perjantai 17. elokuuta 2012

Shoppailu: ahdistuksesta ihmisten (ja itsensä!) parissa viihtymiseen

Viime lauantain vietin minulle jo tuttuun tapaan kaupungilla shoppaillessa. Shoppailulla tarkoitan tässä tapauksessa rentoa kaupoissa kiertelyä ja mahdollisesti ostosten tekemistä. Vaikka olinkin yksin, enkä olisi oikeastaan tarvinnut mitään erityistä, jäi tuo kokemus mieleeni positiivisena retkenä ja oli jälleen siten myös yksin naula anoreksiapeikon arkkuun. Olen asiasta kiitollinen, sillä tällainen shoppailusta nauttiminen kun ei minulle, kuten  ei monelle muullekaan anoreksiaa sairastavalle, ole mikään itsestäänselvyys.

Shoppailu on anoreksiaa sairastavalle usein nimittäin vaikeaa. Ensinnäkin ylipäätään kaupungille ihmisten pariin meneminen voi ajoittain tuntua jopa ylivoimaiselta. Kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut, anoreksia pyrkii nimittäin eristämään sairastavan muista ihmisistä. Sairastava lukkiutuu helposti kotiin toteuttamaan tuttuja sairaita rutiinejaan. Lopulta kunnon yhä heiketessä sosiaaliset tilanteet voivat muodostua jopa oikeiksi painajaisiksi, sillä sairastava saattaa kokea itsensä kyvyttömäksi toimimaan kanssakäymisissä muiden ihmisten kanssa. Lisäksi anoreksiaa sairastava alhaisen itsetuntonsa vuoksi usein häpeää itseään, mikä vaikeuttaa ihmisten keskelle menemistä entisestään.

Kotiin eristäytyminen ei kuitenkaan tue toipumista, omiin murheisiinsa uppoaminen ei kohota itsetuntoa eikä muiden ihmisten välttely edesauta sosiaalisten taitojen kehittymistä. Tämän vuoksi kehotankin jälleen jokaista sairastavaa pois omasta yksinäisyydestään muiden ihmisten pariin. Parhaimmillaan shoppaillessa onkin mahdollista katsella muuta elämää, mikä saattaa auttaa omien murheiden asettamista realistisimpiin mittaushteisiin, ja se tarjoaa luonnollisia kanssakäymisen muotoja, pienissä paloissa, mikä on otollisinta itsensä "sosiaalistamiselle".

Lisäksi shoppailusta nauttimista vaikeuttaa entisestään se, että sairastavan maailma on, kuten olen edellisissä teksteissänikin todennut, hyvin suorituskeskeinen, ja kulutukseen tähtäävä, ja tämän vuoksi saattaa shoppailu pahimmillaan mennä pelkäksi päämäärättömäksi pyöriskelyiksi kaupoissa, jonka tavoitteena on vain kalorien kuluttaminen. Kun vielä on vaikea keskittyä mihinkään, saattaa koko shoppailun idea kadota. Myös itselläni on ollut aikoja, jolloin olen tarvinnut välttämättä jonkun toisen ihmisen seurakseni, jotta kaupungilla oleminen ei olisi mennyt pelkäksi kävelemiseksi ja silti keskittyminen ostosten tekeminen on ollut vaikeaa. Nyt pystyn jo itse keskittymään vaatetankojen ihanuuksien ja korujen sädehtivään vetovoimaan ilman, että minun täytyy itseäni siihen pakottaa.

Alhaisen itsetunnon vuoksi syömsihäiriötä sairastavan on myös vaikeaa suoda itselleen mitään hyvää. Tämä tarkoittaa shoppailun kohdalla paitsi sitä, että hänen on vaikea suoda shoppailun tuottamaa hyvää mieltä, myös saada ostettua itselleen mitään. Sama vaatimattomuus itseään kohtaan tai pikemminkin tunne omasta arvottomuudesta, joka heijastuu kaikkeen anoreksiaa sairastavan elämään, saattaa laajeta koskemaan myös shoppailua. Anoreksiaa sairastava usein nimittäin ajattelee, että kuten ruoankin kanssa, hänen on muutenkin pärjättävä mahdollisimman vähällä. Tällöin anoreksiasta kärsivät ei siis omasta mielestään ansaitse esimerkiksi uusia vaatteita tai tavaroita.

