maanantai 1. lokakuuta 2012

Minä

Olen keskittynyt blogissani lähinnä kertomaan sairaudestani ja taistelustani anoreksiaa vastaan. Nyt saattavat kuitenkin jotkin lukijani pettyä. Tämä tekstini on nimittäin omistettu jollekin ihan muulle kuin anoreksiamörölle, nimittäin jollekin paljon arvokkaammalle, nimittä minulle, Idalle.

Minä olen nimittäin paljon muutakin kuin anorektikko. Olen isosisko maailman rakkaimmalle pikkusiskolleni Fannylle. Lisäksi olen ehdoitta rakastettu tytär ja lapsenlapsi. Olen myös tärkeä ystävä ainakin yhdelle, tai muutamalle, ihmiselle, ja toivottavasti myös hyvä kaveri useammalle lisää. Koen myös yhä olevani lastentarhanopettajaopiskelija, mistä olen vieläpä ylpeä, vaikka opiskeluni ovatkin olleet nyt jo jonkin aikaa tauolla.

Luonteeltani olen iloinen, haaveileva, pohdiskeleva ja rauhallinen. Vaikka sairaus on saanutkin minut näkemään maailman mustempana, olen perusluonteeltani positiivinen, ja usein hymyni kaunistaa kasvojani ja kovaääninen nauruni kuuluu jo kaukaa. Lisäksi olen melko vilkas, ja elehdin voimakkaasti, kun innostun selittämään jotakin asiaa. Vieraiden ihmisten seurassa saatan aluksi kuitenkin vaikuttaa hieman ujolta tai sisäänpäinkääntyneeltä, mutta tunttujen ihmisten seurassa olen kaikkea muuta.

Parhaimpiin puoliini kuuluu helskyvän nauruni ja ihanan hymyni lisäksi yleinen positiivisuus elämää kohtaan. Huomaan ajattelevani kauniisti ihmisistä, enkä epäröin antaa hyvää palautetta muille. Kuten huomaatte ehkä teksteistäni, tarpeen vaatiessa osaan kannustaa myös itseäni. Hyviin puoliini kuuluukin myös ehdottomasti empaattisuus ja aito välittäminen muista. Ymmärryksen lisäksi ystäväni voivat luottaa minuun, ja olen rakkaimmille ihmisille hyvin lojaali. Lisäksi olen määrätietoinen ja sisukas, todellinen sisupussi suorastaan, ja yritän aina parhaani kaikessa, mihin vain ryhdyn.

Tämä sisukkuuteni on kuitenkin niin vahvaa laatua, että sitä voidaan pitää jo osana heikkouksiani. Vaadin nimittäin itseltäni, ja välillä muiltakin ihmisiltä, usein liikaa ja pyrin parhaaseen mahdolliseen tulokseen. En siis anna itselleni juuri armoa, kun johonkin ryhdyn, ja tämä on varmasti vaikuttanut sairastumiseeni. Lisäksi olen perinyt äidiltäni tavattoman vaikeuden tehdä päätöksiä. Minun on myös lapsesta saakka ollut vaikea näyttää tunteitani ja puhua niistä. Päästänkin lähelleni vain minulle kaikkein lähimmät ystäväni.

Harrastan musisointia. Pienenä aloitettu muskari ja kanteleen soitto vaihtui pian pianoon, ja nyt myöhemmin aikuisiällä olen aloittanut kitaran soiton. Lisäksi olen jo useamman vuoden ollut kova tekemään käsitöitä ja askartelemaan sekä maalaamaan, ja parhaimpina talvina onkin valmistunut useammat kymmenet villasukkaparit joulupaketteihin. Lisäksi olen parhaan ystäväni kanssa harrastanut jo pienestä pitäen kävelyä, ja usein muiden leikkiessä hippaa miedän välituntimme kuluivat koulussa juoruillessa ja ympräi pihaa käppäillessä. Olen harrastanut myös tanssia, lapsena balettia ja myöhemmin ystäväni kanssa showtanssia ja aikuisiällä Zumbaa, joka nyt on jäänyt heikon kuntoni vuoksi väliaikaisesti tauolle. Lisäksi olen harrastanut kouluaikoina näyttelemistä loistaen usein koulunäytelmiemme päätähtenä. Harrastuksekseni voidaan nykyään kaiketi myös laskea päivitäinen tv:n katseleminen. Häpeäkseni myönnän olevani koukussa muun muassa Salattuihin Elämiin, vaikka olen vannonut jättäväni niiden seuraamisen jo useampaan kertaan. Lisäksi harrastan kirppareilla kiertelyä ja shoppailua lähes viikottain. Samanlaiseksi harrastuksekseni voidaan laskea isäni kanssa keilailu, jossa tosin joudun yleensä nielemään tappioni. Uusin harrastukseni on ruoanlaitto, jossa kehityn koko ajan. Yhdeksi tärkeimmiksi harrastuksekseni on viimeisten kuukausien aikana mudostunut tämä blogini kirjoittaminen, josta olen saanut valtavasti voimia taistelussani syömishäiriötä vastaan.

