaa teidänkin kanssanne artikkelista poimimiani neuvoja onnellisen, terveen elämän metsästykseen sekä omia ajatuksiani niitä koskien.

Ensinnäkin artikkelissa korostettiin sitä, kuinka kaikkia tunteita, myös negatiivisia, on oikeus tuntea. Näihin negatiivisiin tunteisiin ei kuitenkaan saa jäädä kiinni tai "vellomaan", sillä muuten ne vain katkeroittavat.  Sairastava on usein pelästänyt omia tunteitaan ja yrittänyt piilottaa niitä sairaan käyttäytymisensa alle. Kun toipuminen sitten lähtee käyntiin, heräävät monet vaikeat tunteet sairauteen liittyvän "tunnekooman" jälkeen. Nämä kaikki tunteet tulee hyväksyä, tuntea ja käsitellä. Mutta lopulta niistä on kuitenkin päästettävä irti, päästävä yli ja eteenpäin. Toipuminen ei voi edetä, jos jää kiinni sen tuottamaan ahdistukseen ja pelkoon ilman, että koskaan uskaltaa niitä kohdata ja siten irroittaa otettaan niistä.

Paitsi vaikeista tunteista, on myös menneestä päästävä eteenpäin. Tällöin on hyvä pitää mielessä onnen reseptiin kuuluva ohje: hyväksy myös ne asiat, joita et voi muuttaa, ja keskity tekemään asioita niiden eteen, joille pystyt jotakin tekemään. Et pysty muuttamaan menneisyyttäsi tai pyyhkimään pois sairautesi laukaisseita tekijöitä, mutta voit vaikuttaa tulevaisuuteesi. Uskalla siis irroittaa katseesi menneestä ja suunnata se kohti tulevaisuuden haasteita.

Artikkelin mukaan on myös tärkeää ymmärtää, että ei ole itse vastuussa kaikesta itselleen tapahtuvasta pahasta. Toipumisen kannalta on olennaista lopettaa itsesyyttely, sillä esimerkiksi syömishäiriöön sairastuminen ei ole kenenkään syytä, eikä se ole itse itselleen aiheutettu sairaus. Itsensä vähättely, haukkuminen ja syyttely lisäävät vain vettä anoreksian myllyyn, jonka tavoitteena on tuhota sairastavan itsetunto ja sitä kautta saada hänet kohtelemaan itseään kaltoin. Jos elää jatkuvissa itsesyytöksissä, ei voi löytää itsestään sitä positiivista energiaa ja niitä vahvuuksia, joilla sairaus taltutetaan.

Vaikka sairastumisesta itsensä syyttely tulisikin siis lopettaa, artikkelissakin korostettiin, kuinka tilanteen uhriksi ei kuitenkaan pidä heittäytyä. Ja tässä kohtaa päästäänkin itse asiaan. Pitää nimittäin paremmin kuin paikkaansa, että marttyyrina oleminen ei palvele ketään tai mitään muuta kuin sairautta. Jos jää tilanteensa ja sairautensa uhriksi, ajautuu ajatuskehään, jossa vaikeuksille ei voi mitään, ja tällöin ei tosiaan teekään tilanteelleen mitään. Ja kun teot jäävät tekemättä, ei tulostakaan synny. Ja noidankehä on valmis.

Tämä uhriksi heittäytyminen koskee nähdäkseni syömishäiriöstä paranemista myös muilta ihmisiltä saatavan tuen osalta. Haluan korostaa, että syömishäiriö on vakava sairaus, josta ei voi eikä pidäkään selvitä yksin. Läheisten tuki on usein ratkaisevaa ja välttämätöntä syömishäiristä toipumisessa, kuten vaikkapa minun kotona pärjäämiseni osalta on ollut. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että jokainen on lopulta vastuussa omasta paranemisestaan. Muilta ihmisiltä voi saada tukea ja apua, mutta jokainen tekee lopulta itse omat valintansa. Parantumisessa on turha jäädä odottamaan sitä pelastavaa prinssiä, joka tulisi pelastamaan ja kävisi taistelun puolestasi tai hyvää haltijaa joka tulisi heilauttamaan taikasauvaansa. Sillä tämä taistelu on jokaisen käytävä itse, itse on itsensä lopulta sieltä anoreksiakuilusta nostettava ja pelastettava.

