lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vapauden merkkipäivä

Perjantaina vietin minulle henkilökohtaisesti tärkeää merkkipäivää. Oli nimittäin kulunut tasan vuosi siitä kun pääsin osastolta, mikä tarkoitti ensimmäistä sairaalavapaata vuotta pitkiin aikoihin. Juhlani kunniaksi isäni ja äitini olivat ostaneet minulle suuren kimpun vaaleanpunaisia gerberoita ja niiden kaveriksi isä omaan tyyliinsä suloisen Snoopy-onnittelukortin. Myös siskoni muisti minua kauniilla kortilla ja sitäkin kauniimmilla Tommy Tabermannin runoilla, ja tärkeällä yllätyssoitolla. Samoin rakkaat isovanhempani lämmittivät mieltäni onnitteluin. Juhlistin merkkipäivääni herkuttelemalla tutun keittolounaani sijaan pasta-annoksella. Lisäksi palkitsin itseni vielä kauniilla uudella korulla, joka säilyy minulla muistona tästä tärkeästä päivästä ja saavutuksistani. Ja syytähän tämän päivän juhlistamiseen tosiaan olikin.



Vuoteni on nimittäin ollut oikeaa tunteiden vuoristorataa. Se on sisältänyt monia onnistumisen kokemuksia, joita olen saanut erävoitoista sairautta vastaan ja joita olen saanut jakaa kanssanne täällä blogissanikin. Olen myös kokenut todellisia onnen hetkiä saadessani yhdessä perheeni ja ystävieni kanssa maistaa todellista elämää. Ennen kaikkea tämä vuosi onkin minulle opettanut, että sairauden mukaan toimiminen ei aiheuta minulle enää kuin korkeintaan hetkellistä tyydytystä. Sen voittaminen sen sijaan tuo todellisen onnen kokemuksen.

Valitettavasti vuoteeni on kuitenkin näiden onnistumisen kokemusten lisäksi mahtunut myös surua. Ensimmäisenä niistä mieleeni tulee rakkaan Helmi-koiramme poismeno. Tästäkin kokemuksesta opin kuitenkin myös jotakin tärkeää: selviän elämän vastoinkäymisistä jo ilman sairauteen turvautumista.

Valitettavasti myös sairaus on aiheuttanut minulle suunnatonta ahdistusta, ja muutosten tekeminen pelkoa. Lisäksi olen kokenut myös ikäviä pettymyksen tunteita epäonnistuessani taisteluissani sairauttani vastaan. En ole kuitenkaan antanut näiden negatiivisten tunteiden lannistaa itseäni, sillä sitähän toipuminen on, välillä on otettava yksi askel taaksepäin, jotta pääsee taas kaksi eteenpäin. Ja pääasiahan kuitenkin kai on, että tunteeni ovat vihdoin heränneet, sillä nekin kuuluvat elämään, ja että olen ymmärtänyt sairauden olevan elämäni suurin pahanolon lähde tällä herkellä.

Moni varmasti piti lähtötilannettani viime keväänä osastolta omalla päätökselläni lähtiessäni jos ei nyt toivottomana, niin ainakin heikkona. Mutta nyt, kun vuosi on kulunut, edistymiseni on ollut selvää, vaikka se on tapahtunutkin pienin askelin. Olen edistynyt niin ruokailujen suhteen kuin pakkoliikkumisen voittamisessakin, ja oppinut molempien suhteen tärkeää joustavuutta. Olen saanut hilattua painoani kohti terveempiä lukemia. Ja ennen kaikkea olen oppinut puhumaan asioistani. Olen myös rauhoittunut selvästi ja avannut elämpiiriäni samalla kohti elämää ja uusia tuulia ja uusia ja vanhoja tuttavuuksia.

Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut pääni sisällä. En enää pidä kynsin hampain kiinni sairaudesta, vaan olen saanut kaivettua itsestäni todellisen halun parantua ja päästä elämänsyrjään kiinni, ja alkanut ottaa vastuuta omasta paranemisestani. En halua enää vaipua syvälle sairauteeni, vaan päästä siitä lopullisesti eroon. En enää kadehdi millään tasolla niitä, jotka ovat elämänsä sairaudelle menettäneet, vaan niitä, jotka ovat sen takaisin taistelleet.

