tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kaupunkireissulla äitin kanssa

Koska ainakin saamistani kommenteista päätellen teitä lukijoitani tuntuu kiinnostavan myös, ja ehkä ennen kaikkea juuri ne tekstini, jotka kertovat omasta elämästäni ja kuulumisistani, päätin taas jakaa kanssanne yhden mukavan iltapäivän viime viikolta. Vaikka tuokaan iltapäivä ei sisältänyt mitään maailmoja mullistavaa, havaitsin taas, kuinka olen edistynyt sairauteni voittamisessa ja ennen kaikkea, kuinka olen oppinut nauttimaan elämästä.

Torstaina perhetapaamisemme jälkeen minun oli tarkoitus jatkaa äitini kanssa tuttuun tapaan kotiin lounaalle ja jatkaa kotona iltapäivääni tuttuun tapaan. Yhtäkkiä äitini päähänpistosta ja extempore-ehdotuksesta suunnitelmiimme tuli kuitenkin muutos, ja suuntasimme auton keulan kohti keskustaa.

Aluksi tällainen yllätyksellinen ja yhtäkkinen muutos sai minut hämilleen. Mielessäni risteili monia ajatuksia, jotka koskivat erityisesti päivän lounasta mutta myös loppuillan aikataulujani ja illalla suunnitelmissa ollutta kävelylenkkiä. Tällä kertaa en kuitenkaan suostunut, kuten useasti aikaisemmin, vaipumaan ahdistukseen, vaan päätin tarttua rohkeasti tarjottuun tilaisuuteen.

Ensin suuntasimmekin äitin kanssa Stockmannille lounaalle. Vaikka valinnanvaikeus kuuluu myös minulla sairauden kuvaan, en käyttänyt tällä kertaa lounaani valitsemiseen tuhottomasti aikaa. Valitsin sieltä ruokaisan salaatin täytteillä ja kaveriksi reilun siivun vaaleaa leipää levitteellä. Tällä kertaa en yrittänyt päästä salaattini kanssa mahdollisimman vähällä tai valita sitä pienintä leipä palaa, kuten olen ennen tehnyt. Aidosti myö iloitsin siitä, kun tarjoilija laittoi salaattiini täytteitä huomattavasti reilummalla kädellä kuin edellisellä kerralla, osasin ajatella terveellä tavalla, että nyt saan rahoilleni vastinetta enkä ahdistunut kasvamasta kalorimäärästä.

Lounas sujui muutenkin sekä minun että äitini mielestä hyvin. Juttelimme niitä näitä nauttiessani lounasta ja suoriuduin lounaasta normaalissa ajassa. Sain jälleen huomata, kuinka ruokailutilanne on paljon muutakin kuin vain syömistä ja energian tankkausta, se on mukava sosiaalinen tilanne. Tuntui ihanalta vaihtaa pitkästä aikaa kuulumisia äitin kanssa ihan kahdestaan, ja ruokailutilanne oli rento ja tuntui siihen sopivalta. Suurentunut annos tuntuikin kuin huomaavatta valuvan sisuksiini kokonaisuudessaan.

Syömisen jälkeen shoppailimme rauhallisesti aikamme, ja nautimme siinä sivussa kevään ensimmäisistä auringonsäteistä suunnatessamme kohti erästä siivousliikettä. Mitään pakonomaista liikkumista tai ylimääräistä kiertelyä ei kuitenkaan ollut, ja oikeastaan vasta jälkikäteen tajusin, ettei tilaisuuden käyttäminen ylimääräisen liikuntaan ollut edes juolahtanut mieleeni!

Mitään varsinaisia ostoksia en tällä kertaa shoppailureissullamme itselleni tehnyt. Äiti sen sijaan löysi itselleen (yllätys, yllätys!) uudet kevätkengät. Sovitin kyllä värikkäitä rentoja keväthousuja minäkin, mutta sain valitettavasti todeta ainoat jäljellä olevat kappaleet liian suuriksi. Tämä aiheutti minulle pienen harmistuksen, mutta samalla myös valtavan motivaatiopuuskan saada takaisin se hoikka, mutta naisellinen kroppani, johon lähes kaikki vaatteet aikoinaan istuivat! Sovituskopin peilistä minua tuijotti yhä liian laiha tyttö. Vaikka en missään mielessä tästä enää ollut tyytyväinen, en kuitenkaan jaksanut tästäkään asiasta ahdistua. Olen oppinut arvostamaan pikkuhiljaa itseäni ja tuntemaan itseni kauniiksi ihan jokaisessa painossa. Tämä nyt sattuu olemaan tilanteeni tällä hetkellä painon osalta, ja teen joka päivä kovasti töitä asian korjaamiseksi. Vaikka ostoksia ei siis tullutkaan tehtyä, eivät ne olleetkaan minulle reissuni päätarkoitus, se oli mukava yhdessä vietetty iltapäivä "tyttöjen kesken", ja sen voin todella sanoa onnistuneen.