Uusien vaatteiden ostamista itselleen vaikeuttaa entisestään se, että anoreksiaa sairastavan kuva omasta kehosta on usein vääristynyt. Tämä tarkoittaa paitsi ahdistusta sovituskoppien spottivaloissa ja isojen peilejen edessä, myös vaikeutta löytää itselleen sopivia vaatteita. Sairastavan saattaa olla hankalaa itse löytää itselleen oikeaa kokoa. Tällöin sairastava sovittaa usein itselleen aivan liian isoja vaatteita, ja tuskastuu, kun mikään ei istu. Toisaalta kaikkein pahimmaksi ahdistus kasvaa silloin, kun jokin vaate tuntuu kiristävän tai liian pieneltä päällä. Vaikka kyse olisi lastenkokoisista farkuista sairaus uskottelee sairastavalle, että tämä on varma merkki siitä, että sairastava on liian lihava tai muita vastaavia johtopäätelmiä. Kun anoreksiaa sairastavan paino sitten alkaa pikkuhiljaa normalisoitua, on vaateostosten tekeminen yhä vaikeampaa, kun sairastava on tietämätön omasta itselle sopivasta koostaan.

Toisaalta sovituskoppien peileistä, uudessa ympäristössä, sairastava saattaa nähdä vilauksen realistisempaa kuvaa itsestään. Minä ainakin muistan, kuinka heijastus uudesta pinnasta on heikoimmassa kunnossa saanut minut pelästymään omaa kuvajaistani aivan kuten esimerkiksi valokuvatkin. Samoin vaatteiden ei-toivottu roikkuminen päällä on saanut minut tuskastumaan ja ymmärtämään oman olemukseni riutuneisuutta. Vaikka oman tilanteen realisointi on toivottavaa, saattaa tämä ymmärrettävästi aiheuttaa myös ahdistusta ja pahaa oloa.

Siitäkin huolimatta että se saattaakin tuntua aluksi ahdistavalta, kuuluu kuitenkin myös sopivien vaatteiden sovittelu ja ostaminen osaksi toipumista. Sovittelemalla vaatteita on mahdollisuus harjoitella oman kehonsa rajoihin tutustumista. Peilaillessa itseään ja vaatteita sovittaessa on myös mahdollista oppia hyväksymään oma kehonsa. Näin shoppailu voi siis toimia paitsi oman minäkuvan rakentamisen tukena myös tervettä hyvää itsetuntoa tukien. Jos sopivien vaatteiden löytäminen itse tuntuu mahdottomalta, voi aluksi ottaa vaikkapa hyvän ystävän seuraksi ja avuksi.

Itsetunnon kehittymistä shoppailu voi tukea myös muilla tavoin. Sen avulla on nimittäin mahdollista harjoitella hyvän suomista itselleen. Pelkkä pienikin uusi vaatekappale, koru tai tavara voi saada jo hymyn huulille. Itselläni siihen riitti lauantaina, kahdeneuron pinkit korkokengät kirpputorilta. Pääasia on, että haluaa suoda itselleen pienen piristyksen ja rohkaistuu hemmottelemaan itseään anoreksian aiheuttamista syyllisyydentunteista huolimatta.

Toisaalta silloin tällöin hymyn riittää nostamaan huulille jo pelkkä ihmisten sekaan meneminen ja mukavan päivän viettäminen kaupungilla ilman ostoksiakin. Ylipäätään kaikki kontaktit muihin ihmisiin toimivatkin yleensä tervettä itsetuntoa tukevasti ja mielialaa kohottavasti. Ja eihän sitä turhaan ikkunaostoksiakaan kehuta! Pääasia shoppailussa tulisikin olla arjen hetkellinen unohtaminen, jolloin se toimii terveyttä tukevasti. Ylipäätään kaikki tekeminen, josta nauttii ja joka ei ole sairauden sanelemaa pakonomaista suorittamista on hyväksi.

Kuinka sitten oma shoppailureissuni sujui? Onnistuin tekemään ostoksiani rauhallisesti ja keskittyneesti, eli sain pidettyä pakkoliikkumiseni kurissa. Itsekseni kaupungille lähteminen ei siis enää aiheuttanut minulle ongelmia, pikemminkin voin sanoa viihtyneeni itseni kanssa. Aika tuntui päivän aikana kuluvan kuin siivillä ja tunnit vaihtuivat toisiin. Hymyilin ihmisille, nautin olostani ja uskalsin tehdä pari pientä ostostakin. Ja mikä tärkeintä, tunsin vaatteita sovittaessani itseni jopa kauniiksi ja uskalsin hymyillä myös peilikuvalleni.