Pidänkin kirjoittamisesta, ja äidinkieli oli erityisesti yläaste- ja lukioikäisenä lempiaineeni koulussa. Lisäksi pidän musiikin kuuntelemisesta, suosikkeihin lukeutuvat monet suomalaiset naisartistit kuten KaijaKoo, mutta Apulanta ja Jukkapoika jäävät hyväksi kakkoseksi. Pidän myös rauhallisista kävelyistä hyvän ystävän seurassa. Ennen kaverinani kävelyilläni oli myös rakas koiramme Helmi, jonka poismeno kesällä kosketti. Koirista pidän silti edelleen. Lisäksi olen pitänyt lapsista asti muumeista, ja keräilen muumiastioita yhä. Muumimukistani tykkään juoda hyvää vihreää tai valkoista teetä. Ruoista olen aina pitänyt jäätelöstä, lisäksi tykkään muroista ja raejuustosta, yhdessä tai erikseen, sekä kala- ja äyriäisruoista. Usein minut tunnistaa jo kaukaa pinkistä asustani, ja vaaleanpunainen onkin ikuinen lempivärini. Tykkään myös tehdä, ostaa ja antaa, sekä tietysti myös saada, pieniä lahjoja, ja joulu on ehdottomasti lempijuhlani. Suuri nautinnonlähteeni on nukkuminen, ja nukunkin lähes joka yö kymmenentunnin yöunet.

Nukkumisen lisäksi nautin elämässä eniten viettäessäni aikaa minulle rakkaitten ihmisten seurassa. Mikään ei ole mukavampaa, kun viettää aikaa rakkaan siskoni seurassa kaupungilla yksinäisen viikon jälkeen tai tavata parasta ystävääni tai muita minulle rakkaita ihmisiä pitkästä aikaa. Nautin myös pienistä asioista, kuten kun onnistun tekemään kirpputorilla tai alennusmyynneisä todellisen löydön, erityisesti vaatteen, joka saa minut tuntemaan itseni kauniiksi, tai kun uusin reseptikokeiluni onnistuu. Saan myös nautintoa muista onnistumisen kokemuksista, kuten kun teen täyskaadon keilailussa tai rikon oman ennätykseni. Todellisen onnistumisen kokemuksen saan, kun saan kontaktin johonkin lapseen, ja pääsen mukaan hänen maailmaansa. Myös auringonpaiste ja lehtien kaunis punertava väri puissa saa minut hymyilemään. Nautin myös illalla, kun raskaan päivän päätteeksi onnistun rentoutumaan sohvalle yhdessä äitini ja herkkuiltapalani kanssa hauskaa tv-sarjaa katsoen.

Rakastankin perhettäni yli kaiken, ja olisin valmis tekemään perheenjäsenteni puolesta mitä vain, ja onnekseni tiedän asian olevan myös toisin päin. Minulle rakkaat ihmiset ovatkin elämässäni etusijalla, ja näihin lukeutuvat perheeni lisäksi ennen kaikkea myös hyvät ystäväni ja rakkaat isovanhempani.