Kun sitten suuntasimme taas kotoa kohti, isäni oli jo odottamassa meitä. Huomasinkin kellon olevan jo aika paljon. Suunnitelmissani oli ehtiä vielä saunaan rentoutumaan ennen päivällistä, joten päätin poikkeuksellisesti jättää alkuperäisiin suunnitelmiin kuuluneen kävelylenkkini välistä. Ennen tämä ei olisi ollut minulle mitenkään mahdollista, olivathan kävelylenkkini minulle yksinkertaisesti pakkoa. Nyt kuitenkin päätin unohtaa sairauden aiheuttaman huonon omatunnon ja luopua tästä pakostani. Ja voi kuinka vapauttavalta se tuntuikaan, kun uskalsi vastustaa sairauden luomia sääntöjä ja pakkoja! Tunne oli niin onnistunut, että syyllisyys painui kerta heitolla sinne minne se kuuluukin. Joka kerta, kun vastustaa sairauden sääntöjä, on se voittoisa vahvistus terveydelle, voitto itselle ja omalle itsetunnolle, ja tämän jos minkä sain huomata. Ja heti mieleeni tulikin ajatus, että näin mukavan ja hyvän syyn vuoksi olisin valmis kyllä luopumaan sairauden rajoituksista toistamiseenkin. Ja niin kai se tapahtuukin, sairaudesta luopuminen pikkuhiljaa, pala palalta, erävoittoina toisensa perään.

Kaupunkireissumme jälkeen oloni oli siis todella hyvä. Olin niin kauhean iloinen, että olin uskaltanut tarttua tähän tilaisuuteen ja sain viettää mukavan iltapäivän äitini kanssa. Kiitos äiti! Elämä tarjoaa päivittäin meille jokaiselle mahdollisuuksia, ja Sinä itse päätät, mihin niistä tartut. Pääasia on, että kuuntelet niitä tehdessäsi itseäsi, etkä esimerkiksi sairautta.

<3:Ida

12 kommenttia:

  1. Mukava kuulla, että teillä oli kiva lounas -ja shoppailureissu:)Ja ihan huippuja pieniä erävoittoja, tiedän, kuinka isoja ne sulle on! Hyvä, Ida. Jälleen kerran upeaa, että oot kuunnellu itseäs etkä sairautta, se on kaikista tärkeintä. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos rakas taas ihanan kannustavasta kommentistasi! Pienet erävoitot sairautta vastaan tuntuvat joka kerta vain paremmilta ja paremmilta, ja se, kuinka Sinä osaat iloita niistä kanssani tekee niistä entistä hienompia. Kiitos! <3

      Poista
  2. Hei Ida!
    Aivan mahtavaa että lähdit äitisi extemporeekaupunkireissulle mukaan! Teit taas suuren harppauksen eteenpäin toipumisen polulla! Kuin myös siinä, että menit saunaan kävelylenkin sijaan!

    Kyllä se syöminen on vain niin paljon muuta kuin energian saantia! Tässä yhteiskunnassa harvoin tavataan ilman että samalla nautitaan jotain joko kahvi- tai ruokapöydän äärellä. Niin se vain on, ja on itsellekin paljon antoisampaa jos muiden lailla voi tarjoiluista nauttia!

