tiistai 25. kesäkuuta 2013

Minun juhannukseni

Vaikka juhannusta kuuluukin perinteisesti viettää mökillä luonnon helmassa, ei se minulle ole ollut mitenkään itsestään selvä asia. Ollessani lapsi kun meillä ei mökkiä ollut, nuorena mökkeily ei liiemmin kiinnostanut ja myöhemmin sairauteni on ollut esteenä sille.

Tänä vuonna olin kuitenkin päättänyt tehdä poikkeuksen, ja viettää juhannusta tähän yleisesti perinteiseen tyyliin, siis mökillämme perheeni kanssa. Sen sijaan, että kertoisin tässä tekstissäni siitä, miten vaikeaa minulle tämä erilainen juhannus oli, saan ilokseni kertoa onnistuneesta lomastani. Tässä siis juhannukseni parhaita paloja, kuvien kera, kuten jo vähän edellisessä tekstissäni lupailin.



Mutta siihen vaikeuteen kuitenkin hetkeksi tarttuakseni, olinhan minä rehellisesti sanottuna jännittänyt mökille menemistä etukäteen, kuinkas muutenkaan. Kuten olen kirjoittanut, en ole ollut vuosiin yötä poissa kotoa, jos osastoa ei lasketa mukaan. Lisäksi juhannuksen viettäminen mökillä edellytti sekä liikkumisteni että syömisten osalta tavanomaisesta poikkeamista, ja siis tuttujen arkirutiinieni rikkoutumista. Tämä jännitys ei kuitenkaan ollut sellaista ylitsepääsemätöntä, stressiä aiheuttavaa sairauden luomaa ahdistusta tai pelkoa, vaan ennemminkin hyvänlaatuista jännitystä, pieniä perhosia vatsanpohjassa, ja odotinkin mökkiviikonloppuamme jo etukäteen innoissani.

Kun sitten aamupuurot syötyämme käynnistimme auton, ja suuntasimme kohti Karkkilaa, tunsin oloni jo etukäteen vilpittömästi onnelliseksi. Olin päättänyt ottaa mökkiyöpymisemme täysin loman kannalta, jättää sairauden hetkeksi taka-alalle ja nauttia täysin siemauksin.



Kun sitten viimein saavuimme mökille, katselin mökkiämme, ihailin järvimaisemaa ja tunsin auringon lämmittävän ihanasti kasvojani. Vanhat hyvät muistot palasivat mieleeni. Sieluni suorastaan lepäsi, tunsin saaneeni rauhan. Ja silloin tiesin: tästä tulisi onnistunut loma.



Heti ensimmäisenä laitoimme siskoni ja hänne poikaystävänsä kanssa onget kuntoon, ja suuntasimme laiturille. Vaikka en muuten onkimista harrastakaan, kuuluu se ehdottomasti mielestäni mökille. Ja mikäpä voisikaan olla mielekkäämpää, kuin nostella pienen pieniä ahvenia niitä suorastaan kuhisevasta järvestä omalta laiturilta? Saaliimme tosin jäi varsin vaatimattomaksi, joten onneksi olimme varanneet muutakin syötävää kaupasta mukaan...Mutta voi sitä onnistumisen tunnetta, kun koho katosi veden alle! Tähän väliin haluaisin myös huomauttaa, että minä sain sen kaikista isoimman kalan!




Aivan laiturimme vierestä löysin myös pienen pienen sammakon. Sekin näytti nauttivan olostaan, loikki iloisesti eteenpäin, pysähtyen kuitenkin kuvattavakseni. Tällaiset pienet luonnon ihmeet, pienet havainnot siitä, kuinka elämä jatkaa eteenpäin kaikesta huolimatta omalla painollaan, on metsän äärellä olemisessa ehdottomasti parasta.



Aikamme näitä luonnon ihmeitä ihmeteltyämme ryhdyimme sitten pelaamaan ihanaa kesäpeliä, nimittäin Mölkkyä. Naureskelin isälle, kuinka muistan aikoinani katselleeni katkerana muiden pelailua osaston pihalla ollessani itse liian huonossa kunnossa siihen osallistumaan, jolloin siihen osallistuvat potilaat purkivat kyseiseen peliin pakkoliikkumistarvettaan. Nyt tuo kaikki tuntui jo niin kovin kaukaiselta. Olin enemmän kuin mukana pelissä ja kaikki pakko oli tipotessään, ja peli edusti minulle vain ja ainoastaan mukavaa, rentoa ajanvietettä. Pelin aikana jännitin, nauroin ääneen, nautin ja harmistuin tappiosta. Siis Tunsin.