Sen sijaan en pidä vähempi- tai heikompiosaisten ihmisten sorsimisesta, ja pyrin tulevassa työssäni puuttumaan mahdollisimman tehokkaasti kiusaamiseen, jota myös päättötyöni käsittelee. Arvostankin ihmisten erilaisuuttaa, ja rasistiset kommentit ja huomautukset saavat ihoni kananlihalle. Samoin en voi sietää väkivaltaa, etenkään kun se kohdistuu lapsiin. Vihaan myös epäonnistumista, ja olen aina ollut huono häviämään. Pyrin kuitenkin kääntämään tämän piirteen voimavarakseni sairauttani vastaan: tätä taistelua en häviä. En myöskään erityisesti pidä varsinaisesta urheilusta tai etenkään sen tuijottamisesta tv:stä, lukuunottamatta jääkiekon MM-kisoja, jotka minun on aina pakko vahdata isäni kanssa. Enkä pidä kahvin kitkerästä mausta vaikkakin sen tuoksusta kyllä. Eniten tällä hetkellä vihaan kuitenkin Anoreksiamörköä, joka on tullut pilaamaan elämääni.

Unelmoin vielä valmistuvani lastentarhanopettajaksi, erikoistuvani, tekeväni töitä päiväkodissa erityislasten parissa, ja ehkä perustavani siskoni kanssa oman yksityisen päiväkodin. Haaveilen myös ulkomaanmatkoista, markustavani perheeni ja hyvän ystäväni kanssa Pietariin, Köpenhaminaan ja Australiaan, ja näkeväni vielä Suomen Lapin ruska-aikaan. Toivon myös olevani vielä, toivottavasti mahdollisimman pian, niin hyvässä kunnossa, että voisin jatkaa minulle rakasta tanssiharrastustani. Haaveilen myös kohtaamani elämäni (palo)miehin, joka rakastaisi minua omana itsenäni, ja ehkä perustavani perheen tämän kanssa. Ennen kaikkea haaveilen kuitenkin tällä hetkellä ihan tavallisesta arjesta ilman sairautta, olevani vapaa ja terve.

Tämän tekstini tarkoitus oli osoittaa, että minä olen paljon muutakin kuin Anoreksia tai anorektikko. Ja niin olet sinäkin. Kukaan ei ole yhtä kuin sairaus. Jokaisessa meissä on paljon muutakin, vaikka sairaus välillä yrittääkin peittää oikean persoonallisuuden alleen. Tärkeää olisikin meidän jokaisen muistaa, että sairauden kuoren alla on aina arvokas ihminen, johon tutustuminen on antoisa retki. Toipumiseni myötä toivon minäkin saavani tutustua yhä paremmin siihen aitoon Idaan anoreksian takana. Lähdethän kanssani tälle tutkimusmatkalle?

<3: Ida

29 kommenttia:

  1. Hei Ida!
    Aivan ihanaa lukea miten osaat löytää sen oikean Idan sieltä anoreksiamörön alta! Kaikki nuo mitä itsestäsi tuot esille on kyllä pilkahtanutkin sieltä anoreksian alta eikä suinkaan ole hävinnyt minnekään! Kun pitkään sairastaa voi itsekin jo unohtaa kuka oikeasti on, sitä luulee itsekin olevansa yhtä kuin anoreksia. Onneksi et ole unohtanut itseäsi Ida!
    Omana esimerkkinä voin kertoa, että kun nyt itse olen 15 vuoden sairastelun jälkeen ensi kertaa taas "Katarina" yksi läheinen ystävä sanoi, että hänen täytyy tehdä uudestaan tuttavuutta "katarinan" kanssa oppiakseen tuntemaan minut uudestaan. Mikä kertoo siitä miten poissa se oma itse voi olla sairauden takia.
    Ihanaa Ida kun olet tässä ja nyt, ilolla lähden kanssasi tutkimusmatkalle!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos taas kommentistasi ja esimerkistäsi. Kuten kirjoitat, sairastaessa persoonallisuus voi hetkellisesti kadota näkyvistä. Tärkeää on kuitenkin meidän jokaisen muistaa, että se sama ihminen on aina tallella sairauden alla. Ja eikö se olekin parantumisessa hienoa, kun pääsee itse, ja kuten esimerkkisi valaisee myös läheiset pääsevät, tutustumaan tähän ainutlaatuiseen ihmiseen? Olet Katarina hieno ihminen, onneksi olemme saaneet sinut takaisin! <3