    Voin ertoa, että kyllä, ihan varmasti tulee se hetki kun et enää halaja niille kävelylenkeille energiankulutus ajatuksella! Sen jälkeen kun kotiuduin osastolta viimeisen kerran ei ole ollut minkäänlaista hinkua ulos lenkille! Tuntui paljon mukavammalta vain ottaa rennosti kotona ja tehdä just sitä mitä OIKEASTI halusi tehdä, oli se sitten jotain askartelua tai vain sohvalla löhöämistä! Koska kun olin tehnyt päätöksen toipua, annoin itselleni luvan myös levätä, ja se päätös pätee yhä tänä päivänä. Ja lepään täysin hyvällä omatunnolla :)

    Olet aivan oikeassa siinä, että itse melko pitkälle voi vaikuttaa siihen, mihin mahdollisuuksiin tarttuu. Jos uskallus ja voimat riittävät, ja sinullahan Ida niitä löytyy roppakaupalla!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos niin positiivisesta kommentistasi! Olet ihan oikeassa siinä, että sosiaalisissa tilanteissa syöminen avaa paljon ovia ulkomaailmaan ja elämään, ja on siksi niin tärkeää. Se luo myös yhteenkuuluvuuden tunnetta muiden kanssa, ja tuntuu siksi niin hyvältä.

      Myös toinen asia, josta kirjoitat, eli levon salliminen itselleen on tärkeää. Tämäkään asia ei syömishäiriöön sairastuneelle ole, kuten varsin hyvin tiedät, mikään itsestään selvyys. Mutta silti jokainen meistä tarvitsee lepoakin, se kuuluu jokaisen meidän perustarpeisiimme, eikä sitä sen vuoksi saa ohittaa eikä siitä ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä. Minä vielä harjoittelen tätä asiaa, mutta olen harjoituksissani päässyt tässäkin suhteessa eteenpäin. Uskallan ottaa rennosti, levätä, kun siltä tuntuu ja nukkua kun väsyttää -ja se tuntuu hyvältä! Hienoa kuulla, että Sinulta nämä asiat sujuvat jo luonnostaan! Olet esimerkkini toipumisen tiellä. Haleja Sinulle ja Lumille!

      Poista
  3. Ihana Ida <3 Ihan mahtavaa lukea sinun kaikin puolin varsin onnistuneesta päivästäsi, mikä sisälsi sankan joukon asioita, joissa olet edistynyt! Tällä tavalla, asioista kirjoittamalla, varmasti itsekin huomaat parhaiten, miten paljon olet oikeasti saanut aikaiseksi parantumisen suhteen, vai mitä? :)

    Suunnitelmien muutos ja siitä selviäminen, lounastaminen julkisella paikalla, päätöksenteon nopeus, kunnon annoksen valitseminen, sovituskopissa saatu tsemppipuuska, lenkkisuunnitelmien väliinjättö sekä itselle suotu hemmotteluhetki saunassa. Aivan upeaa edistystä! :)

    Ja vielä pääsiäispostaukseesi kommenttia: ihan sydämessä sykähti, kun luin sinun suklaan syönnistäsi! Mieleeni muistui se Ida, joka Helsingissä söi vieressäni pöydän ääressä kaupan kevyimpiä karkkeja. Se Ida on vaihtunut nyt nuoreen naiseen, joka nauttii päivä päivältä yhä enemmän elämästään - mikä voisi olla sen hienompaa? <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Laura ja kiitos Sinullekin kannustavasta ja positiivisesta kommentistasi! Olen otettu, että ehdit lukea minunkin blogiani Justus-herran kiireisen arjen keskellä :)

      Ja tuo on ihan totta, että usein vasta kirjoittaessa, kun oikein pysähtyy miettimään ja listaamaan asioita, joissa on edennyt, ne omat editysaskeleet huomaa parhaiten.

      Ja tuo mitä sanoit minun edistymisestäni on aivan totta, mutta ihan samanlailla minä olen ollut ihan päästäni pyörällä lukiessani Sinun blogistasi lukiessani Sinun edistymisestäsi. Olet tullut aimoharppauksin eteenpäin niin ruokailujen kuin pakkoliikkumisenkin voittamisen suhteen sitten yhteisten osastoaikojemme. Mutta suurin muutos on silti ehdottomasti tapahtunut omassa asenteessasi. Haluat itse päästä eteenpäin, takaisin elämään kiinni, ja se on kaikkein tärkeintä!