Tappion nieltyäni ryhdyimme lounaalle. Äitimme oli valmistanut jos minkälaista herkkua. Jälkiruoaksi oli tarjolla minun leipomaani omena-ansaa, jonka reseptin olin ottanut Lauran blogista. Miten voikaan olla, että samakin ruoka maistuu aina luonnon helmassa paljon paremmalta kuin kotioloissa?





Lounaan jälkeen suuntasimmekin sitten taas järvelle. Kaivoimme vanhan, pienen soutuveneemme puiden kätköistä, ja lähdimme kiertelemään pienen pientä järveämme auringon paistaessa. Epäilyksistä huolimatta jaksoin kuin jaksoinkin soutaa meidät pienen järvemme keskelle ja takaisin, ja opin matkan aikana jopa ohjailemaan venettä!



Ohjattuani meidät onnellisesti takaisin rantaan kaiveli mölkyssä kokemani tappio mieltäni vielä sen verran, että haastoin siskoni ja hänen poikaystävänsä tikkakisaan. Valitettavasti taitoni olivat tässäkin pelissä päässeet harjoituksen puutteessa hieman ruostumaan, mutta harjoitus teki mestarin, ja "muutaman" harjoituskierroksen jälkeen päihitinkin lopulta kilpakumppanini.



Tikkakisan jälkeen toiset suuntasivat juhannussaunaan ja uimaan, mutta minä jätin tämän tällä kertaa  väliin. Olen sellainen vilukissa, ettei minua ole saanut uimaan moneen, moneen vuoteen, mutta ehkäpä sekin päivä vielä koittaa.

Juhannussaunan jälkeen aloittelimme grillailua. Äitini ja isäni olivat ostaneet muurinpohjagrillin terassillemme, mutta minä halusin paistaa nakkini perinteiseen tyyliin avotulella tikun nokassa. Ja voi kuinka hyvältä se nakki näin ulkona terassilla, omaa järvimaisemaa ihaillessa maistuikaan!



Loppuillaksi kokoonnuimme kaikki pirttiin yhdessä rauhoittumaan, juttelemaan, katselemaan televisiota ja tekemään käsitöitä. Silloin tunsin itseni onnelliseksi. Onnellisemmaksi kuin pitkiin aikoihin. Takana oli ihana lomapäivä vailla stressiä tai sairauden sanelemia pakkoja, ymprärillä rakkaat ihmiset ja kädessä ensimmäinen irtokarkkipussini vuosiin. Voisiko mikään enää tuntua paremmalta?



Toivottavasti Sinunkin juhannuksesi on ollut yhtä onnistunut kuin minun!
<3: Ida

17 kommenttia:

  1. kuvista, niinkuin tekstistäkin välittyy ihana, rento ja kiva fiilis! kaiken kaikkiaan ihan täydellinen juhannus! tämä postaus piristi päivää kummasti. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanasta kommentistasi! Kiva kuulla, että hyvä fiilikseni juhannuksesta välittyi myös sinne ruudun toiselle puolen :) Toivottavasti Sinullakin oli mukava juhannus! <3

      Poista
  2. Kaunista kaikki niin luonto kuin itse juhannuksen viettäjä. Ihanaa luettavaa.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi! Toivottavasti teilläkin oli mukava juhannus! :)

      Poista
  3. Vaikuttaa oikein välittömältä ja mukavalta mökkiviikonlopulta!
    Voisitko joskus tehdä postauksen ihan tavallisesta arjesta? Itse olen mahdollisesti jäämässä (taas) sairaslomalle ja arjen rakentaminen ilman töitä ja muita tuntuu kovin vaikealta ja ohjelma koostuu sitten helposti näistä perinteisistä liikkumisista ja ravaamisesta pitkin kaupunkia milloin milläkin "syyllä"...