<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Aivan ihana teksti! Upeesti kirjotettu ja hyvä sanoma. :)Sulla on selvästi edelleen kirjottamisen taito vahvasti hallussa, sitä sairaus ei oo ainakaan onnistunut viemään sulta pois, se on sun juttus. :) Ihanaa, että sallit nykyään itselles ostoksia, ansaitset ne kaikki ilman mitään muttia. Itekin tykkään käydä usein ihan yksikseni kiertelemässä keskustassa, saa mennä ihan omaan tahtiin ja mietiskellä samalla asioita.

    Olet tärkeä.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas! Kiva kuulla, että sinusta kirjoittamistaitoani en ole menettänyt sairauden myötä. On aina niin ihanaa huomata kaikkia niitä hyviä asioita, jotka ovat minussa yhä säilyneet, ja joita tulee varmasti yhä enemmän esiin toipumiseni edetessä.
      Olet tärkeä myös, toivottavasti tiedät sen sanomattakin aina. <3

      Poista
  2. Hei Ida!
    Aivan ihanaa luettavaa taas kerran! Hymyilen täällä itsekseni kun näen sinut mielessäni ostoksilla rauhallisena ja keskittyneesti! Vaatteiden ostaminen on ainakin sairastuneelle todella haasteellista, oli sitten sairaammassa vaiheessa tai jo pitkälle toipuneena. Jatka vain hymyilemistä peilikuvallesi! Olet kaunis nuori nainen ja ansaitset kaiken hyvän, hymyä myöten!
    Lämmin rutistus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos taas niin IHANASTA kommentistasi, joka sai hymyn myös minun kasvoilleni. Muistathan Sinäkin hymyillä kauniille peilikuvallesi? Halauksia sinnekin päin <3

      Poista
  3. Ihanaa, että ostostelu-päiväsi sujui noin mukavasti, olen iloinen puolestasi! :) Olet taas uskomattoman monisyisesti osannut käsitellä näinkin tavalliselta tuntuvaa asiaa kuin shoppailu. Terveelle ihmiselle ostoksille meneminen on vain ostoksille menemistä, mutta anoreksiaa sairastavalla esille nousee monta eri aspektia. Kuten todella osuvasti kuvasit, mukaan astuvat mm. juuri kalorien kulutus, ihmiskontaktien vältteleminen, vatteiden sovittamisen aiheuttama ahdistus ja vaikeus suoda itselleen mitään hyvää. Itsekin olen kohdannut nämä ongelmat. Terveet eivät uskokaan kuinka monen asian kanssa sairastava joutuu kamppailemaan, mutta tekstisi avasi asiaa todella hyvin. Ihanaa, että olet taas astunut askeleen terveyden suuntaan ja antanut piutpaut anoreksiamörölle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Nell ja kannustuksestasi! Tukesi ja tsemppaamisesi on minulle tärkeää. Toivottavasti Sinäkin löydät vielä vaikkapa sitten shoppailusta sellaisen rennon tavan viettää aikaa ja nauttia olostasi ilman sairauden sanelemia sääntöjä. Rohkeutta ja voimia anoreksiamörön potkimiseen taas kerran! <3

      Poista
  4. Huhhuh Ida!

    Miten näinkin "leppoisasta" ja "arkisesta" aiheesta kuin shoppailusta voi saada irti noin paljon naulankantaan osuvaa tekstiä...!! Fannya lainatakseni Sinulla todella on sana hallussa! Ihana teksti ja ihania oivalluksia (taas kerran) Sinulta!

    Itse en ole mikään varsinainen shoppailuihminen, enkä ole koskaan ollutkaan. Tosin tykkään tosi paljon ostella muille pieniä lahjoja; muistaa esim. syntymäpäivinä, jouluna jne. Jos ja kun shoppailemassa käyn pidän siitä oikeastaan samasta syystä kuin matkustamisesta; se on ennalta-arvaamatonta; ei ole mitään tiettyä kuviota tai kaavaa jonka mukaan tulisi kierrellä ja voi vaan nauttia ja katsella ympärilleen.