Oma motivaatio onkin pohjana parantumiselle, mutta sen täytyy konkretisoitua myös teoiksi, jotta toipuminen olisi mahdollsita. Ja pikkuhiljaa olen päässyt kauniista ajatuksista toimintaan. Tiedän kuitenkin, etten olisi kyennyt niihin oikeisiin valintoihin ja terveyttäni edistäviin tekoihini ilman minulle rakkaita ihmisiä, joihin suuri osa myös teistä blogini lukijoista kuuluu, kiitos kuuluu siis myös heille.

Tällä hetkellä tunnen suunnatonta ylpeyttä paitsi lähimmäisistäni, jotka ovat jaksaneet rinnallani, myös itsestäni ja saavutuksistani, sillä olen onnistunut ylittämään itseni. Uskallan siitä avoimesti kirjoittaa, koska minulla on hyvä syyni. Kun kerran anoreksiaan sairastuu, on sen sätkynukeksi jääminen nimittäin tuskallisen helppoa. Sairauttaan vastaan taistelu sen sijaan vaatii ääretöntä rohkeutta, päivittäistä työtä, omalta mukavuusalueeltaan pois menemistä ja pelkojen kohtaamista, päättäväisyyttä ja kaiken ylittävää motivaatiota ja kuten minun tapauksessani myös usein ulkopuolista tukea. Kaikkea tätä kaikkea olen saanut kaivettua itsestäni esiin, ja saanut matkani varrella kokea pettymysten ja pienten takapakkien lisäksi myös pieniä mutta silti niin suuria onnistumisen kokemuksia, jotka ovat vieneet minua eteenpäin Helppoa ei ole minullakaan ollut, mutta en usko, että syömishäiriöstä toipuminen voisi sitä koskaan ollakaan. Siitäkin huolimatta olen joka päivä yhä varmempi ja varmempi siitä, että olen nyt oikealla tiellä.

Perillä en kuitenkaan vielä ole. Joudun taistelemaan yhä päivittäin sairaiden ajatusten ja pakkojen kanssa, vaikka jo useimmiten voitankin ne. Ja pienien erävoittojen kautta nämä sairauden äänet kuuluvat päivä päivältä yhä hiljempaa. Painoni samoin kuin ruokailujeni normalisoimisessa riittää vielä työtä, mutta olen päässyt molemmissa asioissa eteen- ja ylöspäin, ja pääasia on että suunta on oikea. Tiedän kuitenkin tämän päivän olevan vasta välietappi maratonjuoksussani. Olen nälkäinen elämää kohtaan, enkä aio tyytyä mihinkään kompromisseihin. Tämä ei vielä riitä minulle.

Matkani on siis vielä kesken eikä tieni tähänkään asti ole ollut todellakaan helppo, mutta silti tiedän sen olevan oikea, ja aion ehdottomasti jatkaa sillä. En tarkkaan tiedä, mitä tieni päässä odottaa, mutta silti aion sen saavuttaa. Jos en löydä tietä, teen sen. Sillä tiedän: vanhaan ei ole enää paluuta. Tästä on hyvä jatkaa matkaa, pienin askelin ja niistä muodostuvien suurten voittojen kautta, maaliin saakka.



<3: Ida

13 kommenttia:

  1. Tekstisi veti mukaansa taas ihan oikeasti tuntemaan mikä maraton sinulla ollut
    kuljettavana ja samalla teki iloiseksi kuinka lujalla tahdolla ja voittamisen mahdilla olet edennyt jo niin pitkälle, että maaliviivasta on lupa haaveilla. Perille pääset tuolla asenteella ja mikä parasta löydät vaikka uuden tien. Tämä oli mielestäni paras kohta hyvässä kirjoituksessa. Se osoitti luonnetta, ihan oikeaa Idaa.
    Paljon onnea ja ylpeyttä itsestäsi matkasi joka askeleelle.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maija taas niin kovin, kovin kauniista ja kannustavista sanoistasi! Tiedän,e ttä te olette nähneet aina sen oikea Idan, ja vihdoin olen löytämässä sen itsekin, ja kuten huomasit, se alkaa näkyä myös näissä teksteissäni. Tien rakentaminen jatkuu, ja onneksi tekin olette siinä tukenani!