      Poista
  2. Oi, tää oli ihana! Sinä olet ihana (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Mukavaa, kun rohkaistuit kommentoimaan. Kävin myös lukemassa blogiasi. Jatka kirjoittamista ja pidä lippu korkealla! :)

      Poista
  3. Ihana Ida! Juuri tuollaiseen tyttöön tutustuin kun ensimmäisen kerran osastolla törmäsimme. Jotenkin näin sen anoreksian kovettaman kuoren alle ja siellä sinä olit, kilttinä ja haavoittuvaisena. Kanssasi oli aina (ja on edelleenkin) hyvä puhua, olet hyvä kuuntelija ja viisas keskustelija. Postauksessasi kuvasit luonteenpiirteitäsi ja vahvuuksiasi kaunistelematta ja totuudenmukaisesti, ihanaa, että uskallat jo kehua itseäsi. ;)
    Kiitos, että jaoit faktoja itsestäsi meille lukijoille. Varmasti niille, jotka eivät sinua tunne on mukava saada tietää, kuka oikeastaan olet.
    Minäkin tahdon lähteä kanssasi tutkimusmatkalle! Halauksia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi IHANA Nell! Ihanaa kuulla, että olet onnistunut näkemään minut sairauteni alla myös vaikeimpina hetkinä. Se on arvokasta, eikä todellakaan mikään itsestäänselvyys. Kaikki nuo hyvät puolet, jota kirjoitat minusta, voisin yhdistää myös Sinuun. Ehkä olisikin aika Sinun listata myös omia parhaimpia puoliasi ja lähteä tutkimusmatkalle itsesi kanssa? Haleja! <3

      Poista
  4. Vooi, ihana teksti Ida. On tosi tärkeää, että tutustut itseesi kunnolla koko ajan, kun anoreksia sumentaa omiakin ajatuksia itsestä. Nään tän hurjana edistyksenä, et olisi joskus ennen pystynyt tai jaksanut pohtia itseäsi tällälailla, hienoa. Voisin lisätä positiivisiin puoliin liudan lisää: oot sydämellinen, avarakatseinen, viisas, taitava samaan aikaan herkkä ja erittäin vahva ihminen. Susta tulee ihan varmasti aivan loistava lastentarhanopettaja, sussa on jotain sellaista, jolla saat sulkeutuneisiinkin lapsiin hyvän kontaktin ja oot niin luonteva lasten kanssa aina.

    Se on totta, että vaadit itseltäsi ihan liikoja. Täytyy antaa itsellekin lupa olla heikko ja epäonnistua. Olet rakas<3 Tsemppiä ja muista kehua itseäs joka päivä. Aina voi myös löytyä uusia puolia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas Fanny! Tiedätkö se, että pystyn nyt näkemään itseni anoreksian takana on myös pitkälle Sinun ansiotasi. Sinä olet nähnyt Idan aina anoreksian takana ja kaivanut sitä hellästi esiin koko ajan yhä enemmän ja enemmän.
      Muistathan myös itse kehua itseäsi joka päivä? Olet IHANA. <3

      Poista
  5. KIITOS, Ida.

    Olen ilolla mukana matkallasi - vaikka se veisi maailman ääriin.

    Lippu on kohotettu korkealle ja kokka käännetty.

    Kohti horisonttia.

    Auringonnousua.

    Kiitollisena.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Andrea! Se on ehkä kaunein, mitä olen tähän mennessä blogiini saanut. Muistathan, että sairauden takana on myös ihana, viisas ja empaattinen Andrea, joka tahtoo tulla eteen. Siihen ihmiseen minä haluaisin tutustua yhä enemmän. Toivottavasti Sinäkin. Lähdethän myös kanssani tälle tutkimusretkelle? <3

      Poista
  6. Upea kirjoitus upealta ihmiseltä. Ida ole ylpeä itsestäsi olet sen ansainnut.

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos upea Maija. Tiedäthän, että se, että olen nyt tällainen kuin olen ja etenkin se, että osaan olla siitä vielä ylpeä on pitkälti teidän ansiotanne? Olette tukeneet kasvuani tällaiseksi ihmiseksi läpi elämäni rohkaisten, kannustaen ja kehuen.