    Aurinkoisia kesäpäiviä ja kaikkea hyvää toipumisen tielle!

    Olen ollut viimeaikoina hiljaiselossa, mutta luen kyllä blogiasi säännöllisesti ja on ilo seurata muutostasi! Mielestäni fyysisen voinnin paraneminen (josta siis käsitykseni perustuu täysin blogiin) näkyy myös teksteissäsi, myös niissä näyttää lukkoja avautuvan.

    ROHKEUTTA jatkaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, rohkaisun sanoistasi ja postausehdotuksestasikin!
      Voisin miettiä tuosta tavallisesta arjestani kirjoittamista, vaikka aika tylsä teksti siitä kyllä mahtaisi tulla : D Lyhyesti sanottuna voin kuitenkin kertoa, että myös minulla on ollut ongelmia oman arkeni rakentamisessa, kun sairauden kuviot ovat yrittäneet iskeä päälle. Siihen on kuitenkin auttanut tiettyjen terveiden rutiinien rakentaminen, eli esimerkiksi tämä blogin kirjoittaminen ja muut harrastukset, rajojen asettaminen itselle esimerkiksi maksimiliikuntamäärien suhteen, anorektisten ajatusten tietoinen vastustaminen konkreettisesti, mistä varmasti kirjoitan varmasti myöhemmin lisää, sekä tietty tiukkuus itseään (tai sairauttani) kohtaan. Suosittelen, että kun jäät sairauslomalle, aloitat heti oikealla asenteella ja mietit valmiiksi terveitä rutiineja ja tekemistä itsellesi ja sovit itsesi kanssa, että teet nyt tärkeää työtä paranemisen eteen, se on päätehtäväsi ja siihen kaikella toiminnallasi pyrit. Jos nimittäin sairaita rutiineja pääsee aluksi syntymään, olen huomannut, että niiden rikkominen myöhemmin onkin sitten jo huomattavasti vaikeampaa...
      Ja aivan totta tuo, mitä kirjoitat, eli kun vointini, sekä psyykkisen että somaattisen puolen osalta on lähtenyt korjaantumaan, on tarjonnut tilaa uusille, lukkoja avaaville oivalluksille, kun sairaus ei vie enää kaikkea aikaani ja psyykkistä energiaani. Kiva kuulla, että se välittyy myös sinne ruudun toiselle puolelle :)
      Voimia ja tsemppiä, sekä etenkin sitä ROHKEUTTA Sinullekin toipumisen tielle! <3

      Poista
  4. Ihanaa Ida lukea tällaisia kuulumisia! <3 Ja muutenkin tällaisten postausten lisääntyminen kertoo kyllä omaa kieltään siitä, kuinka sairaus ei ole enää koko elämäsi, vaan olet saanut päiviisi myös sitä oikeaa elämää tavallisine puuhasteluineen ja elämästä nauttimisineen - eli ihan mahtavaa! :)

    Ja kivaa, että resepti omena-ansasta oli mieluinen! Itse söin juuri samalla kaavalla tehtyä raparperipiirakkaakin ja sekin maistui kyllä ihan todella hyvältä! Ihania kesäisiä makuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja kiitos Ida vielä taannoisista Porvoo-vinkeistä! En ennättänyt silloin tänne kiitellä, mutta pistän ehdottomasti vinkit muistiin :) Myös teidän Porvoon reissustanne oli niin mukavaa lueskella :)

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi Laura!
      Tosiaan minulla oli ihana juhannus mökillä, mikä on juurikin jälleen yksi osoitus siitä, kuinka ELÄMÄ alkaa puskea sairautta tieltään. Samoin minä tykkään lukea aina niin ihania arkikuulumisia Sinun blogistasi. :)
      Kiitos vielä reseptistä! Olen viime aikoina innostunut kokkailusta ja leipomisesta, ja uusia reseptejä otan aina miellläni vastaan. Ja tuo omena-ansa oli tosiaan hyvin onnistunut reseptikokeilu! Ja voisinkin kokeilla joku kesäinen päivä sitä raparpereista, kiitos ideasta!
      Ja kiva kuulla, jos Porvoon-vinkit pääsevät käyttöön! Ihanaa reissua sinnekin, Porvoo todella on ihana kesäkaupunkin! :)

      Poista
  5. Hei Ida!