      Poista
  2. Täyttä asiaa tämä teksti. Oon todella ylpeä susta. Muista kuitenkin, ettei sun tarvitse suoriutua tästä paranemisprosessistakaan mitenkään täydellisesti, vaan sulla on oikeus olla myös heikko. Kaikki me joskus ollaan. Upea asenne silti :). Lupaan kulkea sun vierellä koko matkan. Ollaan jo hyvässä vauhdissa, anna mennä! :)

    p.s. maailman kaunein koru :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas taas tärkeästä kommentistasi! Olen joutunut viime aikoina paljon pohtimaan tuota hoidon ja paranemisen "suorittamista", ja kommenttisi pisti miettimään sitä lisää, minä kun olen niin kova suorittamaan kaikkea. Mutta uskon, että olen tässäkin asiassa päässyt eteenpäin, ja paranemisen suorittamisen sijaan olen siirtymässä yhä lähemmäs kohti oman aidon itsen löytämisprosessia ja tutkimusmatkaa, joka tietysti jatkuu läpi elämän, myös toipumiseni jälkeen.Ja tällä matkalla on lupa olla myös heikko, ja välillä vähän eksyäkin. Sillä tällä tiellä tärkeintä on matka. Ja oi, miten onnekas olenkaan, kun saan tämän matka yhdessä Sinun kanssasi kulkea.
      Ja mitä tulee tuohon koruuni, niin kiitos, tiedän, että olet kateellinen ;)
      Kohta nähdään! <3

      Poista
  3. Paljon onnea Ida!
    Ihan kyynelet kihosivat silmiisi, kun luin tekstiäsi. Niin pitkälle olet päässyt vuodessa! Olet pärjännyt uskomattoman upeasti kotihoidossa, ilman osaston seinien turvaa, ja siitä saat olla ylpeä. Olet saanut tukea vanhemmiltasi ja muilta läheisiltä ihmisiltä, mutta ei sekään apu olisi mitään, ellet itse olisi myöntyväinen muutoksille. Sinä itse olet suurimman työn tehnyt ja raskaimmat askeleet ottanut. Olet jatkanut päättäväisesti valitsemallasi tiellä, vaikka välillä tie on sortunut vaivalloiseksi kinttupoluksi tai vastaan on noussut sumuisia mäkiä. Sinä olet urheasti jatkanut patikoimista!
    Myös minulla tuli vuosi täyteen ilman osastoa moneen vuoteen ja sinun toipumisesi seuraaminen on saanut myös minut katsomaan tulevaan.
    Elämä odottaa sinua ja oletkin jo päässyt kurkistamaan sairauden rautaisen esiripun taakse. Olet taistelija! Tsemppiä ja halauksia idolilleni! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi ja myöhästyneet onnittelut myös Sinulle samanlaisen merkkipäivän johdosta! Aina Sinun kommenttejasi lukiessasi herää minussa sama toive: voi kunpa osaisit rohkaista ja kannustaa itseäsi samalla voimalla, puhutella itseäsi yhtä kauniisti ja arvostaa omia saavutuksiasi ja onnitella itseäsi niistä kuten minua. Sillä kuten kirjoitat, on kaikki, koko toipuminen lopulta kiinni itsestä. Muut voivat toki tukea ja auttaa, mutta itse on ne tarvittavat muutokset kuitenkin tehtävä ja niihin sopeuduttava. Ja ne muutokset kohdatessa on syytä kannustaa myös siis itseään.
      Kohti muutoksen tuulia siis. Aivan kuten kirjoitat: elämä odottaa!:)

      Poista
  4. Sylintäydeltä Onnea, Ida-kulta, Vapauden Merkkipäiväsi johdosta! <3

    Aivan suunnattoman ihana tuo uusi korusi ja niin kaunis gerberakimppu! (Meillä on kyllä niin sama maku! ;)) Lähetän täältä Sinulle kimpun tuoreita, tuoksuvia, vaaleanpunaisia virtuaaliruusuja merkkipäiväsi kunniaksi!