      Poista
  7. Pakko vielä kommentoida uudestaan, oon lukenut tän tekstin monta kertaa läpi. Tää on niin ihanan aito ja luonteva. Ja niin upeesti kirjotettu!! Wau. Ei voi kun ihailla.
    Haleja<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas rakkaimpani! Sinun jokainen kommenttisi on minulle äärettömän arvokas. Ja tämä kannustaa taas minua jatkamaan sekä kirjoittamista että matkaani aitoon Idaan tutustumisessa. Kiitos! Haleja <3

      Poista
  8. Huomenta Keiju!!!
    Olen kyllä lukenut kirjoituksia säännöllisesti, mutta en ole ehtinyt niitä kommentoida.Kirjoitit kauniisti itsestäsi, Idasta. Mulle tuli kyyneleet silmiin, hyvällä tavalla. Ihana asia, että olet juuri tuollainen. Olet oikeasti sydämmellinen ihminen, hymysi on kaunis ja välittämisesi ihmisistä aitoa. Olen viettänyt aikaa kanssasi, kun et ehkä ole omasta mielestäsi ollut parhaimmillasi ja olen silti aina ollut vakuuttunut, että olet juuri tuollainen kuin kuvailit. Pidän sinua myös huumorintajuisena ihmisenä. Usein Sinua ajatellessani tulee mieleen naurusi..ne muutamat hetket, kun kerrroit hauskan tarinan ja itsekin aloit nauraa ja hymyillä. Sun hymy on kaunis, valloittava. Kuten Sinäkin. Syksy on tullut ja lukuisista taidonnäytteistäsi kulkee mukanani pari lämpöisiä villasukkia. Kiitos, Ida!!!!
    haleja: marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika! Kiitos ihanasta kommentistasi ihana Marika! Juuri eilen mietin, luetkohan vielä blogiani ja mitä Sinulle mahtaa kuulua.
      Tiesitkö, että yhteisen taipaleemme varmasti arvokkainta antia oli juuri se, että näit minut, oikean Idan sairauden alla, ja suhtauduit siihen niin positiivisesti. Arvostat aidosti jokaista ihmistä, ja se näkyy. Se tekee Sinusta juuri niin hyvän työssäsi ja niin hienon ihmisen kuin olet. Haleja!

      Poista
  9. Hyikun olet rumanlaiha aiemman kuvan perusteella.
    Toivottavasti et koskaan tule lastentarhanopettajaksi - opetusrukailussa paastoisit tai näykkisit jotain salaattia.
    Luin tätä ja ei voi muuta sanoa kuin samaa liiba laabaa paranemisesta. Et sinä parane ikinä piste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi kuka lienetkin. Katso peiliin ja häpeä syvästi.
      Kun on rohkeutta kirjoittaa tällaista tekstiä, pitää olla rohkeutta myös kirjoittaa se omalla nimellään.
      Maija

      Poista
    2. http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1752001-mista-voi-johtua-empatiakyvyn-puute-aikuisella/

      Poista
    3. Hävytön ja täysin mauton, tuo "Anonyymin" kommentti. Poista se, Ida, jos pystyt. Ei tuollaisia kommentteja hienoa blogiasi tarvita pilaamaan. Tiedän että olet herkkä ihminen, mutta yritä unohtaa ja sivuuttaa tuo komentti kertalaakista ja kokonaan! Haleja Sinulle, Ida!

      Poista
    4. Hei! Mää tunnen ihmisiä joilla alkoi jo esikouluikäisenä anoreksia! (:()
      Syitä on monia, mutta yksi voi olla huono esikuva kuten nyt anorektikko ruokailussa.
      Ruokailu päiväkodeissa ei syyttä ole nimeltään opetusruokailu. lisäksi hoitsut ja opet saavat palkkaa siltä ajalta.

      Poista
    5. Hei! Tiesitkö, että Ida ei ole tällä hetkellä töissä päiväkodissa?