Asian positiivinen puoli, joka artikkelissa tuotiin esille, on kuitenkin se, että nimenomaan näiden omien positiivisten tekojen kautta voi pikkuhiljaa saavuttaa päämääriään. Myös syömishäiriöstä paraneminen edellyttää jatkuvasti pieniä, oikeansuuntaisia tekoja ja valintoja. Ja tekemällä sairauttaan vastaan, toimimalla sen perättömiä väitteitä vastaan, alkavat nämä väitteet pikkuhiljaa vaieta. Kukaan ei toivu yhdesssä yössä, mutta jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus tehdä edes jotakin toipumisen eteen. Ja pienin askelin huomaa lopulta saapuneensa perille.

Ja nimenomaan teot ovat ne, jotka ratkaisevat, toipuuko vai ei. Olen ennenkin täällä blogissanikin todennut, kuinka vaikka ajatusmaailman muuttuminen onkin edellytys toipumiselle, kauniit ajatukset eivät vielä paranna ketään. Tärkeää onkin ymmärtää, että kun on toipumisen polulle päättänyt lähteä, saa olla yhä sairas, saa tuntea pahaa oloa, mutta silti pitää kyetä tekemään oikeita, parantumista edesauttavia tekoja toipuakseen.

Nämä pienet, oikean suuntaiset teot ovat nimittäin niitä oikeita valintoja. Sairastumistaan ei voi valita, kuten edellä totesin, mutta sen, että lähtee paranemisen polulle, voi. Sama pätee vastoinkäymisiin, jota paranemisen tiellä kohtaa: vastoinkäymisiä ei voi estää, mutta sen, antaako niille periksi, vai jatkaako taisteluaan entistä pontevammin, voi.

Itse esimerkiksi olen muuttanut suhtautumistani toipumisen polulla kohtaamiini vaikeuksiin. En enää suostu kohtaamaan niitä ylitsepääsemättömiksi ongelmiksi, vaan olen alkanut kutsuakin niitä haasteiksi, joiden voittamisen eteen olen alkanut työskennellä yksi kerrallaan.

Ylipäätään näihin elämän tai toipumisen tuomiin haasteisiin pätee mielestäni artikkelissakin mainittu sama ohje: suhtaudu niihin pääsääntöisesti niin positiivisesti kuin mahdollista. Tällöin nimittäin myös oma onnellisuus ja terve elämä on lähempänä. Negatiivisuus vain paitsi tekee ihmisestä entistä onnettomamman, lisää myös anoreksian negatiivista kehää.

Lopulta onnellisuuden reseptistä on tärkeää kuitenkin pitää mielessä myös se artikkelistakin esille tullut asia, joka on sen tärkeydestä huolimatta usein vaikea vaativille ja perfektionistisille anoreksiaan sairastuneille: onnellista, tervettä elämää tavoitellessa ei kannata tavoitella täydellisyyttä ja vaatia itseltään sellaista, mihin ei pysty. Älä siis ota parantumisesta (tai ylipäätään elämästä) suoritusta, josta tulisi selviytyä täydellisesti, äläkä kuvittele sen avulla saavuttavasi täydellisyyttä.

Sillä syömishäiriön kohdalla kyse on sairaudesta, josta toipuminen ei tosiaan tapahdu yhdessä yössä. Tällöin onkin tärkeää olla itselleen armollinen ja pitää mielessä jo kerran mainitsemani onnen reseptiin kuuluva tärkeä seikka, eli niidenkin asioiden hyväksyminen, joihin ei voi vaikuttaa ja niihin keskittyminen, joihin voi.

Armollisuuteen tämä asia liittyy siten, että on myös hyväksyttävä se, että koska on kyse sairaudesta, et pysty muuttamaan kaikkea varmasti yhtäkkiä kerralla. Se ei silti tarkoita sitä, että et voisi tehdä mitään. Et esimerkiksi ehkä pysty luopumaan pakkoliikkumisesta kerralla, sillä se on osa sairauden pakkoa, mutta ehkä voit lyhentää kävelylenkkiäsi tänään. Toisin sanoen tee parhaasi, ja luota siihen, että se riittää.