    Jos sitten mennään siihen vakavampaan puoleen; anoreksiaan, vaatteisiin ja sovituskopeissa vilahtavaan omakuvaan, en pahimmissa vaiheissa ole pitänyt shoppailemisesta juuri siksikään, että olen aina nähnyt itseni ja omakuvani aika realistisesti, ja varsinkin kauppojen kylmässä loisteputkivalossa raa'ankin realistisesti kärsinyt peileistä kuvastuvasta olemattomasta kehosta. Ja kun pienetkin vaatekoot vielä ovat roikkuneet päällä olen poistunut useimmiten tyhjin käsin melko tuskastuneena. Paremmassa kunnossa taas on suunnaton nautinto huomata kuinka vaatteet oikeasti voivat istua ja jopa näyttää hyviltä päällä!

    On aivan ihanaa kuinka saat, Ida, jo nautintoa myös shoppailusta ja itsesi hemmottelusta - ja esiin kasvavasta naisellisuudestasi. Olet kaunis ja ihana, muistathan sen!

    Toivotan Sinulle paljon antoisia shoppailuhetkiä nyt ja jatkossa! Olet todentotta ansainnut itsesi hemmottelun!

    Nimim. odottaa kovasti tänne kuvaa pinkeistä korkkareistasi!!

    Niin, ja ihanaa merkkipäivää (ja nyt en tarkoita vaatemerkkiä...;)) loisteliaalle Sinulle!

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Täytyy sanoa, että onpa aina mukava tulla tänne blogiini ja huomata, kuinka te uskolliset lukijani jaksatte perehtyä teksteihini ja kommentoida niitä, kuten sinä. Luen aina kommentit moneen kertaan ja ne ovat minulle tärkeitä.
      Olen huomannut, että pidät lahjojen ostamisesta toisille ja se kertoo mielestäni taas jälleen kerran siitä, kuten tämä muiden kannustaminen blogeissa, kuinka muita ajatteleva ja empaattinen ihminen olet. Muista, että olet myös itse ansainnut itsesi hemmottelun.
      Tuo tuskastuminen vaatteiden roikkumiseen päällä sovituskopeissa on minullekin tuttua, mutta ehkä siitäkin voimme saada motivaatiota parempaan kuntoon pääsemiseen, eikö?
      Voimia siis taas taisteluusi, älä anna periksi! <3

      Poista
  5. Mä olen aina rakastanut vaatteita ja shoppailua, mutta tää sairaus on tuonut siihenkin varjopuolia, ihan niin kuin kirjoitit. Sovituskopit ovat ahdistavia paikkoja eikä kauppoja kierrellessä voi tosiaan aina olla ajattelematta kalorien kuluttamista. Lisäksi varsinkin nyt toipumisvaiheessa on tosi vaikea tietää, minkäkokoisia vaatteita pitäisi ostaa. Olisi tosi kiva ostaa sellaisia vaatteita, jotka ovat nyt sopivia, mutta mitäs sitten kun ne eivät tavoitepainossa enää mahdukaan päälle? Silloin asia rupeaa varmasti ahdistamaan, samalla tavalla kuin nyt ahdistavat laihemmassa kunnossa ostetut vaatteet. Onneksi esimerkiksi koruja, laukkuja, kenkiä ja löysiä paitoja voi ostella ihan rauhassa :)

    Tosi hienoa, että pystyt jo kiertelemään rauhassa kaupungilla ja suomaan itsellesi mukavia asioita! Se on tärkeä osa paranemisprosessia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanni! Kiitos kommentistasi. On aina niin mukavaa tulla blogiinsa ja huomata, kuinka tekstejäni on viitsitty lukea ja vielä kommentoidakin!
      Myös minä olen törmännyt tuohon ongelmaan, ettei oikein tiedä, minkäkokoisia vaatteita tulisi ostaa... Toivon kuitenkin,että voisimme saada molemmat tästäkin motivaatiota toipumiseen, vaatteet kun oikeasti näyttävät paremmalta päällä, kun on vähän muotoja verrattuna minikokoisiin mutta silti roikkuviin vaatteisiin.
      Muistahan hemmotella kaunista itseäsi, vaikka aluksi niillä koruilla ja laukuilla. Olet sen todellakin ansainnut! <3

      Poista