      Poista
    6. Hyvä anonyymi! Kiitos kommentistasi. Olen otettu siitä, kuinka olet jaksanut lukea pitkiä tekstejäni ja katsella kuviani. Tahdon kuitenkin muistuttaa, että kukaanhan ei pakota tällaista "liibalaabaa" lukemaan, jos se ärsyttää.
      En tiedä, kuka olet, mutta todennäköisesti tiedät aika vähän tilanteestani, josta kuitenkin teet omia päätelmiäsi paranemiseni, työni ja syömisteni suhteen. Mielipiteeseen on jokaisella oikeus, mutta minä paranen joka tapauksessa.
      Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että valitsemani ala on arvokas nimenomaan sen vuoksi, että aikuisena kasvattajana on tärkeä malli ja esikuva lapsille ja vaikuttaa myös sitä kautta heidän kasvuunsa. En kuitenkaan usko, että sairastaminen menneisyydessä tekee kenestäkään huonompaa kasvattajaa. Minä uskon, että KUN olen voittanut tämän sairauden ja palaan joskus työelämään, saan perspektiiviä myös tärkeään työhöni. Sitä kautta uskon ymmärtäväni paremmin paitsi lapsia myös heidän vanhempiaan ja heidän elämässään kohtaamia vaikeuksia ja arvostavani tekemääni kasvatustyötä enemmän. Lapsille olen hyvä esimerkki siitä, että elämän vaikeudet on voitettavissa, niistä on mahdollista selvitä ja voi jopa oppia tärkeitä asioita kuten arvostamaan elämää aivan toisella tapaa.
      Kaikkea hyvää Sinulle anonyymi!

      Teille kaikille muille: Kiitos tuestanne! Olen todella otettu saamastani puolustuksesta teiltä kaikilta, joiden mielipiteillä minulle oikeasti on merkitystä. Olette tärkeitä! <3

      Poista
    7. Hieno vastaus Ida. Oon samaa mieltä sun kanssa, ei tällä alalla todellakaan syrjitä niitä, jotka ovat sairastaneet. Kuten kirjotit, sun elämänkokemuksesi tuo myös paljon vahvuuksia työhösi.

      Poista
  10. "Hyikun olet rumanlaiha aiemman kuvan perusteella.
    Toivottavasti et koskaan tule lastentarhanopettajaksi - opetusrukailussa paastoisit tai näykkisit jotain salaattia.
    Luin tätä ja ei voi muuta sanoa kuin samaa liiba laabaa paranemisesta. Et sinä parane ikinä piste."

    Hyvä anonyymi,
    Hyi kun olet ruma ja epäkannustava ihminen aiemman kommenttisi perusteella. Toivottavasti saat empatiakykysi joskus takaisin - muuten saatat tunnepaastota tai nälviä muita loppuelämäsi. Katkerista ei pidä kukaan. Luin kommenttisi ja ei voi muuta sanoa kuin et sinä haukkumalla ketään paranna - varsinkaan itseäsi tai maailmaa.

    Ja Ida! Ihana teksti once again, tsemppii palomiehen metsästykseen (;

    Terv. Iiris

    VastaaPoista
  11. Hei taas Ida!
    Yritin vastata tuohon anonyymin törkeään kommenttiin mutten jostain syystä saanut kommenttikenttää auki. Pistä tämä ala-arvoinen kommentti "roskapönttöön"!! Henkilö on selvästi kateellinen tai jotain kun olet päässyt näin pitkälle mitä hän ilmeisesti ei. Älä anna sen vaikuttaa sinuun, ethän! Olet upea ja KYLLÄ paranet!
    Voimahali <3

    VastaaPoista
  12. Hyvä Ida, laitoit anonyymille jauhot kurkkuun! Hänellä ei tosiaankaan ole kanttia herjata omalla nimellään.

    VastaaPoista
  13. Oli ihana lukea Idasta Idan kirjoittamana, eikä vain anoreksiasta lääkärikielellä, heh. Lisää tällaista!:)

    Ihana tuo "usein minut tunnistaa jo kaukaa pinkistä asusta" - pinkki on todellakin paras<3:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin kommentistasi Elina! Mukavaa, että olet eksynyt blogiini. Toivottavasti löydät myös jatkossa täältä Sinua kiinnostavaa luettavaa.
      Kävin myös lukemassa blogiasi. Se oli hieno! Ihanaa, että voit paremmin. Olet arvokas ja selvästi hieno ihminen blogisi perusteella. Muista se aina ja jatka kirjoittamista! :)

      Poista