Sillä nimenomaan se oma asenne, se, että suhtaudut kohtaamisi vaikeuksiin haasteina, joiden voittamisen eteen teet itse töitä, on paranemisessa kaikkein tärkeintä. Tällöin olet siirtynyt uhrista tekijäksi.

<3: Ida

14 kommenttia:

  1. Todella kärkeviä mommentteja ja painavaa asiaa. Hyvä postaus Ida!
    Taas monta asiaa osui silmiini tekstisi lomasta ja olen kanssasi samaa mieltä. Tunteet ovat tärkeitä, ja tunnekooma, jota käytit, on todellakin pahempi, kuin jos tuntee negatiivisiakin tunteita. Se kuuluisa ahdistuskin kun kuitenkin on tunne ja sen myötä muutkin alkavat heräillä. :)
    Paranemisessa on todellakin tärkeää lopettaa itsensä sättiminen, sillä itseinho on anoreksiassa todella leimaava piirre. Koskaan ei ole tyytyväinen mihinkään itsessään ja aina pyrkii kohti sitä saavuttamatonta täydellisyyttä. Joskus on vain hyväksyttävä itsensä ja vasta silloin toipuminen saattaa alkaa.
    Uhrina olosta sen verran, että anorektikko haluaa olla uhrin asemassa, säälittävä ja heikko marttyyri. Ja tämähän ei johda mihinkään, jonkin aikaa saa ehkä erilailla hoivaa ja huomiota, mutta sitäkään ei voi ikuisesti kerjätä, ajan kanssa henkilö muuttuu uhrista lähinnä säälittäväksi. Silloin tarkoitusperät menevät päälaelleen ja raukasta tulee naurettava. Erilaisuutta voi korostaa jollakin muulla tapaa ja anoreksia ei ole siihen sopiva väline.
    Ja teoistahan kaikki lähtee, nimenomaan OMISTA teoista. Paranemisen suorittaminen on monelle anorektikolle tuttua perfektionistisen luonteen takia, mutta siitäkin voi oppia eroon. Paraneminen vie aikaa ja turha suorittaminen vain aikaansaa pahaa mieltä, jos joskus jokin juttu ei onnistukaan. Sinä olet edennyt omassa prosessissasi ihailtavan vakaasti! Vaikka takapakkeja välillä tuleekin, et ole lannistunut vaan noussut ja yrittänyt entistä kovemmin, sillä lopputuloksella, että olet ottanut aimo harppauksen kohti tervettä elämää ilman anoreksia peikkoa. Olet sankari, ihana Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti ajatuksia herättävästä ja selkiyttävästä kommentistasi Nell!
      Erityisesti kommentistasi puhutteli minua tuo, mitä kirjoitit siitä, kuinka anoreksiaan sairastunut haluaa olla säälittävä. Se nimittäin osui ja upposi. Tunnistin siitä nimittäin valitettavasti myös itseni. Ehkä anoreksia onkin eräänlainen hätähuuto: katsokaa, voin huonosti ja tarvitsen teitä, pitäkää minusta huolta! Mutta kuten kirjoitat on anoreksia väärä vastaus tähän, kuten osuvasti kuvailetkin. Meidän pitäisi oppia luottamaan siihen, että meistä välitetään ja voimme hakea toisilta ihmisiltä tukea jo ihan sen vuoksi, että meitä rakastetaan, ei sen takia, että meillä on, kuten kirjoitat, sairaus, joka herättää sääliä. Ja onneksi uskon olevani jo ainakin lähempänä tätä oivallusta, kuten olet Sinäkin.
      Kiitos myös, että kutsuit minua sankariksi. Muistathan, että olet sitä myös itse? Sankaruus ei mielestäni nimittäin ole pelkäsään sitä, mitä on jo saavuttanut, vaan myös sitä, mitä on matkalla tehnyt ja mitä on valmis tekemään saavuttaaksensa päämääräänsä. Olet siis jo nyt Sankari, ja tulet vielä olemaan sitä moninverroin sitten KUN olet saavuttanut päämääräsi, eli päihittänyt anoreksian lopullisesti. Haleja ja voimia urhealle Sankarille! <3

