torstai 13. syyskuuta 2012

Hyvä, parempi, paras?

Eilen syksyn ensimmäisellä kitaratunnilla tipahdin niin sanotusti kärryiltä.  Eikä se ollut mikään ihme, olinhan eksnyt ryhmään, jossa muut olivat soittaneet pidempään kuin minä olen elänyt. Vaikka syy oli niinkin ymmärrettävä, kuin harjoituksen ja kokemuksen puute, tuntui pahalta olla suuren osan tunnista pihalla kuin variksenpelätin. Minunhan pitää pärjätä hyvin kaikessa, mihin ryhdynkään, vai pitääkö?

Anoreksiaa sairastavat ovat usein persoonallisuudestaan kovin vaativia itsensä suhteen. Anoreksia uskottelee sairastavalle, että tämä ei ole ikinä riittävän hyvä. Itselleen pitää todistella omaa riittävyttään jatkuvasti. Anoreksia syyllistää sairastunutta jokaisesta pienestäkin virheestä tai inhimillisyyteen kuuluvasta puutteesta ja saa sairastavan tuntemaan itsensä huonommaksi muut.

Usein raju laihduttaminen lähteekin halusta olla jossakin todella hyvä, jos ei paras. Myös itselläni laihduttaminen alkoi jonkinlaisesta kokeilusta, kuinka pitkälle pystyisin menemään. Olen ollut aina rakenteeltani hoikka, ja saanut sen osalta huomiota muilta. Kun ymmärsin, että ahkerasta pänttäämisestä ja harrastamisesta huolimatta, löytyisi aina minua parempia opiskelijoita, muusikoita, taiteilijoita ja näyttelijöitä, halusin kokeilla, voisinko olla edes laihduttamisessa parempi kuin muut. Toisilla sairastuminen lähtee pienestä terveellisestä muutaman kilon painonpudotuksesta, joka riistäytyy käsistä. Minulla perfektionismi ja tavoitteet äärimmäisestä suorituksesta olivat mukana alusta lähtien, tai ainakin hyvin pian.

Tämä anoreksiaa sairastavan vaativuus näkyy lopulta ihan kaikessa. Olen aina ollut esimerkiksi hyvä kirjoittamaan, mutta sairastuttuani en hyväksynyt enää äidinkielen aineista itselleni muita kuin kymppejä. Harrastukset, kuten pianonsoiton, joissa en kokenut olevani riittävän hyvä, lopetin. Minun tuli aina olla koulumme näytelmissä päärooleissa, jotta olisin saanut tuntea olevani paras, vaikka roolijaot eivät meillä koskaan menneetkään taitojen mukaan. Asetin opiskeluihin itselleni korkeita tavoitteita, enkä hyväksynyt tenteistä itselleni enää muita kuin täyden pisteen suorituksia. Eilen kitaratunnilla vaativa anoreksia jälleen nosti päätään: minun täytyy harjoitella enemmän, jotta pääsen loistamaan ryhmässä taidoillani. Onneksi nyt kykenin jo vaientamaan sen äänen.

Erityisesti vaativuus itseäni kohtaan minulla, kuten yleensäkin anoreksiaa sairastavilla, kulminoituu kuitenkin ruokailutilanteissa ja liikunnassa. Aloittaessani syömiseni rajoittamisen, vein sen hyvin pian äärimmäisyyksiin. Tein itselleni listoja sallituista ja ehdottomasti kielletyistä ruoista ja asetin itselleni kalorirajoja, joita en saanut ylittää. Tämä on käsittääkseni hyvin tyypillistä anoreksiaa sairastavilla. Kiellettyjen ruokieni lista paisui paisumistaan, kunnes syömiseni oli lähes olematonta. Muiden edessä en aluksi pystynyt syömään häpeän vuoksi ollenkaan aluksi, ja kouluruokailu jäi kokonaan pois. Myöhemmin tilanne kääntyi päälaelleen: en sallinut itselleni mitään syötävää tai edes juotavaa yksinollessani. Painon suhteen asetin itselleni, järjellä ajateltuna käsittämättömiä, tavoitteita ja syyllistin itseäni, jos en niitä saavuttanut. Liikunnan suhteen sovin itseni kanssa tiettyjä, jälleen järjellä ajateltuna käsittämättömiä, aikatauluja, joissa minun tuli pysyä.