    Sinulla on todella haastava vuosi takana, mutta olet siitä selvinnyt enemmän kuin kunnialla. On mahtunut vuoteesi niin surua ja kyyneleitä kuin onnea ja iloa. Niin ahdistusta ja tuskaa kuin edistystä ja mielihyvää. Mutta totta on, että olet pärjännyt paljon paremmin ja suorastaan loistavammin, kuin kukaan meistä ikinä uskalsi uskoa vuosi takaperin.

    Täällä ruudun toisella puolen istuu kolmas jonka vuosipäivä tuli täyteen toissaviikolla! :) Ja verrattuna aikaisempiin vuosiin: ihan hyvin on mennyt!

    Haluaisin nostaa esiin muutaman ylläolevan lauseesi, jotka erityisesti sävähdyttivät:

    "Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut pääni sisällä. En enää pidä kynsin hampain kiinni sairaudesta, vaan olen saanut kaivettua itsestäni todellisen halun parantua ja päästä elämänsyrjään kiinni, ja alkanut ottaa vastuuta omasta paranemisestani. En halua enää vaipua syvälle sairauteeni, vaan päästä siitä lopullisesti eroon."

    Kiitos samoin, Idaseni. Ihan kuin omasta päästäni nuo lauseet. :)

    "Helppoa ei ole minullakaan ollut, mutta en usko, että syömishäiriöstä toipuminen voisi sitä koskaan ollakaan."

    Aivan. Äitini, joka on pyörinyt paljon SYLI:n toiminnassa mukana, muistaa aina sanoa ettei tunne vielä ketään syömishäiriöstä toipunutta (ja äiti tietää monta täysin parantunutta!) joka ei olisi todistanut, että ilman tuskaa ja kyyneleitä ei valitettavasti sairaudesta eroon pääsee. Vaatii paljon - ja vielä enemmän - työtä pyristelläkseen sairaudesta eroon, mutta se vapaus - ah - se vapaus mikä valtaa kehon ja mielen kun vaan jaksaa kivisen polun taapertaa loppuun asti, on kaiken sen tuskan arvoista! Josta pääsenkin sopivasti tekstisi kohokohtaan:

    "En tarkkaan tiedä, mitä tieni päässä odottaa, mutta silti aion sen saavuttaa. Jos en löydä tietä, teen sen."

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea rohkaisevasta kommentistasi! Ja onnittelut myös Sinulle merkkipäiväsi johdosta! Kerätään voimia menneistä onnistumisista ja pidetäänhän yhdessä huolta siitä, että vuoden päästä asiamme ovat molemmilla meillä vielä paremmin kuin nyt, eikö? Ja vaikka se tarkoittaakin, kuten kirjoitat, paljon työtä, on matkan päämäärä sen arvoinen. Ja minä olen nähnyt: Sinussakin on se voima, se tahto ja rohkeus, jolla tarvittava muutos saadaan aikaiseksi. Ja tällä muutoksen matkalla minäkin haluan olla tukenasi.
      Nyt siis vain nokka kohti uusia muutoksen tuulia. Älä koskaan menetä toivoasi. Sillä lopulta olet selviytyjä.
      Lämmin tsemppihalaus <3

      Poista
  5. Hei Ida!

    Onnittelu Ida vuosipäivästä! Todellakin hieno saavutus! Ja aivan IHANA tuo korusi!!

    Olet todellakin upeasti toteuttanut sen mikä on se tärkein, eli ryhtynyt sanoista tekoihin! Ei auta mitään jos aina vain SANOO että on motivaatiota parantua mutta sitten ei käytännön tasolla kumminkaan tapahdu mitään. Ne TEOT osoittavat sen oikean motivaation tason, ja sinä Ida olet todella osoittanut teoillasi että motivaatiosi parantua on kohdallaan!