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! En ole yleensä vastannut tämän tyylisiin haasteisiin, mutta katsotaan, jos löytäisin tällekin aikaa.
      Kiitos joka tapauksessa kiinnostuksestasi blogiani kohtaan! Minäkin kävin nopeasti jo heti lukaisemassa blogiasi, ja pitää ehdottomasti palata sinne uudemman kerran paremmalla ajalla. :)

      Poista
  3. Niin kuin Nell hyvässä kommentissaan vastasi
    olet sankari. Olen samaa mieltä.Onnea. Hyvä yritys aina palkitaan.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ihanaa, kuinka aktiivisesti Sinäkin olet alkanut kommentoida blogiani. Tulen aina niiiin iloiseksi jokaisesta saamastani kommentista, jokainen niistä on arvokas.

      Ja mitä tuohon sankaruuteen tulee, uskon, että olemme jokainen omalla tavallamme arjen sankareita, jos vain niin haluamme. Minulla on siellä ollut kaksi tällaista arjen sankaria hyvänä esimerkkinä ja mallina näyttämässä, kuinka positiivisella asenteella, uskolla omaan itseensä ja suomalaisella sisulla voi rakentaa omasta tarinastaan sankaritarinan.
      Kiitos, etttä olette olleet mukanani rakentamassa omaa sankaritarinaani. Olette tärkeitä.

      Poista
  4. Totta, asenne ratkaisee!

    VastaaPoista
  5. Hei Ida!
    Oli taas kerran erittäin hyvää tekstiä! Anoreksia on sairaus, jota kukaan ei itse itselleen valitse, mutta jossain vaiheessa sairautta voi valita minkä roolin ottaa. Kuten Nell kommentissaan totesi, tulee jossain vaihetta sairautta se aika vastaan, jolloin ympäristö ei enää jaksa sairastunutta säälitellä ja voivotella, ja silloin sairastunut on uhri vain omissa silmissään. Silloin on aika alkaa oikeasti miettiä että mitä itse haluaa. Haluaako olla itse itselleen uhri, jolla ei saavuta yhtään mitään muuta kuin pahaa mieltä itselleen. Vai pyrkiäkö omilla TEOILLAAN selviytyjäksi ja sitä kautta saada elämäänsä myös sitä iloa?

    Sinä Ida olet kaikin tavoin osoittanut, että et ole enää uhri. Et itsellesi etkä kellekään muulle, vaan taistelet kynsin hampain terveyden puolesta. Olet Selviytyjä, kohtaat vaikeudet ja taistelet itsesi niiden yli!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos taas hyvästä kommentistasi! Ja noista kehuista menen aina ihan hämilleni...:)
      Niin totta tuo, mitä kirjoitat siitä, kuinka jossain vaiheessa on pakko ottaa itse vastuu paranemisestaan, ja alkaa tehdä tekoja oman selviytymistarinansa rakentamiseksi. Juuri siihen minä pyrin, itse taistelemaan itseni selviytyjäksi, omilla teoillani, omalla taistelullani, toki muilta tukea ottaen. Sillä uskon, että tuossa mitä kirjoitat, että on kohdattava vaikeudet ja taisteltava itsensä niiden yli on juuri se selviytyjien ja niiden, jotka jäävät sairauteen kiinni, ero. Ei siis siinä, tuleeko eteen vaikeuksia, vaan siinä, uskaltaako ne ja niihin liittyvän ahdistuksen kohdata vai pelästyykö ja pakeneeko takaisin sairauteen. Sinä olet nämä vaikeudet uskaltanut kohdata, ja olet selviytyjä. Olet todellinen arjen sankari. Halauksia idolilleni! <3

      Poista
  6. Hieno teksti ja täyttä totta joka sana:)

    VastaaPoista
  7. Hei Ida!

    Kiitos taas niin kovin analyyttisesta ja viisaasta tekstistäsi! Täynnä taivahan totuuksia... :)

    "Et pysty muuttamaan menneisyyttäsi tai pyyhkimään pois sairautesi laukaisseita tekijöitä, mutta voit vaikuttaa tulevaisuuteesi."