Tämä tavoite olla mahdollisimman "hyvä" anoreksiassa aiheuttaa yleensä kilpailua myös sairastavien kesken esimerkiksi osastolla. Kaikki haluavat olla huonoimmassa kunnossa, painaa vähiten, liikkua eniten, syömisen olevan itselle kaikista vaikeinta ja niin edelleen. Usein tällaisissa yhteisöissä toisten sairaat tavat tarttuvatkin helposti muihin potilaisiin. Tahtoisin kuitenkin muistuttaa kaikkia sairastavia siitä, että tässä kilpailussa ei ole voittajaa. Aina löytyy joku vielä sairaampi, ja jos siihen kilpailuun lähtee, odottaa tien päässä vain hauta. Kilpailu on myös turha, sillä kaikki ovat yhtälailla psyykkisesti sairaita, eikä sairauksia voi ylipäätään verrata. Tämä sairaudella kilpailu kuuluu nimenomaan syömishäiriöihin, mutta on yhtä järjetöntä kuin kilpailu siitä, kuka on paras alkoholisti.

Kun sitten anoreksiaa sairastava vihdoin on toipumassa, kuten minä nyt, vaativuus itseä kohtaan, astuu mukaan jälleen. Kaiken pitäisi sujua täydellisesti. Toipumisen tulisi olla yhtä nousukiitoa ylöspäin, jota se ei kuitenkaan ole. Tämä vaativuus tarkoittaa esimerkiksi ateriasuunnitelman noudattamista täydellisesti. Kaikki listan ulkopuolinen syöminen tuntuu vaikealta, ja aiheuttaa ahdistusta. Kun listasyömisestä sitten joskus poikkeaa, syyllistää sairaus jälleen. Painon nostamisen suhteen asetetut tavoitteet tulisi saavuttaa täydellisesti, heitto sadan gramman verran suuntaan tai toiseen aiheuttaa syyllisyyttä ja pelkoa kaiken epäonnistumisesta. Jopa jokaisesta anorektisesta ajatuksesta huomaan yhä tuntevani syyllisyyttä; eihän niin saisi ajatella, se on väärin. Poliklinikan tapaamiseenkin on tullut minulle usein painajaismaisia tilanteita, sillä koskaan ei saisi mennä tapaamiseen epäonnistuneena. Parantumisestakin tulee siis suorittamista. Jos ei voi olla enää hyvä sairaudessa, tulee olla hyvä parantumisessa. Kuten jokainen parhaansa yrittänyt sairastava on saanut todeta, toipuminen on kuitenkin hankala, monimutkainen ja pitkä prosessi, eikä se etene suoraviivaisesti.

Omia heikkouksiaan on paitsi vaikea hyväksyä ja näyttää itselleen, vielä vaikeampi näyttää toisille. Tämä näkyy usein anoreksiaa sairastavan vaikeutena hakeutua hoitoon ja omien ongelmien vähättelynä. Ensimmäisellä osastokierroksellani tunsin huonommuutta, koska en ollut yhtä alipaianoinen kuin huonekaverini, ja käsitin oman roolini lähinnä muiden tukijana ja ajattelin, että minun tulee olla hyvä esimerkki muille. Jos koulussa sain mielestäni liian huonon arvosanan, en häpeältäni sitä uskaltanut myöntää, vaan hymyilin vain muka tyytyväisyytenä. Myös tänne blogiini, jossa pyrin kirjoittamaan tilanteestani kuitenkin mahdollisiman rehellisesti, minun on vaikea kirjoittaa epäonnistumisistani. Jopa terapiakäynneilläni pelkään kertoa vaikeuksistani, joita olen kohdannut. Apua on siis vaikea pyytää kaikissa asioissa. Minulta vaati eilen kitaratunnilla valtavasti rohkeutta sanoa, että en ymmärrä, ja pyytää opettajalta neuvoa sointuotteiden löytämiseen.

Nielin kuitenkin ylpeyteni, ja paitsi pyysin ison ryhmän edessä apua, jäin tunnin jälkeen neuvottelemaan opettajan kanssa siitä, olisiko hieman matalampitasoinen kursii minulle sopivampi. Itsetuntoni kuitenkin ehti kokea kolauksen eilen kitaratunnilla tajutessani, että olen ryhmän heikoimpia lenkkejä ja sairaus ehti syyllistää harjoittelutauostani kesäloman aikana. Myös tavoitteet ja tulevat harjoitusaikataulut alkoivat pyöriä mielessäni. Kotiin ehdittyä jokin kuitenkin ehti muuttua.

Mikään ei olisi voinut nimittäin epäonnistumisen kokemuksen jälkeen piristää minua enempää kuin etukäteen tullut nimipäiväkortti rakkailta isovanhemmiltani. Siinä luki: "Olkoon päiväsi täynnä ylpeyttä siitä, kuka olet ja iloista odotusta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan." Tajusin jotain korvaamattoman arvokasta: Kaikessa ei tarvitse olla paras, ei edes hyvä, ja silti se ei tee minusta ihmisenä yhtään huonompaa. Ylpeänä siis totean: minä olen joka tapauksessa hyvä, vaikka en (vielä) osaakaan soittaa kitaraa kunnolla.