    Minäkin iloitsen täällä suuresti siitä, että sait viettää onnistuneen juhannuksen rakkaittesi parissa! Taas olit liikkeellä oikealla asenteelle, eli lähdit siitä ajatuksesta että hyvää tulee, etkä antanut Mörölle valtaa! Just tänään puhuimme bestikseni kanssa siitä miten voi omalla asenteellaan vaikuttaa siihen millainen olo itsellään olo. Ei tietenkään aina, mutta usein.

    Positiivinen jännitys "uutta" kohtaan on vain normaalia! Sekin kertoo siitä, miten huimasti olet edennyt, tunnet normaaleja tunteita! Et jännitystä ruokailuja ja vähäistä liikkumista kohtaan, vaan ihan aitoa kutkuttavaa jännitystä kun jokin kiva on edessä! Tuttujen arkirutiinien rikkominenhan tarkoittaa oikeassa elämässä just tuota, että tavallisen arjen keskellä on jotain poikkeavaa joka tuottaa mielihyvää ja jännitystäkin hyvällä tavalla, esim. viikonloppu mökillä (tai minulla huomenna Tallinan matka). Tervetuloa jälleen kerran kulkemaan jalanjäljissäni!

    Todella ihanat mökkimaisemat teillä on, aivan varmasti siellä sekä sielu että silmät lepäävät! Ehkä nyt uskaltaudut sinne uudemmankin kerran?

    Aurinkoa tuleviin kesäpäiviisi!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos taas kommentistasi!
      Olet kyllä niin oikeassa tuossa kirjoittaessasi tuosta, kuinka omalla positiivisella asenteella voi vaikuttaa paljon omaan hyvinvointiinsa ja elämäänsä. Minusta muutenkin anoreksia on sairautena niin negatiivinen, että toipuakseen on todella otettava käyttöön uudenlainen positiivinen asenne. Aina se ei tietysti ole helppoa, mutta aina kannattaa yrittää :)
      Totta on myös tuo, mitä kirjoitat tuosta positiivisesta jännityksestä. Oikeanlainen pieni jännitys kaikkea uutta ja erilaista kohtaan on varmasti aina paikallaan, mutta sairaus sai minut aikoinaan stressaamaan ihan kaikkea pientäkin ahdistukseen asti. Onneksi ne ajat ovat jo takanapäin...
      Toivottavasti Sinulla oli Ihana ja Nautinnollinen Tallinnan-reissu, mitä en Sinun positiivisella asenteellasi yhtään kyllä epäile! <3

      Poista
  6. Ihana mökkijuhannus myös sinulla takana! Ilokseni huomasin, miten paljon ilon ja nautinnon aiheita arkikuvioista irtautuminen sinulle on tuonut. Voin vain kuvitella sen jännityksen, jota olet kokenut, kun suunnittelitte matkaanne ja samalla sen helpotuksen, kun huomasit, kuinka mukavaa mökillä olo oikestaan olikaan. Todella rohkeaa, kun et moneen vuoteen ole nukkunut öitä kodin ulkopuolella osastoa lukuunottamatta. Varmasti pelkkä luonnossa liikkuminen vapautti ajatuksia ja rentoutti. Ja todellakin, hyvässä seurassa ja raikkaassa ilmassa syöty ateria maistuu vain niin paljon paremmalta! Minullakin juhannus vierähti mökillä, ensimmäistä kertaa varmaan kymmeneen vuoteen. Ja täytyy myöntää, että ihanaa oli. Järvimaisema, rakkaat sukulaiset ja kiinnostava tekeminen (myös mölkky ;)) kruunasivat onnistuneen keskikesän juhlan.
    Olet todella niskan päällä sairaudesta ja se normaali nuoren naisen elämä ottaa alkutahtejaan, ihania aurinkoisia päiviä ja nautinnollisia puuhia ihana Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin kommentistasi Ystäväni!
      Olipa ihana lukea, että Sinullakin oli onnistunut juhannus, johon mahtui rakkaita ihmisiä ja kivaa tekemistä! Hienoa, että rohkaistuit Sinäkin mökille lähtemään! Saan olla jälleen ylpeä Sinusta, toivottavasti osaat olla myös itse itsestäsi! :)
      Ja niin totta tuo, mitä kirjoitat siitä, että kun kerran uskaltaa jotakin rohkeaa toipumisen tiellä tehdä, usein saa tuntea helpotuksen tunteen, kun huomaa, että mitään pahaa ei tapahtunutkaan, ja seurauksena on vilpitön onnen tunne! Toivon, ja vilpittömästi uskon, että myös Sinä olet saanut ja saat kokea sellaisia monia luopuessasi sairaista kuvioistasi ja rutiineistasi.
      Muistathan, että Sinuakaan ei estä mikään muu kuin sairaus elämästä vapaata, normaalia nuoren naisen elämää, ja tämä nykyinenkin este on täysin voitettavissa. Elämä odottaa Sinua, sellaisena kuin itse haluat sen rakentaa, ja sillä vauhdilla kun itse haluat sen vastaanottaa. Ja vielä Sinä sen saavutat. Olen varma siitä. Monta lämmintä tsemppihalausta! <3