      Poista
  4. Ihanaa, juuri tuollaisista ex-tempore jutuista saa terveenä ollessaan nauttia. Hienosti laitoit sairaat ajatukset syrjään ja nautit kaupunkireissun mukanaan tuomista uusista tuulista. Jo pelkästään suunnitelmien muuttuminen voi kaataa anorektikon maailman, mutta te jopa kävitte lounaalla ja jätitpä vielä lenkinkin väliin illalla, uskomaton suoritus, sairaus sai kyytiä 6-0! Saat olla ylpeä itsestäsi ja nauttia suunnitelemattomista "tyttöjen iltapäivistä" jatkossakin. Tuulta purjeisiin sisupussi, nauti kauniista kevätpäivistä täysin rinnoin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell taas eteenpäin kannustavista sanoistasi! Tunnut aina niin hyvin ymmärtävän ne pienimmätkin edistysaskeleet ja erävoitot, jotka saan taistelussani sairautta vastaan. Kuten kirjoitat, on suunnitelmien muutos usein ahdistavaa anoreksiaa sairastavalle. Mutta sitä se toipuminen nimenomaan on, omien rajojen rikkomista, toisin tekemistä ja ahdistavalta tuntuvia tekoja. Ja vain siten voi vapautua anoreksian vankilasta, ja lopulta se tuntuu hyvältä, paljon paremmalta kuin sääntöjen ja pakkojen keskelle vankilaan jääminen. Aurinkoisia, vapauttavia kevätpäiviä Sinullekin! <3

      Poista
  5. Ida Ihmeellinen! Tuollainen ex-tempore-toiminta on sitä suurinta toipumisen osoitusta, kun on kyse vaikeasta anoreksiasta. Ex-tempore-tempaukset kun ovat anorektikolle ehkä niitä ihan vaikeimpia asioita, ja viimeisimpiä joihin kykenee. Sinä osoitit yhden päivän aikana ex-temporemaisuutta monessakin asiassa; suuntasit äitisi ehdotuksesta kaupungille kodin sijaan, söit suunnitellun kotilounaan sijaan ravintolassa, et mennyt kävelylenkille koska nautit paljon enemmän saunomisesta! Ja kaikesta tästä hyvällä omallatunnolla! Ja vissiinkin aikalailla ilman ahdistusta? Kerrassaan ihmeellisen ihanaa luettavaa!! Toivon, että sairauteen liittyvät ahdistukset ja syyllisyyden tunteet alkavat kohdallasi aina vaan vähetä ja haihtua olemattomiin!

    Kirjoitit tässä taannoin, että olet oppinut syömään elääksesi, et elämään syödäksesi. Ja ymmärrän pointtisi täysin. Mutta pikkuisen haluaisin kuitenkin rukata tätä ajatusta, ja sanoa, että hiukan on myös elettävä syödäkseen... ;) Koska sitähän tuo positiivinen sosiaalinen yhdessäolo ruokailun merkeissä nimenomaan on; Elämää - hyvästä ruoasta nauttien... :) Ja se on mieletön edistysaskel, että siihen kykenee!

    Päiväni lohdullisimmat lauseet:

    "Elämä tarjoaa päivittäin meille jokaiselle mahdollisuuksia, ja Sinä itse päätät, mihin niistä tartut. Pääasia on, että kuuntelet niitä tehdessäsi itseäsi, etkä esimerkiksi sairautta."

    Kiitos Ida!

    Ihania kevätpäiviä toivotellen!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea ja kiitos tärkeästä kommentistasi! Kuten kirjoitat, on omien rajojen ja anoreksian luomien sääntöjen rikkominen anoreksiaa sairastavalle usein vaikeaa, ja tämän vuoksi kaikenlaiset yllätykselliset suunnitelman muutokset saattavat tuntua ajoittain jopa mahdottomilta. Mutta Kuten Nell'lle kirjoitin, toipuminen edellyttää aina muutosta, oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä ja kaavojen rikkomista. Ja tottakai se aiheuttaa ajoittain ahdistusta. Mutta voin vakuuttaa, että pikkuhiljaa se ahdistus helpottaa, ja omien rajojen rikkominen käy yhä helpommaksi. Ja lopulta, kuten minulle on käymässä, siitä alkaa jopa nauttia.

      Toivon Sinulle elämästä nauttimista -ja hyvästä ruoasta siinä sivussa! ;)

      Poista
  6. Hei ihan loistavaa Ida! kyllä se elämä sullekin koittaa nopeammin kuin uskotkaan!!! IHANAAA!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Et ehkä edes aavista, kuinka onnelliseksi kannustuksesi minut teki, KIITOS! :)

      Poista