<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Hei Ida!
    Olet todellakin hyvä, vaikket vielä osaa soittaa kitaraa kunnolla! Ihanaa, että myös itse sen huomaat!
    Tuosta vaativuudesta itseään kohtaan. Taas esimerkki omasta toipumisprosessistani: Kun aloitin työharjoittelun kuntoutuskurssilla, kuvittelin että olen hujauksessa takaisin kokopäivätyössä. Kuvittelin, että hetkessä olisin parantunut. Koska itse, ja vain minä itse, näin vaadin itseltäni. Oli todellakin kova pala myöntää että en vielä jaksakaan tehdä kokopäivätöitä. Että kuntoutustukea piti taas kerran anoa lisää. Saan kuulla että minun ei pidä olla niin vaativa itseäni kohtaan, että minun pitää antaa itselleni aikaa toipua. Ei ole helppoa ei.
    Ihanaa nimipäivää, Ida!
    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Katarina! Kiitos kommentistasi ja onnitteluistasi. On hyvä tietää, että ei ole ainoa, joka kamppailee näiden vaativuusongelmien kanssa. Me sairastavat kun tuppaamme olemaan niin kovin vaativia itseämme kohtaan. Lempeämpi ote omaan suorittamiseen ja omiin virheisiin on siis enemmän kuin paikoillaan. Muistathan myös Sinä siis olla itsellesi armollinen. Olet tehnyt kovasti töitä toipumisen eteen. Se on ihan tarpeeksi rankkaa ja ihan kokopäivätöitä, vaikka ei mistään ylimääräisestä, kuten vaikka töistä, ottaisikaan stressiä. Anna itsellesi välillä myös lupa hengähtää!
      Monta lempeää halausta <3

      Poista
  2. Kiva, että olet aloittanut kitaransoiton. Uusi tai vanha harrastus piristää kummasti ja tuo täytettä päiviin. Itsekin aloitin vanhan harrastuksen kuuden vuoden tauon jälkeen, on ihanaa, kun harrastus vie ajatukset kokonaan pois sairaudesta. :)
    Todella rautaista tekstiä siitä, mitä on, kun vaatii itseltään aina parasta tulosta. Anoreksiassa tosiaankin on vaikea tyytyä vähempään kuin täydelliseen suoritukseen asiassa kuin asiassa. Koulussa, harrastuksissa, jopa sairastamisessa pitää olla paras ja virheetön, vähempi ei riitä. Perfektionismi vie ilon toiminnoista, joista ennen nautti. Ja osastolla tosiaan huomasi, että muun tekemisen puutteessa kilpailtiinn siitä,kuka on "paras sairas". Tässä kilpailussa on edessä hauta ennemmin tai myöhemmin.
    On mahtavaa kuulla, kuinka olet ottanut apua vastaan ja myöntänyt itsellesi, että ehkä en voi olla vielä paras kitaran soitossa. Se on merkki tervehtymisestä, kun osaa antaa itselleen armoa ja tyytyä vähempään. Liika on liikaa perfektionismissakin. Sinusta sukeutuu vielä mahtava kitaristi, nyt varmasti maltat edetä omaa tahtiasi etkä ala piiskaamaan itseäsi liian koviin suorituksiin.
    Onnea nimipäivän johdosta ja halauksia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas niin kovin kannustavasta viestistäsi! Ja todella mukavaa kuulla, että Sinäkin olet löytänyt uudelleen vanhan harrastuksesi pariin. Toivon kovasti, että osaat suhteuttaa harrastuksesi vielä heikkoon kuntoosi, etkä aseta itsellesi liian kovia tavoitteita tai lähde suorittamaan harrastusta. Sen kun kuuluisi olla mukavaa ajanvietettä, joka kuten kuvasit, parhaillaan vie ajatukset pois sairaudesta. Nauti harrastuksestasi ja olostasi ja muista itsekin tuo lause, jonka sanoit minulle: eli malta edetä omaa tahtiasi äläkä ala piiskata itseösi liian koviin suorituksiin. Hiljaa hyvä tulee.
      Halauksia ja tsemppiä! <3

      Poista
  3. Idaseni!

    Kiitos sykähdyttävästä tekstistäsi; se ikäänkuin soljui lävitseni, tekstisi oli jotenkin niin aito ja suoraan sydämestä kirjoitettu! Kiitos, että raotit taas hieman oman sairauden kulkuasi, se on aina arvokasta ja auttaa ymmärtämään juuri Sinun lähtökohtiasi.