    Ja ihan totta, parantua ei voi ilman tuskaa ja ahdistusta ja kyyneleitä, olen siitä elävä todiste! Mutta se on kaikkien noiden arvoista!

    Erittäin tärkeä havainto on myöskin tuo, että huomaat, että et enää tarvitse anoreksiaa selviäksesi suruista tai muista hankalista tunteista! Itsekin tuon suuren surun kohtasin kun "toinen" äitin kuoli, siinä sain todella tehdä töitä syömisen kanssa koska surullisena minulle ei ruoka maistu. Sain olla tarkkana siinä, että mikä on surun aiheuttamaa ruokahaluttomuutta ja mikä on anoreksia joka nostaa päätään. Siinä tilanteessa kun olisi ollut NIIN helppoa sanoa, että ruoka ei maistu surun takia vaikka se oikeasti olisi ollut se anoreksian ääni. Mutta kun TIESIN tämän vaaran en mennyt siihen mukaan, vaan kykenin pistämään hanttiin. Ja kuulostaa kovasti siltä, että sinäkin Ida olet nyt niin vahvoilla että sinäkin kykenet pistämään anoreksialle vastaan myöskin tiukoissa tilanteissa!

    Kyllä, matkasi on vielä kesken, ja ihan varmasti tulee tiukkoja hetkiä vielä montakin, turha sitä on kiistää, mutta kun sinulla on asenne kohdallaan ja olet tuollainen sisupussi, niin kyllä selviät maaliin asti voittajana! Olen kanssasi matkan varrella ja odotan maalissa kun saavut!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin ihanasta kommentistasi! Tukesi ja esimerkkisi on ollut tärkeää matkallani, ja on varmasti tulevallakin tiellä. Olet elävä esimerkki paitsi siitä, kuten kirjoitat, että syömishäiriöstä ei voi toipua ilman ahdistusta, myös siitä, että siitäkin huolimatta se muutos on mahdollinen. Ja kuten totesimme: nimenomaan niillä teoilla, vaikka se motivaatio siellä pään sisällä onkin niiden tekojen edellytys. Sinulla olivat molemmat kohdallaan, ja voit olla varma: olet selvinnyt tähänkin asti niistä tiukoistakin paikoista, joten selviät tulevaisuudessakin, tuo elämä eteesi mitä tahansa.
      Maalissa tavataan! Haleja <3

      Poista
  6. Moikka!!!
    Onnea Kaunotar saavuttamastasi välietapista!! Ihana taistelutahto huokui tosta sun tekstistä ja olen todella iloinen puolestasi. Teet uskomattoman päättäväistä ja rohkeaa työtä paranemisesi eteen. Hienoa!! Kuten monet lukijasikin ovat todenneet, vielä sinä saavutat haluamasi. Kaunis Sinä, uskon että hymysi on entistäkin valloitavampi saavuttamiesi erävoittojen myötä.
    t. marika
    ps. aivan ihana koru..ihan sinun näk¨öinen ja värinen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi IHANA Marika! Voi kuinka ihanaa kuulla taas Sinustakin! Voit olla varma, että olet ollut ajatuksissai. Kirjoitat niin osuvasti siitä, että sekä sitä rohkeutta että päättäväisyyttä tällä matkalla tarvitaan. Jostain olen saanut vihdoin kaivettua niitä itselleni, ja niiden avulla vielä saavutan päämääräni. Samoin on tuo kuvailemasi hymy palannut yhä useammin ja useammin kasvoilleni, hymy, jonka Sinä kaivoit esiin silloinkin, kun se oli tiukassa. Kiitos siitä. Terveisiä kotiväeltä ja ihanaa, aurinkoista kevättä Sinulle ja perheellesi! <3

      Poista
    2. HEI!!
      Kiitos itsellesi kauniista sanoistasi..nyt on vissiin mun vuoro kaivaa nenäliina esiin ja pyyhkäistä silmäkulma :-). Olet valloittava ja hurmaava. Sen hymysi kanssa etenkin..ja kuulin nauruakin kuules tyttönen :-)..valloittavaa sekin!!!
      Lämpimät terveiset perheellesi..ajatuksissa olet!!!
      t. marika

      Poista