      Poista
  7. Hih! Ihanan kepeää kesäluettavaa ja silmänruokaa! ;) Kiitos, Ida! Teillä on kyllä todella idyllinen ja kaunis mökkipaikka siellä Karkkilan kupeessa. Kuten aiemmin olen jo todennutkin, nämä "kepeämmät" postaukset kertovat toipumisprosessisi etenemisestä. Kerrot huolettomasti ja aidon onnellisesti hiukan arjesta poikkeavista lomapäivistäsi. Kerrot tunteista, tuoksuista, silmiä hivelevistä maisemista... Mutta - en ollenkaan ole vakuuttunut siitä, että postaus ihan tavallisesta arkisestakin päivästäsi olisi tylsää luettavaa. Päinvastoin; se saattaisi antaa perspektiiviä näille lomapostauksille, ja näin välittyisi kuinka suuria askeleita todellakin olet ottanut toipumisen tiellä. Joten, kuten Jen:in mielestä, olisi minunkin mielestä mukavaa lukea myös perus-arkipäivästäsi. Mutta, tottakai kirjoitat mistä itse haluat kirjoittaa, eli ei paineita tämän suhteen!

    Lisää ihania kesäpäiviä, onnistuneen juhannuksen jatkeeksi, minä Sinulle täältä ruudun toiselta puolen toivottelen!

    Haleja! ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Sinullekin Andrea-rakas!
      Kuten Laurallekin totesin, näkyy se varmasti myös näissä postauksissani, että olen päässyt pikkuhiljaa yhä enemmän ja enemmän elämänsyrjään kiinni, mistä olen tavattoman onnellinen! :)
      Pistän mietintämyssyyn ehdottomasti tuon postausehdotuksen tavallisesta arjestani, jos se kerran teitä lukijoitani kiinnostaa! Mietin vielä, miten ja milloin sen toteutan.
      Toivottavasti Sinullakin oli nautinnollinen juhannus! Ja nyt toivotan myös Sinulle Ihania ja aurinkoisia kesäpäiviä! Ei ole mitään syytä, miksi Sinunkaan tulisi viettää ne sairaita kuvioitasi toteuttaen. Olet niiiiiiin paljon arvokkaampi kuin tämä sairaus. Olet tärkeä ja Ihana ystävä, myös minulle. <3

      Poista
  8. Hei Kaunotar!!
    Ihania kuvia juhannuksestasi!!! Kuten muutkin tuossa ovat jo maininneet, niin hymysi on todellakin silmissäsi asti. Hurjan hienoa, että olet saanut viettä upean juhannuksen Sinulle rakkaassa seurassa ja niin.. niin.. niin.. normaalisti :-)!! Tekstiäsi on hieno lukea, elämänhalusi/elämänilosi paistaa niistä läpi. Hyvä Ida!!!
    terveiset perheellesi.
    t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Ja voi kiitos kommentistasi, tulipa siitä hyvä mieli... Nyt ainakin on hymyni korvissa asti! :) Ja ihana kuulla, että kasvanut elämäniloni välityy myös sinne ruudun toiselle puolen.
      Toivottavasti Sinäkin sait viettää mukavan juhannuksen! Aurinkoista kesän jatkoa! <3

      Poista