    Jotenkin päällimmäisenä jäi mieleeni kaksi surullista asiaa. Ensimmäisenä se mihin Nell'kin viittasi, eli että jos kaikessa haluaa olla paras häviää ko. toiminnasta ilo tyystin. Silmäilin juuri tänään lehtiartikkelia jossa puhuttiin siitä kuinka monen nuoren urheiluharrastus johtaa loppuunpalamiseen jo nuorena. Alusta asti kun opetetaan, että pitää olla paras ja pyrkiä vähintäänkin lajissaan ammattilaiseksi, ja näin ollen uhrata kaikki vapaa-aika harrastukselle. Se on äärimmäisen surullista. Niin harrastuksien kuin kaiken ihmiselon tulisi tuottaa iloa ja hyvää mieltä; asioita tulisi tehdä silkasta halusta, ilosta ja innostuksesta; ei siksi että pitäisi olla paras tai todistaa muille ja itselleen kykenevänsä niin huikeisiin tuloksiin että asetetut tavoitteet vievät ilon koko toiminnasta. Enkä nyt tarkoita että ihmiselon pitäisi olla silkkaa ruusuilla tanssimista, sitähän se ei koskaan ole. Tietyt asiat on pakko hoitaa, halusi tai ei, huvitti tai ei, onnistui tai ei. Mutta uskon että voi pitkälti itse vaikuttaa siihen kuinka ONNELLISEKSI itsensä tuntee olemalla itselleen armollinen ja tekemällä asioita sydämellä ilman ylisuuria suorituspaineita. Kuulin kerran - vuosia, vuosia sitten - aamuruuhkaisessa bussissa kuinka joku sanoi toiselle että 50-prosenttisella työpanoksella voi saavuttaa 80-prosenttisen lopputuloksen. En ikinä unohda tätä kuulemaani keskustelupätkää. Se oli mielestäni ihan hyvä ohjenuora. Oli sitten kyse työstä, opiskelusta tai vaikkapa kodin siivoamisesta.

    Ja se toinen surullinen asia... parhaat anorektikot ovat jo haudassa. Joten kilpailu tällä saralla on venäläistä rulettia karmeimmillaan.

    No more gambling girls, eiksje...

    Ihanaista Nimipäivää Ihanainen Ida!
    Paljon iloisia riffejä vain kehiin!

    Halaus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Andrea! Kiitos, että jaksoit taas ajatuksella kommentoida tekstiäni. Kiitos myös tekstilleni osoitetuista kehuista. Olen niistä kovin otettu.
      Olet mielestäni jälleen aivan asian ytimessä, kun kirjoitat siitä, miten ennen kaikkea itse voi vaikuttaa omaan onnellisuuteensa. Muistathan myös Sinä omat neuvosi, eli olla itsellesi armollinen ja tehdä asioita sydämellä ilman ylisuuria suorituspaineita. Olet hieno, sydämellinen ihminen ja ansainnut sen onnen tunteen ihan 100-prosenttisesti.
      Jäin myös miettimään tuota, mitä kirjoitit siitä, kuinka hieman vähemmällä panoksella voi saavuttaa riittävän hyvän tuloksen. Ehkäpä se pätisi myös paranemiseen? Tarkoitan sitä, että aina ei tarvitse puskea itseään äärimmäisiin suorituksiin. Joskus on myös lupa antaa itselleen lupa vähän huilia. Se ei tarkoita sairaudelle periksi antamista. Sairaudesta toipumisesta vain ei pitäisi ottaa itselleen taas niitä ylisuuria suorituspaineita. Sairaus kun usein yrittää uskotella, että pienen epäonnistumisen edessä kaikki on menetetty. Näin ei kuitenkaan ole. Toisaalta, joskus on taas aika laittaa oikein supervaihde päälle ja puskea 110-prosentin teholla eteenpäin...
      Halauksia Sinullekin viisas ja sydämellinen Andrea!<3

      Poista
  4. Tosi hieno ja aito teksti. Kaikessa ei todellakaan voi eikä kuulukaan olla paras tai edes hyvä tai edes keskinkertainen. Musta tuntuu, etten ite oo missään "lajissa" koskaan se ryhmän paras, mutta se on ihan ok, hauskinta on kuitenki kokea asioita, eikä koko ajan stressata onnistumisesta. Juuri kaikki pienet virheet mitä ihmisissä on, osoittaa inhimillisyyttä ja tekee meistä mielenkiintoisia. Mun perinteinen muistutus pätee taas tähän: Ole armollinen itselles.

    Hyvää nimipäivää täälläkin, nähdään huomenna, jee!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi taas rakas! Ihailen tuota asennettasi, josta kirjoitat. Se on myös minulla tavoitteena. Elämästä kun nauttii huomattavasti enemmän, kun kaikki ei ole pakonomaista suorittamista. Muistathan myös itse, että olet ihan yhtä hyvä ihminen, vaikka et suorituisikaan kaikesta hyvin. Ja samalla, että olet niin monessa asiassa ihailtavan hyvä. Minä tiedän ainakin yhden "lajin", jossa olet vieläpä ehdottomasti ryhmän paras: nimittäin maailman paras SISKO.

      Poista