    Niinpä! Kuten kirjoitat syömishäiriö on sairaus, eikä sitä kukaan itselle valitse, tai tahallaan oireile. Mutta! Sairauden kanssa ei tarvitse lopun elämää kituutella. Itse luulen olevani jo aika selvillä sairauteni synnyistä syvistä; mitkä sen ovat laukaisseet ja ylläpitäneet monta vuotta. Mutta uskoisin, että olen menneeni jo saanut käsiteltyä ja olen niiden kanssa jo suht sinut. Olenkin sitä mieltä, että kun alkuperäiset syyt saa ainakin jollain tasolla käsiteltyä ja purettua, mutta sairaus vain jatkuu, ollaan astetta vakavammalla tasolla. Itse koen siis, että menneet eivät enää vaikuta tämänhetkiseen elämääni negatiivisesti, mutta siltikään en ole vielä parantunut. Sairaus on todentotta salakavala ja siitä tulee pian elämäntapa, jos ei muusta tavasta elää elämäänsä enää tiedä tai uskalla ottaa selvää. Ja tässä ollaankin siinä ratkaisevassa risteyksessä, jossa ensin on hyväksyttävä elämäänsä muutoksia ajatuksen tasolla ja sitten ryhdyttävä niihin kuuluisiin tekoihin!

    "Myös syömishäiriöstä paraneminen edellyttää jatkuvasti pieniä, oikeansuuntaisia tekoja ja valintoja. Ja tekemällä sairauttaan vastaan, toimimalla sen perättömiä väitteitä vastaan, alkavat nämä väitteet pikkuhiljaa vaieta. Kukaan ei toivu yhdesssä yössä, mutta jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus tehdä edes jotakin toipumisen eteen. Ja pienin askelin huomaa lopulta saapuneensa perille."

    Niin totta! Vaikka tiedän ettei se ole mahdollista olen minäkin aikoinani ajatellut, että joku ulkopuolinen henkilö tai voima minut vielä pelastaa ja parantaa. Mutta itsestähän se lähtee, eikä mistään muusta. Ulkopuolisilta ihmisiltä ja "voimilta" voi kyllä saada tukea, mutta, kuten olemme todenneet monen monituista kertaa, kukaan ei voi toisen puolesta parantua. Itse tapaan säännöllisesti sairaanhoitajaa joka on todella suuri tuki toipumisessani. Mutta hänkin voi vain olla tukena eikä tehdä muutoksia puolestani. Niinpä olenkin lähtenyt sille linjalle, että asetan itse itselleni tavoitteita ja työstän ne niin valmiiksi pienessä päässäni, että siinä vaiheessa kun hoitajaa tapaan oikeastaan haen vain tukea ajatuksilleni, jotka joka tapauksessa aion toteuttaa.

    Olemme siis oman onnemme seppiä, ja sillä tiellä jatkakaamme!

    Haleja Sinulle Urhea Idaseni!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Ystäväisei! Mukavaa, että Sinäkin kerkesit taas ilahduttamaan kommentillasi! :)
      Osuit taas niin naulan kantaan kirjoittaessasi tuosta, kuinka ajan myötä sairaudesta tulee ikään kuin elämäntapa, jolloin vaikka sairauden syy tai laukaisseet tekijät olisivat poistuneet, sairaus on ja pysyy. Näin on varmasti käynyt myös jo omalla kohdallani.
      Hyvä uutinen, jonka myös Sinä tuot esille, on, että myös elämäntapojaan voi kuitenkin muuttaa, jos vain niin haluaa, vaikka helppoa se ei tosiankaan ole.
      Ja Sinä olet jo pitkällä tämän muutoksen hyväksymisessä ja muutostyössä, kun olet alkanut itse asettaa tavoitteita itsellesi ja toteuttaa niitä. Toisin sanoen olet siirtynyt uhrista tekijäksi. Ja se, ystäväiseni, jos mikä on ilahduttavaa ja toivoa herättävää. Sillä niin juuri se toisenlainen, terve elämä on saavutettavissa, sillä Sinulla itselläsi on parantumisen avaimet, vaikka muilta voit polullasi toki saada tukea.
      Voimia ja rohkeutta muutostyön jatkumiseen siis, ja monta lämmintä halausta toiselle Urhealle taistelijalle! <3

      Poista